Coen Pronk

AD:
Coen Pronk werd geboren en getogen in Batavia. Hij was de oudste zoon in het gezin van een gezagvoerder bij de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij. Coen was van gemengd bloed. Zijn vader was Nederlands, zijn moeder Indisch. Toen zijn vader door de Japanners in een kamp gevangen werd gezet mocht Coen, met de rest van het gezin, dankzij het gemengde bloed, de oorlog in relatieve vrijheid doorbrengen. Het was evengoed niet makkelijk. Toen hij na de oorlog als puber wat schoolperikelen kreeg, stuurden zijn ouders hem naar de tweelingbroer van zijn vader in Den Haag, waar hij de middelbare school wist af te maken.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

27 reacties op Coen Pronk

 1. Boeroeng zegt:

  Boudewijn Buch vertelde in 1970 dat er net een zoon van hem was geboren en een paar jaar later zou die zoon overleden zijn.
  Hij schreef een boek en dat werd een film .
  Na zijn overlijden kwam uit dat Buch’s vaderschap een leugentje was. Hij wist het ook.
  Dat bedoelde kind bestond en bestaat … maar het zou de zoon zijn van een Coen Pronk.

  citaat
  —————
  Hij wilde dat het kind zijn achternaam kreeg. Boudewijn Iskander heette het, genoemd naar de trotse vader. Het geboortekaartje was het bewijs. Met Marianne Verweij, de moeder, onderhield hij geen relatie. De enige reden dat hij er wekelijks over de vloer kwam, was dat hij zijn zoon wilde zien. Over de acteur Coen Pronk die met Marianne getrouwd was, sprak hij zelden.
  VN.nl

 2. Bung Tolol zegt:

  Tja Boudewijn Buch ,ik heb hem een keer ontmoet ,volslagen van de pot gerukt maar ik mag dit soort personen graag ,hoe gekker hoe beter .Coen Pronk hij ziet er niet erg Indisch uit maar hij heeft zijn jeugd daar gebracht en spreekt uitstekend petjoh ,dus alhoewel ik er meer Indisch uitzie ,beschouw ik Coen Pronk toch als meer Indisch als mijn persoon ,dat heeft niet te maken met kleur of afstamming maar met gevoel ,mijn beide ouders waren Indo,s tot in hun merg maar wij hun kinderen ? Amper ,ik ben opgegroeid in Suriname maar heb totaal geen Surinaams bloed maar ik spreek het Sranang Tongo en ben vooral dol op de humor van Creolen en Hindoestanen ,ik zeg ook altijd om mensen op het verkeerde been te zetten “” Mi na wan Sranang mang “” Ik ben een Surinamer .O.K o.k ik zie si Boeroeng al ,al mijn reacties deleten onder het motto “” Wij zijn een Indische site en geen Surinaamse !”” Nou juist nadat ik op Indisch4ever zat te reageren ,begon een klein beetje het Indische op te spelen maar ik ga mij niet vergelijken met Pak Keller en Pak Pierre ,die zijn 1000x Indischer als ik .

 3. Peter van den Broek zegt:

  In Nederland breken hijgerige discussies los over Zwarte Pieten, de Gouden Eeuw, JP Coen etc terwijl voormalige Indo-Europeanen (Indische Nederlanders) of hun nakomelingen over “gemengde bloed” praten alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Misschien in de koloniale periode tempo doelloos, maar die tijd is al lang voorbij. Het woord drukt toch de inferioriteit van het “ras” uit? Woorden hebben hun betekenis, dan kan toch niet uitgegumd worden of is er gewoon sprake van ignorantie dat in het verlengde van domheid ligt.

  Is “gemengd bloed” racistisch of zijn we raciaal bezig.?
  Zoek ik het woord in de Nederlandse versie van Google op, lijkt er niets aan de hand te zijn. Maar doe ik dat in de Duitse versie van Google onder “Mischlinge”, dan word ik doodgegooid met verwijzingen naar de pseudo-wetenschappelijke rassenwetten van de Nazi’s, Holocaust of naar honden of paarden. U weet wel: Volbroed en halfbloed ras, bastaarden e.d. Iets klopt er niet in de Nederlandse versie.

  Als buitenstaander lijkt het Indische ras in Holland gedegeneerd of zijn ze aangepast, volledig geintegreerd? Er mag hoognodig in Indische kringen gedekoloniseerd worden.

  • Loekie zegt:

   Liplap, blauwe, pinda, bruine, koloniaal, aap, bastaard, sinjo… wat wil jij dekoloniseren?! Wil je dat alles deleten, zoals de naam Gouden Eeuw of Zwarte Piet? Je bent toch gewoon een halfbloed en geen volbloed?!
   Ajo, poco2.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Er mag hoognodig in Indische kringen gedekoloniseerd worden.” Waarom die moeite? Het gaat om een stelletje fanatiekelingen dat aandacht wil. Een keer op de bühne staan, dan zijn ze ook wat. Op TV! Dan zijn ze BNner! De meeste Indische mensen zijn normaal, rustig. Gaan naar hun werk of naar de speeltuin met hun kleinkinderen. En genieten van rendang. En vinden I4E leuk.

 4. Robert zegt:

  Daar beginnen we weer over ras, volbloed en halfbloed, gemengd bloed etc. te praten … After all, there is but one race- humanity. Zelfs als je een volbloed bent dan is je bloed gemengd, al is het met parasieten, bacillen, virussen, alcohol,opiods, etc.,etc. Europa is een mengelmoes van volkeren en afkomsten.De raszuivere en volbloed “Germaan” die door Hitler als ideaal en “raszuiver” werd beschouwd en getoond was een Jood!.

 5. Robert zegt:

  Er bestaan geen “superieure” en “inferieure” rassen. Dat is bewezen in de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen.In the long run we will be all dead.

  • PLemon zegt:

   @ geen “superieure” en “inferieure” rassen

   # Het menselijk ras is onderverdeeld in huidskleur. Die weer onderling verschillen in lichaamskenmerken en van cultuur. Tja als de 1 zijn cultuur/beschaving beter en verder gevorderd vindt dan de ander blijf je dat geruzie houden.

   • R Geenen zegt:

    @Die weer onderling verschillen in lichaamskenmerken en van cultuur@
    Mensen die een ander cultuur hebben dan het land waar ze naar toe gaan, horen zich daar eerst aan te passen. Vervolgens je eigen cultuur aan het nieuwe aanpassen, zodat de plaatselijke mens er vrede mee kan hebben. Maar komt daar echter ook nog de politiek en geloof tussen, dan verliezen de mensen vaak de controle.

   • Arthur Olive zegt:

    “Het menselijk ras is onderverdeeld in huidskleur”
    Mensen uit India kunnen nog zwarter zijn dan Blacks en Blacks kunnen lichter zijn dan Arabieren. De verdeling tussen de rassen heeft eigenlijk niets te maken met huidskleur maar meer met haar, schedel en andere kenmerken zoals neus,lippen en oogleden

 6. e.m. zegt:

  “”In situaties waarbij de identiteit moet worden vastgesteld en de huid grotendeels heeft losgelaten, men zich moet realiseren dat bij gepigmenteerden de pigmentlaag in de opperhuid zit en dus met de opperhuid loslaat. In deze situatie kijkt men tegen de lederhuid aan die bij iedereen gelijk van kleur is.””

  • Jan A. Somers zegt:

   U kent uw klassiekers, Mauritshuis, Rijksmuseum, De anatomische les van …..

  • Indorein zegt:

   Alle mensen hebben rood bloed. Hebben ze daar te weinig van dan lijden ze aan bloedarmoede. Kwestie van even een potje bloed aan je arm leggen om de boel op te vullen tot normale hoeveelheid.
   Halfbloed moet dus worden aangevuld met zo’n 2,5 liter.
   Ik wordt zo langzamerhand doodziek van racistische termen als half- of gemengd bloed.
   Gemengd met wat? Stront??

   • R Geenen zegt:

    @@Ik wordt zo langzamerhand doodziek van racistische termen als half- of gemengd bloed.
    Gemengd met wat? Stront??@@

    Heb me van de week in mijn vinger gesneden. Druppel bloed op een witte tegel gedaan en dat met een mes in 5 delen verdeeld. Kan het verschil niet onderscheiden.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Kan het verschil niet onderscheiden.” Om de paar weken prik ik me voor de trombosedienst, Maar wel met elke keer een beetje andere uitslag. Misschien virtuele input uit I4E?

    • R Geenen zegt:

     @Maar wel met elke keer een beetje andere uitslag. @
     Verteld die uitslag of u nu meer Nederlander ben dan de vorige maal? Of komt u nu in aanmerking voor zwarte Piet? Oeps! Is mijn schrijven nu racistisch?

   • Jan A. Somers zegt:

    “een potje bloed aan je arm leggen om de boel op te vullen” Bij mij ging het andersom, mijn hele leven bloeddonor geweest. Voor mij dekolonisatie? Voor de ontvangers een beetje licht getint geraakt? Na een openhartoperatie bloed gekregen? Van wie? Een beetje Zwarte Piet? Hier op I4E zijn er vast wel rekenaars die hun zakjapanner op mij loslaten. Zijn ze tenminste van de straat. En bij mij een komma verschoven.

    • Arthur Olive zegt:

     “mijn hele leven bloeddonor geweest”
     Hier in Amerika hebben ze mij als donor afgekeurd omdat ik malaria heb gehad. Heeft u nooit malaria gehad heer Somers of vragen ze dat niet in Nederland.

    • R Geenen zegt:

     @@Hier in Amerika hebben ze mij als donor afgekeurd omdat ik malaria heb gehad@@
     Mij ook overkomen. Ook vanwege geelzucht.

    • R Geenen zegt:

     @@? Hier op I4E zijn er vast wel rekenaars die hun zakjapanner op mij loslaten.@@
     Mijn calculators, zowel een civil engineering wiskundige als een met formulas voor de makelaardij zijn van het Amerikaans merk HP en in Maleisië gemaakt. Niks met japan te maken.

    • Jan A. Somers zegt:

     “of vragen ze dat niet in Nederland.” Vragen is niet voldoende. Wel de vraag in welke buitenlanden ik heb vertoefd. Bij de keuring worden ook bloedwaarden bepaald voor aandoeningen die hun sporen hebben nagelaten. O.a. sikkelcellen.

 7. PLemon zegt:

  @ De verdeling tussen de rassen heeft eigenlijk niets te maken met huidskleur

  ****. Citaat : “Verouderd taalgebruik met grote gevolgen
  Kortom, biologisch gezien bestaan er geen menselijke rassen, maar in het dagelijks taalgebruik heeft die biologische bijklank toch altijd meer aan het woord vastgekleefd dan mogelijke sociaal-culturele verschillen tussen mensen. Voor dat laatste spreken velen daarom liever over ‘etnische groepen’. Toch komt het woord ras nog vaak in sociaal-culturele contexten voor, maar dan als bijvoeglijk naamwoord of afgeleide, zoals in ‘raciale kwesties’ of ‘racisme’.

  Bovendien wordt het woord ras nog wel in juridische of politieke situaties gebruikt. In het eerste artikel van de Nederlandse grondwet staat bijvoorbeeld letterlijk dat mensen niet op basis van ras gediscrimineerd mogen worden, net zoals in artikel 137 van het Nederlandse strafwetboek. En zo kan het ook dat het Openbaar Ministerie tijdens het proces over de ‘minder minder’-uitspraak van Geert Wilders ervoor begon te pleiten dat Marokkanen een ras zijn. En dat juist met de intentie om Wilders voor racisme te laten veroordelen.
  https://dekennisvannu.nl/site/artikel/-Waarom-de-mensheid-niet-uit-verschillende-rassen-bestaat/8758

 8. Peter van den Broek zegt:

  Het gebruik van het woord “gemengd bloed” en bovenstaande discussie over het al dan niet bestaan van “ras” geeft al aan dat er bij Indische Nederlanders een steekje los zit.

  Gemengd bloed bestaat niet. Het gebruik van “gemengde bloed” als inferieur, als minderwaardig is in de koloniale tijd aangepraat, een verzinsel om de superioriteit van de Volbloed Nederlander of Witte te rechtvaardigen en met alle post-koloniale gevolgen vandien.
  Lees het boek “twijfelindo” erop na . Op de vraag aan een andere generatie “Hoe Indisch ben je?” wordt als antwoord gegeven: 1/2, 1/4 of iets dergelijks. De volgende vraag is dan.: “Hoeveel Indisch ben je!!! En daar wordt ook eens serieus op ingegaan.

  Måar het bijgeloof is niet voorbehouden aan Indischen, er zijn anderen ook goed gestoord. Ik citeer uit een willekeurig krantenartikel: ……”Haar vader is half Marokkaans/half Algerijns, haar moeder half Macedonisch/half Grieks”. …………”Wat ben je eigenlijk, als het bloed van vier rassen door je aderen stroomt”.
  Van zoiets krijg je toch een identiteitscrisis, hausgemacht.

  • PLemon zegt:

   @ Gemengd bloed bestaat niet. Het gebruik van “gemengde bloed” als inferieur, als minderwaardig is in de koloniale tijd aangepraat

   # Gewoon ontleend aan o.a. .de paardenfokkerij. Biologisch niet zo vreemd als de wetenschap ons bv ook als mensdieren (zoölogisch gezien)beschouwd.

   *** Citaat : ” De Arabier of Arabische volbloed is één van de oudste raszuivere gefokte paarden ter wereld. De bloedlijnen zijn dus puur en zuiver, zonder inmenging van enig ander ras. De Arabier is wel gebruikt om vele andere rassen te veredelen, dus vele rassen stammen af van de Arabier. De Arabieren zelf noemen het Arabische paard keheilan, wat ‘door en door raszuiver’ betekent. Er wil nog wel eens verwarring ontstaan over de termen ‘Arabier’ en ‘Arabisch Volbloed’…..
   In de loop der eeuwen beschermden de Bedoeïenen van de Arabische woestijnen met alle inzet het voortbestaan van het Arabische paard. Ze probeerden hem asil – puur – te fokken, zoals Allah bedoelde. Elke inbreng van vreemd bloed uit de bergen of de steden rondom de woestijnen was ten strengste verboden. Vanwege het ruwe leven in de woestijn trok de Arabier nauw met zijn nomadische meesters op, voer en water – en soms zelfs zijn slaapplaats – met hen delend. Daardoor heeft hij een sterke affiniteit met de mens en een grote intelligentie opgebouwd.
   https://www.bokt.nl/wiki/Arabisch_Volbloed_Paarden

   • Peter van den Broek zegt:

    # Gewoon ontleend aan o.a. .de paardenfokkerij. Biologisch niet zo vreemd als de wetenschap ons bv ook als mensdieren (zoölogisch gezien)beschouwd.

    animals are equal but some animals are more equal than others

 9. Robert zegt:

  Racism is a silly cock crowing on its own dunghill.

 10. Robert zegt:

  Everyone is as God made him, and often a great deal worse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.