Eerste metrolijn Indonesie officieel ingewijd door president Jokowi

De eerste metrolijn van Indonesië is op zondagochtend (24/3/2019) officieel ingewijd door president Joko ‘Jokowi’ Widodo. Het gaat om het eerste deel van de metrolijn (MRT) tussen Zuid-Jakarta en Centraal Jakarta.    IndonesieNU

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

40 reacties op Eerste metrolijn Indonesie officieel ingewijd door president Jokowi

 1. Anoniem zegt:

  Reist u met de OV chipkaart, vergeet dan niet uit te checken. Op dit station kunt u overstappen op het metronetwerk van Jakarta.

 2. Robert zegt:

  En de tapeh lucht.

 3. Tolol ( betoel) zegt:

  Geachte reizigers op het volgende station kunt u overstappen op het metronetwerk van Jakarta ,hopelijk heeft u een goede levensverzekering en een reddingsvest aan ,zo niet helaas pindakaas ..

 4. Jan A. Somers zegt:

  Volgens onze knappe Indo’s blijven het maar domme inlanders (met kleine i).

  • Loekie zegt:

   Binnen delen van de Indische gemeenschap, maar vooral daarbuiten, staat de Indo te boek als onbetrouwbaar. Onbetrouwbaar in de zin van : je kunt er niet op bouwen, je weet niet wat je aan ze hebt, je weet niet waar ze staan. De ene keer zijn ze mede-dragers van het kolonialisme (Ons Indië), dan weer zijn het slachtoffers van kolonialisme, voortdurend willen ze erkenning, ze hebben het steeds over twee culturen….maar die bruine cultuur wordt door hen nog steeds gehoond….net als toen.

   • R Geenen zegt:

    @@Onbetrouwbaar in de zin van : je kunt er niet op bouwen, je weet niet wat je aan ze hebt@@
    Heb dat in Amerika nooit gemerkt en gevoeld. Kreeg een baan vanuit Ca per telefoon aangeboden.
    Een contract voor 2 jaren, die na 15 maanden al open werd gebroken en of ik permanent wilde blijven. Trouwens de meeste Indo’s in Ca werden goed gewaardeerd en zijn vrijwel allemaal goed terecht gekomen.
    Waarschijnlijk is uw boven vermelde zin afkomstig van uit Nederland gezichtspunt?

   • Arthur Olive zegt:

    Vroeger werden de Indo’s met licht gekleurde ogen onbetrouwbaar genoemd.

    • R Geenen zegt:

     Heeft u gecheckt hoeveel mensen er in de wereld zijn met lichte ogen? Bv blauwe ogen zijn er maar 6% tot 8%. Mensen met bruine ogen 79% en iemand met groene ogen, zoals mijn nicht, slechts 2%. Daarbij zijn er blauw die meer donkerblauw zijn en er zijn lichtblauw/grijs. Op het getal van 300,000 Indo’s, die naar NL kwamen komt het op een groep van tussen de 10,000 en 20,000. Hoeveel zijn er met lichte. En dat verspreid over zoveel eilanden.
     De meeste mensen met lichte en groene ogen komen uit Duitsland en Engeland.

    • Arthur Olive zegt:

     “Heeft u gechecked”
     Neen ik heb dat niet gechecked. Die lichte ogen van Indo’s hebben niets te maken met onbetrouwbaarheid en waarom sommigen dat beweerden begrijp ik niet.

    • R Geenen zegt:

     Ook ik begrijp het niet. Maar vermoed teveel blanda. Immers in de tropen leefden de Indo’s vaak gescheiden van de totok.

    • Jan A. Somers zegt:

     “300.000 Indo’s, die naar NL kwamen ” Ik vraag me steeds af waar al die Indo’s vandaan kwamen. Volkstelling 1930 : 240.000 Europeanen. Daarvan 87% Nederlanders = 208.800. Daarvan ????? Indo’s.

    • R Geenen zegt:

     Ik probeer al heel lang te weten te komen, hoeveel Indische mensen tussen 1946 en 1968 naar Nederland werden verscheept en/of gevlogen. Ook zou ik willen weten hoeveel naar het buitenland zijn vertrokken (Australie, Canada, Brazilie en o.a. USA). Intussen heb ik wel een paar Indo’s leren kennen, die direct vanuit Indie naar California kwamen.

    • Boeroeng zegt:

     Jan.

     * De Europeesche burgerlijke stand (basis van de volkstellingen) in Indië noteerden niet de gemengde kinderen die niet waren aangegeven.
     * Na de volkstelling van 1930 zijn er natuurlijk meer gemengde kinderen geboren.
     Ook in Indië was er een babyboom vlak na de oorlog
     * Die 300.000 ( misschien wel meer) heeft ook betrekking op de periode tot 1963
     * Griselda Molemans heeft een getal van 380.000 gehoord van mensen die indertijd het maatschappelijk werk voor de eerste opvang deden.

    • Anoniem zegt:

     @ J.Somers ‘ Daarvan ????? Indo’s

     # Vanaf de 2e golf misschien 227.000 , daarvòòr meer natte vingerwerk… Opgeteld keerden terug: 337.500 personen.

     *** De repatriëring verliep in 4 golven, waarvan de eerste twee in deze periode: • De eerste golf (1945-1949, 110.000 repatrianten): Na de capitulatie van Japan waren het vooral de Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting in kampen gezeten hadden die repatrieerden. De Indische Nederlanders bleven nog. • De 2e golf (1950-1951, 81.000 repatrianten): Na de soevereiniteits- overdracht aan Indonesië vertrokken bestuursambtenaren, politie- apparaat, rechterlijke macht en leger naar Nederland. Na de opheffing van het KNIL in juli 1950 vertrokken ook veel ex-KNIL-militairen, waaronder 4.000 Molukkers met hun gezinnen en vele Belanda Hitam, KNIL-soldaten van Afrikaanse afkomst. • De 3e golf (1952-1957, 79.000 repatrianten): de leefomstandigheden in Indonesië waren slecht en de toekomst zag er niet goed uit. Naast de repatrianten kwamen ook de zogenaamde spijtoptanten, mensen die na de soevereiniteitsoverdracht hadden gekozen voor het Indonesische staatsburgerschap, terug op hun keuze en vertrokken alsnog naar Nederland. • De 4e golf, (1958 -1964, 67.000 repatrianten): in verband met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië werden alle nog op Nieuw-Guinea verblijvende Nederlanders geëvacueerd. Naar aanleiding van de Nieuw-Guinea-kwestie, werden Nederlanders tot ongewenst vreemdeling verklaard. Ook in de periode van het zogenaamde UNTEA-bestuur kwam een groep van ongeveer 500 Papoea’s met hun gezinnen naar Nederland, waarvan de mannen in overheidsdienst waren en als zodanig niet in Nieuw-Guinea konden blijven.
     https://www.raffyzorg.nl/over-raffy/indische-nederlanders/

    • R Geenen zegt:

     @@Opgeteld keerden terug: 337.500 personen.@@

     Hoeveel van de 337500 personen waren Indische Nederlanders. Is dat getal bekend?
     Bij de eerste golf naar Nederland waren er ook Indische gezinnen. O.a. Uijleman Anthonijs gezin.

    • Loekie zegt:

     Men leze het boek ‘Indische Nederlanders en Gerepatrieerden’ van dr. J.E. Ellemers en drs. R. Vaillant, uitg. Coutinho 1985, met daarin mooie tabellen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “zijn er natuurlijk meer gemengde kinderen geboren” Klopt, maar ook duizenden gestorven. Bezetting, bersiap. Maar ik vind nergens bronnen, behalve van die ik hier heb vemeld: Verslag van de Commissie tot bestudeering van Staatsrechtelijke Hervormingen, 1941/1942. Hoe zijn de hier bij de reacties genoemde personen aan hun aantallen Indo’s gekomen? “een getal van 380.000 gehoord van mensen” Zegt mij niets, Indo’s? “repatrianten” Niet alleen Indo’s. “waaronder 4.000 Molukkers met hun gezinnen en vele Belanda Hitam,” Indo’s? “alle nog op Nieuw-Guinea verblijvende Nederlanders geëvacueerd.” Niet alleen Indo’s. “ongeveer 500 Papoea’s met hun gezinnen” Indo’s? “Nederlanders” zegt mij niets.Ik kan u ook niet aan juiste aantallen Indo’s helpen. En van al die auteurs die met aantallen komen, hoe weten ze of het totoks, Indo’s waren? Staat niet in hun papieren. En bij inschrijving bij de burgerlijke stand in Nederland werd niet gevraagd of ze totok of Indo waren. Net zomin als dat gevraagd zou zijn bij vertrek uit Indië/Indonesië. Ik ben nog nergens auteurs of andere bronnen tegengekomen die mij hebben overtuigd van de kwaliteit in hun aantallen Indo’s. Zelfs bij de door mij genoemde betrouwbare “87% van 240.000 Europeanen” weten we nog niets over Indo’s. Het ging over “240.000 Europeanen. Daarvan 87% Nederlanders = 208.800.” Indo’s? En eerlijk gezegd, ik heb dat nooit belangrijk gevonden. Het waren Nederlanders die ongevraagd naar Nederland moesten vertrekken. Maar naar aanleiding van dit onderwerp vind ik het toch wel een interessante vraag.

    • R Geenen zegt:

     @@Het ging over “240.000 Europeanen. Daarvan 87% Nederlanders = 208.800.” Indo’s? En eerlijk gezegd, ik heb dat nooit belangrijk gevonden. Het waren Nederlanders die ongevraagd naar Nederland moesten vertrekken. Maar naar aanleiding van dit onderwerp vind ik het toch wel een interessante vraag.@@

     Voor mij wordt het wel belangrijk, want ik zou graag de getalsverhouding willen weten tov zij die erna weer vertrokken naar andere landen. Zijn zij die naar andere landen in getalswaarde bekend?
     Las ook dat er een schatting was dat er nu in NL 1.7 tot 2 miljoen Nederlanders, die ook Indisch bloed (dna) in hun aderen hebben. Hoe komen ze aan die getallen?

    • R Geenen zegt:

     @@Zelfs bij de door mij genoemde betrouwbare “87% van 240.000 Europeanen” weten we nog niets over Indo’s. Het ging over “240.000 Europeanen. Daarvan 87% Nederlanders = 208.800.” Indo’s? @@
     Waren de 13% Europeanen geen Nederlanders? Wie en wat waren die dan?

    • PLemon zegt:

     @ En van al die auteurs die met aantallen komen, hoe weten ze of het totoks, Indo’s waren? Staat niet in hun papieren. En bij inschrijving bij de burgerlijke stand in Nederland werd niet gevraagd of ze totok of Indo waren.

     # Hr Somers…Men zal de paar indo families die meeliften niet geturfd hebben maar ongetwijfeld zijn het ongefilterd totoks die bij de 1e golf de benen namen naar het kikkerlandje.
     ( Citaat…. Na de capitulatie van Japan waren het vooral de Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting in kampen gezeten hadden die repatrieerden. De Indische Nederlanders bleven nog. •)
     NB Werd er bij de pendafteran’s tijdens de ‘ jap’ ook niet gesjoemeld? Kira2.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Europeanen geen Nederlanders?” Voor zover ik ervan afweet: 3% Duitsers en Oostenrijkers, 3% Japanners (tot de Europeanen gerekend), 1% Engelsen. Verder een ratjetoe van Fransen 0,17%, Armeniërs, Denen, Portugezen e.d. en de tot de Europeanen gerekende Amerikanen 0,27%

   • Robert zegt:

    De Indo onbetrouwbaar te boek? Ik ken velen Nederlanders die onbetrouwbaar zijn en waar je niet op kan bouwen.Alles over een kam scheren is onbetrouwbaar en fout.

  • Boeroeng zegt:

   Is dat zo Loekie?
   Nogal discriminerende lieden dan …. of indo’s met zelfhaat

   • Loekie zegt:

    Eerst een paar stappen terug alvorens een oordeel te vellen, zou ik zeggen.
    Eerst de vraag stellen: zit er een (kleine) waarheid in de bewering dat Indo’s als onbetrouwbaar worden beschouwd?
    Vervolgens de vraag: zo ja, hebben de Indo’s dat dan aan zichzelf te wijten?

    • Bert zegt:

     Grappig die Loekie ! Hij/Zij vraagt of Indo,s als onbetrouwbaar worden beschouwd :antwoord hangt van de Indo af ziet hij er blank en netjes uit en spreekt hij met 2 woorden ,dan wordt hij als netjes beschouwd ,heeft hij ook nog een foto van de Koning boven zijn bed hangen ,dan wordt die indo als heel betrouwbaar beschouwd ,Ja ziet die Indo er uit als Ik ,kan ie het wel vergeten ,zwart haar ,donkere ogen ,licht getint ,zwarte snor ,groot ,stevig gebouwd ,praat keras ,altijd bewapend en altijd kurang adjar tegenover ambtenaren .Onder welke categorie schaal je je zelf in beste Loekoe A of B ?

    • Robert zegt:

     Aan zich zelf te wijten? Nee hoor, de samenleving die de Indos discrimineert en kleineert heeft ermee te maken. Geen een Indo is meer of minder onbetrouwbaar dan een Nederlander of Indonesier of wie dan ook in de samenleving.

    • Arthur Olive zegt:

     Mijn stiefvader heeft vaak gezegd dat de Madoerees betrouwbaar was, wie heeft dat ook al eerder gehoord?

    • Jan A. Somers zegt:

     “dat de Madoerees betrouwbaar was” Er zijn veel van dit soort verhalen. Sumatraan meer intellectueel dan de Javaan. De Javaan hooghartig (vandaar de RIS). Madoerezen, Boeginezen en Makassaren ruig volk. Mijn Oma was Madoerees, anders dan Javaans, overigens zonder waardeoordeel! Ach, in Nederland is het niet anders. Mijn Zeeuws meisje is echt geen Hollandse. In Rotterdam koop je overhemden met de mouwen al opgestroopt. En over Amsterdammers wil ik het nu maar helemaal niet hebben (misschien te pijnlijk!)..

   • Boeroeng zegt:

    Die stappen terug heb ik tientallen jaren geleden gedaan.
    Natuurlijk zijn indo’s ook maar gewone mensen met alle goede en foute eigenschappen.
    Maar wie beweert dat indo’s onbetrouwbaarder zijn dan andere bevolkingsgroepen is een discriminerend figuur.
    Wat ook geld voor indo’s met dit soort zelfhaat.

   • R Geenen zegt:

    @@Zelfhaat@@ Lijkt mij niet mogelijk, want:
    Kenmerken
    Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis worden volledig in beslag genomen door hun eigen tekortkomingen. Ze vormen enkel relaties met anderen als ze ervan overtuigd zijn dat ze niet afgewezen zullen worden. Verlating en afwijzing is voor mensen met OPS vaak dermate pijnlijk dat ze er nog liever voor kiezen om eenzaam te zijn dan dat ze proberen contacten aan te gaan. Mensen met OPS kunnen de volgende kenmerken vertonen:

    Overgevoeligheid voor afwijzing/kritiek
    Zelfopgelegd sociaal isolement
    Extreme verlegenheid of angst in sociale situaties, al heeft men een sterk verlangen naar hechte relaties
    Vermijden van lichamelijk contact omdat dit in verband gebracht wordt met onaangename of pijnlijke prikkels
    Gevoelens van onbekwaamheid
    Een extreem laag zelfbeeld
    Zelfhaat
    Wantrouwig naar anderen toe
    Emotioneel afstandelijk wat betreft intimiteit
    Uiterst zelfbewust
    Zelfkritisch over hun problemen met betrekking tot anderen
    Problemen in het beroepsmatig functioneren
    Zichzelf beschouwen als eenzaam, al vinden anderen de relatie met de OPS-lijder misschien wel zinvol
    Gevoelens van minderwaardigheid naar anderen toe
    Het gebruiken van fantasie als een vorm van escapisme om zo pijnlijke gedachten te stoppen
    In extreme gevallen soms agorafobie

  • Bert zegt:

   Geachte heer Somers ,het heeft niks te maken met denigrerend praten over de Indonesier maar alleen over het feit dat Jakarta langzaam wegzakt doordat de eigen inwoners het grondwater wegpompen ,eigen schuld dikke bult dus .De inwoners van Jakarta moeten wat meer milieubewust worden .

   • Jan A. Somers zegt:

    Het gaat mij om de voltooiing van een enorm project, zie topic, (ook naar Nederlandse begrippen zoals in Amsterdam de NoordZuidlijn) waar ze waarschijnlijk terecht trots op zijn. Een technisch hoogstandje. Dan is het niet leuk dergelijke opmerkingen (100%!) te lezen. Ik zal er dan ook die domme(?!?!?!) Amsterdammers nooit zo over aanspreken. Dat gaat zelfs boven de Amsterdamse gein (?!?!?!) uit.

   • J.A. Somers zegt:

    In Nederland weten we er ook alles van. NRC: “De bouw van de grootste zeesluis ter wereld bij IJmuiden kent al vertraging en miljoenenverliezen. Er zijn nog meer problemen.” De vertraging is nu al 27 maanden, de verliezen 200 miljoen Euro voor de bouwers en 64 miljoen voor de staat.

 5. Anoniem zegt:

  Reist u met de OV chipkaart ,vergeet dan niet uit te checken.Op dit station kunt u overzwemmen naar het metronetwerk van Jakarta ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.