Het slavernijmuseum komt er, maar wiens verhaal gaat het vertellen?

Waar de Indonesiër op doelt, wordt in het Bijlmerparktheater stukje bij beetje duidelijk: het geld en de museale voorziening blijken alleen bestemd voor de trans-Atlantische slavernij en niet voor de gehele geschiedenis van de Nederlandse slavernij, zoals oorspronkelijk de bedoeling zou zijn geweest. Tenslotte zegt de wethouder het die zondag voor het eerst hardop: ‘Dit voorstel gaat over trans-Atlantische slavernij. We gaan dit niet veranderen. Dit staat vast.’ ‘Die doekoe is voor ons, mensen,’ vat Guilly Koster de zaak samen. De zaal reageert dolenthousiast. Zowel de Indonesiër als de Indische man verlaten het Bijlmerparktheater. VN

Het kabinet heeft 1 miljoen euro gereserveerd voor een slavernijmuseum in Amsterdam. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Het slavernijmuseum komt er, maar wiens verhaal gaat het vertellen?

 1. Dewi zegt:

  Lang voordat Nederland bemoeienissen had met de slavernij, zowel in West als in de Oost, bestond de slavernij over de gehele wereld. De Romeinen maakte de overwonnen volkeren tot slaaf, arabieren, aziaten, afrikanen kochten, verkochten en maakten slaven. In Afrika werden overwonnen stammen niet meer gedood maar verkocht aan de slavenhandelaars en vanuit Afrika naar Amerika gebracht. In Afrika bestaat slavernij en slavenhandel al duizenden jaren, tot op de dag van vandaag !!! Een slavernij museum alleen bestemd voor de trans-Atlantische slavernij doet geen recht aan allen die geleden hebben onder deze onmenselijke situatie. Hier passen geen opmerkingen als “Die doekoe is voor ons, mensen”

 2. Boeroeng zegt:

  Het artikel van VN bekritiseert de gang van zaken rond het ontwikkelen van een slavernijmuseum te Amsterdam. Het ziet er naar uit dat het een museum wordt met alleen maar aandacht voor de Nederlandse transatlantische slavernij.
  Systematisch negeert men de slavernij in de VOC-kolonies en Oost-Indië.
  Dat blijkt uit het rapport van de adviescommissie dd december 2018
  Men selecteert 3 plannen die ingediend zijn.
  En die plannen beogen een slavernijmuseum voor alleen de historie van de Nederlandse transatlantische slavernij.
  Fragment uit dat rapport

  In april heeft het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië het Amsterdamse gemeentebestuur gewezen op deze eenzijdigheid, wat eigenlijk neerkomt op het verdoezelen van een groot deel van de Nederlandse slavernij. Men stuurde een open brief die werd ondertekend door een paar honderd sympathisanten.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Het Zeeuws Museum in Middelburg bezit een schat aan slavernijverleden. Vorig jaar was er een tentoonstelling. Liep niet storm, voorzichtig uitgedrukt.

 4. Tolol zegt:

  “”Liep niet storm ,voorzichtig uitgedrukt “” Tja als de de 10 meest bezochte musea van Nederland bekijkt ,begrijp je misschien waarom .Van die 10 staan er 7 in Amsterdam .Nr 5 is het Sex museum ,horden toeristen vooral jonge vrouwen van 25-30 bezoeken dit museum .Nr 4 is het Bier museum ( Heineken ) bij mij op de hoek ,veel buitenlandse jonge mannen ,die er dronken binnenkomen en er ladderzat weer uitgaan .Nr 3 is het Anne Frankhuis een kilometer lange wachtrij is heel normaal ,onnodig om te zeggen dat het vooral buitenlanders zijn ,als je 3 uur in de rij hebt gestaan mag je bij de gratie God 5 minuten rondlopen en 17.50 euro betalen ,vervolgens wordt je beleefd verzocht weer op te zouten want de volgende lichting staat al te wachten .Nr 2 is Rembrandt sorry het Rijksmuseum ,kom er wekelijks ,nog nooit een Nederlander binnen gezien ,behalve Rembrandt 2,2 miljoen bezoekers .Nr 1 is het van Gogh museum 2,5 miljoen bezoekers .De stad Amsterdam verdient goud geld aan iemand uit Leiden (Rembrandt ) iemand uit Brabant ( Vincent ) en een meisje uit Franfurt am Main ( Anne ) en dan natuurlijk de sex en het bier .Er is ook een Hash museum ,bezoekers aantallen niet bekend maar het zal me niet verbazen als het ook 1 miljoen is .Als je het percentage buitenlandse bezoekers weg denkt en alleen Nederlanders meetelt zit je misschien op 1% van de bezoekers .Het meest sympatieke museum is de Hollandse Schouwburg ,goede locatie ,vrij toegang ,veel te zien ,deskundig en niet opdringerig personeel .Op deze plek werden de Joden verzameld om vanuit hier verder te worden gedeporteerd ..Een plek van bezinning !

  • Jan A. Somers zegt:

   Leuke rij namen van plekken waar u voor ons slavernijverleden niet moet zijn. In Middelburg ligt het complete archief van de WestIndischeCompagnie opgeslagen. Als u een beetje de geschiedenis kent weet u meteen wat dat betekent. En om het half uur rijdt er een Intercity heen.En als u op 31 augustus naar Zeeland gaat ziet u meteen de opening van de reeks herdenkingen van de bevrijding van Nederland. En op 15 augustus natuurlijk bij het Indisch Monument. Allemaal veel leuker dan de door u genoemde plekken. Maar ja, dat is natuurlijk iets anders dan het laatste recept voor Rendang.

  • Hans Achternaam zegt:

   @ Bert…die o.a. schreef: …. nog nooit een Nederlander binnen gezien, behalve Rembrandt …. Niet goed gekeken Bert: Nog een andere Nederlander en zelfs een hele zaal aan hem bedeeld vol met zijn muziek instrumenten verzameling….Zijn achternaam lijkt op de mijne. 2 Maanden geleden werd er zelfs nog een concert gegeven door een maestro in de klassiek muziek met heel veel aanwezige Nederlanders 🙂

   • Tolol zegt:

    @Hans Achternaam : Tja geachte heer Boers ,u/jij weet dat ik graag overdrijf ,je bent een Indo of je bent het niet ! Al die musea voor het slavernij verleden of zo ,kunnen nooit hun eigen broek ophouden ,simpel zat en als het IHC ,allemaal goed bedoeld maar zonder subsidie kansloze zaak ,de opzet van de Hollandsche Schouburg is anders ,gewoon alles gratis ,1 persoon aan een balie voor de informatie ,verder zoek je het maar uit .Bij het IHC en dat nieuwe slavernij museum van die Surinamers vrees ik het ergste ,1) te hoge huisvesting kosten ,2) teveel declaraties 3) Teveel andere hoge kosten .Ik ken die mensen van dat nieuwe Slavernij museum,nou ja …………………………… laat maar zitten wordt helemaal niks .Kijk nou naar dat Sex museum .Een paar slimme jongens kopen 3 panden aan het Rokin 25 jaar geleden ,en richten er een sex museum in met lage entree ,vanaf het begin liep het storm ,hun belegging hebben ze er al 100000x maal uit .!

    • Hans Sikhssex zegt:

     I know I know Bert…. En zoals eerder gezeid: het is “je”…. “U” mag pas als je post van me krijgt met een kroontje bovenaan de brief 🙂 geintje.
     Overigens jaren geleden wilde ik ook een sex ballentent annex tropische warung en animeertent openen, dus bestelde ik wat handelswaar uit India…(Mijn over-overopa had er nog wat van doen destijds)…Verstaan die gasten me verkeerd en sturen ze een paar Sikhs modelexemplaren met woeste ogen en blanke sabels ( je weet wel toch, die met die grote tulbanden)… Bert, fijne avond nog en goed begin van de nieuwe week.

 5. ellen zegt:

  Bijdrage van de historicus Karwan Fatah-Black. Cijfers van de slavenhandel en het Nederlandse aandeel.
  Welk aandeel had Nederland in de slavenhandel? Bekijk de bijgevoegde grafieken via de onderstaande link: https://prezi.com/9jtldomszrfh/cijfer

 6. Jeroen zegt:

  Het slavernijverleden is een onderdeel van de Surinaamse nationale cultuur. Het is ook een onderdeel van de identiteit van een deel van de bevolking.

  Wanneer je aan de identiteit van mensen komt verdwijnt soms de redelijkheid.

  De slaven in Oost-Indië hebben net zo geleden als die in West-Indië.
  Het verschil is dat hun afstammelingen opgegaan zijn in de bevolking en hun verhalen grotendeels zijn vergeten.

  Ook hebben hun afstammelingen minder last gehad van segregatie na de afschaffing van de slavernij zoals bijv. in de V.S. zover ik weet.
  Of er is weinig veldonderzoek naar gedaan in Indonesië.

  Mijn overgrootmoeder was mogelijk ook een slaaf. Ze heette Tji La Riauw. Riauw is de naam van het eiland waar ze vandaan kwam. Zover ik weet kregen (vrijgelaten) slavinnen zo’n achternaam. Maar ik kan het niet met zekerheid zeggen.

 7. Tolol zegt:

  Leuk Loekie ,hoe krijgt die Loekie het toch elke keer weer voor elkaar zulke filmpjes .In Suriname heb je ook musea waar veel aandacht wordt geschonken aan het slavernij verleden ,ik ging als kind altijd naar de dependance van het Surinaams museum in de wijk Zorg en Hoop ,volgens mij gratis entree ,heel veel attributen uit de slaventijd ,kijk en huiver ,vreselijk om te zien .Worden die musea in Suriname veel bezocht ? Niet echt maar zo,n museum is er natuurlijk ook om de jeugd te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging ,het blijft een feit dat musea vooral door buitenlandse toeristen worden bezocht ,het aandeel Nederlanders is veel kleiner maar wat doen Nederlanders in het buitenland ? juist ja musea bezoeken ,hoeveel Nederlanders hebben ooit het Anne Frank huis bezocht ? zullen er niet veel zijn .Amsterdam bulkt al van de musea ,zullen de mensen dat nieuwe Surinaamse slavernij museum en masse bezoeken ? Heb zo mijn twijfels maar o.k misschien goed voor de jeugd alhier ,hoop het maar .

  • Tolol zegt:

   Dat grote witte gebouw met grote pilaren op 0.03 is het vm hoofdbureau van politie ,dit gebouw is in elkaar geschoten door de “” Marine “” van Suriname ( roeiboot met kanon voorop ) Nu resten alleen nog de pilaren als een herinnering aan de coupe van Bouterse ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.