15 juni Indische letteren

Lezingenmiddag Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde

15 juni 2019 was er weer in Leiden een lezingenmiddag. De opening van de voorzitter Peter van Zonneveld was een kwartier later, omdat in de gereserveerde zaal nog een tentamen bezig was. Het programma loopt altijd al uit, dus deze keer nog meer dan normaal. Van Zonneveld meldde, dat de Universiteit van Leiden voor 5 jaar een beurs heeft ontvangen voor onderzoek naar Indische letteren. De beurs is voor Rick Honings voor zijn ‘Stemmen van de kolonie’. In dit project bestudeert Honings teksten geschreven door reizigers in Nederlands-Indië vanaf 1800 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen Nederlandse teksten, maar ook teksten van Indonesische reizigers in het Javaans en Maleis.

Marijke Roukens had het over de verbeelding van de Indisch-Nederlandse letteren door de illustrator Menno van Meeteren Brouwer. Van Meeteren Brouwer (1882-1974) is hier weinig bekend, maar hij was succesvol als de eerste kunstenaar die Nederlands-Indische kranten heeft voorzien van cartoons, spotprenten, en politieke tekeningen over actuele, alledaagse onderwerpen. Tegen de achtergrond van het Westerse discours over ‘Europeanen’ en ‘Inlanders’ analyseert Roukens, in hoeverre de tekeningen van Van Meeteren de heersende opvattingen over de superioriteit van Europeanen bevestigden of tegenspraken. De uitkomst bleek niet eenduidig te zijn; in elk geval bekeek hij de dominantie van mannelijke Europese kolonialen zeer kritisch. Na 1921 maakte van Meeteren vooral illustraties voor Indische boeken en leerboeken. Ook vervaardigde hij schilderijen voor (oud)Indiëgangers.

De tweede spreker was Anton Stolwijk, over geweld in Atjeh, heden en verleden. De Atjeh-oorlog (1873-1942) vormt een van de zwartste bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis. De strijd tussen nietsontziende Nederlandse contraguerrilla’s en fanatiek islamitische Atjehers kostte aan zo’n 100.000 mensen het leven. In 2009 kwam Stolwijk voor het eerst in Atjeh, om zijn vrouw, die antropoloog is, op te zoeken. Daarna is hij vaker geweest. In totaal heeft hij daar 1,5 jaar rondgereisd.

Als 3e spreker kwam Harry A. Poeze zijn boek ‘Ds. Jac. Jonker, Job Sytzen en de soldaat in Indië’ presenteren. Job Sytzen was het pseudoniem van de gereformeerde predikant Jac. Jonker (1904-1973), van 1946 tot 1948 legerpredikant in Semarang. Tot lang na zijn dood was dit slechts in kleine kring bekend. Harry Poeze, senior onderzoeker bij het KITLV in Leiden, volgt de levensloop van Jac. Jonker, waarbij de nadruk ligt op zijn jaren in Indië en thema’s die daarmee verband houden. Ook gaat hij uitgebreid in op de mystificaties rond het schrijverschap van Jonker.
..

En toen was het pauze en moesten wij, vanwege andere afspraken, terug naar Den Haag. Normaal gesproken, als de middag niet zo was uitgelopen, hadden wij de lezing van Herman Keppy, Nederlands-Indië tegen de nazi’s nog kunnen bijwonen. Keppy was zo aardig om zijn voordracht te sturen, zodat u dat in de bijlage kunt lezen!

Helaas kan ik verder niets melden over het laatste onderwerp van de middag, Victor Laurentius over verzetsheld Peter Tazelaar.

Verslag, foto’s,  filmpjes van Ellen: https://photos.app.goo.gl/2qPbNK1dRSKBboxj7

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.