Oproep tot een inclusief nationaal slavernijmuseum

De groep dekolonisatie netwerk voormalig Nederlands Indië schrijft aan het Amsterdamse B&W en gemeenteraad dat bij een op te richten slavernijmuseum men meer aandacht moet hebben voor de slavernij in de VOC-gebieden en het latere Nederlands Indië onder Nederlands gouvernement.
Kortaf gebruikt men de omschrijving ‘Indisch-oceanische slavernij’ Dit als tegenhanger van de trans-atlantische slavernij, een thema die naar men vreest het Amsterdamse slavernijmuseum zal domineren. Of zoals sommigen denken dat het alleen daarom moet gaan in dit museum.
Lees de hele brief
Oproep tot een inclusief nationaal slavernijmuseum_9april19
quote uit de brief:

Amsterdam
9 april 2019
Geacht College van burgemeester en wethouders van Amsterdam, geachte Amsterdamse raadsleden,
Afgelopen 30 januari werd bekend gemaakt welke organisaties de oprichting van een Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden zullen onderzoeken: sociaal innovatiebureau IZI Solutions, Stichting Museum zonder Muren en Stichting NiNsee. Wij feliciteren de geselecteerde organisaties van harte en zijn het hartgrondig eens met de vastgestelde noodzaak tot meer aandacht voor de trans-Atlantische slavernij en de erfenissen daarvan.
Tegelijkertijd merken wij teleurgesteld op dat Nederland weinig aandacht heeft voor slavernij  rondom de Indische Oceaan. Nederland speelde ook dáár een beslissende rol. De geschiedenissen van Nederlandse slavernij in verschillende regio’s tijdens de koloniale periode zijn fundamenteel met elkaar verbonden.

Toelichting – Oproep tot een inclusief nationaal slavernijmuseum_9apr19

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.