Exposities in Hoorn over 400 jaar Batavia

indearchipel.com: Lees uitleg van cijfers en nummers op de kaart.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gesticht, het handelscentrum van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in Azië. Daar staan het Westfries Museum en het bijbehorende VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn dit seizoen bij stil. Het museum lanceert op 30 mei Batavia 1627 VR, een nieuw virtual reality-programma. Verder is er vanaf 10 februari de expositie Indisch Palet, met Indische kunst, met meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig kunstenaars.In de zomer volgt de tentoonstelling Depok, de droom van Cornelis Chastelein. Lees verder.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Exposities in Hoorn over 400 jaar Batavia

 1. Jan A. Somers zegt:

  “Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Batavia werd gestich” ????? Op 29 maart 1620 werd besloten “eenige officieren te maecken omme op alle misbruycken te letten, daer op goede toesigt en regart te neemen en onder goede policie en wetten te leven”. En op 24 juni 1620 werd een College van Schepenen ingesteld “omme als wethouders dezer stede alle justitie en civiele saecken te administreren ende executeren”. In korte tijd waren zo met betrekking tot Batavia alle in het octrooi genoemde bestuurlijke volmachten geëffectueerd. Op 15 augustus 1620 werden het wapen en het zegel van de stad vastgesteld,
  “een sweert van azur in een orange schilt, steeckende met de poincte deur een laurieren crans, van coleur bruyngroen.”
  Op 4 maart 1621 besloten de bewindhebbers definitief
  “dat de stat en casteel, gebouwt in ’t conincrijcke Jacatra genoemd sal worden Batavia”.
  Tussen 1631 en 1639 werd een nieuw kasteel gebouwd dat het verblijf van de landvoogd werd. Sedert 1636 was ook de stad omringd door muren, bolwerken en bastions.

  • plemon@lijbrandt.nl zegt:

   @ 400 jaar geleden…

   # mei 1619 als handelspost 🔫

   *** In een poging de macht van de Engelsen en de regent van Bantam te breken, liet hij in 1618 een fort bouwen bij Jacatra. Dit zonder dat hij de lokale vorst hiervoor om toestemming had gevraagd. Kort hierna opende hij de aanval op de Engelsen. Aanvankelijk verliep de strijd gunstig, maar toen de Engelsen versterking kregen veranderde dit en week Coen uit naar de Molukken waar de Nederlanders een goede basis hadden. Mei 1619 keerde Coen met een leger van duizend man terug. De Engelsen werden verslagen waarna Coen op de plek van Jacatra de handelspost Batavia stichtte. Coen wilde de stad aanvankelijk overigens Nieuw-Hoorn noemen maar de VOC koos voor de naam Batavia. Dit als eerbetoon aan de voorouders, de Bataven

   • Jan A. Somers zegt:

    Klopt in grote lijnen. Maar de loge was al veel,ouder, Zie ook mijn dissertatie met de betreffende verdragen hierover. Over de naam Batavia, die was inderdaad pas op 4 maart 1621. vastgesteld.

   • RLMertens zegt:

    @plemon; ‘eerbetoon aan de voorouders, de Bataven’- Moet het niet Batavianen zijn? Of, die van die andere vier; de Batavieren?
    note; met lijbrandt.nl geassocieerd? Een Bataaf?

 2. Anoniem zegt:

  @ Bataven?

  *** De Bataven (ook wel Batavi of Batavieren) waren een vermoedelijk West-Germaanse stam die zich afgesplitst had van de Chatten.
  Caesar noemde de Bataven terloops in zijn Commentarii de bello Gallico:[11] zij zouden op een eiland (insula Batavorum) wonen, waar de Maas en de Waal bij elkaar kwamen, 80 Romeinse mijlen van de monding van de rivier. Tacitus beschrijft de Bataven als de moedigste van de stammen in het gebied. ( Wiki ) 👹
  ….. De conclusie is daarmee dat toen een groep stamleden zich afsplitsten van de Chatti en zich vestigde in het Nederlandse rivierengebied, deze mensen hun nieuwe woonplaats de naam bat-agwiō ‘goed, fortuinlijk eiland’ gaven en vervolgens hun eigen groepsnaam hiervan afleidden. De Bataven heten dus naar de ‘Betuwe’ en niet omgekeerd. Het proces is parallel aan dat waarmee bijvoorbeeld de Australiërs zich naar Australië noemen, of de Canadezen naar Canada.
  https://www.dbnl.org/tekst/_naa002200501_01/_naa002200501_01_0010.php

  • Jan A. Somers zegt:

   Als u op de lagere school nou een beetje had opgelet, had u niet zo’n ingewikkelde www hoeven te ontcijferen: De Batavieren kwamen in Lobith ons land binnen. Zij dronken bier uit de schedels van hun verslagen vijanden. Dat ‘Lobith’was natuurlijk makkelijk voor die nog onschuldige zieltjes, konden ze de plek vinden in hun atlas. Maar ik denk niet dat ze al van de Bataafsche Republiek hadden gehoord. Da’s iets anders!

 3. PLemon zegt:

  @niet zo’n ingewikkelde www hoeven te ontcijferen…

  #In alle ernst bent u er een beetje ingelopen. Dhr Mertens wist het natuurlijk ook wel hoe het met de ‘eerste’ bewoners van het moerasgebied zat die de Rijn afvoeren. Het was een zuigvraag dat dienovereenkomstig(=uitgebreid) moest beantwoord 😉😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.