13 sept debat Dekolonisatie of rekolonisatie? 

Precies een jaar geleden ging het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 van start. Wat is de stand van het onderzoek? Met welke vraagstukken en prangende thema’s hebben de onderzoekers te maken? Welke impact heeft de oorlog tot op de dag van vandaag in Indonesië en Nederland? Pakhuis de Zwijger

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

25 reacties op 13 sept debat Dekolonisatie of rekolonisatie? 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Ze hadden met de vekeerde mensen gepraat!

  • Loekie zegt:

   Ze waren ook bij jou de deur geweest, maar je was niet thuis.

   • Tolol ( Betul) zegt:

    Fout Loekie ! Pak Suparmo was wel thuis maar hij dacht dat ze van de Jehova Getuige waren .

    • Ronny Geenen zegt:

     In Glendora, CA bestaat een kleine wet. Er komen normaal gesproken nogal wat mensen aan de deur. O.a. mensen die hun geloof proberen te verkopen en ook makelaars of ik mijn huis wilt verkopen. Ook verkopers van zonnepanelen, huis opknappers, bouwvakkers, zelf een diepvries auto die ingevroren steaks willen verkopen. Nu heb ik een bord op de voordeur bevestigd met de tekst “NO SOLICITING”
     Zodra deze verkopers dat lezen, vertrekken ze, want anders solliciteren ze voor een boete.

    • Wal Suparmo zegt:

     Gelijk, gisteren was ik Mohammadaan en morgen Jehova getuige.Overmorgen misschien Gereformeerd!

 2. Peter van den Broek de andere generatie zegt:

  Ik weet niet waar de voorafgaande reacties op slaan, maar leidt de aandacht alleen maar af van het topic. Ik snap niet waarom elke keer een onderwerp als kapstok wordt gebruikt om de eigen problemen aan op te hangen.

  Ons topic is best interessant als je tenminste op inga en verder lees. Dat zijn we aan Boeroeng toch wel verplicht, hij doet tenminste moeite om elke keer interessante topics te vinden. .

  Wie wie zie ik optreden als spreker bij deze toch belangrijke discussieavond?? Onze Heer Jeffrey Pondaag die op deze web site de strontkar over zich heen krijgt, maar hij staat wel weer in de belangstelling, hij praat natuurlijk over dékoloniseren , zie ook Michael van Zeijl, dezelfde strontkar maar een nog grotere stronthoop.

  Dhr Jeffrey Pondaag is niet alleen, want als ik verder lees, dan zie ik een andere Risee van ons topic, mijn zeer geachte mevrouw Liebeth Zegveld in hoogst eigen persoon.

  Het zijn wel allemaal personen die de discussie over de dekolonisatie 1945-1950 richting geven, maar waar zijn wij met de Bersiap? Of mogen wij een kip die al 70 jaren aan het broeden niet storen?

  13 September is de moeite waard om naar Nederland te komen maar voor mij toch problematisch. Mijn vrouw heeft me op die dag uitgenodigd min of meer bevolen om naar de opera te gaan en in die periode heb ik ook Indisch bezoek.

  • Ronny Geenen zegt:

   @Ons topic is best interessant als je tenminste op inga en verder lees@

   Hoop dat u mij niet kwalijk gaat nemen, maar uw topic, Bersiap, begint voor diverse andere lezers blijkbaar een soort gebed zonder einde te worden. Een grammofoon plaat die blijft hangen. Misschien is dat de reden waarom er ook van topic wordt veranderd. Persoonlijk lees ik een regel of wat en dan gaat de delete knop van mijn computer al werken. Niet alleen uw topic hoor, maar ik selecteer wat ik wel en wat ik niet wil lezen. Anders blijft er bv weinig tijd voor mijn eigen artikelen voor o.a. het tijdschrift de Indo en het editing van oude foto’s, die andere Indo’s mij vragen te doen.

 3. Bert zegt:

  13 september is de moeite waard om naar Nederland te komen maar voor mij toch problematisch .Mijn vrouw heeft me op die dag uitgenodigd min of meer bevolen om naar de opera te gaan en in die periode heb ik ook Indisch bezoek ……..zover dhr P v/d Broek Nou nou wat heeft dit met het topic te maken ? .

 4. Loekie zegt:

  “Welke impact heeft de oorlog tot op de dag van vandaag in Indonesië en Nederland? ”
  Als je bovenstaande leest, en je leest elders dat ambtenaren en vluchtelingen in Nederland les gaan geven op middelbare scholen, dan zou het kunnen zijn dat je denkt dat in de ene hoek de tijd stil is blijven staan (een vooral ook tegen wordt gehouden) en in de andere hoek moedig voorwaarts wordt gegaan (los van de vraag welk effect het hap snap inzetten van personen heeft op de kwaliteit van het onderwijs).

  https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-zet-ambtenaren-in-tegen-lerarentekort~a4603722/

 5. Boeroeng zegt:

  Het kan zijn dat het hele gebeuren live wordt uitgezonden.
  Kijk dan hier : https://dezwijger.nl/live of op facebook: https://www.facebook.com/pakhuis.dezwijger/
  Op facebook kun je waarschijnlijk ook later de film bekijken

 6. Peter van den Broek de andere generatie zegt:

  Goed idee, maar ik zou persoonlijk wat vragen willen stellen over de Bersiap, m.n. over het “systematische geweld” van Indonesische zijde in de Bersiap bvb Soerabaja. Tenminste één onderzoeker W.H. Fredericks maakte in het verleden bij een discussie over Genocide een zijdelingse opmerking over. Ik heb over het systematisch gweld van Indonesische zijde wel wat “aanwijzingen” in mijn EXCEL-sheet gevonden

  Genocide, of met genocide verbonden verschijnselen zoals razzia’s, ghettovorming, deportaties i.c. etnische zuiveringen die in de bersiapperiode aanwijsbaar plaatsvonden worden niet als zodanig benoemd.
  Maar Genocide aan de Bersiap verbinden lijkt mij niet een gezellig onderwerp zowel voor Nederlandse als Indonesische Geschiedschrijving. Hoe moet ik die 3.500 doden en duizenden. vermisten benoemen, waar gehakt wordt, vallen spaanders?

  Of moeten we de Bersiapperiode dékoloniseren, het waren toch “witte” of met witten sympathiserende slachtoffers. De strijd van de Indonesische Nationalisten was toch een “rechtvaardigde” strijd, DUS de Nederlandse interventie was onrechtvaardig, Nederland zat aan d verkeerde kant. Die Bersiapslachtoffers waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, dus we praten er niet over. Dit zou de gangbare dékoloniale redering kunnen zijn.

  Mijn vraag is dan welke politieke en juridische keuzes schuilen daarachter om deze begrippen te vermijden, zowel aan Nederlandse als aan Indonesische zijde?

  • Loekie zegt:

   In februari 1945 werden in een uurtje tijd in Dresden 25.000 mensen weggebombardeerd, de meesten Duisters.
   Genocide?.
   (Het bombardement op Rotterdam dat een kwartiertje duurde kostte ca 900 mensen het leven. Genocide?)

   • Jan A.Somers zegt:

    Bij de bevrijding in 1944 van mijn Zeeuws meisje kwamen 1440 burgers en ruim 4000 militairen om. Inclusief mijn schoonmoeder, die ik dus nooit heb gekend.

 7. Huib zegt:

  Zo lust ik er wat meer van.
  In Hiroshima en Nagasaki vielen in een klap nog veel meer doden heb ik begrepen.
  Trouwens hoeveel dode Indonesiers vielen er na de Bersiap te betreuren door eigen (Indonesisch) geweld?.[Ook Genocide?]

 8. Peter van den Broek de andere generatie zegt:

  Mag ik weten wat bovenstaande Heren onder genocide verstaan, dan weten we waarover we spreken.
  Genocide hangt niet af van het aantal doden, dat is zeker. William H Frederick zegt:
  24 november 2013 om 15:36 ……………… “I should remind readers that a total of 14 deaths was enough to get one Chilean general convicted of genocide (not homicide)”

  Dhr W.H.Frederick, weet wel waarover hij praat, hij heeft zelf in 2013 een reactie op I4E gegeven.
  https://indisch4ever.nu/2013/11/21/moord-op-duizenden-indische-nederlanders-was-genocide/#comment-58034

  Daar werd dan weer over gediscussieerd op een apart topic https://indisch4ever.nu/2013/11/21/the-bersiapdiscussion-as-revived-by-w-frederick/ waar ook dhr Frederick op reageerde. Dhr Huib deed aan de discussie ook mee!!!!! Dus hij weet wat Genocide is. Kan hijzelf antwoord geven op zijn vragen.
  In die tijd wist ik weinig tot niets van de Bersiap af en hield wijselijk mijn mond. Vijf jaren later, weet ik wel iets meer en kan met wat cijfertjes/gegevens de Bersiap in verbinding brengen met Genocide.

  “Als je dan Genocide wegstreept, kom je wel tot andere conclusies. Als ik de Bersiap wegstreep kom ik ook tot andere conclusie” ; die zinnen verdienen niet alleen een schoonheidsprijs maar vallen ook in de dékolonisering-prijzen uitgereikt door J. Pondaag en M. van Zeijl.

 9. Huib zegt:

  Een zonnesteek opgelopen waarschijnlijk
  Of komt het door al die bootvluchtelingen die in Italie aanspoelen?.

 10. Peter van den Broek de andere generatie zegt:

  De drie Heren Geenen, Loekie en Huib zijn na bijna 24 uur nog steeds niet ingegaan op het onderwerp. Waar zijn ze eigenlijk mee bezig?

  Als de Heren louter uit respect voor het werk van Boeroeng, anders zit hij er toch voor spekkoek en bonen bij, geneigd zijn zich met het onderwerp bezig te houden, willen ze me dan waarschuwen liefs na maandag 08:00.

  Zondag is het 2 September. Dan wordt de formele ondertekening van de Japans overgave herdacht, waarbij een einde kwam aan de vijandelijkheden. In Nederlands indie ging de oorlog zonder noemenswaardige onderbrekingen gewoon door. War as usual.

  .

  • Huib zegt:

   Welk onderwero?

  • Bert zegt:

   Wat een kapsones van die Peter ! Toen hij het had over lezingen en mij uitdaagde namen te noemen ,deed ik dat ,en daagde hem op mijn beurt weer uit bepaalde namen te noemen van Surinaamse verzetsstrijders ,nou het is muisstil vanuit die Italiaanse hoek ,ja het punt is ,dat kun je moeilijk googelen ,ha,ha ,ben toch niet gek !! En nu gaat die spaghetti /bami/mihoen eter andere mensen de les geven met de zin “” Waar zijn we eigenlijk mee bezig ?”” ,Herr Peter u DIENT u aan uw woord te houden en u DIENT zich niet zo arrogant naar anderen te gedragen en zeker NIET aan gerespecteerde mensen als Pak Huib ,Pak Ron en si Loekie ,ZO NU WEER NAAR DE LES !!!!! …..p.s Boeroeng yang ter hormat ,harde taal van mij maar in het echt ben ik 10x harder ,Peter moet echt leren zich te gedragen als een 100% Indo !!!

   • Ronny Geenen zegt:

    @ZO NU WEER NAAR DE LES !!!!! @

    Ik lees wel jouw emails, want die zijn vaak raak. Maar van sommige anderen, niet moeilijk te raden, lees ik gewoon niet. Vaak als ik de naam onder I4E ziet staan, hanteer ik al de “Delete” met mijn tikus. Soms maak ik het wel open, maar als de eerste 2 a 3 regels over een zelfde onderwerp gaan, die al jaren door iemand wordt afgedraaid, verdwijnt die email ook in de Trash. Het wordt anders een mens erger je niet situatie. Daarbij heb ik veel ander werk op mijn computer te doen.

 11. Jan A.Somers zegt:

  Gelukkig kan ik overdag wel eens van gedachten wisselen. ’s Avonds gaan we de deur niet meer uit. Dat redden we niet meer. Maar zonder deze rechtse conservatieve koloniaal zal het toch ook wel lukken? Dat bersiapbankje komt er toch niet.

 12. Huib zegt:

  @ Bert…..kapsones…. dat is het nou precies waar die spaghetti Peter onder gebukt gaat.
  Al jaren konstant aanvaringen met die over het paard getilde betweter.
  Dacht dat hij zijn lesje wel geleerd had maar een vos verliest nooit zijn streken moet je maar denken.

 13. Bert zegt:

  @Pak Huib ,ach ach we moeten het natuurlijk wel relativeren ,ik heb geen hekel aan si Peter maar als je al begint met “” Ik ben een 100^% Indo !”” Denk ik al gauw niet helemaal kosjer die fen ! Ik heb een foto van hem gezien ,lijkt me best een aardige ,vriendelijke man maar een beetje een kamer geleerde ,die ons domme Indo,s de les gaat leren ,vandaar zijn uitdrukking “” Zo nu weer naar de les !”” Kijk ik ben ook niet helemaal kosjer ,heb een keer Pak Somers uitgescholden en bedreigd ,nou nou maar ik geef mijn ongelijk toe en ik vind dit nog steeds vreselijk ! Pak Somers verdiende dit niet ,maar ja Pak Somers en Peter van de andere generatie zijn toch andere mensen ,veel intelligenter ,ja zeker ! maar in principe zijn we allemaal het zelfde !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.