De Weduwe van Indië: Bloem


Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag
.  Zoek naar foto’s en namen .

Theodora Petronella Bloem, overleed in 1976 te Den Haag.
Volgens deze grafzerk was ze geboren 1 mei 1886, maar de regeringsalmanak van 1888 noemde 1 mei 1887 .
Haar ouders waren Victor Albert Leopold Bloem en Maria  (Nijland ?).
In de huwelijksacte van haar moeder wordt Maria omschreven zonder achternaam als ” inlandsche Christenvrouw”. Ook in een lijst van overledenen in 1939 van Het Soerabaijasch Handelsblad staat alleen Maria. Er zijn websites die haar de achternaam Nijland meegeven.
Haar vader Victor Bloem (1848-1923) was commies Weeskamer te Batavia, brak zijn been in 1886, was nog even commies op het assistent-residentie kantoor te Sintang en werd toen benoemd als boekhouder van de Weeskamer te Soerabaja. Daar werd hij in 1899 verdacht van medewerking ontoelaatbaar grijpen in de kas.
December 1901 werd hij vrijgesproken, blijkbaar werd hij niet opnieuw aangesteld doch met pensioen gestuurd.
Willem Bloem, overgrootvader van Theodora, was de stamvader van deze familie , waar Overbeek Bloem een vertakking van is.

Willem Bloem uit Rotterdam, onderkoopman en resident te Bandjermasin 1797-1808, provisioneel koopman 1801, buiten emplooi 1808-(1810), baljuw te Semarang 21 jan. 1812, op 4 okt. 1812 als baljuw en waterfiscaal wegens afpersingen geschorst, doch 22 jan. 1813 gerehabiliteerd en weer tot openbare ambten benoembaar verklaard, resident te Pontianak (W.-Sambas) 27 dec. 1813, ontvangt 29 april 1815 last om vandaar op te breken, arriveert 19 okt. 1815 te Semarang, resident van Tegal 1816, lid van de Raad van Justitie te Semarang 1819 (Bron is Indische Navorscher 1995 pag 137)

Theodora huwde in 1908 met de PTT-er Hans Casimir Sigismund von Cosel
Het was een handschoen-huwelijk. Hans was in Lahat, Zuid-Sumatra en Theodora stond in Soerabaja voor de trouwambtenaar. Na zijn pensionering ca 1931 was Hans actief in de Malangsche Voetbalbond (MVB). Zijn grootvader de telegrafist Oscar Heinrich von Cosel, gehuwd met Louise Zeijdel , was vermoedelijk een Duitser.
Theodora had een zoon die in 1939 overleed. Haar 3 dochters overleefden haar  en de jongste was Ingeborg die in 2005 werd bijgelegd in dit graf.  Ze was gehuwd met H. Weevers. en samen arriveerden ze in 1950 te Rotterdam met de Willem Ruys.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.