19 sept lezing door Reggie Baay

gruwelijksverricht
De Vrienden van het Westfries Museum Hoorn organiseren in het kader van de tentoonstelling ‘Depok, De droom van Cornelis Chastelein’ op 19 september een avond over de slavernij in Oost-Indië.
Lezing van Reggie Baay over zijn boek (2015) over slavernij in de oost met na afloop een reactie van museumdirecteur Ad Geerdink. wfm.nl

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op 19 sept lezing door Reggie Baay

 1. Tientallen dorpen werden verwoest ,80 jonken gekaapt en honderden Chinesen , onder wie ook vrouwen en kindren,werden al slaven mee gevoerd naar de Banda Eilanden.De VOC is NIETSTONTZIENDE Nederlanders eerder als piraten dan als gelijkwaardige handelpartners.Daarop is de Republiek Nederland opgbouwt.Aldus een historicus.

  • PLemon zegt:

   @ NIETSTONTZIENDE Nederlanders eerder als piraten dan als gelijkwaardige handelpartners.Daarop is de Republiek Nederland opgbouwt

   # Het waren andere tijden waarin de mens dmv wapengeweld zijn land/ eigendommen moest verdedigen of erop uit was zelf bezit te roven. Met de uitvinding van de atoombom leidt een aanval nu tot zelfvernietiging . De agressiviteit blijft echter in ons aanwezig met al die terreur ellende tegenwoordig.

   *** ( Citaat) ” Kaapvaart was in Zeeland een belangrijke bron van inkomsten. Zo belangrijk zelfs dat Zeeland vanwege haar standpunt over kaapvaart Holland dreigde uit de Republiek te stappen… Amsterdam en Rotterdam bleven daarentegen in deze tijd op hun handelsvloot vertrouwen.
   In de periode 1688-1720 bloeiden de Zeeuwse kaapvaart en smokkelhandel. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog waren de Zeeuwse kapers al gevreesde tegenstanders op de oceanen. De Franse wijn-, zout-, suiker- en tabakshandel leverde eind 17e eeuw fortuinen op.
   Verovering van de Bourbon
   Symbool voor de glorietijd van de Zeeuwse kaapvaart was het opbrengen van het nieuwe, grote Franse oorlogsschip de Bourbon. De Vlissingse kaperkapiteins Pieter Hamers en Cornelis Gerrits hadden het schip op 16 maart 1707 op de Fransen veroverd. Het moet een van de meest glorieuze dagen voor Vlissingen zijn geweest toen het veroverde schip op de rede verscheen.
   Smokkel
   In de jaren dat er geen oorlog werd gevoerd, floreerde de illegale smokkelvaart op Afrika met wapens, buskruit en textiel.
   Nadeel
   Nadeel van de kaapvaart ondervonden de Zeeuwse zeelieden ook. Velen werden door Algerijnse kapers tot slavernij gedwongen of door Duinkerker kapers gevangen gezet. Tegen losgeld konden zij worden vrijgekocht.

   https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/organisatie-van-de-kaapvaart

   • Jan A. Somers zegt:

    “bloeiden de Zeeuwse kaapvaart” Dat merk ik nog steeds aan mijn Zeeuws meisje, dat is er zo eentje! U gebruikt steeds ‘kaapvaart’ Denk er wel om dat dit geen roverij/piraterij was, maar rechtmatig, ook bijvoorbeeld in Engeland. De kapers hadden een kaperbrief van de Prins van Oranje! En bij de aanval moesten ze de vlag tonen. De buit werd volgens bepaalde regels verdeeld.
    De met lamheid geslagen opstand bestond tot 1572 slechts uit kortdurende acties. De Watergeuzen, voorzien van door Willem getekende kaperbrieven, belaagden vanuit Emden en Engelse havens de scheepvaart voor de kust, en plunderden bij landingen kerken en kloosters. Maar op 1 april 1572 wisten zij Den Briel in te nemen waarmee de toegang tot de Maas werd beheerst. Maar in Brielle wordt niet alleen 1 april gevierd, maar ook de Martelaren van Gorkum. Product van de Watergeuzen! Bersiap!
    Het verhaal gaat: In Scandinavië (of Nova Zembla?) werden kanonnen voor Spanje gegoten (en door Spanje betaald). Op zeetransport onderweg naar Spanje werden ze door de Zeeuwse kaapvaart gekaapt, rechtmatig, want Spanje en Zeeland waren in oorlog. Die gekaapte kanonnen werden dan weer aan Spanje verkocht. En wellicht onderweg gekaapt dor de Engelsen. Niet waar/ Toch leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.