Veteranen alsnog geëerd met medailles

Minister Ank Bijleveld-Schouten :
“U bent alle 3 geboren in voormalig Nederlands-Indië. U heeft de verschrikkingen van de Japanse bezetting meegemaakt. En u heeft gevochten voor het rood-wit-blauw. U heeft ons land en koningshuis gediend. Uw vaderland. Maar uiteindelijk moest u afscheid nemen van uw moederland, Nederlands-Indië. Om hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

41 reacties op Veteranen alsnog geëerd met medailles

 1. Boeroeng zegt:

  In het midden: Andreas Moritz Lapré, vader van beeldend kunstenares Shelly Lapré

  Meer foto’s van defensiefotograaf Phil Nijhuis http://www.philnijhuis.nl en Geertje op Vrienden van Bronbeek

 2. Loekie zegt:

  “En u heeft gevochten voor het rood-wit-blauw. U heeft ons land en koningshuis gediend. Uw vaderland.”
  Vraag me in het algemeen af: streed men voor het vaderland…of voor het moederland..? Of voor beide?

  • RLMertens zegt:

   @Loekie; ‘voor het koningshuis gediend etc.’- En dan te weten, dat onze koningin Juliana tegen(!) deze oorlog was! Zelfs vóór onafhankelijkheid(!) van Indonesië. In de indertijd uitgezonden tv.doc.Juliana, is het te zien; haar ruzie’s met Beel en Drees sr.over de politionele acties etc. In alle vorstenhuis boeken is er slecht’s één boek, die ik aantrof waar dit aan de orde kwam. Vele historici vermeden deze episode.(over geschiedsvervalsing gesproken!) HM. Juliana was mi. ook de initiatiefneemster om hier Suharto te ontvangen. Haar tegen bezoek aan Indonesië jr.70 was een eclatant succes!. Destijds via het Cineac journaal te zien. Leuzen/spandoeken over de straten, een mensen massa etc. bij haar aankomst in oa.Bandoeng; ‘eindelijk(!), majesteit! etc.’ Zij is later na haar aftreden, nog eenmaal privé in Indonesië geweest. Dit alles in tegenstelling met het bezoek van haar dochter koningin Beatrix in 1995!

 3. Bert zegt:

  In eerste instantie dacht ik dat die man met baard een totok was maar op die “”Jeugdfoto,s”” leken ze alle 3 Indo,s dus toch nog maar eens goed kijken en dan zie je dat mr Baard wel degelijk een Indisch man is ,hulde aan deze 3 dappere mannen en dat ze nog lang van hun welverdiende rust in Bronbeek kunnen genieten .

 4. Bert zegt:

  Als ik weer eens in Bronbeek/Arnhem ben neem ik ze alle 3 mee naar de kroeg op de Koornmarkt voor een welverdiende pajit muda ! ( 2 of 3 ook boleh )

 5. Bert zegt:

  Ja mooie foto,s van die vrienden van Bronbeek maare …..( Ja ik ben een zeikerd ) let op die hapjes !! Allemaal puur Nederlands kaas rolletjes met ham en dat soort werk .Ze leren het nooit daaro .Het zijn Indo,s p.v.d dus dimana onde onde ,spekkoek ,kwe lapis en waar zijn de rissoles ? Tjonge jonge laten ze het mij organiseren ,die oudjes rollen totaal mabok in hun bed .maar ze vergeten die dag nooit meer !!

  • Ronny Geenen zegt:

   Toch een vraag aan jouw. Wat is het verschil tussen een jonge en een normale borrel jenever?
   In Amerika wordt namelijk het woord jenever niet verkocht, maar onder de naam wodka. B.v. Ketel 1 – wodka. Ben benieuwd waaronder deze wodka onder valt; jong of oud?

   • Bert zegt:

    Het verschil tussen een jonge borrel en een oude borrel ? Heeft niks met leeftijd te maken ,in de jonge borrel zit geen zoetstof en is bij matig gebruik goed voor de bloedaderen ,in de oude borrel zit een soort zoetstof ,die zorgt voor de gelige kleur .Een normale borrel jenever is gewoon jonge jenever .De Ketel1 is een jonge borrel /jenever van heel goede kwaliteit ,in Amerika is Wodka heel populair ,omdat het reukloos is .De Ketel1 uit Nederland is beslist geen wodka ,dus ook niet reukloos ,het is gewoon een pajit muda ( jong bittertje)

    • Ronny Geenen zegt:

     Bert, bedankt voor de info wat betreft jenever. Dus Ketel 1 wodka hier moet het zelfde zijn als een jonge Ketel 1 bij jouw? Kan er ook verschil zijn in alcohol percentage tussen jong en oud?
     Grey Goose uit Frankrijk is hier een kleine 10 dollar duurder dan Ketel 1.

 6. Boeroeng zegt:


  Hollandse hapjes


  Indische hapjes

  • Ronny Geenen zegt:

   Onder Indische hapjes, wat is dat gerecht naast de sajur boontjes?

   • Boeroeng zegt:

    Het is een vleesgerecht ?

    • Ronny Geenen zegt:

     My gosh, dat had ik ook wel gezien, maar wat voor maaksel. Het heeft wat weg van ajam peniki, maar het BBQ kleurtje mis ik.

    • Boeroeng zegt:

     Iemand denkt dit: vleesgerecht, Kario (natte rendang) of daging roedjak of ritje ritje

    • Ronny Geenen zegt:

     @Kario (natte rendang) of daging roedjak of ritje ritje@

     Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je familie ook van Sumatra was? Natte rendang bestaat gewoon niet. Het is rendang (randang bij de Minang bevolking) en Kalio (veel sauce). Bij rendang wordt eigenlijk alleen koenjit blad gebruikt en bij Kalio de wortel.. Nu moet je mij toch uitleggen wat je onder “ritje ritje” verstaat, want dat moet iets nieuws van Blandaland zijn.

    • Boeroeng zegt:

     Het moet zijn ritja ritja ….. was een schrijffout

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Geenen, u schrijft dat bij rendang eigenlijk alleen koenjit blad wordt gebruikt.
     Ik heb nog nooit koenjit blad gevonden in de winkels, bevroren of vers, zelfs niet in Nederland. Als u dat zelf in de tuin hebt dan zijn de blaren nu al geel of verdort en droog.

    • Ronny Geenen zegt:

     Sorry, that ik niet meteen op uw vraag bent ingegaan. Ben net terug van onze wekelijkse lunch kumpulan in West Covina. OK, rendang en het gebruik van kunnjit bladeren. Kunjit bladeren geven een aparte geur af en de kunjit wortel of poeder (turmeric) niet. Daarnaast wordt het vlees niet geel van kleur door het kunjit blad. Als u een rendang gerecht ziet die geel van kleur is, zit er kunjit poeder in. Heb wel eens in een toko het blad ingevroren kunnen kopen. Niet makkelijk aan te komen. Zal eens in een van de Indonesische toko’s vragen. De Sumatraanse Minang mensen gebruiken voor hun rendang bij voorkeur het blad. En mijn moeder zweert bij dat blad en heeft nooit de poeder bij de rendang gebruikt. Wel geprobeerd als substituut een ander kruiden blad zoals salam.

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Geenen, Wij groeien hier verse koenjit blaren. Volgende week stuur ik wat naar Rene Creutzburg van de “Indo” en dan zal ik wat voor u er bij doen. Ik zal hem vragen om u op te bellen wanneer hij het ontvangt. Wij hebben ook verse djeroek poeroet blaren als u die niet hebt.
     Vraag: Worden de stelen ook gebruikt of alleen de blaren?

    • Ronny Geenen zegt:

     Alleen de bladeren, dus zonder steel. Als u een blad tussen uw vingers wrijft, ruikt u de geur? Djeroek blaadjes heb ik genoeg. Dank.

   • Loekie zegt:

    Guleh kambing.

 7. Bert zegt:

  Ho ho Ron ,ik weet niet of Ketel1 wodka in AMERIKA het zelfde is als de Ketel1 uit Nederland ,daarvoor moet ik de fles zien en nog beter proeven dan pas kan ik een oordeel geven ..Trouwens dat vlees in dat linker bakje zou me niet verbazen als die catering het Rendang noemt ..Jenever moet een bepaald percentage alcohol hebben je mag er wel boven zitten maar niet onder .dus het percentage alcohol verschilt per Merk .

  • Ronny Geenen zegt:

   Toen Ketel1 voor het eerst uitkwam in de jaren 70, heb ik meteen een fles gekocht. En het smaakte verdomde goed. En als ik mij goed herinner, had het inderdaad een geur; aroma. Trouwens de meeste jenevers uit NL hebben een bepaalde geur. Amerikanen zijn echte cocktail drinkers. Persoonlijk hou ik niet van cocktails. Vergif. Een chaser daarentegen lust ik wel.
   Misschien moet ik een email proberen naar Amsterdam sturen, waar Ketel 1 wordt gemaakt en vragen over de wodka hier.

 8. Bert zegt:

  @Ron : Ben eruit Je hebt inderdaad Ketel one Vodka 70cl in prijs verschillend van euro 14,95 tot euro 39,99 .Deze Ketel is dus gewoon Vodka en niet te vergelijken met de Ketel 1 jenever van 100 cl .

  • Ronny Geenen zegt:

   Heb intussen een email naar de Nollet distilleerderij in Schiedam gestuurd met wat vragen. Ook een interessant artikel gelezen. Zij zijn de enige in NL die een prive tunnel onder de rivier hebben mogen bouwen, want aan de andere kant van de rivier hebben ze hun opslag van dranken.

  • Ronny Geenen zegt:

   Ook ik ben er uit. Kreeg van Nolet uit Schiedam het antwoord betreffende Ketel1.
   Nolet exporteert daarom geen Jenever meer naar de Verenigde Staten. De Nolet distilleerderij haalt met zijn fles Vodka wel 90% van hun omzet uit Amerika.

   Het is dus niet zo dat als er Ketel Vodka op de fles staat er Jenever in zit. Jenever is in de Verenigde Staten totaal niet populair en daarom zul je het daar niet zo snel tegen komen. Hun Vodka is dus totaal iets anders dan hun Jenever.

 9. Jan A.Somers zegt:

  Interessante discussie over het uitreiken van onderscheidingstekens.

  • Loekie zegt:

   Misschien duidt dat erop dat (ook) onderscheidingstekens lopende bandwerk is geworden en door derden niet meer als bijzonder wordt ervaren.

   • RLMertens zegt:

    @Loekie; ‘onderscheidingstekens lopende band werk’ – Eertijds als kanonnen vlees (mis)bruikt. In de strijd ’42-’45 tegen je moederland tbv. het vaderland. Heb je het overleefd dan verdien je een ereteken! Zo simpel is het.

 10. Bert zegt:

  Al die reclame over Jenever en voor Jenever is goed voor de export naar Amerika ,die Amerindo,s gaan nu massaal Hollandse Jenever en Vodka inkopen ,dus goed voor onze handels belangen en levert weer een smak geld op ,waarmee we die lintjes van kunnen betalen ( En ook die hapjes + drankjes )

 11. Bert zegt:

  Ja die “” Gekke “” Amerikanen gebruikten Jonge Jenever voor Cocktails moet je juist niet doen ,sinds 2008 heeft Lucas Bols weer een Jenever in Amerika “” Bols Genever “” speciaal bedoeld voor cocktails ,zal wel niet zo smaken als hier want ja aanpassen ……….

 12. Robert zegt:

  I prefer Bourbon from Kentucky.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.