De rendang van Bar Mick is een van de zachtste ooit

Opgewonden pakken we door met rendang en pepesan gamba’s. De rendang (€17,95) komt met witte rijst, kroepoek, atjar en een slaatje met sojadressing. Het is zijdezacht sappig rundvlees in vrij veel vocht, dat minder op de kokos leunt dan je meestal ziet, waardoor hij wat hartiger uitvalt. Erg goed.De atjar mist zout en zoet, nu is hij vooral zuur. Dan de pepesan gamba’s (€17,50): een pakketje van bananenblad met daarin fijn gekruide voorgepelde garnalen (die hebben minder smaak dan zelfgepelde) met witte rijst, kroepoek, de pittige boontjes die we ook los bestelden en atjar. Voor een eetcafé uitstekend.  Het Parool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op De rendang van Bar Mick is een van de zachtste ooit

 1. R Geenen zegt:

  @@De rendang (€17,95) komt met witte rijst, kroepoek, atjar en een slaatje met sojadressing. Het is zijdezacht sappig rundvlees in vrij veel vocht, dat minder op de kokos leunt dan je meestal ziet, waardoor hij wat hartiger uitvalt.@@
  Wie houd hier wie voor de gek. “Rendang “is zijdezacht sappig rundvlees in vrij veel vocht, dat minder op de kokos leunt”
  Rendang heeft geen vocht of saus. Anders heet het Kalio of something serampangan.
  Nogmaals Rendang is zacht gekookt tot droog vlees omgeven met de kokos en kruiden, van kleur donkerbruin tot bijna zwart. Iets anders is palsu

 2. Bert Krontjong zegt:

  Wat een ophef hier over die Rendang in vrij veel vocht .Dat kun je toch verwachten na die Rendang kroketten en die Rendang frikandellen en die Rendang bitterballetjes .De ECHTE Rendang komt uit Sumatra en ook Indo,s uit Sumatra weten er alles van maar hoeveel Sumatranen en Indo,s uit Sumatra wonen er in de Spaarndammer buurt ? Geen een nol nada ! Doelgroep van Bar Mick zijn de Yuppies ( Vroeger was die buurt een echte arbeiders buurt ) en die Yuppies spreken Rendang zo uit “” Ren dan “” en die Yuppies willen altijd veel saus op hun vlees ,sommigen flikkeren er zelfs ketchup saus bij ( op de Rendang) .Vroeger had je een goede recensent Johannes van Dam genaamd ,die wist alles van Indonesisch eten en al helemaal van Rendang ,Johannes had Bar Mick met de grond gelijk gemaakt met het cijfer 1 maar Johannes leeft tot opluchting van vele restaurant houders niet meer .Wie heeft dit stukje dan geschreven ? Nou die bar heet Mick ,dan zal eigenaar Mick het wel in elkaar geflanst hebben .Waar kun je in Amsterdam dan ECHTE Rendang krijgen ? Antwoord van een Indo ,die hier al 50 jaar woont .NERGENS ! Over andere steden weet ik niks te vertellen maar als je echte (Asli) Rendang zoekt kun je Amsterdam gewoon overslaan .

  • R Geenen zegt:

   @@Waar kun je in Amsterdam dan ECHTE Rendang krijgen ?@@
   Ik reageer er op omdat ik er van overtuigd ben dat vele Indo’s op I4E en JP er ook geen bal van afweten. De heer Somers zegt ook dat zijn vrouw Rendang kan maken. Heb alleen nooit het recept van hem gelezen of een foto van het gerecht. Rendang is in Indonesie uitgeroepen tot nationaal gerecht no. satu en 99% van de mensen in Blanda land maken er een potje van. In Nederland zijn er een paar die het precies weten te maken. Allemaal van West Sumatra. Mevrouw Ungerer in Delft en haar jongere broer in Zuid Rotterdam. Ook mijn 2 zusjes. Misschien een paar die nu nog op de Bangkinang Reunie komen. Ik wil wel eens van de Indo’s op I4E en/of Javapost hun recept lezen of een foto van hun manier van koken. Zolang dat niet gebeurd, kan eigenlijk niemand zeggen dat hij/zij dat kan maken. Idem met al die totko’s/afhaalvoedsels in Nl. En voor zo’n speciaal gerecht met een beroemde geschiedenis is het door de namaak figuren een belediging voor o.a. mijn moeder en oma, die er trots op waren te maken zoals het hoort. Mijn nicht en haar man beiden van 91 schudden ook iedere keer hun hoofd als ik hun bepaalde artikels laat lezen. Koken kan iedereen; goed koken met respect is een kunst.
   Nog iets, Bert. Zo lang ik leef blijf ik schrijven en commentaar leveren. De echte Indo’s verdienen dat.

   • van Beek zegt:

    Ik heb uw recept via Indisch4ever gelezen. Als ik de echte minang recepten zie van rendang zie ik steeds asem kandis, jinten, ketumbar, en geroosterde klapper terugkomen. Dit zie ik niet terug in uw recept.

   • Bert Krontjong zegt:

    @Ron ,zoals je weet heeft ook mijn moeder in Padang gewoond,zij kwam er wonen toen ze 22 jaar was in 1936 dus ( jouw geboortejaar) in 1942 dus Jappenkamp en daarna zo snel mogelijk weg naar veiliger oorden .Mijn moeder heeft in Padang goed leren koken naar echt Padangs recept ,voor ons ( De kinderen) maakte ze ook Rendang maar als ze iets voor zichzelf bereide of voor kennissen uit Padang ,zag dat er toch anders uit “” Ma bikin apa ?”” OH Rendang ,ik kijken wat bleek nou voor ons maakte ze eigenlijk Kalio ,zoals jij het noemt en voor zichzelf en de Padanggers echte Rendang ,dus toen zag ik het verschil .Echte Padang Rendang lijkt mij moeilijk te verkopen aan de Nederlanders ,die willen bij alles en nog wat een sausje .

    • R Geenen zegt:

     @@zoals jij het noemt en voor zichzelf en de Padanggers echte Rendang ,dus toen zag ik het verschil .Echte Padang Rendang lijkt mij moeilijk te verkopen aan de Nederlanders ,die willen bij alles en nog wat een sausje .@@
     Ik ben het niet vergeten dat je familie ook uit Padang komt. O.a. in het boek over de Minangkabau mensen met de titel ” Walk in Splendor” waaronder mijn nicht en haar man hebben meegewerkt, staat het rendang gerecht in beschreven. Zoals het origineel was. Ook later hebben diverse andere Minang groepen er iets bij gevoegd, maar o.a. geen Ketumbar en djintin. Ook geen kunjit maar kunjit leaves. De kunjit van de wortel maakt het meer geel en de wortel is reukloos. De bladeren daarentegen geven een fijne geur. Een ander geheimpje van de meeste Padangers bij het gebruik van ketumbar en Djintin is de verhouding 1 deel djintin tegen 3 delen ketumbar, of 1 theelepel tegen 1 eetlepel. Op javaanse gerechten zie ik verhoudingen van 1 op 2 en 1 op 1 zelf. Vlak na de oorlog waren diverse kruiden niet te krijgen, vooral niet in Nederland. Moeder slaagde er toch rendang te maken door andere kruiden eerst te proeven en het uit te proberen. De familie Chevalier komt uit Padang en Fort de Kock en de familie Ungerer, o.a. echtgenoot van mijn nicht, komen uit Fort de Kock. Hun familie gerecht en die van de Chevalier is precies het zelfde. In de jaren 80 heb ik o.a. een 10-tal jaren met de familie voor Indische parties en huwelijken gekookt, zoals een 50 jarig huwelijksfeest van Padangers. Als liefhebber van koken en werken met originele gerechten maak ik bezwaren tegen het geknoei in de keukens in NL; vooral als ze ook nog het woord authentiek gebruiken. Heb een 330 gerechten op getypt papier met vele extra opmerkingen en kleine veranderingen om de smaak te verbeteren. Daartussen zijn slechts 2 authentieke sambal gerechten; 1 van oom Jan en 1 van mij.
     Jouw opmerking dat NL’ers graag een sausje bij het eten willen. Waarom dan niet het woord Kalio (natte rendang) gebruiken?

   • Jan A. Somers zegt:

    Jaloers?

    • Bert Krontjong zegt:

     Jaloers ? Ja hoor heel erg ,vooral op die oude dakloze daklozen krant verkoper ,hij heeft geen huis ,geen vrouw en geen kinderen ,geen verplichtingen of wat dan ook en natuurlijk helemaal gelukkig voor hem geen schoonmoeder ,ik geef hem elke dag een tientje ( euro 10 ,-) Ik vroeg hem een keer “”wat vang je nou op zo,n dag ? “””Onbeschofte vraag ik weet het maar ik ben in wezen onbeschoft ,dat jullie dat weten .Toen legde hij mij uit dat hij vroeger een rijke ondernemer was geweest en door complete waanzin failliet ging en nu ? O.K wat vangt hij nu op een dag ? hij antwoordde eerlijk 25 euro ,dus als ik geen 10 euro geef heeft hij maar 15 euro maar hij zei er ook bij “” Ik let goed op je huis en als je weleens dronken (vaak) je deur wilt openen ben ik er ook “” Hij zei ook “” Bert ik ben volkomen gelukkig Nederland is zo,n slecht land nog niet voor buitenlanders !”” Tegenwoordig vangt hij 60 euro per dag ,ik heb hem wat eau de cologne gegeven want hij stonk een uur in de wind ,deze man is helemaal happy en ik moet dhr Somers gelijk geven Nederland anno 2019 is niet helemaal boesoek !

    • R Geenen zegt:

     @Jaloers?@

     Op zo’n klojo van een krant? Nee, dat hoort u onderhand toch wel te weten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Somers zegt ook dat zijn vrouw Rendang kan maken.”Klopt! Geleerd van mijn moeder. Haar Padangse periode was toen mijn vader daar geplaatst was, kort vóór mijn geboorte. Waarom zou ik een foto publiceren en recept? Bovendien heeft ze niet een vast recept, afhankelijk wat ze in huis heeft. Wat die variatie betreft volgt ze Beb Vuyk. Het is één van al die lekkere dingen die ze kookt, ik kan wel aan de gang blijven.

    • R Geenen zegt:

     @Wat die variatie betreft volgt ze Beb Vuyk. @
     Ik weet genoeg. Dank u wel.

    • Jan A. Somers zegt:

     Een goede kok speelt met recepten.

    • R Geenen zegt:

     @Een goede kok speelt met recepten.@
     Maar heeft respect voor de naam van een beroemd gerecht. En als er een bepaalde kruid of ingredient niet beschikbaar is, het probeert te vervangen. Dat allemaal kan ik accepteren. Maar een gerecht geheel veranderen bv van een droog gerecht een soepje te maken en dan de originele naam geven, is de boel belazeren.

  • R Geenen zegt:

   Bert, ook het volgend lezen. o.a. over de garnalen in blad. Verteld niet hoe de pepesan garnalen echt gemaakt worden, alleen opmerking over voorgepeld. https://www.parool.nl/ps/de-rendang-van-bar-mick-is-een-van-de-zachtste-ooit-7~b3cf977c/
   Wat worden die figuren betaald voor hun clowneske beoordelingen?

   • Bert Krontjong zegt:

    @Ron :Krijg nou een wegtrekker ! Dat stuk is geschreven door Gilles van der Loo geboren in 1974 en nee hij is niet geboren in Padang maar ja hij is de opvolger van de beroemde Johannes van Dam bij het Parool ,nu kun je het Gilles niet eens kwalijk nemen dat hij niet weet wat echte Rendang is want zijn moeder kookte alleen aardappelen met bloemkool en een warme worst erbij ,dit soort recensies zijn er voor de Parool lezers en 99,999% heeft geen Indische achtergrond ,ik ga nooit af op recensies ,enige manier is zelf proeven en kijken ,daarom weet ik dat al die Rendang in die Toko,s niet de originele(asli) is .

    • R Geenen zegt:

     Toen ik dat artikel had gelezen, had ik dat ook begrepen. Is dat niet een gewoonte in NL geworden, een mening te verkondigen en zelfs betaald er voor te worden, terwijl ze er de ballen van afweten?

    • Indorein zegt:

     ” .. Is dat niet een gewoonte in NL geworden, een mening te verkondigen en zelfs betaald er voor te worden, terwijl ze er de ballen van afweten? ” :

     Doen ze in de USA ook hoor! Ben net terug van een 5-weekse reis door een paar westelijke staten en West-Canada.
     ’s Avonds zo nu en dan TV gekeken naar lokale zenders. Zag ook een paar programma’s over eten, dineren en dergelijke. Zaten dan 1 of 2 “bekende Amerikanen” bij. Wel, die lulden ook maar wat.

 3. Anoniem zegt:

  om goede rendang wordt gevochten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.