Duizenden mensen bij Indiëherdenking in Roermond

Vele duizenden mensen woonden zaterdag bij het Nationaal Indiëmonument in Roermond de herdenking bij van de ruim 6.200 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 omkwamen. De slachtoffers vielen tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.   De Limburger

Persbericht van Arthur Graaff :
Woordvoerder Graaff van de AFVN-BvA die samen met een bestuurslid de herdenking bijwoonde, werd na afloop bedreigd door de Molukse veteraan Leo Reawaruw. Deze die zei tegen Graaff dat als hij Reawaruws familie zou beledigen, hij ‘zijn kop eraf zou slaan’. Graaff gaat aangifte tegen hem doen wegens bedreiging.

Eerder deze week:

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft woensdagavond voortijdig een overleg afgebroken dat ze had met organisaties die zaterdag willen demonstreren tegen herdenking bij het Nationaal Indiëmonument in haar stad.  De Limburger

De actiegroepen die bezwaar maken tegen de Nationale Indiëherdenking in Roermond, zullen zaterdag niet demonstreren tijdens de herdenking. De Limburger

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

48 reacties op Duizenden mensen bij Indiëherdenking in Roermond

 1. Boeroeng zegt:

  Een auteur van een ingezonden artikel in de NRC die voorstelt te stoppen met het herdenken van ‘Indische’ veteranen, is onder meer door GeenStijl bedreigd en beledigd. Het gaat om de 70-jarige woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifacsistische Oud-verzetsstrijders. Hij heeft gisteren aangifte van bedreiging, opruiing, haat zaaien en belediging gedaan en eist een schadevergoeding van € 25.000.
  _———————
  http://www.krapuul.nl/politiek-blog/topics/oorlog-2/2707418/auteur-nrc-eist-e-25-000-na-bedreigingen-door-geenstijl/

  • H. Verhage zegt:

   Wat een warrig verhaal van meneer Arthur. Bedoelt hij dit stuk toevallig? https://www.geenstijl.nl/5143428/inzending-waanzin-rondom-indie-veteranen/

   • Jordy Engels zegt:

    “Nadat Japan had gecapituleerd ontstond er een machtsvacuüm waarin de Indonesiërs de onafhankelijkheid uitriepen. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden in Indië vogelvrij. Zij zaten als ratten in de val en konden geen kant op. Gedurende deze Bersiap zijn duizenden Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord”.

    Goed dat sommige mensen dit niet vergeten!

    • RLMertens zegt:

     @Jordy Engels; ‘ontstond er een machtsvacuüm etc.’ – O ja? En de Republiek dan? Op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht etc. – Zo maar plotseling, zonder enige aanleiding? Terwijl ze gedurende ca.4 jaar Jappen tijd, wellenwaar vijandig, doch ongemoeid werden gelaten.

 2. RLMertens zegt:

  Op de kade werden ze toegesproken door een admiraal: ‘geen oorlog, neen het was helemaal geen oorlog! Het was een opstand en de opstandelingen waren wreed en onderdrukten het volk aan de evenaar. Jullie komen derhalve als bevrijders. Dat moeten jullie goed begrijpen’. Toen hij uitgesproken was, stak hij zijn vuist in de lucht en liet hij driewerf hoera horen. Een overwinningsyell, dacht Gerrit. Uit M.Jacob; De Opstand- Dat er duizenden jonge ‘bevrijders’ niets(!) van doen hebben met gepleegde oorlogsmisdaden moge duidelijk zijn. Echter velen hebben het wel gepleegd! Zoals al op 17/1- 1969 door dr. J.Huyting op tv;Achter het Nieuws geopenbaard werd. Die velen, zelfs met medeweten/aangespoord door leidinggevenden. Ja, zelfs geaccordeerd door de hoogste militaire leiding; gen. SH Spoor. Ook zelfs door de bestuurlijke leiding; de lt.gg.van Mook. Zelfs; door de regering; het kabinet olv.Beel; 1e actie en Drees sr.; 2e actie! Want pesthaard Djokja moest verdwijnen. En toen onder de voet werd gelopen, herrees het warempel weer! Merdeka was een feit! Wat nu rest is een brok ‘zwarte geschiedenis’, zelfs inktzwart, zoals Parool columnist Holman het noemde. Decennia lang werd het onder de mat gehouden. Nu na 70 jaar worden hier herdenkingsmonumenten voor veteranen opgericht.( Ja, zelfs een Verbindingsmonument ?). Voor welke veteranen? -Daar wordt nu een ‘politionele strijd gevoerd!’ Inderdaad een echte(!) politionele actie! Politioneel in de ware betekenis van het woord; vanwege een vete tussen Nederlanders onderling! Voor orde en rust!

  • P.Lemon zegt:

   @ .,..Decennia lang werd het onder de mat gehouden.

   # ?? In die periode was er voldoende bekendheid aan gegeven in krant en parlement en vooral de verontwaardiging dat afspraken werden geschonden. Men was vooral naïef om te denken dat met een handjevol militairen en geldtekort een gebied zo uitgestrekt als Europa weer vooroorlogs kon worden bestuurd.

   *** Nadat toch op 14 oktober 1946 een bestand was gesloten en op 25 maart 1947 de overeenkomst van Linggadjati was ondertekend, werd het bestand volgens berichten van de Luitenant-Goevemeur-Generaal door de repu- bliek wel meer dan duizendmaal geschonden. Van 25 maart tot 15 juni 1947 hadden er 317 beschietingen plaats van de Nederlandse patrouilles en stellingen; honderd tweeënveertig gevallen van vernieling en ondermijning van bruggen en andere objekten, alsmede aanleg van mijnenvelden. Voorts waren er 156 gevallen van aanleg van versterkingen binnen en langs de demarkatielijn, van hindernissen en het opbreken van wegen, 52 gevallen van ontvoeringen, moord, rampokpartijen en brandstichting met betrekking tot de Indonesische bevolking, terwijl er wekelijks wel 25 bestuursambtenaren werden vermoord. Tijdens het bestand – en derhalve in flagrante strijd met de gedane belofte – hield de opperbevelhebber van het Indonesische leger, generaal Soedirman, tot de republikeinse strijdorganisaties een radiorede, waarin hij aanzette tot het onverminderd voortzetten van de strijd. Tijdens het bestand zijn dan ook tal van Nederlandse militairen gesneuveld of aan hun verwondingen overleden. De regering was dan ook wel verplicht om tot de politionele akties over te gaan. Zij kon en mocht niet langer lijdelijk aanzien, dat haar militairen werden afgemaakt en de bevolking werd getiranniseerd. Bovendien was het nodig dat de duizenden, die in kampen en gevangenissen opgesloten zaten, onder wie tal van van vrouwen die gedwongen werden in konkubinaat te leven, bevrijd werden.

   De tweede politionele aktie van 1948 onder het kabinet-Drees was al evenzeer noodzakelijk wegens de door de republiek uitgeoefende terreur met schending van het bestand. Volgens officiële rapporten werden in Midden-Java verscheidene dessahoofden het slachtoffer van bende-overvallen, zodat vele dorpshoofden de nacht niet in hun woning durfden door te brengen. Velen werden door guerrillabenden ontvoerd en vermoord, terwijl hun huizen in brand werden gestoken.

   Gezien de vreselijke toestanden die in Indonesië heersten, ondanks het verdrag van Lingadjatti en het overeengekomen bestand, zouden de toenmalige regeringen hoogst onverantwoordelijk hebben gehandeld, wanneer zij niet tot de politionele akties zouden zijn overgegaan. Met alle beslistheid moeten wij daarom opkomen tegen het opwerpen van de valse beschuldiging, dat de toenmalige regeringen als de hoofdschuldigen voor de gepleegde wandaden van Nederlandse militairen moeten worden aangemerkt.
   https://www.digibron.nl/search/detail/012e02633230e3971df771aa/exces-en-reces

 3. Boeroeng zegt:

  De bedreiging Leo Reawaruw versus Arthur Graaff …. Video van Leo Reawaruw-site.

  Hoe die activisten roepen ” oorlogsmisdadigers ” wekken zij de indruk dat ze iedere militaire veteraan van toen te Indië uitschelden voor oorlogsmisdadigers. En dat ze elke indiëherdenking van militairen willen afschaffen.
  Dat is de boosheid van Reawaruw, maar zijn dreigement is ook doorgeslagen. Ook al is het grootspraak
  Andere activisten neigen ernaar elke indiëherdenking te verwerpen en als een verering van slechte mensen te beschouwen.

 4. Guus zegt:

  Walgelijke man die De Graaff. Schandalig dat deze man de herdenking heeft mogen verstoren. De politie had moeten ingrijpen.

 5. Boeroeng zegt:

  Het filmpje moet genomen zijn na afloop van de herdenking , bij het monument..
  Misschien ging hij toen pas folders uitdelen ofzo. En werd herkend door aanwezigen zoals Leo Reawaruw, die hem aansprak ?
  Voordien zal Graaff zich wel rustig gedragen hebben.
  De politie wist dat hij of anderen zouden komen en hielden hem natuurlijk in de gaten.

 6. RLMertens zegt:

  @PLemon; ‘onder de mat gehouden etc.’- Pas 20 jaar na dato en …doordat J.Hueting in het tv. actua programma; Achter het nieuws zijn verhaal deed. Ingegeven door ons ‘vingertje’ richting de USA, nav het platbranden van een kampong in Vietnam; ‘Nixon moordenaar, blijft af van Vietnam etc.’ klonk het in 1969 op het Museum plein, Amsterdam. Toen roerden zich plotseling de Indië veteranen; ‘maten naaier, psychisch gestoorde kl…..zak. Hueting moest onderduiken etc. Uit die tv. uitzending;off.mil.pol.Düster; nav. een aanranding van een Nederlands meisje; een sgt. maj.MLuchtvaart, Bandoeng; heeft de inlander aan een paal gebonden en zijn huid afgestroopt met een vlijmscherp mesje. Hem daarna overgoten met zoutwater(!) en hem in de zon laten drogen. Uiteraard werd deze verklaring niet door de christelijke parlementslid 1969 uitgesproken. Staat dus ook niet in de digibron van de Gereformeerde Gezindte. note; Overigens heeft de Kerksynode in 1995 openlijk zijn spijtbetuiging aan het Indonesische volk uitgesproken. Dit tot grote woede van ene veteraan gen.bd – naam is mij ontschoten; met rode genever wangen, zeer bevriend met prins Bernhard en altijd aanwezig bij militaire parade/herdenkingen.
  -Een brief van een soldaat in Indië 1948; De oudere generatie in Nederland is christelijk. En zij theoretiseert. En het noodlottige feit is, dat zij niets doet. Die generatie praat over God, maar de daad blijft oneindig ver ten achter bij het woord En dat het hele Nederlandse volk dat rustig toelaat, dat wij gedaald tot Duits(!) peil, opgezweept door Elsevier(!) en consorten, honderdduizend jongens met een rustig gezicht kampongs afbranden, mensen neer knallen. Vier jaar geleden ratelden hier Japanse mitrailleurs, nu de onze. Terwijl ik hier zit hoor ik mortier granaten ontploffen van een leger dat orde en rust moet brengen. Uit De Wending 1949, maandblad voor Evangelie en Cultuur! Deze brief werd natuurlijk ook niet ver/ge/meld/citeerd in in Gereformeerde digibron.

  • P.Lemon zegt:

   @Hr Mertens.
   In het draadje over het hoe en waarom bersiap en politionele acties blijft u gevangen in uw bubbel om opvallend de nadruk te leggen op de verkeerde beslissingen die de Nederlandse politiek in het dekolonisatie proces heeft genomen.
   Maar op actie (Japanse overname kolonie en vervolgens merdeka guerrilla) volgt reactie.
   We staan er niet zo bij stil maar juridisch was de archipel Nederlands grondgebied en maatschappelijk westers/Europees ingericht ( zie tempo doeloe filmpjes). Wat doe je als je van buiten(Japan) en van binnen(opstand) wordt aangevallen en als kikkerlandje een economische winter in het vooruitzicht zal krijgen.Juist zo’n kat maakt rare sprongen als de tegenpartij de weg van het geweld (bersiap en guerrilla) kiest en diplomatie en overeenkomsten aan de laars lapt ( uit wantrouwen hoewel men zich ingedekt weet door de VN en de VS).
   En over de excessen: slachtpartijen en brandende kampongs deden de partijen niet voor elkaar onder.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘ nadruk op verkeerde beslissingen etc.-Klopt! Die politieke(!) beslissingen hebben toch als resultaat; een Indië debacle en nog erger; een traumatisch nasleep voor hen die het hebben ondervonden/meegedaan hebben etc. En nu, na 70 jaar!, zelfs een nasleep hebben op; de slachtoffers, die wel/niet herdacht moeten/mogen worden. Ook de militaire beslissingen; gen.Spoor, is daar debet aan. De hoogste militair in rang, die wegkijkt bij gepleegde oorlogsmisdaden; ze ‘bestraft met milde hand’; zie excessen nota, de daders zelfs honoreert met hoge onderscheidingen; zie Limpach etc. hebben ertoe gebracht dat nu een situatie ontstaat; zoals jl. bij het Indië monument in Eindhoven. Een drama. Ook toen werd het militaire drama; misdaden over en weer door onze politiek geïnitieerd(!); het aankleden van Linggadjatti; Romme; ‘als de Britten zijn vertrokken, dan slaan wij er op los, Drees sr. indertijd; ‘onze jongens, zijn toch niet voor niets naar Indië gegaan’ etc. Wat dacht u hoe de Republiek zich bekocht voelde, toen schepen vol militairen, wapen tuig; tanks/artillerie en zee-luchtstrijdkrachten in Batavia arriveerden? Voor een vreedzame oplossing?, zie de Kadt 1946; Een tragedie van gemiste kansen. H.M van Randwijk 1947;Omdat ik een Nederlander ben; een volk, dat voor tirannen zwicht …En u citeert nog steeds , rijks/propaganda gezwets van toen; van ja, maar etc.
    Wat het nu nog teweeg bracht wat toen gebeurde; een 4,5 miljoen kostende onderzoek om aan te tonen…..? Kom naar Het Pakhuis, Amsterdam as 17/9 om 1930 met spreker wo. Jeff Pondaag en mevr.Zegveld!

    • PLemon zegt:

     @Hr Mertens.
     U blijft onverbeterlijk oorzaak en gevolg omdraaien. Japan en in hun kielzog de nationalisten namen als 1e de wapens op en/of kozen voor het strijdperk.
     Vrij logisch dat Nederland (na het éénzijdig verbreken vd Lingadjati afspraken door Soekarno cs) in de tegenaanval zou gaan.
     Het gejammer over de excessen van de strijdende partijen, neemt Indonesië zelf voor lief, want dat maakt ze heldhaftiger. Nederland als “verliezende partij’ zou die ook uit schaamte toedekken ware het niet dat klokkenluiders de gewetenskaart trokken en zout in de militaire wonden strooiden. Het is ws een cultuurverschil met de Aziaat die gauw overgaat tot de orde vd dag en het verleden achter zich laat.Het moet in u en Pondaag de blanda genen zijn die de ‘schuldvraag’ cultiveren.

    • RLMertens zegt:

     @Plemon; ‘nationalisten namen als 1e. de wapens op etc.’- Ja natuurlijk, na meer dan 300 jaar bezetting, onderdrukking, discriminatie, exploitatie etc. kozen zij voor onafhankelijkheid! van hun vaderland. U niet? Eenzijdig verbreken van Lingadjattie?- Nou, nou, wie ging in de aanval? Zelfs een beroep op arbitrage, conform art.17-2 door Sharir werd hautain weggewuifd. Het is toch Nederland die door de VN tot de orde werd geroepen! Schuldvraag cultiveren? Zo’n debacle van politieke stupiditeit cultiveren? Ik denk eerder dat ‘koloniaal’ ingestelden dit doen. Het cultiveren van; ontkennen, dan toedekken, dan bagatelliseren en dan……een onderzoek instellen! Hr.Pondaag is een Indo- Indonesiër, ergert zich groen en geel aan de houding van Nederland en zijn ‘koliniaal ingestelden’. U weet toch ook, dat er Indo’s zijn, die voor de Republiek kozen. De vereniging ‘Merdeka’in Djokja en ‘Wij blijven’, uit Soerabaja In die ‘politionele oorlog’ stonden zelfs Indo’s tegen over Indo’s, zelfs familie tegen over familie. Zo ook bij de Molukkers etc. Ik, als Indo- Nederlander, met een Nederlandse- en Indonesische genen(?) heb kritiek/een oordeel over/ op het politiek beleid van toen. Zoals ook J.de Kadt, Helle Haasse, H.M van Randwijk, Bep Vuyck, prof.Wertheim ea., die al vooraf(!) het gelijk aan hun zijde hadden. Nu helemaal bevestigd!
     En als ik naar het verre koloniaal beleid terug kijk is mij duidelijk; het waarom. Hoe het zo gegaan is- zie Piet Hagen; (500)Koloniale oorlogen, idem Volkskrant/Sir Edmond 30/6’18; Achteraf heb ik er spijt van..dagboek van sld.Theo van Roij

    • PLemon zegt:

     @ U weet toch ook, dat er Indo’s zijn, die voor de Republiek kozen. De vereniging ‘Merdeka’in Djokja en ‘Wij blijven’, uit Soerabaja In die ‘politionele oorlog’ stonden zelfs Indo’s tegen over Indo’s, zelfs familie tegen over familie. 

     # Heb er geen weet van, maar kijk er niet van op. Mensen kiezen om een bepaalde reden meestal 1 kant in een conflictsituatie. Blijf erbij dat het erg makkelijk redeneren is dat 300 jaar koloniaal ‘voogdij’ de bevolking zo tot razernij zou drijven dat men de weg van bloedvergieten koos ipv de diplomatieke route. De trigger was echt de mensonterende Japanse tijd. De nieuwe burger-elite moest zich verder profileren toen Japan werd verdreven en werd hierna natuurlijk de oude koloniaal het mikpunt/zondebok. Maar vertelt u meer over de groep Indo’s die zich meer met Indonesië verbonden voelt. Werden die maatschappelijk geaccepteerd en vertrouwd?

    • Jan A.Somers zegt:

     “Nederland die door de VN tot de orde werd geroepen! ” Waar heeft u dat gelezen? Dat kan helemaal niet. Het zat veel ingewikkelder in elkaar. Enkele door mij gevonden ontwikkelingen: 1. Tijdens de bijeenkomst van de Verenigde Naties in Londen in januari 1946 vond een doorbraak plaats waar ook Van Mook tevreden mee was. Met de Britse toezegging tot steun besloot de Nederlandse regering besprekingen met de republikeinen niet langer uit te stellen. Hoge functionarissen die in de weg hadden gestaan werden vervangen: aan Britse zijde werd bijvoorbeeld Christison vervangen en aan Nederlandse zijde werden admiraal Helfrich en de generaals Van Oyen en Uhl vervangen door vice-admiraal A.S.Pinke en de generaals Spoor en Buurman. Van groot belang was de aanwijzing door Londen van een speciale bemiddelaar: Sir Archibald Clark Kerr, de Britse ambassadeur in Moskou maar net overgeplaatst naar Washington. 2. Na doorslaggevend Brits-Nederlands overleg, onder druk van Van Mook tot stand gekomen, kwamen op 14 april 1946 de Nederlandse en republikeinse delegaties voor het eerst bijeen in het jachtslot Sint Hubertus op de Hoge Veluwe. Van groot belang was dat voor het eerst leden van de Nederlandse regering hadden kennisgemaakt met republikeinse afgevaardigden, en dat Nederland bereid was gebleken de Republiek de facto te erkennen, een belangrijke stap in het diplomatieke proces. 3. Het kabinet Sjahrir had de controle over het leger volledig verloren en de legerleiding kreeg geen controle over de strijdgroepen. Ook had een ‘sociale revolutie’ plaats gevonden waarbij plaatselijke bestuurders waren afgezet, zoals in Solo de Soesoehoenan. Van Mook trachtte nog de positie van Sjahrir te helpen bestendigen, tevergeefs. President Soekarno kondigde hierop voor heel Java de ‘Staat van Gevaar’ af waarmee hij de macht aan zich trok en het leger een centrale rol kreeg. Enkele generaals verweten het kabinet de Indonesische onafhankelijkheid te hebben verraden; op 27 juni werd Sjahrir gevangen genomen. Soekarno wist hem vrij te krijgen, en na een tweede couppoging op 3 juli wisten Sjahrir gezinde troepen uit Oost-Java Solo en Djokja te bezetten, werd Soekarno’s lijfwacht door deze militairen vervangen en werden de coupplegers gearresteerd.`4. Er waren meer Nederlandse troepen onderweg en de laatste Britse troepen zouden op 30 november vertrekken. Sjahrir achtte een akkoord dringend gewenst, maar eerst diende de oppositie van de republikeinse militairen inzake een wapenstilstand te worden overwonnen. Maar ook de Nederlandse legerleiding was tegen de regeringspolitiek gekant, gebaseerd op het tot nog toe succesvolle optreden. Tijdens besprekingen tussen 9 tot 14 oktober onder voorzitterschap van Lord Killearn, beurtelings bij Sjahrir thuis en in het paleis van de landvoogd, kwam dank zij toegeven van beide partijen een wapenstilstand tot stand. 5. Zowel Van Mook als Sjahrir hadden al in november gepleit voor snelle politieke beslissingen; militaire krachten zouden anders de vrije hand krijgen en de positie van de onderhandelaars worden verzwakt. In Nederland hadden zowel generaal Kruls, chef staf van het leger, als admiraal Helfrich, bevelhebber van de zeestrijdkrachten, openlijk afstand genomen van de concept-overeenkomst van Linggadjati. Het lukte hen echter niet bij koningin Wilhelmina steun te krijgen voor hun opvattingen. 6. Van groter belang was een aide memoire van de Amerikaanse regering van 28 juni. Hierin stelde de regering van de Verenigde Staten dat zij ‘must necessarily be concerned with developments in Indonesia because of the importance of Indonesia as a factor in world stability, both economical and political’ en drong zij aan op aanvaarding van de door Nederland omschreven interim-regering en de erkenning van de Nederlandse soevereiniteit in de overgangsperiode. Daarna zouden besprekingen kunnen volgen over financiële hulp voor Indonesië. Van Mook besefte het gewicht van deze interventie; hij gelastte de militaire actie af. 7. Nadat de Republiek Amerikaanse bemiddeling had afgewezen, werd een voorstel van minister Van Kleffens om een aantal landen te laten bemiddelen door de Verenigde Staten overgenomen en op 25 augustus aanvaard. Op 27 oktober arriveerde de Commissie van Goede Diensten bestaande uit Paul van Zeeland (België, namens Nederland), Richard Kirby (Australië, namens de Republiek), en Frank Graham (Verenigde Staten, door beide eerdergenoemden gevraagd). De besprekingen vonden in Tandjong Priok plaats op het Amerikaanse transportschip Renville. Op 17 januari 1948 werd het akkoord van Renville ondertekend, feitelijk een bevestiging van Linggadjati! Er was duidelijk sprake van een Amerikaans-Nederlandse overeenstemming waarbij de Republiek afstand moest doen van de net door de Nederlanders veroverde gebieden. Feitelijk veranderde er echter niets, in de Republiek liep de oppositie te hoop tegen Sjarifoeddin en bracht begin februari het kabinet ten val. In Nederland was men niet bereid tot meer concessies. Van Mook had inmiddels ontslag genomen en was opgevolgd door Beel. 8. Onder druk van resoluties van de Veiligheidsraad, waarin partijen werd verzocht de vijandelijkheden te staken, kwam het overleg weer op gang. [lees goed, partijen werd verzocht, geen Nederland tot de orde geroepen.]. >> RTC!

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘de trigger was Japan etc.’ – Inderdaad. Vooral toen in luttel enkele dagen het Knil werd opgerold en de burgemeester van Batavia de Japanners met een witte vlag tegemoet trad. De burgerwacht daarna in de brandende zon moest afmarcheren, uitgejouwd door de bevolking. Waarbij zelfs een dode viel, door molestatie. Japan leerde hen(hardleers) zelfrespect, zelfbewustheid, trots om Aziaat te zijn. Echter, toen Japan verliezende was; nooit meer bezetting. Door welk volk dan ook! – ‘Dat men de weg van bloed vergieten zocht etc.” -Lag niet aan hen, maar aan het provocerend Nederlands beleid; niet praten met Boeng, de collaborateur etc., geen zelfbeschikkingsrecht=merdeka. Dit alles, ten koste van Indo families ea., die buiten de kampen verbleven en een ‘prooi’ werden voor de heethoofden. Wij, buiten kampers ea. werden opgeofferd voor/door Nederlandse her kolonisatie. En niet anders. Want het totok deel zat in door Japan bewaakte kampen! Nederland hoopte op ingrijpen van de Britten, die na Soerabaja tot inzicht kwamen en weigerden in deze koloniale oorlog betrokken te worden. En vertrokken. `Republikeinse Indo´s´- U heeft toch P.Schumacher; Ogenblikken van Genezing gelezen?Lees ook; Van Heuven Goedhart; Terug uit Djokja 1947(!). Mijn neef( ex directeur Nestle) koos ook voor de Republiek; right or wrong; this is my country, was zijn slogan. Ook sprak ik eens een Indo parlementslid; ‘wij zullen het klaar spelen!’ En dat deden ze. En Nederland ?; verloor al zijn bezittingen, fabrieken, ondernemingen. Ja zelfs, zijn goodwill ! ‘Daar werd iets groots verknald!’

    • PLemon zegt:

     @ Hr Mertens ” Lag niet aan hen, maar aan het provocerend Nederlands beleid; niet praten met Boeng, de collaborateur etc., geen zelfbeschikkingsrecht=merdeka.”

     #Nou ..d’r werd wat afgepraat en overlegd…maar ja wie brak de afspraak?

     *** De door de Indonesische leiders Soekarno en Hatta geproclameerde Republik Indonesia was in het zogeheten Linggadjati-akkoord overeengekomen deelstaat te worden van een federale staat Indonesië, in een Unie verbonden met het Koninkrijk, en had een daarop gebaseerd wapenbestand aanvaard. Dit bestand werd onophoudelijk geschonden door de Indonesiërs, die in Nederland als ‘onverantwoorde elementen’ werden beschouwd. Tegen deze onverantwoorde elementen moest worden opgetreden. De dagorder van legercommandant Spoor luidde dan ook: “Gij rukt niet uit om aan dit land oorlog te brengen, maar om het de vrede te hergeven.”

     De militaire operatie heette ‘politionele actie’.
      Aan de crisis kwam een einde toen de Veiligheidsraad op 24 augustus zijn bemoeienissen met de Indonesische kwestie (voorlopig) afrondde met een resolutie die Nederland in het bezit liet van veroverd gebied. Dit had wel zijn prijs. Er werd een Commissie van Goede Diensten ingesteld die het conflict voorgoed internationaliseerde.

     De commissie dwong beide partijen naar de onderhandelingstafel. Dit leidde in januari 1948 tot de zogeheten Renville-overeenkomst. De TNI leefde dit akkoord niet na, omdat het niet voor honderd procent merdeka bracht: de volledige onafhankelijkheid. Kerstmis 1948 volgde een tweede politionele actie (Indonesiërs spreken van Agressi I en Agressi II). Ook aan deze actie kwam door interventie van de Veiligheidsraad een eind. In plaats van de Commissie van Goede Diensten trad nu de United Nations Committee for Indonesia aan. De Amerikaanse voorzitter ervan liet, gesteund door het State Department, Nederland vrijwel geen ruimte meer. Het slot was de Ronde-Tafelconferentie in Den Haag en eind 1949 de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.

     https://www.nrc.nl/nieuws/1997/07/19/politionele-acties-waren-voor-orde-en-rust-7361441-a1062394

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘er werd wat afgepraat etc.’- Maar niet met Boeng. Van Mook deed het(stiekem), maar werd teruggefloten! ‘wie brak de afspraak etc.’- Wie viel aan? Bracht Nederland vrede? – ‘De deelstaten etc’. – In de Bandoeng conferentie mei 1948, zonder Nederland gehouden(!), kozen allen(!) voor de Republiek! Tot grote ergernis van Beel, die toen er alles voor over had om tot een 2e actie over te gaan. Om zodoende (eindelijk) pesthaard Djokdja te vernietigen. Beel: ‘de zuivering was ingezet en zou worden door gezet- consequent en zonder voorbehoud- ter bereiking van het doel; opdat de genezing van dit zieke land een aanvang zou kunnen nemen’- Dit land, de Republiek, genas inderdaad!

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘waar heeft u dat gelezen etc.’- Lezen is ook weten! Al bij de eerste schreden van deze ‘politionele actie’ verschenen in de pers van Britse en USA; geen begrip voor deze actie. Op voorstel van min.Kleffens te kwalificeren als een politie optreden! Vooral India en Australië waren scherp in hun oordeel! Op verzoek van deze landen werd de kwestie op de agenda te plaatsen van de VN Veiligheidsraad. Deze verzoeken werden onmiddellijk gehonoreerd. En op 2 aug. riep de Veiligheidsraad met algemene stemmen(!) het vuren te staken! Daarmee werd een streep gezet op het plan om naar pesthaard Djokja(gen.Spoor) op te rukken. De verbittering in Batavia was groot.
    Voor het eerst had de internationale organisatie een arbitrage rol( ten koste van Nederland!) op zich genomen; een mijlpaal aldus historicus Bank. En de Republiek werd hier nogmaals(na Lingadjattie) als volwaardig natie door de VN erkend. Nog meer lezen; zie dr.L.de Jong; Het Koninkrijk dl.12 epiloog. – Bovenstaande niet te verwarren met de Nederlandse propaganda 1947, waarmee u hier in Holland werd ‘voorgelicht’!

    • Jan A.Somers zegt:

     “En de Republiek werd hier nogmaals(na Lingadjattie) als volwaardig natie door de VN erkend.” Waar heeft u dat gelezen? Dat kon niet eens, een onrechtmatige daad richting Nederland! Voor zo’n erkenning moet je worden voorgedragen door andere leden, waarna er gestemd wordt. Op 27 december 1949 heeft Nederland de RIS (dat is niet de Republik!) als lid voorgedragen. En wat de VN (Veiligheidsraad) betreft (kunt u ook ergens lezen): “(…) resulterend in een ruling van de Veiligheidsraad van 23 maart 1949. In deze ‘brief’ werd de UNCI aangespoord partijen behulpzaam te zijn bij de ten uitvoerlegging van de resolutie van de Veiligheidsraad van 28 januari en het bereiken van overeenstemming over de voorgestelde conferentie in Den Haag. Deze ‘informele resolutie’ had succes. Een akkoord tussen de delegatieleiders in de Veiligheidsraad, Van Roijen en Roem, van 7 mei 1949 gaf de grondslag voor een overdracht van de soevereiniteit zonder overgangsperiode. Dit akkoord bestond feitelijk uit twee eenzijdige verklaringen: Mr. Moh. Roem verklaarde overeenkomstig de resolutie van de Veiligheidsraad van 28 januari 1949 en de ‘ruling’ van 23 maart, dat er een bevel zou uitgaan tot het staken van de guerrilla-oorlog, dat er bereidheid was tot samenwerking gericht op het herstel van de vrede, en de bereidheid tot deelneming aan een Ronde Tafel Conferentie te Den Haag, ‘teneinde de onvoorwaardelijke overdracht van werkelijke en volledige souvereiniteit aan de Verenigde Staten van Indonesië te bespoedigen.’ In antwoord verklaarde Dr. Van Roijen onder meer dat op de Ronde Tafel Conferentie besprekingen zullen worden gehouden over de wijze, ‘waarop de onvoorwaardelijke overdracht van werkelijke en volledige souvereiniteit aan de Verenigde Staten van Indonesië in overeenstemming met de Beginselen van de Renville, zal kunnen worden bespoedigd.’ Ondanks alle strijd was het in deze verklaring genoemde Linggadjati-akkoord, opnieuw geformuleerd in het Renville-akkoord, overeind gebleven.”
     U vertoont regelmatig lijsten van illustere figuren die uiteraard tegen waren. Wanneer vertoont u een lijst met personen die voor waren (langere lijst hoor). Maar net zoals hier in I4E zijn er diverse meningen, maar de geschiedenis volgt zijn eigen weg. De weg waar uiteindelijk het beslissende besluit moet worden genomen. Ondanks vele vooraanstaande sprekers, ruzie en bloedvergieten was er één constante, de Rijksconferentie. Van Soetardjo, via koningin Wilhelmina naar de RTC, Dat is wat telt, al die mensen die u noemt zijn in de geschiedenis ter ruste gelegd. Net als de constructeurs van de soevereiniteitsoverdracht, Van Mook en Sjahrir. Maar die zijn wel voortijdig afgeserveerd, zonder bedankje. Wat jammer genoeg ook normaal is.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘een onrechtmatige daad tegen Nederland’- Klopt. Hoe u het wendt of keert; Na die zgn. politie actie ‘stond’ de Republiek Indonesia op de wereldkaart! En geen (Neder)land kon dat meer wegcijferen/ontkennen. Dankzij Nederland! Egypte en India erkenden de Republiek onmiddellijk; de jure en de facto! En Nederland had het nakijken.
     Zoals gezegd; lezen is weten. Echter, lezen en niet willen(!) weten, gebeurd ook. Vooral, wat er met Indië gebeurde. -Dat zgn voordragen daarna door Nederland van de RIS, is een act voor de bühne/achterban. Want 1 jaar later was de RIS gewoon weer de Republiek zoals de proklamsi 17 augustus 1945 luidde.

    • P.Lemon zegt:

     @Dat zgn voordragen daarna door Nederland van de RIS, is een act voor de bühne/achterban. Want 1 jaar later was de RIS gewoon weer de Republiek!

     #Een mooie act of gewoon brute machtspolitiek met militaire power?

     ***Het was echter vanaf het begin duidelijk dat het vooral om de politieke wil ging om de akkoorden ook werkelijk na te leven. Voor de republikeinen was het instemmen met een federale staat waarin de Republiek werd ‘gedegradeerd’ tot een deelstaat, niet veel meer dan een tactische manoeuvre. Ze hadden er immers het volste vertrouwen in dat de federale staat alleen tijdelijk zou bestaan. Een belangrijke grond voor dit optimisme was dat de Angkatan Perang Republik Indonesia Serikat (APRIS), het federale leger, uiteindelijk voor het belangrijkste deel bestond uit militairen van de TNI (Tentara Negara Indonesia- Het Indonesische leger).

     Deze militairen waren unitaristisch gezind. De militairen van het KNIL die waren overgegaan naar de APRIS konden daar geen tegenwicht tegen bieden. In feite beschikte de Republik Indonesia zo als enige deelstaat over een leger. De andere deelstaten konden daar niet of nauwelijks militaire middelen tegenover stellen.
     https://demolukken.wordpress.com/molukse-geschiedenis/rms-geschiedenis/politieke-achtergronden-rondom-de-proclamatie-van-de-rms/

    • Jan A.Somers zegt:

     “Want 1 jaar later was de RIS gewoon weer de Republiek!” Kan toch? De RIS was een soevereine staat. Nederland was begonnen als de Republiek der Verenigde Nederlanden. Toen de Bataafsche Republiek. (Die Republiek nam als rechtsopvolger van de VOC alle bezittingen, schulden en baten van de VOC over.). Onder Napoleon het Koninkrijk Holland (In 1806 werden de bezittingen koloniën.).. In 1814 Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. In 1848 het Koninkrijk der Nederlanden. In 1922 werden de koloniën gebiedsdelen, naast het gebiedsdeel Nederland. “what’s in a name” Voor Indonesië (lees Java) heel belangrijk. In Indonesië was het zelfbeschikkingsrecht van de staten in de ‘serikat’ al op de RTC afgeschaft (Atlantic Charter????). Maar die ‘serikat’ hield een achterdeur open voor de staten, bijvoorbeeld de RMS, en dat vonden ze op Java niet leuk.
     “Egypte en India erkenden de Republiek onmiddellijk” Het Vaticaan ook! Het Vaticaan erkent elke plek waar Katholieken wonen. En Nederland reageerde niet eens op die onrechtmatige daad die volkenrechtelijk niets betekende.
     “En de Republiek werd hier nogmaals(na Lingadjattie) als volwaardig natie door de VN erkend.” Op welke pagina heeft u dit gelezen? In 12, Epiloog, Tweede Helft, p. 969 vind ik wel in de resolutie van de Veiligheidsraad van 28 januari: “(…) er moest vóór 15 maart een Federale Interim-Regering worden gevormd [RIS!] waarin de Republiek en de deelstaten vertegenwoordigd zouden zijn (…)” Geen woord over erkenning, alleen partijen in een geschil!. Nederland had overigens al op 14 april 1946 Indonesië de facto erkend!

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘een tactische manoeuvre etc’. – Inderdaad. Al bij de Ronde tafel conferentie was de Republiek verbolgen over het de door Nederland verlangde RIS gedoe. De USA afgevaardigde fluisterde de Indonesische vertegenwoordiger toen toe; ‘als zover is, dan is het toch aan jullie om het te veranderen’. En Nederland had weer het nakijken. Van Sabang tot Merauke, zei Boeng. Geen ‘haan kraaide daar er naar’. Ook zelfs Nederland niet. (murw geslagen?) Mijn opmerking; hoe is toch mogelijk dat een stel Indonesische ‘amateur’ diplomaten, die zgn. doorgewinterde Nederlandse zo in de luren konden leggen?

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘ al op de RTC afgeschaft etc.’- Ja natuurlijk. Welk zelfrespecterende natie wil in zijn grondwet opnemen dat een binnenlandsgebied/groepering het zelfbeschikkingsrecht opeist. En dat nb. door Nederland voorgedragen, die het woord in 300 jaar niet eens ‘kon uitspreken’. Laat staan de betekenis begreep.
     Als de VN Nederland en Republiek gelast het vuren te staken. Dan is toch het vanzelfsprekend dat de Republiek door de VN is erkend als staat! En niet als zgn ‘freedom movement’, zoals door u beweert. Nogmaals lezen is weten ….

    • P.Lemon zegt:

     @ Hr Mertens ‘Ook zelfs Nederland niet. (murw geslagen?) Mijn opmerking; hoe is toch mogelijk dat een stel Indonesische ‘amateur’ diplomaten, die zgn. doorgewinterde Nederlandse zo in de luren konden leggen?

     ##Makkelijk door je niet aan afspraken te houden (bedrog plegen) en weten dat de ander geen middelen ( geld en leger) heeft voor een sanctie. In minder diplomatiek jargon : kurang ajar. cq onbeschoft. De blanda verkeek zich op de schaamte cultuur bij de inheemsen.( Malu). Zo zie je maar dat de adat regels selectief te gebruiken zijn.

    • RLMertens zegt:

     PLEmon; ‘schaamte cultuur bij de inheemsen etc.’- Wij kregen een koekje van eigen deeg!

  • Tolol. zegt:

   Nou nou ,die si Arthur is niet alleen behoorlijk bemoeizuchtig en heel erg tolol maar je kunt hem ook een volslagen seorang idiot noemen ,want wie pleegt nou een overtreding ( Krans weghalen / Jatten ) en laat alles filmen en ook nog uitzenden ? Die Leo had Arthur gewoon een stukje van die krans moeten laten opeten .

   • Boeroeng zegt:

    Zielig om die krans weg te halen.
    Ieder mens heeft het recht te rouwen en te herdenken, speciaal over hun eigen doden en de eigen geschiedenis.
    Dat impliceert ook het herdenken van mensen die een verkeerde politieke keuze maakten of gedwongen werden verkeerde politieke keuzes uit te voeren , bijv in een oorlog. Of verkeerde daden ter velde deden, de oorlogsmisdaden.
    Laat die nabestaanden in hun waarde . Een krans ter herdenking is heel wat anders dan een krans ter goedkeuring of verheerlijking van verkeerde daden, verkeerde politiek en politieke leiders, verkeerde oorlogen.

    Als het een krans was ter verering van het duitse oorlogsgeweld damals……. dan neig ik zelf naar het jatten van die krans.

 7. Boeroeng zegt:

  Arthur Graaff stuurt regelmatig persberichten naar de media en soms lukt het om zo aandacht te krijgen in een krant.
  Amazigh Times publiceert zijn laatste persbericht (ontving ik ook per email)

  ROERMOND – 2 sept. 2018 – De Nederlandse daders van de moord op 150.000 moslims in Indonesië tussen 1945 en 1950 zijn zaterdag in Roermond opnieuw herdacht en geëerd –

  In de aanhef wordt duidelijker dan ooit dat hij alle indiëveteranen als moordenaars ziet.
  Hij generaliseert ook dat alle omgekomen Indonesiërs moslims waren en nog een generalisatie is dat ze omkwamen door Nederlanders. Hoeveel tienduizenden zijn slachtoffers van Indonesiërs, al dan niet uit naam van Merdeka .?
  Nu hoop ik dat het gaande excessenonderzoek goede inschattingen kan vinden.

  • Peter van den Broek de andere generatie zegt:

   De titel van het artikel van dhr. Arthur Graaff in Amazigh Times wekt de indruk dat Nederland de oorlog voerde tegen moslims. Dat trekt wel de aandacht in het huidige tijdsgewricht maar heeft natuurlijk niets met geschiedschrijving te maken.

   Hij ziet over het hoofd (sic) dat op Bali ook de vrijheidsstrijd woedde en de Nederlanders vermoordden daar toch niet Balinezen omdat ze moslims waren? Bali was en is bevolkt door een meerderheid van Niet-moslims. Dhr. Graaff mag raden van welke godsdienst de Balinezen zijn en weer een reactie geven als hij zich enigszins verdiept heeft in de dekolonisatie-oorlog 1945-1949. Daargelaten dat Sukarno in de Proklamasi noch in de Pancasila verwijst naar de Islam.

   Daarnaast is een discussie over meer dan 300 jaar koloniale geschiedenis voor dhr Graaff toch iets te hoog gegrepen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ikzelf veel weet over die Geschiedenis.
   Helaas kan ik mijn antwoord niet plaatsen bij het artikel, want ik heb geen Facebook-account.

   citaat “….Het gaande Excessenonderzoek….” Er was toch sprake van Structureel Geweld?

   • Boeroeng zegt:

    Je ziet het meer bij hedendaagse radicale anti-koloniale activisten…… de feiten niet kennen, dit opvullen met onzin, generaliseren , snel met veroordelen.
    En doorgaand met het zwaaiend en wijzend vingertje de fatsoensrakker zijn: Foei, foei… mag niet.

    En ja…. die excessen worden meer en meer structureel genoemd en niet meer incidenten.
    Het blijven nog steeds excessen.. dwz buitensporig , hardvochtig, terroristisch geweld.

    • Ronny Geenen zegt:

     @En doorgaand met het zwaaiend en wijzend vingertje de fatsoensrakker zijn: Foei, foei… mag niet.@
     Waarom wordt het ook toegestaan, dat een ieder maar kan zeggen wat hij wil? Dat en het vingertje is wel een kenmerk van een Nederlander geworden. Ook de meningsuiting heeft zijn grens.

    • RLMertens zegt:

     @Boeroeng; ‘ het blijven excessen etc.’- Alleen maar buitensporig? Slamet Djoko pemoeda, Bandoeng 1945(!); Het Hollandse leger trok Z-Bandoeng binnen. Drie verzet groepen moesten het verdedigen. 2 trokken zich terug vanwege een tekort aan wapens. Die ene groep Pasoekan Istemewa, hield eerst stand, maar werd uiteindelijk in de pan gehakt. Slechts 1 persoon ontsnapte. De 19 gesneuvelden werden verminkt, de ogen uitgestoken en hun lichamen met bajonetten doorboord. We trokken naar Changkring, het gebied, dat dagen lang achtereen werd gebombardeerd. Bij aankomst zagen wij hoe een bamboe huis een voltreffer kreeg. Drie kinderen waren op slag dood, hun lichamen doorzeefd met scherven en overdekt met gruis. Ik kon dit allemaal niet meer aanzien en keerde terug naar mijn familie in Tasikmalaya.

   • Loekie zegt:

    Even heel wat anders, maar in het kader van anti-koloniaal, discriminatie enz :
    https://www.parool.nl/amsterdam/surinamers-in-amsterdam-eisen-evenveel-aow~a4604053/

    • Bert zegt:

     Tja waar Roy Groenberg nu op z,n 65 e levensjaar mee te maken heeft ,hebben zoveel Indische Nederlanders en ook volbloed Nederlanders mee te maken gehad ,kom je na je 15 e naar Nederland wordt je gekort ,ik werd niet gekort mijn zuster 3 jaar ouder wel ,loopt mijn zuster nou “” Discriminatie ,discriminatie !! “te roepen ? Nee natuurlijk .Roy is op z,n 19 e naar Nederland gekomen ,als zijn broer of zuster wel voor hun 15 e ook naar Nederland zijn gekomen ,krijgen ze gewoon vol A.O.W..En dat die Groen-Links voorman mee loopt te blerren met Roy ? Ach alles is geoorloofd om dit rechtse kabinet aan te pakken maar de snugger is het niet van Groot Wassink .

 8. Boeroeng zegt:

  Antifascist Arthur Graaff heeft aangifte gedaan van aanzet tot discriminatie en racisme rond de Indiëherdenking.
  Graaff, lid van de AFVN-Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders, deed dat tegen bestuurders en een organisator die dit jaar aanwezig of betrokken waren bij de herdenking.

  Geweigerd
  Het gaat om staatssecretaris Raymond Knops, PVV-Kamerlid Martin Bosma, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, burgemeester Rianne Donders van Roermond en Jo Kneepkens, voorzitter van de stichting Nationaal Indië Monument Roermond. In het proces-verbaal staat uit de mond van Graaff opgetekend dat ‘de betrokkenen hebben geweigerd zich openlijk af te keren van het Nederlands kolonialisme’.

  Verandering
  Dat onderstreept Graaff in een aanvullende motivering. Het organiseren van een ‘eenzijdige herdenking van Nederlandse militairen’ waarbij dergelijke bestuurders aanwezig zijn, noemt hij ‘een daad van in­trinsiek racisme en daarom strafbaar’. Graaff wil een verandering in opzet zien. “Dit is de laatste keer dat die herdenking op deze manier heeft plaatsgevonden”, laat hij weten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat er nog geen aangifte bekend is. “Die ligt waarschijnlijk nog bij de politie”, aldus de woordvoerder.

  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180910_00073195/aangiftes-om-racisme-rond-indieherdenking
  Het is een publiciteitsstunt. Graaf weet ook wel dat de aangifte nergens toe leidt..Het O.M. zal niet vervolgen.

  • Ronny Geenen zegt:

   Het is een publiciteitsstunt, die hij ook nog krijgt. Jammer.

   • Jan A.Somers zegt:

    Stunten is net zo erg als verstoren. Verstoren van emoties! Verstoren van herdenken. Dat is niet alleen jammer, dat is heel erg! Dat is gemeen! Van zo iemand kun je ook een doodsbedreiging verwachten. Zelfbevrediging. Als je zo nodig moet, doe het dan onder de dekens thuis.

 9. Anoniem zegt:

  dus als ik het goed begrijp dien ik mij opelijk af te keren van het Nederlands kolonialisme anders dient Antifascist Arthur Graaff een klacht tegen me in.

  Dhr A. Graaff ziet een klein ding over het hoofd , er bestaat in NL ook zo iets als Vrijheid van meningsuiting maar dat kan bij hem De vuilnisbak in. Hij zou toch iets over Het fascisme kunnen bestuderen voordat hij zich onsterfelijl belachelijk maakt als de ANTI-fascist. Zoals iemand zei: hij snapt NUL

  • Bert zegt:

   Oh daarom anoniem ,u bent een beetje takut voor die ouwe kakek Arthur .Gewoon uw eigen mening verkondigen geachte anoniem en het liefst onder eigen naam en wat betreft die vuilnisbak ,als vrijheid van meningsuiting er volgens si Arthur in moet .o.k stoppen we die ouwe er ook in ! p.s ik ben ook een anti-fascist maar ook een anti-orang bodoh en volgens mij is si Arthur behoorlijk BODOH !!

   • Jan A.Somers zegt:

    “is si Arthur behoorlijk BODOH !!” Het lijkt mij verstandig voor die meneer een vertaling in het Nederlands te geven. Wat mij betreft een heel vrije vertaling met wat u bedoelt.

  • Ronny Geenen zegt:

   @dus als ik het goed begrijp @
   Wie is ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.