Nieuws rond herdenkingen

Indie-monument te Raffy in Breda

Dit jaar is het thema ‘herinnering wordt geschiedenis’. Met het wegvallen van de 1e generatie worden wij sterk geconfronteerd en zijn ons zeer bewust van het feit, dat zij de laatste oorlogsgetuigen zijn. Als stichting proberen wij hun herinneringen een plek te geven in de Nederlandse geschiedenis aan de hand van verhalen, film, fotografie, muziek en mogelijk andere kunstvormen. Arjati

Rapper eert vader met optreden tijdens Indië-herdenking Niets dan respect heeft hij voor de eerste generatie Nederlanders van Indische afkomst. De opa van Thijs ‘Kijoe’ de Bruijn kwam om in een jappenkamp. Zijn vader bouwde in Nederland een nieuw leven op. Tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus eert Rotterdammer de generatie die ‘altijd is blijven knokken en nooit klaagde’ met een rap.  AD.nl
Rap tijdens Indië-herdenking in Rotterdam  zie de film.

ZWOLLE – De Tweede Wereldoorlog kostte in Nederlands-Indië aan meer mensen het leven dan in Nederland zelf. De nasleep in ‘de gordel van Smaragd’ was er eveneens eentje van bloedvergieten. Tegenover al deze zichtbare agressie door verschillende groepen staan de ‘onzichtbare helden’. Mensen die niet alleen aan hun eigen hachje dachten, maar stilletjes ook anderen hielpen of beschermden. ‘Onzichtbare helden’ is het thema van de herdenking op 15 augustus.    HDe Swollenaer

Den Bosch herdenkt bevrijding Indië Stadsblad

Op dinsdag 14 augustus houdt de Stichting 14 augustus Lochem e.o. hun jaarlijkse “Kumpoelan ” in de Hooiplukker in Lochem . “Koempoelan” , het Indonesische woord voor bijeenkomst wordt door vele landgenoten met banden in het voormalig Nederlands Indië bezocht. De Stichting is op 13 mei 1997 opgericht. en komt een keer per jaar in Lochem bijeen om de capitulatie van Japan en de vele Nederlanders te gedenken die in de Jappenkampen zijn omgekomen.   Berkelbode 

Met de actiedag ‘Niet weggooien!’ op dinsdag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum aandacht voor historisch materiaal uit Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert elk jaar verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië. Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.    dekrantvanmiddendrenthe.nl

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, leggen op dinsdag 14 augustus 2018 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. tweedekamer.nl

Op 14 augustus 2018, aan de vooravond van de herdenking
van de Japanse capitulatie, presenteert Museum Bronbeek
nieuwe informatie over de organisatie, bewapening, strijd en uniformering van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in aanloop naar de Japanse aanval op Java in maart 1942.
Arnhemse Koerier 

 

Wieteke van Dort en Wudstik
Op #15augustus brengen zij tijdens de Herdenkingsplechtigheid bij het #IndischMonument een #muzikale ode ter ere van de slachtoffers van de Japanse bezetting.🌸♥️🙏🏽

 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.