Voor het eerst legt een Molukse Knil-soldaat een krans tijdens de Indië-herdenking

Het is een kentering, zeggen kenners, in de wijze waarop Nederland stilstaat bij het oorlogsverleden in Nederlands-Indië. Voor het eerst legt vandaag, tijdens het officiële deel van de Indië-herdenking, een oud-militair van Molukse afkomst een krans bij het Indisch monument in Den Haag.  TROUW

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Voor het eerst legt een Molukse Knil-soldaat een krans tijdens de Indië-herdenking

 1. Loekie zegt:

  Niks geen kentering, maar onderdeel van een door een of andere vrolijke beleidsmaker op het ministerie in elkaar gezette constructie om Indisch en Moluks op één hoop te gooien, want dat is veel praktischer en overzichtelijker en bovendien komt dat alles toch uit dezelfde kolonie.
  Het Moluks Museum zit niet voor niks in hetzelfde pand als het IHC.

  • Ronny Geenen zegt:

   @Het Moluks Museum zit niet voor niks in hetzelfde pand als het IHC.@

   Niet alleen dat ze in het zelfde pand zitten. Ze willen in het najaar graag verhalen van Indische verzetsstrijders. Heb daar op gereageerd om te weten hoe de gang van zaken is opgezet. Het bericht dat ik terug kreeg was dat een vrouw met Molukse naam daar de leiding over heeft en ieder verhaal beoordeelt en ook knipt.

 2. Jan A.Somers zegt:

  Er was toch ook een krans van de Indonesische ambassade? En van Australië, Nieuw-Zeeland, de USA, de Staten-Generaal, enz. enz. Ik heb er al vaker een Molukse krans gezien, dat heb ik pas nog geschreven. Dat mag toch? Als u eens daar een kijkje neemt wordt uw wereld ook een beetje groter.

  • Jan A.Somers zegt:

   De krans die ik al eerder had gezien was van de Stichting BUAT. Ik ken die stichting niet, zijn dat burgers of militairen? Is die krans door een militair gelegd of dor een burger?

 3. Jan A.Somers zegt:

  ff vergeten: er zijn nogal wat uitvaarten waarvan de bloemstukken bij het Indisch Monument worden gelegd. Zo liggen er altijd bloemen.

 4. Wal Suparmo zegt:

  De Ambonesen waren in de KNIL de minderheid.Javaanse/Sundanese soldaten zijn meer dood gegaan voor Holland sins de Java en Aceh oorlog.Het waren de Christen Ambonesen die de RMS willen oprichten.En toe vallig per ongeluk mee naar Holland getransporteerd, door de dreiging van de Republik Indonesia als zijn de wettelijke erfgenaam van de Nederlands Indie regering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.