Hiroshima

Channel NewsAsia: A bell tolled on Monday (Aug 6) in Hiroshima as Japan marked 73 years since the world’s first atomic bombing, with the city’s mayor warning that rising nationalism worldwide threatened peace.

Tubantia: Vredesactivisten vallen ‘dood’ neer voor slachtoffers Hiroshima

Little Boy explodeerde om kwart over acht ’s ochtends. De Japanse keizer Hirohito gaf zich hierna niet onmiddellijk over. Het duurde enkele dagen voor de normale communicatiemiddelen weer op gang kwamen en de gezaghebbers op de hoogte waren van de gevolgen van de bom. In 2004 rondde Hiroshima een onderzoek af. Volgens de Japanse stad kostte Little Boy in totaal ruim 237.000 mensen het leven. Veel meer dus dan tot die tijd werd aangenomen. historiek.net

Andere Tijden: Fukuoka 14 lag tegen het centrum aan en daar zaten Dick Büchel van Steenbergen en Ron Scholte. Alle heren waren in Nederlands-Indië gevangen gezet en per schip naar Japan vervoerd

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

90 reacties op Hiroshima

 1. Ron Geenen zegt:

  @Volgens de Japanse stad kostte Little Boy in totaal ruim 237.000 mensen het leven. Veel meer dus dan tot die tijd werd aangenomen@

  Maar die bom heeft wel 330,000 Eurasians en totoks het leven gered. Een maand later en er waren geen Indo’s meer. Beter zij dan wij!

 2. Anoniem zegt:

  Mijn oudoom Dick Buchel van Steenbergen leeft nu gelukkig nog om hiervan te getuigen. Maar voor de volgende generaties is het een plicht om de herinneringen aan deze verschrikkingen levend te houden opdat het nooit meer zal gebeuren. Ik bedoel niet alleen het werpen van de atoombom maar ook de verschrikkingen veroorzaakt door de Japanners die plaats vonden in de jaren die daaraan vooraf gingen en net zoals die van de atoombom ook heden ten dage nog steeds doorwerken in volgende generaties!!

 3. hansvschaik zegt:

  Als de atoombommen eerder waren gevallen, dan hadden mijn beide opa’s nog geleefd !

 4. George zegt:

  It is unfair to blame man too fiercely for being pugnacious; he learned the habit from Nature.

  • Ron Geenen zegt:

   @The decision to drop the A-bomb may or may not have been the best decision. But it almost certainly was an inevitable one.@

   By not dropping the bom, the jap might have killed all the (Indo) prisoners of war and at the same time a problem solved for the Dutch government. Because they did not wanted us to come to the homeland. The Dutch mentality was nearly equal to that of the jap.

   • bokeller zegt:

    Daar moet je nu maar niet aan terug denken.
    Huilende en radeloze mannen en formeren van
    knokploegen of ontvluchtingsplannen maken.
    En te weten dat wij wandelende lijken bijna tot
    niets meer in staat waren.
    Ja Ron,ook voor jou was een plaats bestemd , die
    wij mannen! iets buiten het kamp in een open veld
    moesten graven.
    siBo

    • .Bert zegt:

     Ja Ron “”,ook voor jou was een plaats bestemd ,die wij mannen ! iets buiten het kamp in een open veld moesten graven “” Lugubere opmerking maar helaas wel waar ,het mannenkamp was maar + 2 km van het vrouwenkamp verwijderd ,mijn moeder zei het ook zonder die A-Bom hadden die Jappen ons doodgemaakt .Dat zijn toch dezelfde Jappen ,die door een lezer als vriendelijke aardige mensen worden omschreven ?

    • Ron Geenen zegt:

     Ja Bert, ook je moeder en alle ruim 2200 vrouwen en kinderen en de ruim 1300 mannen in Bangkinang hebben het kunnen overleven dankzij Uncle Sam. Ergens ook gelezen dat er ruim 200 nip kampen waren. Daarom zie je in Bronbeek de jap vlag, niet waar?

    • Jan A.Somers zegt:

     “als vriendelijke aardige mensen worden omschreven ?” Ja, en dat als ervaringsdeskundige van de Kenpeitai! Bent u gast geweest bij de Kenpeitai? Heeft u gestudeerd met Japanse studenten? Mensen zoals u en ik. Heeft u samen gewerkt op uw werk met Japanse collega’s? Mensen zoals u en ik. En wat die omschrijving betreft, ik heb het over normale mensen zoals u en ik, zien er alleen een beetje anders uit. Zoals die Japanse krijgsgevangene die ons, als student farmacie, hielp de apotheek van het Leger des Heils Hospitaal op orde te brengen. Een jongen als u en ik, wat heeft hij mij misdaan? En ook heb je mensen in soorten. Dat merkte je bij de Kenpeitai en bersiap. Zijn de huidige Indonesiërs ook foute boel volgens u?

    • Ron Geenen zegt:

     @Ja Ron,ook voor jou was een plaats bestemd , die wij mannen! iets buiten het kamp in een open veld moesten graven.
     siBo@

     Weet je dat ik daar af en toe aan denkt. Het moment dat wij naar die kuilen worden gedwongen te gaan. En dan te beseffen, dat er hier Indo’s en totoks zijn die de jap lief vonden. Wat dat betref zal ik uncle Sam altijd dankbaar blijven, want die heeft ons het leven gered. En de Nl’ers moeten zich diep schamen.

  • Ron Geenen zegt:

   Twee regels uit zijn verhaal wil ik toch ook even aanhalen
   1. “Ik vind het nog steeds juist dat de Amerikanen die bom hebben gebruikt”, zegt Buchel van Steenbergen stellig.
   2. Toen hij na de oorlog noodgedwongen zijn geboortegrond in Nederlands-Indië – toen inmiddels onafhankelijk Indonesië – verruilde voor Nederland, stuitte hij op onbegrip. De verschrikkingen van de Japanse bezetting vonden nauwelijks gehoor
   Ik hoef hier verder niets aan te voegen, denk ik.

  • bokeller zegt:

   Pak Jan,
   .### Een jongen als u en ik, wat heeft hij mij misdaan? ##

   Nmm,is dat de hele ellende.
   Wat hebben de vele vrouwen en kinderen en noem ze maar op
   de Indonesier aangedaan.
   siBo

   • Jan A.Somers zegt:

    Als een grote groep onverlaten zich hebben vergrepen aan Nederlanders en Indonesiërs, dan zijn er toch nog meer die niets op hun geweten hebben? Wat hebben die Japanners mij en mijn familie aangedaan? Dat waren er maar een paar en die zijn allang dood. Wat hebben Indonesiërs mij en mijn familie aangedaan? Dat waren er maar een paar, en die zijn allang dood. Zelfs als je ook alle belagers van andere mensen erbij telt, dan hebben de meeste Japanners/Indonesiërs niets op hun geweten. Ik wil niet mijn hele leven gebukt gaan om die ellendelingen. Laat ze lekker dood zijn. Hebben we geen last meer van.

    • Loekie zegt:

     Is niet zo, maar stel:
     het Nederlands elftal wordt wereldkampioen voetbal.
     Het hele land staat compleet op zijn kop en is door het dolle heen.
     Zegt Keesie: wat is er toch aan de hand, waar hebben ze het toch over? Het zijn maar 11 spelers hoor die kampioen zijn geworden, niet die miljoenen andere Nederlanders…

    • Ron Geenen zegt:

     @Laat ze lekker dood zijn. Hebben we geen last meer van.@
     Maar omdat u hun nazaten gaat verheerlijken, hebben anderen er last van. Maar uw ego zal dat niet begrijpen, denk ik.

    • Jan A.Somers zegt:

     “Maar omdat u hun nazaten gaat verheerlijken, ” En als u mij nou eens wilt begrijpen, zult u ontdekken dat ik niemand verheerlijk, en ook niet verheerlijkt heb. Alleen ongeveer gezegd dat, behalve de mensen waar ik last van heb gehad in Kenpeitai en bersiap (maar die kent u niet uit eigen ervaring), ik het heb over normale mensen zoals u en ik, of ze nou Japanner zijn, of Indonesiër, of Amerikaan, of Chinees. En ik heb ook nooit problemen gehad met mensen die er last van hebben. Mogen ze ook zeggen in Nederland. En daar luister ik ook naar. Daar kunnen ze ook niets aan doen, je hebt mensen in soorten. Net zo goed dat ik mijn ervaringen mag vertellen. En over mijn ervaringen vertel ik overigens ook niet alles. Dat is mijn eigen geschiedenis. Heb ik opgeborgen. Daar hebben mijn kinderen en anderen niets mee te maken. Maar dat zult u ook niet begrijpen (en meerderen met u).

 5. Guus zegt:

  Alleen al alles overwegende dat hier in de commentsectie is uiteengezet, is het buitengewoon stuitend dat er steeds meer betweterige ‘historici’, vanuit hun corrupte en hypocriete politieke overtuiging en vooral hun luie én veilige zetel, Nederland en de wereld proberen op te dringen dat de Amerikanen hier fout hebben gehandeld. Ik heb hier maar 1 woord voor: schandelijk!

  • Indorein zegt:

   @ … betweterige ‘historici’, vanuit hun corrupte en hypocriete politieke overtuiging en vooral hun luie én veilige zetel, Nederland en de wereld proberen op te dringen dat de Amerikanen hier fout hebben gehandeld … @ :

   Betweterig: Tja, als je een studie hebt gedaan waar geen bedrijf op zit te wachten (geschiedenis) omdat je totaal niet weet hoe een bedrijf gerund wordt, en je dan na 5 jaar academische studie werkeloos en zwaar gefrustreerd thuis zit (in je veilige stoel!) met al je voor de maatschappij onnuttige kennis, tja dan ga je de gemeenschap bestoken met jouw hypocriete politieke overtuiging (corrupt zou ik niet zeggen) door de media te bestoken en te intimideren, door zitting te nemen in nutteloze commissies die op belastinggeld gedreven “rapporten” uitgeven en die dan met veel bombarie aankondigen wat er in het verleden allemaal aan smerige praktijken werden uitgehaald door o.a. onze militairen en hun bevelhebbers en onze bondgenoten c.q. bevrijders.

   Amerikanen zijn ook altijd fout: Het is momenteel erg in om Amerikanen te bashen. In de ogen van de “oprechte, eerlijke, menslievende, anti-racistische, antimilitaristische, vredelievende, etc. etc. ” Europeaan / Nederlander zijn wij toch wel de good guys en de Amerikanen de bad guys.
   Er zijn zelfs tegenwoordig Amerikanen, die vinden dat zij inderdaad de bad guys zijn. Ze kijken teveel naar Europese tv-programma’s denk ik.

   Ja, als je maar lang genoeg eenzijdig wordt geïndoctrineerd door dit soort nutteloze wezens dan ga je het vanzelf geloven.

   Dus Guus: Ja schandelijk is het.
   Gelukkig is er nu een president, die zich geen donder aantrekt van wat anderen in de wereld van hem of zijn landgenoten vinden. Hij doet gewoon zijn ding. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar hij doet wel wat goed is voor zijn landgenoten.
   Een president hoeft niet een voorbeeldige huisvader te zijn, die iedereen over de bol strijkt en complimentjes geeft. Hij/zij moet het land leiden met een sterke hand en een duidelijke boodschap, die niet voor tweeërlei uitleg vatbaar i. Desnoods met taalgebruik, dat afwijkt van wat “men” vindt hoe het behoort te worden gezegd (m.a.w.: met veel woorden niks zeggen en beloftes later “rectificeren” met de bewoording: ik kan mij dat niet herinneren het zo gezegd te hebben o.i.d.).

   Deed onze Mark dat ook maar i.p.v. een lachebekje te zijn die zijn landgenoten alleen maar kan voorliegen. Ik moet nog steeds o.a. € 1.000,- van hem krijgen.

   Ik zal nu wel n.a.v. bovenstaande worden betiteld als een ultra rechtse nationalist en kontelikker van o.a.Trump en of Poetin.
   Geen van beide heren bekoren mij, maar ze zijn wel heel duidelijk in hun stellingname. Dat bewonder ik in hun.

   • Ron Geenen zegt:

    @Ik zal nu wel n.a.v. bovenstaande worden betiteld als een ultra rechtse nationalist en kontelikker van o.a.Trump en of Poetin.
    Geen van beide heren bekoren mij, maar ze zijn wel heel duidelijk in hun stellingname. Dat bewonder ik in hun.@

    Niet alleen dat. Nu wordt Amerika en Trump verfoeid. Maar als straks de nood aan de man komt? Dan wordt er help geroepen.

   • Guus zegt:

    Maakt u zich geen zorgen. Indisch Nederland is NIET links. Het is slechts een handjevol roeptoeters die, omdat ze niet worden tegengesproken, denken dat zij een Indo’s geluid vertolken. Dat een kleine 80 procent op Geert stemt negeren ze voor het gemak maar even.

    • Tolol zegt:

     Tja Beste Guus ,Geert en zijn club hebben anders in 2012 TEGEN het voorstel gestemd ,om de Indische kwestie nader te onderzoeken op regeringsniveau ,dat is uw vriend beste Guus .Geert Wilders heeft maling aan de Indo,s ,behalve als hij hun stem nodig heeft ,tijdens verkiezing tijd !

    • Guus zegt:

     Ach, misschien heeft Greet wel een glazen bol waarin hij denkt te zien dat de Indische kwestie een kansloze exercitie is. Het zou een beetje tolol zijn om dan alsnog geld tegen de balk te smijten, terwijl de uitkomst van dat o zo gewilde onderzoek vaststaat. Bij de demagogen van DENK, GroenLinks, PvdA en D66 voeren inderdaad symboolpolitieke overwegingen de boventoon. Wat hebben onze oudgedienden, nabestaanden en laat staan de gemeenschap daar aan?

    • Guus zegt:

     “Behalve als hij hun stem nodig heeft”. Die heeft hij dus niet nodig beste Tolol, daarvan is hij grotendeels verzekerd. Althans, als je diverse onderzoeken en onderzoekers van bepaalde universiteiten mag geloven.

    • Boeroeng zegt:

     Een kleine 80% van Indische nazaten stemt op Geert?
     Ik denk het toch niet
     Wees blij dat men niet zo massaal dom doet.

    • Indorein zegt:

     @ … Bij de demagogen van DENK, GroenLinks, PvdA en D66 voeren inderdaad symboolpolitieke overwegingen de boventoon. @ :

     Wij op straat hebben daar een kort en bondig gezegde voor:
     Links lullen en rechts vullen!.
     ’t Is grof maar wel waar.

    • Guus zegt:

     Boeroeng schrijft: “Een kleine 80% van Indische nazaten stemt op Geert? Ik denk het toch niet Wees blij dat men niet zo massaal dom doet.”
     Politiek is niet alleen een mening. Sommige mensen hebben er voor gestudeerd, zijn gepromoveerd en doen er op regelmaat onderzoek naar. Ik presenteer u wat cijfers:
     “Geert Wilders’s PVV krijgt ook stemmen van mensen met een migratieachtergrond:
     Marokkanen 18 %
     Turken 22 %
     Surinamers 27 % (Hindoestanen 42 %)
     Antillianen 28 %

     Onder Indische Nederlanders scoort de PVV opmerkelijk goed. 74 % zegt bij de komende verkiezingen een stem op de PVV te overwegen.”

    • Ron Geenen zegt:

     Door de politiek en hun globalisatie veranderen de inzichten van de mensen. Ze zijn de gevestigde orde zat. O.a. je krijgt maar geen woning en de nieuwkomer/vluchteling wel. Zo zijn er heel wat meer voorbeelden te vinden. Die veranderingen veroorzaken nieuwe politieke partijen en de mensen stemmen er op. Toch een logisch gevolg. Vermoedelijk is dit pas het begin. Zie Italie, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, enz Het is niet tegen te houden. Het zal voor velen een tegenvaller worden bij de volgende verkiezingen.

    • Boeroeng zegt:

     74% Guus ? Wat is je bron
     Moet ik dan toch maar Molukker worden en Indisch vergeten ?

    • Ron Geenen zegt:

     @Moet ik dan toch maar Molukker worden en Indisch vergeten ?@
     Maakt het wat uit als Wilders premier wordt? Zie jullie mede landen in de Europese gemeenschap!

  • Ron Geenen zegt:

   Maar als de nood aan de man komt, wordt er wel HELP aan Uncle Sam gevraagd.

   • bokeller zegt:

    Japanse bezetting van Guam

    December 1941, kort na de aanval op Pearl Harbor, wisten de Japanners het eiland namelijk eenvoudig in te nemen.

    Eenendertig maanden lang werd Guam hierna bezet.
    Volgens sommige historici stierf in deze periode ongeveer tien procent van de toenmalige eilandbevolking.
    Dat zou neerkomen op zo’n twintigduizend inwoners.
    Eilandbewoners werden gedwongen zware arbeid te verrichten,
    gezinnen werden uit elkaar gehaald,
    vrouwen werden gebruikt als prostituee en
    anderen belandden in concentratiekampen
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     En bij de herdenking van de slachtoffers van de 2 atoombommen, wordt gewoon vergeten, dat die bommen ook vele mensen op het nippertje werden gered. Want wat zou er anders gebeurd zijn met de rest van de bevolking van Guam?

   • bert zegt:

    Boeroeng zegt “” Een kleine 80% van Indische nazaten stemt op Geert ?”” Ik denk het toch niet .Wees blij dat men niet zo massaal dom doet .Geert heeft wel een beetje ( heel weinig ) Indisch bloed net als Thierry Baudet maar de Indische gemeenschap interesseert ze geen moer ,nou kijken naar Jesse heeft ook Indisch bloed en is links maar is hij Indisch georienteerd ? Weinig niks van gemerkt m.a.w De Indische gemeenschap moet het niet hebben van die politici recht of links om en of stemmen op geert dom is ? Ach Boeroeng ,ik vind van wel maar hij Geert zinspeelt op de onderbuik gevoelens van mensen en dan scoor je .

    • Ron Geenen zegt:

     @De Indische gemeenschap moet het niet hebben van die politici recht of links om en of stemmen op geert dom is ? @

     Het is sowieso dom om op gevoel te stemmen. Nog dommer is het dat er geen kiesdrempel is. Daarom zijn er een kleine 20 partijen met heel veel profiterende mannen en vrouwen met gebrek aan kennis. Maar krijgen wel een goed salaris, enz.

    • Guus zegt:

     Weinig Indisch bloed? Dit geldt in ieder geval niet voor Wilders. Hij komt uit een Indische familie en komt daar ronduit voor uit.
     Wat betreft Baudet: Hij heeft ergens ‘Indonesisch familie’, zoals hij het zelf noemt.

    • Ron Geenen zegt:

     De Indische heeft lang gezwegen. Is nu het moment om terug te slaan?

    • P.Lemon zegt:

     @Geert zinspeelt op de onderbuik gevoelens van mensen en dan scoor je …. met een beetje ( heel weinig ) Indisch bloed …

     #Etnisch van moederskant een aantal generaties terug Javaans, inmiddels in denken en doen en in uiterlijk vertotokt, In de jeugdjaren in de kibboets/Israël gewerkt en bevangen door de onvermurwbaarheid van de godsdienstculturen tov elkaar.

     ***http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/interview-van-nadia-moussaid-met-stephen-morse-die-documentaire-over-geert-wilders-maakte

    • Guus zegt:

     Het is ergens wel treurig om te moeten constateren dat enkele leden uit de Indische gemeenschap Wilders altijd verwijten dat hij zijn Indisch-zijn zou wegmoffelen, terwijl hij daar gewoon ronduit voor uit komt. Het lijkt net iets met een pot en een ketel, nu het precies dezelfde mensen zijn die Wilders zijn Indisch-zijn ontkennen (o.a. “( heel weinig ) Indisch bloed). Dat sommige individuele Indo’s zich schamen voor Wilders en zijn politiek mag best, maar hem zo ‘excommuniceren’ gaat echt een stap te ver. Zeker nu uit divers kiezersonderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de gemeenschap zich niet voor Wilders schaamt en zelfs op hem stemt.

    • Henk zegt:

     Wilders, Indisch? Geblondeerd? Indo kesasar?

    • Indisch4ever zegt:

     Wilders is niet Indisch. Heeft hij ook nooit gezegd en hij zwijgt het liefst over een Indische herkomst.
     Hij is wel geblondeerd en hij is een indo kesasar terlalu……

    • Ron Geenen zegt:

     Er zijn toch heel wat mensen die hun haren verven, ook Indo’s.

    • Jan A.Somers zegt:

     “Hij is wel geblondeerd ” Vind ik wel handig met mijn slechte ogen. Weet ik snel wie er op TV is. Zinnig of gelul.Hij lult overigens wel luid en duidelijk! Wat dat haren verven betreft, de laatste tijd zie ik weer dames in het rood. Wel mooi!

 6. Boeroeng zegt:

 7. Boeroeng zegt:

  https://www.facebook.com/events/1061289874027474/permalink/1067345406755254/

  RUDI HOENSON WIL ERKENNING VOOR DE GEALLIEERDE SLACHTOFFERS VAN DE ATOOMBOM OP NAGASAKI. Op 9 augustus 1945 was KNIL-militair Rudi Hoenson krijgsgevangene in het Mitsubishi-kamp Fukuoka 14 in Nagasaki. Met de val van de tweede atoombom, de ‘Fat Man’, kwam een einde aan 3,5 jaar hel, maar ook aan de levens van duizenden mensen.

  Onder de slachtoffers van de Nagasaki-atoombom waren ook geallieerde krijgsgevangenen, waaronder ook Nederlanders. Alleen al in Fukuoka 14 waren zo’n 300 Nederlanders tewerkgesteld. Het is een blinde vlek bij geschiedschrijvers en media dat er ook krijgsgevangenen in Nagasaki waren. De geallieerde slachtoffers worden nog steeds vaak vergeten, zelfs bij herdenkingen. Dat moet veranderen!

  Rudi Hoenson werd vorig jaar officieel erkend door de stad Nagasaki als ‘hibakusha’ (overlevende van de atoombom). Hij zet zich al jaren in voor meer bewustwording, kennis en erkenning voor met name de krijgsgevangenen van Nagasaki.

 8. Boeroeng zegt:

  9 augustus 1945.
  Een atoombom valt op de Japanse stad Nagasaki. De oorlog zal spoedig voorbij zijn.
  15 kilometer van Nagasaki stond mijn oom Tinus op een kadehaven met andere gevangenen.
  Ze hadden in de buurt als slaaf gewerkt en ze zouden instappen op het wachtende schip voor slavenarbeid elders in Japan.
  De bom viel. De gevangenen zagen de paddestoel achter een heuvelkam. Ze dachten dat het een vulkaanuitbarsting was.
  Direct daarop kregen ze het bevel aan boord te gaan en het schip voer weg, weg van Nagasaki.
  Oom Tinus had straling opgelopen, mét lichamelijke gevolgen voor zijn hele leven.
  15 kilometer is toch een eind verwijderd en ze waren achter een heuvelkam die straling tegenhield.
  Oom Tinus heeft atoombommen altijd een vreselijk wapen gevonden, die men nooit meer moest gebruiken, ook al redde deze laatste bom zijn leven

  • Ron Geenen zegt:

   @Oom Tinus heeft atoombommen altijd een vreselijk wapen gevonden, die men nooit meer moest gebruiken, ook al redde deze laatste bom zijn leven@

   Ieder weldenkend mens weet dat een atoombom een vreselijk wapen is. Alleen de jap wist dat niet en die had een lesje nodig.

   • Boeroeng zegt:

    “de Jap” had geen kennis van atoombommen, net als mijn oom en de rest van de mensheid. De oorlog had beëindigd kunnen worden zonder die massamoorden te Hiroshima en Nagasaki, Dat vond Dwight Eisenhower al in 1945, voor dat ze geworpen werden.
    http://www.doug-long.com/quotes.htm

    • Ron Geenen zegt:

     @De oorlog had beëindigd kunnen worden zonder die massamoorden te Hiroshima en Nagasaki@

     Als dat was gebeurd, dan had de jap net voldoende tijd gehad om alle Indo’s in de concentratiekampen, ook uw familie?, kunnen vermoorden. Vraagt u het maar aan o.a. Bo Keller, die zelf kuilen in Bangkinang heeft moeten graven. De enige die daar baat bij hadden, waren de toenmalige regeringen in Den Haag. Vermoedelijk hadden u en ik niet nu geleefd. En dat is de harde waarheid.

    • Ron Geenen zegt:

     @“de Jap” had geen kennis van atoombommen, net als mijn oom en de rest van de mensheid. @

     En de Amerikanen hadden geen kennis van de aanval op Pearl Harbor!

    • Ron Geenen zegt:

     Goed en duidelijk verhaal. Dank voor de info.

    • Jan A.Somers zegt:

     “En de Amerikanen hadden geen kennis van de aanval op Pearl Harbor!” Is dat zo? Na Brits-Australisch-Nederlandse besprekingen in Singapore over het wederzijds gebruik van vliegvelden in geval van oorlog, vonden begin 1941 in Washington besprekingen plaats tussen de Verenigde Staten en Groot Brittannië over de te volgen strategie in een oorlog met Japan. Tegelijkertijd vonden in Batavia militaire stafbesprekingen plaats over wederzijdse hulp en dislocatie van de krijgsmachten, de Maleise barrière: de Engelsen in Straat Malakka en de Zuidchinese Zee, de Nederlanders in de Indische wateren en de Australiërs op Timor en in de Arafoerazee. Op 29 juli werd de militaire noodtoestand afgekondigd; op 1 augustus verzekerde het Britse ministerie van buitenlandse zaken Nederland van ondersteuning bij een Japanse aanval, waarna op 15 augustus de Nederlandse regering besloot deel te nemen aan een oorlog indien Engeland of Amerika zou worden aangevallen. Pas begin december 1941, na het afbreken van de onderhandelingen met Japan, zegden de Verenigde Staten Groot-Brittannië steun toe bij Japanse agressie, en stelde de Britse regering op 5 december Nederland voor te komen tot een overeenkomst tot wederzijdse samenwerking in geval van oorlog. De oorlog zou de politiek inhalen; op 30 november waren alle verloven ingetrokken, en tussen 2 december en 5 december vertrokken alle luchtstrijdkrachten naar hun oorlogsbestemming. Er werd in Indië duidelijk rekening gehouden met een Japanse aanval; het falen van de geallieerde inlichtingendiensten met betrekking tot het tijdstip, plaats, vorm en intensiteit van de aanval, en misschien ook het in zelfgenoegzaamheid overmoedig vertrouwen op eigen kracht, zouden er wellicht aan hebben bijgedragen dat de aanval op Pearl Harbor toch werd ervaren als een verrassingsaanval.

    • P.Lemon zegt:

     @ …het falen van de geallieerde inlichtingendiensten met betrekking tot het tijdstip, plaats, vorm en intensiteit van de aanval, en misschien ook het in zelfgenoegzaamheid overmoedig vertrouwen op eigen kracht

     # meer een kwestie van een samenloop van omstandigheden dwz langs elkaar heen werken.

     ***De aanval op Pearl Harbor
     Als alles volgens plan verliep zouden de Japanse vliegtuigen een half uur na de overhandiging van de officiële oorlogsverklaring bij Pearl Harbor verschijnen. Zo zou Japan er niet van beschuldigd kunnen worden dat zij zonder oorlogsverklaring ten aanval gingen. Dat plan ging echter mis. Toen de Japanse diplomaten in Washington de boodschap ontvingen, vielen de eerst bommen al op Pearl Harbor. Hoewel de Amerikanen de gecodeerde boodschap wisten te onderscheppen, namen zij om onduidelijke redenen geen effectieve maatregelen.

     Japanners naderen ongemerkt
     De Japanse vliegtuigen waren in alle vroegte opgestegen vanaf hun vliegdekschepen en werden niet opgemerkt door de Amerikanen. Er verscheen wel een grote groep vliegtuigen op de radar, maar met die melding werd niks meer gedaan. De aanval op Pearl Harbor was een groot succes.
     https://isgeschiedenis.nl/nieuws/aanval-op-pearl-harbor

    • Jan A.Somers zegt:

     De Amerikanen wisten dat de Japanse vloot was uitgevaren. Indië ook. Op 5 december waren alle Nederlandse vliegtuigen paraat op hun oorlogsbestemming. Indië kende ook de mogelijke landingsplaatsen op Java.

   • Bert zegt:

    Ieder weldenkend mens weet dat een atoombom een vreselijk wapen is .Alleen de Jap wist dat niet en die had een lesje nodig .Klopt helemaal de Jap wist ook niet dat ze al totaal verslagen waren maar er was nog een andere reden voor de Amerikanen om de BOM te droppen ,en die reden was ,de Communisten te imponeren .Die Amerikanen dachten vooruit “” De Nazi,s en de Jap waren al verslagen maar er was een nieuwe vijandelijke reus opgestaan ,De Sovjet -Unie “”

    • Ron Geenen zegt:

     Bert: De jap voelde zich nog niet verslagen. Ze waren bereidt tot het einde te vechten. hele zelfmoord brigades werden in stelling gebracht. Dat wist Amerika ook en ze kunnen ook rekenen. En dat sommetje vertelde hun dat ze ook heel veel landgenoten zouden verliezen. De atoombom was toen de oplossing. In wezen was een bom voldoende, maar de jap leiding dacht nog steeds niet van ophouden. Daarom 3 dagen later de tweede. Toen was het afgelopen en wij Indo’s hoefden geen kuilen te graven om er door de nip in gedonderd te worden, nadat ze ons hadden vermoord.
     Wij konden doorleven ook tegen de wil van Nederland, die ons liever niet zag komen. Het klinkt wreed, maar dat over de jap en Nederland is gewoon onze echte geschiedenis.

    • PLemon zegt:

     @ Daarom 3 dagen later de tweede. Toen was het afgelopen

     # Blijkt iets anders te liggen. De vrees bezet te worden door de Sovjets en daardoor ontwrichting van hun cultuur.

     *** Hasegawa vertelt het fascinerende verhaal van het Japanse crisisteam, de Opperste Oorlogsraad, met daarin de zes kabinetsleden die het voor het zeggen hadden in Japan. Deze Raad kwam voor het eerst sinds het begin van de oorlog bijeen op 9 augustus 1945. Er stond slechts één punt op de agenda: de onvoorwaardelijke overgave van Japan.

     Vooral die datum is cruciaal: 9 augustus 1945. Dat was drie hele dagen na de atoombom op Hiroshima. Eerder kon de raad niet bijeenkomen, omdat verschillende leden andere, belangrijkere bezigheden hadden. Met andere woorden: de atoombom op Hiroshima maakte niet zo’n indruk op de Japanse leiders. Ook de tweede atoombom deed dat niet.

     Pas toen de Raad al in vergadering was, kwam het nieuws binnen van de luchtaanval op Nagasaki. Maar dit had geen enkele invloed op het gesprek dat werd gevoerd. De standpunten waren al bepaald.

     De genadeklap kwam van Stalin

     Maar wat was dan wel de aanleiding va dit overleg? De Japanners wisten dat ze aan de verliezende hand waren in de oorlog, maar stuurden aan op nog één beslissende confrontatie met de Amerikanen. Zij gingen ervan uit dat dit treffen veel Amerikaanse levens zou kosten en dat Truman vervolgens bereid zou zijn om te onderhandelen over een Japanse overgave.
     . Hierbij was er een cruciale rol weggelegd voor de Sovjet-Unie. De Russen waren neutraal gebleven in het conflict tussen Japan en de VS en zouden moeten optreden als bemiddelaar in de onderhandelingen.

     Maar het liep totaal anders.

     De Sovjet-Unie viel in de vroege ochtend van 9 augustus de Japanners aan in Mantsjoerije, een Chinese provincie die door Japan bezet was. Dat was een totale verrassing voor de Japanners; Stalin had geen oorlogsverklaring gestuurd naar Tokio. Het Sovjetleger maakte snel korte metten met de Japanse regimenten in China – binnen luttele uren was hun opmars al niet meer te stuiten. Japan moest nu plotseling twee vijanden bevechten. En omdat Stalin niet meer neutraal was, konden de Japanners zijn bemiddeling ook wel op hun buik schrijven.

     Een Russische bezetting van Japan was een horrorscenario voor de Japanse leiders. Ze voelden aan – waarschijnlijk terecht – dat er dan weinig over zou blijven van de Japanse cultuur en het keizerlijke systeem. Bij een Amerikaanse bezetting bestond daarentegen de kans op behoud van de keizer en waren de Japanners dus beter af. Met deze realiteit voor ogen werd na de aanval van de Sovjets de Opperste Oorlogsraad in allerijl bijeen geroepen. Het besluit was snel genomen: Japan gaf zich onvoorwaardelijk over.
     https://decorrespondent.nl/1587/de-mythe-van-de-atoombom-die-69-jaar-geleden-een-einde-maakte-aan-de-tweede-wereldoorlog/21370545174-685a47aa

    • Ron Geenen zegt:

     @Vooral die datum is cruciaal: 9 augustus 1945. Dat was drie hele dagen na de atoombom op Hiroshima. Eerder kon de raad niet bijeenkomen, omdat verschillende leden andere, belangrijkere bezigheden hadden. Met andere woorden: de atoombom op Hiroshima maakte niet zo’n indruk op de Japanse leiders. Ook de tweede atoombom deed dat niet.@

     Ook in bovenstaande wordt duidelijk aangetoond dat de jap ook geen donder gaf om hun eigen bevolking. Politiek is een belangrijker spel. Amerika had blijkbaar het spelletje van de jap door. Die twee atoombommen hebben op dat moment ongeveer 600,000 nips het leven gekost.
     Trouwens al veel eerder heeft de jap geen respect getoond voor de mens, want de massacre van Nanking en Mantsjoerije en de lab proeven die uitgeoefend werden op de chinees hebben dat wel bewezen. Gewoon beesten!

 9. Huib zegt:

  Gelukkig schijnen ze tegenwoordig “SCHONE” atoombommen te hebben.
  Dus bommen zonder radioactieve straling bij ontploffing.
  Assad van Syrie schijnt ze al te bezitrten en gebruikt te hebben, als je de media mag geloven.
  Dus dan wordt het oogjes dicht en snaveltjes toe.

 10. Huib zegt:

  Gewoon Omong Kosong.
  Heb er niet voor doorgeleerd.

  • Bert zegt:

   @Pak Huib ,blij dat u weer reageert Pak Huib maar wat lees ik nu ,heeft u niet verder doorgeleerd op de Omong Kosong faculteit ? Zonde ! Er is iemand op deze site ,die heeft het al tot prof dr gebracht in de Omong Kosong Wetenschap ,ik noem geen namen privacy etc etc .

 11. bokeller zegt:

  Hier wat Omong kosong,en wat de
  Amerikanen te wachten stond als…!
  siBo

  .Het bloedbad van Manilla
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Manilla_(1945)

  Slag om Manilla (1945) – Wikipedia

  nl.wikipedia.org

  De Slag om Manilla werd van 3 februari tot 3 maart 1945 uitgevochten tussen Amerikaanse, Filipijnse en Japanse troepen. De slag resulteerde in een vreselijk bloedbad en verwoesting van de stad Manilla.

  De rest van de maand waren de Amerikanen en de Filipijnse guerrilla’s bezig met het opruimen van de laatste verzetshaarden.

  Met de opruiming van de Intramuros op 4 maart 1945 was Manilla officieel bevrijd,
  maar grote delen van de stad lagen in puin.

  De slag kostte 1.010 Amerikaanse soldaten het leven
  en er raakten 5.565 Amerikaanse soldaten gewond.
  Er werd geschat dat 100.000 Filipijnse burgers omkwamen,
  door zowel de Japanners als de Amerikaanse bombardementen.
  Ongeveer 12.000 Japanse soldaten,
  voornamelijk matrozen van de Japanse Manilla-verdedigingseenheid,
  kwamen om

  • Boeroeng zegt:

   Nico was de oudste broer van mijn moeder. Hij was begin september 1945 door de Amerikanen te Japan opgehaald en eerst naar Okinawa gebracht. Vandaar naar Manilla.
   In een brief schreef hij dat Manilla voor 3/4 plat lag.
   Op 21 september kwam de jongste broer Tinus in datzelfde kamp en zocht Nico op.

  • Ron Geenen zegt:

   @De slag kostte 1.010 Amerikaanse soldaten het leven
   en er raakten 5.565 Amerikaanse soldaten gewond.
   Er werd geschat dat 100.000 Filipijnse burgers omkwamen,
   door zowel de Japanners als de Amerikaanse bombardementen.
   Ongeveer 12.000 Japanse soldaten,@

   De Amerikaan heeft dat goed begrepen, als ze erna de nip zouden aanvallen, dat ze nog meer mensen zouden verliezen. Door de A-bom hebben ze vele landgenoten in leven gehouden.

 12. bokeller zegt:

  Bangkinang Mannenkamp,
  Een straatbreedte van ons buitenverblijf
  lag een Japans legerdetachement en
  voor ons heel zorgelijk,want hoe verwerken
  ze hun nederlaag.
  Heel rumoerig en wij kregen de opdracht
  ons heel stil te houden vooral toen daar branden
  werden gesticht en oa. munitie in brand vloog.
  Wij /ik gluurden door de omheining en zagen
  dat de Japanners vuren stookten en veel
  voorwerpen werden verbrand.
  Gelukkig ging ook dat voorbij.
  siBo

  • Ron Geenen zegt:

   @Wij /ik gluurden door de omheining en zagen dat de Japanners vuren stookten en veel voorwerpen werden verbrand.@

   Bewijs materialen werden verbrandt? In welke maand kregen jullie mannen in het kamp te horen om de kuilen te graven?

   • bokeller zegt:

    ‘Grapjas,
    ## In welke maand##
    Wij liepen met een open bek van de honger,
    enkele keren werd ons eten naar het vrouwenkamp
    gestuurd en aten we als het er was
    alleen sagopap.
    Gelukkig waren er toen ”grapjassen” onder
    ons en die vertelden dat ik mijn komende verjaardag
    niet meer zal meemaken.
    Dus naar mijn mening moet het ong. in juni/juli 1945
    zijn geweest.
    Dan hadden we nog een goede periode gehad,
    het werk van Dr.Vis en wij mochten zelf padi stampen.
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Dan hadden we nog een goede periode gehad, het werk van Dr.Vis @
     Jij bedoelt de geslaagde operatie van de echtgenote van de japanse kamp commandant.

 13. Huib zegt:

  @Pak Bert
  Het is me een genoegen om zo zoetjes aan weer mijn bescheiden zegje te doen op deze site,
  al dan niet met Omong Kosong. Al heb ik er niet voor doorgeleerd.

  Inhakend op het oorlogsverhaal van Pak Bo en Ron Geenen over mannen- en jongenskampen en het Japanse comfort dat daar werd geboden kan ik alleen maar vertellen dat ik pas 5 1/2 jaar oud was toen die arme Japanners genoodzaakt waren door hun Keizer om Indie binnen te vallen.
  Maar hoe ongelooflijk het ook klinkt, ik kan me nog veel herinneren van de hopeloze strijd die door het KNIL werd geleverd met slechte en verouderde wapens tegen dat modern bewapende en getrainde eliteleger. De luchtgevechten bij het militair vliegveld Andir en het geknal van het luchtafweer geschut en de Japanse bommen en vliegtuigmitraiileurs. De enorme overmacht van die arme Japanners op fietsen was ook de verdedigers van Bandoeng op de Tjiaterstellingen te veel..

  En nadat onze stoere regering en koningin de capitulatie moesten aanbieden nadat alle hotemetoten eerst als een haas de kuierlatten hadden genomen naar Australie., verdween mijn vader en met hem zijn strijdmakkers die de strijd om Andir hadden overleefd in het gerieflijke Jappenkamp. Maar mijn moeder met haar jonge koters mocht buiten het kamp blijven en moest maar zien hoe ze het vege lijf zou redden. Zonder inkomen was het niet eenvoudig om de hongerige buikjes te vullen.
  Dus deze jongen begon zich te bekwamen in het vinden en ritselen van etenswaren op de sawahs en kampongs. Een aaltje of een kip verschalken en eetbare planten en knollen ritselen.
  Ondertussen wel diep buigen voor elke Jap die je tegen kwam.
  Ik had gewoon een dagtaak om naar voedsel te zoeken/pikken van de tani’s.

  School was er niet bij. Al gaf mijn moeder die onderwijzeres was mijn zusjes wel les in lezen en schrijven. Ik had geen tijdwant moest zien aan de kost te komen.Daarom is het nog een wonder dat
  ik uiteindelijk in 1955 toch mijn eindexamen HBS-B aan het Christelijk Lyceum notabene met goede cijfers behaalde. Maar omdat ik toen toch wel ouder was dan de doorsnee kreeg ik geen uitstel en omdat de Hongaarse opstand tegen de communisten uitbrak, kreeg ik geen uitstel om verder te studeren. Ik moest mijn dienstplicht voor Koningin en Vaderland vervullen.
  Daarna restte me niets anders dan als de bliksem een goedbetaalde job zien te vinden, kon niet schelen wat. Als het maar geld opleverde. Dus naar de Omong Kosong universiteit zat er niet in.
  Maar dat lag me eigenlijk ook niet zo want ik zag meer brood in techniek en zaken. En dat heb ik naast mijn werk overdag in de avonduren maar gedaan.
  Het heeft me geen windeieren gelegd en woon nu lekker vrij op de Veluwe met een aardig lapje grond en wat paardjes. Al begin tachtiger jaren plantte ik bomensingels rondom mijn terrein en viel ik voor de eeuwenoude eiken laan van ca.100m die naar mijn huis voerde. Maar ik heb nog wel een zwak voor het oude Amsterdam, al kom ik er nauwelijks meer na mijn pensionnering.

  • Ron Geenen zegt:

   Huib, ben ook blij te horen dat het langzaam aan beter met je gaat. Gisteren, donderdag, zaten we weer bij onze kumpulan bij elkaar. Ook kwam de atoombom op japan ter sprake. En net als in Nl was hier goed te merken, wie voor de oorlog en wie na de oorlog was geboren. Zij die de 80 waren gepasseerd moeten niets van de nips hebben en de jongeren van rond de 70 vinden dat het moet worden vergeten. In onze groep zaten ook Jim en broer Peter Naberman. Beiden waren getrouwd met een van de meisjes Winsser, Peter nog steeds, maar Jim is gescheiden. Peter zorgt samen met zijn vrouw voor de oude dame mevr. Winsser, nu 97 jaar. Zij is nog goed bij de tijd, maar heel vergeetachtig. Jim en zijn dame verzorgen Jim’s moeder, die 94 jaar is. Beide oude dames hebben een ding gemeen. Ze haten het woord jap.

 14. Bert zegt:

  Ja Ron ,die Huib heeft het ook goed voor elkaar ,hij is nu 82 still going strong ,huis op de Veluwe met aardig lapje grond erbij en paardjes ,die er ronddartelen plus een eeuwenoude eiken laan ,die naar het huis voert,zoiets vind je natuurlijk niet in Amsterdam ,wat die Atoombom betreft en die Jappen ,die dat ding op hun kepala kregen ,elk mens ,die die oorlog heeft meegemaakt reageert er anders op ,Rene Schafer ,uit die video van 9 aug om 13.39 had de atoombom zien vallen en de gevolgen ervan ,hij sprak zonder wrok over de Jap moet kunnen er zijn ook mensen ,die het woord Jap haatten moet ook kunnen ,waar ik wel moeite mee heb zijn mensen ,die zich niet kunnen inleven in een ander en alles op zichzelf projecteren ,getuigt van een zekere kortzichtigheid .Volgens die “” jongeren van 70 “” moet die ellende worden vergeten ,ja mogen ze vinden maar mensen op een beetje het eind van hun leven ,willen er juist over praten ,zo sprak ik laatst met een bejaarde van 95 ,hij kon met mij over de oorlog praten ,hij was dus van 1923 ,ik van 1949 maar geen 1 keer zei hij tegen mij “” Ja dat kun jij niet weten ,want je hebt die oorlog niet meegemaakt !”” Nee hoor zo ingenomen was hij niet ,hij vond het leuk ,dat ik ook wat wist over die oorlog .Na afloop zei hij “” Je komt toch wel he volgende week donderdag ,ik vind het zo leuk over de oorlog te praten “” Ja hoor meneer ik zal er zijn ,hij was tevreden ..

  • Ron Geenen zegt:

   @hij was dus van 1923 ,ik van 1949 maar geen 1 keer zei hij tegen mij “”@

   Ja, maar slechts een paar. De meesten leven in hun eigen wereld. En omdat ze het niet meegemaakt hebben, veroordelen ze een ander. Ik ken diverse die de 80 zijn gepasseerd, die aan PTSD lijden. O.a. een persoon die het 10de bat in Batavia heeft meegemaakt en als kleine jongen op straat lijken in stukjes zag gesneden. En dan zegt een jongere:” Ach het is al zolang geleden. Laten we van avond maar gaan dansen, dan vergeet je het”.

   • bokeller zegt:

    Na de geniepige aanval op Pearl Harbour wisten de Japanners dat zij zes maanden de tijd hadden om hun voordeel uit te buiten.

    Ze consolideerden hun veroveringen in Azië en bouwden in het geheim aan de grootste onderzeeër ter wereld: de Sen-toku.
    Deze boot was 120 meter lang en daarmee veel groter en vele malen geavanceerder dan de grootste Amerikaanse onderzeeboot.
    De Sen-toku kon per stuk drie bommenwerpers vervoeren en eindeloos onder water blijven.
    De Japanners wilden hiermee een aantal Amerikaanse steden en het Panamakanaal bombarderen, en hoopten zodoende de Verenigde Staten zodanig te demoraliseren dat zij zich uit de oorlog in het Oosten zouden terugtrekken.

    De Sen-toku was het geesteskind van admiraal Isoruku Yamamoto, de architect van de aanval op Pearl Harbour.

    De opvolger van de later gesneuvelde Yamamoto werd commandant Ariizumi die de bijnaam ‘de Gangster’ droeg, vanwege zijn moorddadige gedrag in de Indische Oceaan. Zo liet hij de overlevenden van het door hem getorpedeerde Nederlandse vrachtschip de Tjisalak meedogenloos vermoorden.

    In ‘Operatie Storm’ vertelt John Geoghegan de hele vrijwel onbekende geschiedenis van de Sen-toku.
    Daarnaast beschrijft Geoghegan ook de avonturen van de Amerikaanse onderzeeërs die gedurende de hele oorlog slag leverden met de Japanners
    . Want het was uiteindelijk de USS Segundo die de I-401 wist op te sporen

    https://www.bol.com/nl/p/operatie-storm/9200000015511999/?Referrer=ADVNLYAH002008-3F4K52MTXFWH2-77653068112770&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Titels%20-%20OP%20%5BNL%5D%20%5BBGE%5D%20-%20F09%20-%20H04&utm_term=operatie%20storm&utm_content=Operatie%20storm%20-%209200000015511999%20%5BB%5D

    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     Ja Bo, ik ken dat verhaal en een geweldig staaltje van de Amerikaanse marine. Ik geloof ook niet dat er nu landen zullen zijn die Amerika zullen onderschatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.