Wat is dit voor een schandelijk idee ?

TFIR schrijft inzake de backpay:
De 93-jarige Rudi Hoenson, KNIL-veteraan en overlever van de atoombom die op 9 augustus 1945 op Nagasaki viel, uitte via de Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) zijn ongenoegen middels een brief aan staatssecretaris Van Rijn. Bijgevoegd is de brief.
rudyhoenson_briefvanrhijn

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

75 reacties op Wat is dit voor een schandelijk idee ?

 1. Peter James Jasper zegt:

  Rudi Hoenson, deze naam moet ik bewaren. Wat een gewldige man is dit.
  Heel veel respect voor u, Rudi Hoenson.

 2. Ron Geenen zegt:

  Rudy Hoenson, heb diep respect en mijn petje af voor U.

 3. PLemon zegt:

  De heer Hoenson deelt met zijn actie een vuurrode kaart uit aan staatssecretaris v Rijn & co Van zijn kant begrijpelijk dat met de vervaldatum er vele nabestaanden buiten de regeling worden gehouden en je als ‘bevoorrechte’ daardoor beschaamd die uitkering hebt mogen ontvangen.
  Hoe eea met pijn en moeite nog tot stand is gekomen telt voor hem persoonlijk dan niet meer. In onze geldbeluste/materialistische wereld is hij ws een witte raaf.

 4. Pierre de la Croix zegt:

  Voor mensen als Rudy Hoenson kom ik graag even uit mijn veilige schuttersputje om hen de eregroet te brengen.

  Mensen die hun rug recht houden, met opgeheven hoofd door het leven gaan, niet eeuwig jammeren en petities schrijven, maar grootse daden stellen.

  Ik lees in Rudy Hoenson’s daad deze boodschap:

  “GE KUNT ME DE BOUT HACHELEN STAATSSECRETARIS”.

  Bravo!

  Hopelijk heeft hij zijn brief geschreven met “cc” aan het Indisch Platform.

  Pak Pierre

 5. rob beckman lapre zegt:

  Een,gemene,”nabrander” v.w.b.de kosten die de regering maakte (uitsluitend 2014 en 2013 bezien); in 2014 werd 860 miljoen, en in 2015 722 miljoen aan asielzoekers uit ’s Rijksschatkist (belastinggeld)betaald.Dat is,als mijn rekenmachine het goed doet ; 1miljard,582 miljoen euro.
  Heb de bedragen m.b.t.het “Generaal Pardon” niet eens meegenomen.Las ergens(kan wel opzoeken)dat er nog na 20 jaar(!) “gepardonneerden” nog steeds van de bijstand leven.
  Wat had/heeft deze en vorige regeringen toch tegen de “In Indie gewortelden”?

  • Indisch4ever zegt:

   Robert…
   Je moet niet buitenlanders de schuld geven van nalatigheid van de politiek .
   Het is ook niet fatsoenlijk te suggereren dat buitenlanders minder rechten moeten hebben dan Indische Nederlanders. Of dat zoveel miljard niet uitgegeven moet worden aan buitenlanders, maar aan Indische Nederlanders. Dat is misbruik maken van de onheuse behandeling van Indische Nederlanders om onheuse behandeling voor andere groepen te rechtvaardigen.

   • rob beckman lapre zegt:

    Accepteer(wel morrend,dat wel)de terechtwijzing.Maar blijf de-decennialange-tegenwerking van vorige en huidige regeringen t.a.v.Nederlanders uit de vml.kolonie,(ten minste) “niet correct” vinden.Is het vreemd , dat velen hun biezen pakten toen er een kans was om te emigreren?.Ik heb mijn zegje gezegd,en laat de discussie nu aan anderen over.

    • PLemon zegt:

     Hr Beckman Lapre ” niet correcte behandeling “….

     De bekende en overleden Jan Blokker vertegenwoordigde misschien op deze wijze de mening vd Nederlandse burger over de Indischen. Nl. …. als 2e rang burgers

     ***Maar op de keper beschouwd blijft de Indische ‘gemeenschap’ waarin de blanke Europese Nederlander zich (vaak uit nood, want de VOC stuurde amper gelijkwaardige vrouwen met haar vloten mee) behielp met inlands vrouwvolk en mestiezen gewon, een kleine, om niet te zeggen minieme elitaire bovenlaag ten opzichte van de Indonesische miljoenenmassa. En dat wordt in het boek van Bosma en Raben eigenlijk permanent verdoezeld, zoals bij al hun betrekkelijke rooskleurigheid verborgen blijft dat die mestiezen, die we als Indo’s kennen, toch nooit meer dan Indische burgers van de tweede rang zijn gebleven.De ‘Indische Nederlander’ mag dan intussen geëmancipeerd zijn, een Kumar, dus een anti-held op televisie, zal hij nooit worden.
     http://www.volkskrant.nl/archief/nooit-een-nederlandse-familie-kumar~a718004/

   • Hans zegt:

    “Het is ook niet fatsoenlijk te suggereren dat buitenlanders minder rechten moeten hebben dan Indische Nederlanders.” Dus Boeroeng wil zeggen dat als je in China woont je in Nederland mag stemmen en in Nederland een uitkering mag aanvragen en op kosten van de Nederlandse zorgeverzekeraar zorg mag krijgen want volgens Boeroeng zijn buitenlanders gewoon Nederlanders. Boeroeng is helaas al een tijd de klust kwijt en denkt dat Fransen in Nederland wonen en Turkije en provincie is. We mogen dus NAzi Duitsland niet de schuld geven van de bezetting in 1940-1945 want volgens Beoroeng was dat nalatigheid van de Nederlandse politiek. Zolas we kunnen lezen vind Boeroeng het belangrijker dat “de buitenlander’ recht heeft op geld en als de Indische Nederlanders het niet krijgen is dat nalatigheid, tja, dat noem ik nu echt discriminatie.

    • Peter zegt:

     Hr Hans u gaat nu wel erg kort door de bocht

    • Boeroeng zegt:

     Hans…. mijn kluts zit netjes op de plaats waar het altijd is.
     Ik keek net nog Niks kwijt.
     China,stemrecht,zorgverzekeraar, Fransen en Nazi’s hebben er niks mee te maken. Discriminatie wel en dat is het in dit geval als je opkomt voor het recht van de ene groep en tegelijk boos bent op andere buitenlandse groepen en daarmee suggereren dat zij minder rechten hebben of dat de overheid daar geld moet weghalen voor Indische Nederlanders.
     Maar die andere buitenlandse groepen hebben ook geen backpay ontvangen en niemand wil dat ook.

    • Paddy Engelken zegt:

     Je hebt helemaal gelijk Hans. Weet men nog wel hoe wij werden ontvangen toen wij uit Indie in Nederland kwamen. Ze scholden je uit, ze hadden het over die blauwe. Maar dat moest ik niet horen, want mijn rechter vuist was heel erg snel. De meesten van ons Indo’s hebben het gelukkig toch wel gemaakt. Wij moesten het pension en de overtocht naar Nederland toch terug betalen??!! En nu krijgen de vluchtelingen alles wat ze nodig hebben. Zo niet dan maken ze gewoon een revolutie.

    • Hans zegt:

     Dan sta je dus gewoon te discrimineren is het niet Boeroeng, of zijn meningen alleen toegestaan als ze in je eigen straatje passen? idd een racist, een man die discriminatie blijft toepassen. En de Nazis hebben niets met WOII te maken? idd, de kluts kwijt. Misschien eerst iets leren over staatsburger en wat dat precies inhoudt. Maar goed, met iemand in gesprek gaan die het IQ heeft van dat van een aap, op internet staat te discrimineren en dan zelf denkt dat alleen anderen dat doen, tja dan ben je een randdebiel pur sang die we niet serieus kunnen nemen. Misschien moet je eens teruglezen wat je allemaal voor onzin schrijft voordat je mensen discrimineert, stuk crimineel dat je bent.

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””Je moet niet buitenlanders de schuld geven van nalatigheid van de politiek .”””””””””

    Ik geloof niet dat Robert de buitenlanders de schuld geeft, maar eerder het met 2 maten meten van de NL regering. Naar wie het geld gaat is onbelangrijk.

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””””Dat is,als mijn rekenmachine het goed doet ; 1miljard,582 miljoen euro.”””””””””””

   Ik vermoed dat je hierover wel kritiek zal krijgen. Maar voor mij is dat getal toch een belangrijk nummer. Heeft van Rijn niet gezegd, dat hij niet een ieder in de Indische gemeenschap, die er recht op zou hebben, kon betalen. Het zou hem en de schatkist dan zeker een 360 miljoen? kosten. En dat hebben we niet. 360 miljoen is inderdaad veel geld en als je het niet heb, houd het er mee op. Maar waar komt dan uw bedrag vandaan? En klopt dat getal van 360 miljoen?

 6. Huib Otto zegt:

  Diep respect voor het standpunt van de heer Rudy Hoenson.
  Heb grote bewondering voor hem. Hormat!

 7. Hans zegt:

  De man geeft nu het geld uit aan Canadese veteranen, terwijl Canada aan de kant van de Indonesiers stonden. Waarom geeft de man het geld niet meteen uit aan de Reublikeinse regering van Indonesië? Totaal geen respect voor deze man. Een vluchteling zou blij zijn geweest met dit geld, maar dat boeit deze man niet want hij woont in het veilige Canada.

  • Boeroeng zegt:

   Wat ben je negatief, Hans?
   Rudi Hoenson is ineens boos geworden. Misschien heeft hij tientallen jaren niet meer gedacht aan het verraad van Nederland en plots krijgt hij een afkoopsom….. wat boosheid en herinneringen terug brengt.
   Dit is zijn manier van protesteren.
   Misschien moet hij ook maar sappelen met een klein pensioentje…. des te meer respect verdient hij voor dit gebaar. Misschien is ie best wel rijk en is dit bedrag peanuts voor hem.
   Dan nog is zijn actie plus de brief te waarderen.

   p.s. het gaat over de backpay uit de periode dat er oorlog met Japan was . Canada was van de geallieerden. Al vanaf 1939 tegen Duitsland en later ook tegen Japan
   http://www.destentor.nl/algemeen/buitenland/japan-excuseert-zich-voor-canadese-slaven-1.484947

   • Ik kan hen goed begrijpen. Ik ben nu zelf ruim 89 jaar oud. Ik vind dat alles veel te laat komt. En dan zo’n groot bedrag na al die lange jaren voor te weinig mensen. Hij bedoelt het goed.

   • Hans zegt:

    Als hij het geld niet wilde hebben had hij moeten terugstorten. Hij heeft het nu geaccepteerd en staat te doen alsof hij een statement maakt, nee hij heeft het geld geaccepteerd en meteen uitgegeven, dat is geen statement, dat is accepteren. De man is een rund, zoals jij ook bent en iedereen die hier respect voor opbrengt.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””De man is een rund, zoals jij ook bent en iedereen die hier respect voor opbrengt.””””””””””

     Het internet heeft voor en nadelen. U heeft het nadeel aangetoond. Op een harde manier een discussie aangaan moet kunnen, maar persoonlijk worden is a big NO NO!. Wat dat betreft graag wat meer klasse. Een vraag, wat is uw achternaam? Ik spreek graag met 2 woorden.

 8. Ik begrijp dhr. Rudy Hoenson wel.
  Het moet eigenlijk helemaal niet om geld gaan. Daar is het voor de meesten toch veel te laat voor. Echt en oprecht eerherstel in ALLE belangrijke kranten, nieuwsbladen en van onze regering. Dat kost niets, maar de zielige mannetjes en vrouwtjes krijgen dat niet voor elkaar. Ik begrijp Rudy Hoenson wel. Bij ons uit Indië gaat het om Eerherstel maar Nederlanders zijn handelslui en boekhouders

  • Hans zegt:

   Dat zijn Nederlander helemaal niet, dat zijn misschien Hollanders, Zeeuwen en Joden, maar Nederlanders zijn geen handelslui, of doe je aan generaliseren? Misschien eens een boek lezen over de totstandkoming van Nederland? Dus eigenlijk begrijp je helemaal niets als je conclusie is gebaseerd op foute informatie, wat natuurlijk leidt tot intolerantie.

   • Peter van den Broek zegt:

    Joden? in de raciale betekenis van het woord? In Italie hoorde ik laatst bij een discussie over mensen van met een donkere kleur praten. Het ging dus over de emigranten uit Afrika. Het ging erom welk woord voor deze categorie mocht worden gebruikt. Nigger kwam niet ter sprake want dat is een term die stamt uit de slavernij, heeft een negatieve beteken is. En Joden in samenhang met handelslui,? dat mag dhr Hans eens duidelijk uitleggen waarom dat wel op deze blog mag.

    Woont ene Heer Hans soms in Nederland? uit zijn woorden op te maken van niet. Ik kom op internationale handelsbeurzen en daar zijn Nederlanders in het algemeen en uit alle streken verhoudingsgewijs bovenmatig vertegenwoordigd. Dan voel ik me wel trots dat zo’n landje als Nederland zo’n Handelsnatie kan zijn. Ik ben zelf ook handelsman, een kleintje ook van postuur.

    ik heb niet de indruk dat dhr. Hans enige noemenswaardige kennis heeft van Nederlandse geschiedenis . De VOC bestond uit de regio’s Amsterdam, Zeeland, West-Friesland (werd in de 12de eeuw ingelijfd bij Holland) en Maasmonding. Friesland en Groningen werden welbewust buiten de boot gehouden. De WIC West Indische Companie bestond niet alleen uit bovenstaande regio’s maar deze keer deden Friesland en Groningen wel mee.

    Laat dhr. Hans maar eerst zijn uitspraken op werkelijkheid toetsen door wat huiswerk te doen en dan pas mag hij het hoogste woord voeren. Wel moet ik hem gelijk geven dat hij klaarblijkelijk zijn laatste zin op zichzelf getoetst heeft: “Dus eigenlijk begrijp je helemaal niets als je conclusie is gebaseerd op foute informatie, wat natuurlijk leidt tot intolerantie”.
    Daar kan ik het volmondig mee eens zijn.

   • ronaldo zegt:

    Het is altijd weer ‘geweldig’ om te lezen hoe jago/ stoer iemand zichzelf vindt, om achter zn toetsenbord, mensen persoonlijk uitscheldt met de meest weerzinwekkende woorden en alles maar weer bijhaalt, zonder zichzelf eerst bekend te maken, dat noemen wij, lafaards….bah….een slip of de tong, kan altijd gebeuren, maar constant iemand bewust kleineren en uitschelden, moet toch niet kunnen,MAAR….ik heb een klein vermoeden, dat dit persoontje, hier wel vaker rondsurft onder een andere naam en een heel ander kereltje is….makkelijk uit te zoeken, want zich bekend maken doet hij toch niet….hahahaha

    • Boeroeng zegt:

     De heer Hans is net geblokkeerd door mij op zijn ip-nummer. tjaaaa, een gast die net binnenkomt en de gastheer( moi) gaat uitschelden….. daar hebben we niks aan.
     Het is een onbekend ip-nummer, dus vermoedelijk schreef hij niet eerder.

    • eppeson marawasin zegt:

     Beter zo!

     Nu maar hopen dat-ie geen al te ‘zure’ navolgers krijgt. Het fenomeen evenwel blijft in potentie aanwezig . . . ***

     ***in het verleden behaalde resultaten . . .

     e.m.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””””MAAR….ik heb een klein vermoeden, dat dit persoontje, hier wel vaker rondsurft onder een andere naam en een heel ander kereltje is….makkelijk uit te zoeken, want zich bekend maken doet hij toch niet….hahahaha””””””””””””””

     Het wordt pas gemakkelijk wanneer, in dit geval als de heer Boeroeng, een soort leden inschrijving zou gaan instellen. Anders is het geen kunst om met elke andere e-mail binnen te komen. Een ieder kan toch honderden e-mail adressen maken! E-mail adres maken is gewoon ongelimiteerd.
     Ik vermoed dat het zelf mogelijk is om een website daarmee te laten vastlopen. B.v. honderden “trol” emails………hahahaha. Het internet en de www. zijn fantastische uitvindingen, maar tevens ook heel gevaarlijke! Mijn website MyIndoWorld heeft alle IP adressen van landen als Rusland, China, Latvia, Ukraine, Roemenië, en andere balkanlanden, enz geblokkeerd. Immers daar komen de meeste hackers vandaan. Meeste internetters hebben niet het kleinste vermoeden wat er allemaal mogelijk is voor een crimineel. Ik ben bang voor hackers en niet voor trollen. In een putje kruipen help ook niet. Het enige dat help is niet meedoen op het internet.

  • Elizabeth, ik ben het met je eens.
   Rudy Hoenson heeft die 25000 weggegeven aan een goed doel! In Canada want hij vind dat hij alles wat hij bereikt heeft aan Canada te danken heeft. Deze man (jongen) was een vrijwilliger voor Nederland, om Koningin en Vaderland te verdedigen. De jap heeft hem eerst in Birma en toen in Japan slavenwerk laten doen en hij is blootgesteld aan de atoombom en heeft later toen hij getrouwd was in Canada geen gezin durven stichten omdat hij besmet kon zijn. Door zijn inzicht en handigheid heeft hij het erg goed “geboerd” en is nu al een tijd bezig zijn in Canada verdiende geld aan liefdadigheid te geven, voornamelijk aan oude veteranen, en medische toepassingen.

   Hij heeft niks met Nederland te maken en is Nederland niets verschuldigd. Wel andersom. Met deze brief wijst hij Nederland terecht dat ze onrecht doen en hebben gedaan aan al diegenen die “overgeslagen” zijn.
   In Canada is hij een held omdat hij al zijn geld, miljoenen, weggeeft.
   Mijn vader, die Birma overleeft heeft, heeft daarna nog 19 jaren geleefd in slechte gezondheid en is op 56 jarige leeftijd overleden. Hij moest in dienst. Moest zijn business sluiten om Nederlands Indie voor koningin en Nederland te verdedigen. Net als alle anderen niks geen vergoeding.

   Nu een hypothetische vraag: Wat die 25000 betreft, zou ik willen zeggen, stel je voor dat iemand onterecht wordt beschuldigd van een misdaad en dan vind mijn na vier jaren dat hij onschuldig was.
   Hij was gelukkig dat hij geen slaven arbeid had hoeven te verrichten en redelijk goed te eten en medische verzorging gekregen heeft die vier jaren. En zijn huis en bezittingen zijn niet gestolen.
   Wat voor compensatie zou die persoon nu krijgen? Ik weet niet of er voorbeelden zijn in Nederland.
   Wel in andere westerse landen. Dat loopt in de miljoenen!

   En waar is al dat geld dat Indonesië keurig al die tijd betaald heeft aan Nederland.

 9. E. Couwenberg zegt:

  Diep respect voor U meneer Hoenson.

 10. Pierre de la Croix zegt:

  “Echt en oprecht eerherstel in ALLE belangrijke kranten, nieuwsbladen en van onze regering. Dat kost niets, maar de zielige mannetjes en vrouwtjes krijgen dat niet voor elkaar”.

  Welk een goed idee ter zake van de publiciteit, mevrouw Van Kampen. Nu ja, kost niets …. Een paginagrote advertentie in de landelijke bladen kost natuurlijk wél een paar grijpstuivers. Maar die vallen in het niet bij de gemaakte “winst” rond de “deal” over de “back pay”. Het zou de krentenwegers van ons gouvernement sieren om dus tenminste de rekening gracieus te betalen.

  Misschien iets om op te pakken voor het Indisch Platform, de officieel benoemde spreektoeter van “de Indische Gemeenschap”.

  Andere tijden ….. Een vergelijking met wat nu wordt betaald ten behoeve van asielzoekers en andersoortige binnenkomers gaat m.i. inderdaad mank, maar de constatering dat die vreemde snuiters veel en veel meer door de Staat der Nederlanden in de kapok worden gelegd dan het eigen volk dat zich in bange tijden voor vorst en vaderland heeft ingezet en grote offers heeft gebracht, doet pijn. Heel veel pijn.

  Ik laat me weer zakken in mijn schuttersputje. Verder gaan met stiekem waarnemen. Volgens de militaire definitie in mijn tijd is “waarnemen”: Zien zonder gezien te worden.

  Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   Waarnemen is een gevaarlijk vak! We kregen eens te horen dat in Vietnam een hele klas Amerikaanse artillerie-waarnemers was gesneuveld. ‘s-Avonds in de bar waren al onze waarnemers stomdronken. Maar ik heb u wel waargenomen hoor! Levend!

   • bokeller zegt:

    Pak Somers,
    Dat is het risico van het vak,
    Bij ”kortvallers” ,krijgen de mortier en artillerie waarnemers
    er van langs.
    Heel normaal vond ik dat toen, wij een granaat op onze kop
    de waarnemers warme billen.
    siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Friendly fire.

     Zo mogen wij de poetsen die de Nederlandse overheid haar Indisch-Nederlandse onderdanen heeft gebakken ook betitelen.

     Nu maar weer gauw in de dug out (of is het “dug in”, Bo?).

     Pak Pierre

 11. rob beckman lapre zegt:

  Vond,ter afsluiting van mijn eerder betoog nog dit; de Britse en Australische overheden betaalden per persoon in Japanse krijgsgevangenschap respectievelijk 10.000 Pound Sterlling/ A$25,000 of aan hun WEDUWE.De britten betaalden dit (regering onder Tony Blair) na 08/11/2000 uit. bron http://www.whodoyouthinkyouaremagazine.com ” Compensation for WW2 POW victims family”2/10/009.

 12. Geweldig Rudy Hoenson. Vergeet al die negatieve op en aanmerkingen.
  Cap

 13. Rob Rufi zegt:

  wat een gezwets, het is toch duidelijk dat de indische mensen meer rechten hebben dan vluchtelingen uit syrie of libie of waar dan ook ,men vergeet dat de indo’s (kolonialisten) nederland stinkend rijk hebben gemaakt ,tot de oorlog uitbrak ,en vele nederlanders en ook indo’s zaten nog in dienst van het nederlandse gouvernement ,toen ze in jappenkampen werden gegooid ,en velen zijn gestorven ,zo ook mensen van de knil ,en dat allemaal voor nederland . maar nu komt het punt tussen vluchtelingen nu en al die gerepatrieerden van toen ,hoe werden wij behandeld ,nadat nederland nog effe een bloedbad aanrichte in indonesie ?? wij moeten toen echt vluchten ,daar de indonesier ons haate en probeerden ons een kopje kleiner te maken (de bersiaptijd) en de vluchtelingen van nu krijgen alles kado ,zij kunnen er niks aan doen ,maar deze regering van nederland weet van gekkigheid niet wat ie moet doen ,en zaait zo haat tussen zijn eigen volk en de zogenaamde vluchteling , het grootste verschil is dat wij ons alles gedwee lieten wel gevallen en deze vluchtelingen bedreigen ons nog ,als ze hun zin niet krijgen ,dus al dat gezwets heeft totaal geen zin

  • Boeroeng zegt:

   Gezwets? Rob?
   Het ging over de kosten van asielzoekers.
   Die kosten zijn er en het is niet hun schuld hoe Nederland asielzoekers 60 jaar geleden behandelde.
   Steeds maar weer die vergelijking maken van toen en nu is zinloos.
   Niemand schiet er iets mee op.
   Het is ook discriminerend als er een ondertoon is van : zullie wel en wij niet en wij hadden meer rechten.

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””Het is ook discriminerend als er een ondertoon is van : zullie wel en wij niet en wij hadden meer rechten.”””””””””””””

    Zonder te discrimineren, wil ik toch wel weten. Hebben Nederlanders en Indische NL volgens u geen voorrang op vluchtelingen uit Afrika?

    • PLemon zegt:

     @Loekie.
     Maar dan de praktijk…

     ***Pelita zou zich niet inspannen voor alle werklozen of mensen zonder zelfstandig inkomen, maar zich uitsluitend richten op weduwen, wezen en invaliden die in aanmerking kwamen voor een uitkering in het kader van de Algemene Oorlogsongevallen Regeling Indonesië (AOR).

     Eckenhausen-Tetzner wist de gouverneur-generaal ertoe te bewegen een bedrag van twaalf miljoen gulden als voorschot op de later uit te keren huisraadschadevergoeding toe te zeggen. Uit de Indische geldmiddelen werd een bedrag van vijf miljoen gulden als renteloos voorschot aan Pelita Nederland overgemaakt. De resterende zeven miljoen ging naar Pelita Indonesië (hoewel het grootste gedeelte hiervan in de vorm van schatkistpromessen).

     Op 17 november 1947 werd de Stichting Pelita officieel opgericht. Zowel in Nederland als in Indonesië zetelde een bestuur en de dagelijkse leiding lag in handen van directeuren in Den Haag en Batavia. 

     Op basis van de bestaande AOR-registratie schatte het bestuur dat zo’n 1300 Indische oorlogsgetroffenen in aanmerking kwamen voor extra ondersteuning. Om hen tot registratie over te halen deed Pelita niet meer dan een oproep plaatsen in het orgaan van het Nibeg en in de landelijke pers. Aan de plaatselijke comités liet het bestuur weten dat de hulpverlening niet mocht worden opgedrongen, behalve ‘in gevallen, waarin het slachtoffer zijn eigen belang kennelijk niet juist inziet’. De hulpverlening moest bovendien altijd aanvullend zijn. Bij iedere steunaanvraag moest het comité zich afvragen of de aanvrager geen aanspraak kon maken op ondersteuning door de rijksoverheid, de gemeente of het bedrijfsleven. Was dat het geval, dan verleende Pelita geen hulp, hoe schrijnend de situatie ook was. In de praktijk kwamen vrijwel uitsluitend weduwen, wezen en invaliden met hun karige AOR-uitkeringen in aanmerking voor financiële ondersteuning.
     https://www.archivesportaleurope.net/ead-display/-/ead/pl/aicode/NL-HaNA/type/fa/id/2.19.219

   • Indorein zegt:

    @: “Het is ook discriminerend als er een ondertoon is van : zullie wel ..”@
    Het woord discriminatie wordt veel te gauw en veel te vaak misbruikt om je eigen gelijk te halen. Discriminatie vindt haar bron in het maken van onderscheid tussen het ene ras met het andere, waarbij men zijn eigen ras verheven voelt boven dat van die ander wat zich uit in het vernederen van het andere ras (overigens niet een primeur van het blanke ras!).
    Daar is hier geen sprake van.
    Het gaat om vergoeding (in pecunia!) van verloren goed (eigendommen en geld) tegenover een veel te ruimhartig gebaar van “onze overheden” naar die arme vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika.
    Een voorbeeld van zo’n ruimhartig gebaar: de gemeente Oisterwijk geeft ieder asielzoekersgezin, dat een woning toegewezen krijgt een inrichtingsgift van € 12.500,-.
    En daarna natuurlijk iedere maand een ruime gift “om van te leven”.
    Dat steekt schril af hoe “onze overheden” indertijd ons Indo’s meende te moeten “tegemoetkomen” (hahaha, het woord alleen al is een belediging voor iedere Indo toen): voorschotten, die alleen besteed mochten worden in winkels die onder een hoedje speelden met de betrokken ambtenaren. EN NATUURLIJK: TERUGBETALEN, ALLES, en op tijd, want wekelijks kwam de ambtenaar de centjes ophalen bij ons thuis.
    DAT STEEKT !!! En is geen discriminatie.

    • Boeroeng zegt:

     Het gaat hier om een salarisschuld uit 1942-1945.
     Dat heeft niks te maken met asielzoekers uit 2016.
     Deze twee zaken koppelen is ageren tegen asielzoekers uit 2016 met de kennelijke bedoeling de onderstrepen dat zij ongewenst zijn.

     ps…. Ook de asielzoekers van 60 jaar geleden waren ongewenst, vanweqe een buitenlandse afkomst, maar nu is die agressie massaler .

     De backpay gaat niet over vergoeding van oorlogsschade. En die kwestie van niet gegeven oorlogsschade 1942-1945 heeft ook niks met de asielzoekers van 2016 te maken.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Ook de asielzoekers van 60 jaar geleden waren ongewenst, vanweqe een buitenlandse afkomst, maar nu is die agressie massaler .””””””””””””””””

     Niet overal als het aankomt op uitkeringen. De Indo’s ondervinden geen versoepeling wat betreft de WUV/WUBO.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Als een vergelijking wordt gemaakt tussen de behandeling en financiële tegemoetkoming van de Indische “repatrianten” uit voormalig NOI en idem van de huidige binnenkomers door de landelijke en lagere overheden, dan is er m.i. nog geen sprake van “ageren tegen asielzoekers uit 2016 met de kennelijke bedoeling de onderstrepen dat zij ongewenst zijn”.

     Ook niet, als wordt gesteld dat de uitkomst van die vergelijking de Indische “repatrianten” en/of hun nabestaanden uiterst pijn doet, c.q. “steekt”.

     “Waarom zij nu wel en wij toen niet” lijkt mij een gerechtvaardigde vraag die niets met “discriminatie” in de gebruikelijke zin van het woord te maken heeft. Gerechtvaardigd, omdat de omstandigheden die de Indische “repatrianten” – bovendien niet zo maar vreemdelingen maar Nederlanders of tenminste Nederlands onderdaan in de verloren kolonie – noopten hun toevlucht te zoeken in Nederland en die van de huidige asielzoekers in hun land van herkomst, zijn grosso modo best vergelijkbaar (denk b.v. aan de Bersiapperiode en “Zwarte Sinterklaas” 1958 en alle ellende daar tussen in).

     Nederland heeft toen simpelweg t.a.v. de Indische “repatrianten een hele scheve schaats gereden. Dat mag best nog eens worden geconstateerd in het licht van het haloes-haloes beleid voor de huidige binnenkomers, een beleid dat op zich door ieder weldenkend (indisch) mens gewoon wordt aanvaard als “humaan”.

     Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Nederlandse vrouwen verdienden vroeger in Nederland een stuk minder dan Nederlandse mannen, ook in geval van gelijkwaardige opleiding en hetzelfde werkniveau.
     Deze vrouwen moeten nu compensatie vragen?

     Nederlandse ouderen moeten nu compensatie vragen omdat zij vroeger een huurtoeslag, zorgtoeslag enz. hebben ontvangen en de huishoudens van nu wel?

     Oudjes moeten vergoeding vragen omdat zij het vroeger moesten doen met een kolenkachel terwijl iedereen tegenwoordig centrale verwarming heeft?

     Ouderen moeten genoegdoening vragen omdat zij vroeger geen pil en condooms hadden en daarom veel kinderen kregen, hetgeen hen heeft belemmerd in hun (materiële) ontwikkeling?

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Een voorbeeld van zo’n ruimhartig gebaar: de gemeente Oisterwijk geeft ieder asielzoekersgezin, dat een woning toegewezen krijgt een inrichtingsgift van € 12.500,-.
     En daarna natuurlijk iedere maand een ruime gift “om van te leven”.”””””””””””

     Dat tekent wel schril af tegen wat mijn moeder kreeg. $70 gulden in de maand. En in de winter was er niet genoeg stookgeld en dan kreeg ze 10 gulden ter leen. Toen wij eindelijk 4 jaar later een woning in Den Haag kregen, moest mijn moeder al de tientjes eerst terugbetalen voordat ze uitgeschreven kon worden. Trouwens er wordt nog steeds onderscheid gemaakt. Kijk maar eens hoe moeilijk het de Indo wordt gemaakt om in aanmerking te komen voor een WUV/WUBO uitkering.
     Heb dat al vele malen meegemaakt bij het helpen van diverse oudjes.

    • ronaldo zegt:

     “@boeroeng….ook de asielzoekers van 60 jaar geleden, waren ongewenst”….waarom noem je indo’s/indischen asielzoekers ? Klinkt beetje denigrerend voor velen denk ik….zij waren nederlanders en moesten vluchten naar eigen land, hoe je het went of keert….er zijn veel mensen die niets tegen asielzoekers hebben, maar willen er niet mee vergeleken worden, is dat raar…?

    • Boeroeng zegt:

     Helaas wordt het woord asielzoekers door velen uitgesproken/beschouwd met een denigrerende ondertoon. Maar verder is het nog steeds een gewoon woord voor mij.
     Asiel zoeken in Nederland in de jaren 1945-1970 vanuit Indonesië of de asielzoekers van 2016. Men wilt hetzelfde: vluchten voor de onveiligheid naar een veilig land die mogelijkheden heeft voor de mensen zelf en hun kinderen.
     Of ook meer om economische redenen. Of men wilt bij familie zijn in het nieuwe land.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””””Asiel zoeken in Nederland in de jaren 1945-1970 vanuit Indonesië of de asielzoekers van 2016. Men wilt hetzelfde: vluchten voor de onveiligheid naar een veilig land die mogelijkheden heeft voor de mensen zelf en hun kinderen.””””””””””””””””

     Ik dacht niet dat in de jaren na 1945 de mensen uit het Indonesie asielzoekers waren. In mijn moeder haar paspoort stond haar naam en de namen van 4 kinderen als zijnde Nederlandse.
     Daarbij werd het gezin Geenen wel gediscrimineerd door de toenmalige regering (1950). Immers wij werden geacht daar te moeten blijven en Indonesier worden. Gediscrimineerd omdat haar moeder, broers en andere familieleden al in Nederland waren en dat met medewerking van de NL staat. Als u toch een vergelijking met de huidige asielzoekers wilt maken, dan wil ik graag van u horen hoe u onze situatie ziet tegenover de huidige stroom vluchtelingen.
     Intussen zal ik u mijn mening over de NL regering besparen, want er komen dan een heleboel vuile woorden bij mij boven.

    • PLemon zegt:

     @Boeroeng. Asielzoeker, vluchteling, (r)emigrant , evacué of repatriant.

     De overeenkomst tussen deze groepen is dat men zich verplaatst (vrijwillig of gedwongen ) van het ene naar een ander land.

     Het verschil is hun afkomst, nationaliteit.

     Daarom wringt het om indische nederlanders asielzoekers/vluchtelingen te noemen. Vlucht je of keer je terug naar het eigen gebied of land.

     ***Indo-Europeanen die Indonesië wilden verlaten konden alleen naar Nederland of de VS (en een duizendtal naar Brazilië) Met name Australië wenste geen “gekleurde” emigranten toe te laten.

     In 1946 kwamen er in totaal 70.000 mensen in Nederland aan per boot, 3.200 gingen rechtstreeks van boord naar een ziekenhuis. (Enkele bootnamen: Oranje, Tegelberg, Indrapoera, Boissevain).
     Dat waren in hoofdzaak Europeanen met familie in Europa.
     Op de laatste Britse reis naar Engeland, met de Nieuw-Amsterdam, was er nog plaats over en konden de eerste Nederlandse gewonden, vrouwen en kinderen mee. De boot vertrok op 8 december 1945 uit Singapore. Op 13 december was zij in Colombo op Ceylon. Op 24 december was zij in Port Said.
     Daar werden de Nederlanders per goederentrein naar Ataka gebracht, waar ze in loodsen winterkleren kregen van het Vrouwelijk Hulp Korps, toiletartikelen van het Rode Kruis en sigaretten en snoep. Ze werden geholpen door krijgsgevangen Duitsers en Italianen.
     http://www.gastdocenten.com/bersiap/vlucht-emigratie.html

    • Boeroeng zegt:

     Indische Nederlanders waren asielzoekers en vluchtelingen.
     Of men wel of niet de Nederlandse nationaliteit hadden of van Nederlandse afkomst.
     Dit ontkennen is nogal raar. Ook al vind men dat men meer recht hadden op een bestaan in Nederland dan de asielzoekers van nu, dan kan men toch minstens de overeenkomsten erkennen.

     Mijn ouders zeiden altijd. Indonesië was een onveilig land geworden en mijn vader had betere werkmogelijkheden in Nederland bij het leger. Betere toekomst voor de kinderen.
     Wel…. dat zijn de motieven van politieke en economische vluchtelingen.

     Wat de gastdocentenlink schreef over de eerste schepen die rond de jaarwisseling van 45-46 in Europa aankwamen.
     Daar zat een oom van mij bij. Hij wilde maar niet genezen van de tbc die hij in het kamp opliep. In Nederland zou dat beter gaan met de frisse bosluchten in Limburg oa.
     Hij genas . Om medische redenen zocht hij asiel in Nederland….. veiliger voor zijn lijf, meer mogelijkheden om te genezen. Ook een soort asielvlucht.
     Die eerste golf was in meerderheid mensen in Nederland geboren en getogen en niet zo lang in Indië geweest. En ook veel van hun kinderen voor wie Indië en het kamp hun geboortegrond was. Men ging naar Nederland om familie weer te zien na die oorlog.
     Maar ook om aan te sterken in een veiliger land. Dus een asielreden dit laatste.

    • Loekie zegt:

     Echtpaar, 1 kind.
     Echtscheiding.
     Kind is de dupe.
     Kind toegewezen aan moeder.
     Moeder zegt: tsja, wat moet ik eigenlijk met jou?
     Kind boos en verdrietig.
     Nieuwe toewijzing: kind naar vader.
     Vader zegt: nou ja, moet dan maar.
     Kind groeit op bij vader, wordt groot, huis uit enz.
     Kind kon destijds naar vader vanwege de bloedband.
     Bloedband.
     Bloedband. Daarom zijn Indo’s niet te vergelijken met Somaliërs, Ghanezen, Syriërs, Albanezen, Afghanen, Burundezen enz enz…die niet naar hun vader komen, maar een land waarvan ze gehoord hebben dat het er goed is.

 14. Anoniem zegt:

  Meneer Rudi Hoenson RESPECT !!!!

 15. eppeson marawasin zegt:

  FRIENDLY FIRE QUOTES:

  @10 augustus 2016 om 13:29
  • Maar goed, met iemand in gesprek gaan die het IQ heeft van dat van een aap, op internet staat te discrimineren en dan zelf denkt dat alleen anderen dat doen, tja dan ben je een randdebiel pur sang die we niet serieus kunnen nemen.
  • , stuk crimineel dat je bent.@

  @10 augustus 2016 om 13:34
  • De man is een rund, zoals jij ook bent en iedereen die hier respect voor opbrengt.@

  @10 augustus 2016 om 13:37
  Misschien eens een boek lezen over de totstandkoming van Nederland? Dus eigenlijk begrijp je helemaal niets als je conclusie is gebaseerd op foute informatie,@

  — Tja, doe mij dan toch maar het veilige schuttersputje atau als intellectueel alterntief de rechtsfilosofische benadering van mr dr ir J.A. Somers; terima kasih Mahatma Goeroe . . .

  e.m.

  • Indorein zegt:

   Hee, hallo meneer E.M.! U bent er nog steeds, zie ik. Weliswaar met nog iemand in een schuttersputje, maar oké, …
   Ik hoop, dat Hans niet weet waar dat schuttersputje is, want ik vrees dan het ergste! Hopelijk bent u, en/of uw schuttersputje maat, thuis in pentjak o.i.d., want deze “razende Roeland” zal met de nodige behendigheid in bedwang gehouden moeten worden.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat heette vroeger een bloemlezing. Hoe het nu moet heten weet ik niet, ik heb twitter noch feesboek. Hoeft ook niet, reacties lezen is voldoende. Ook ik ben bezig een schuttersputje te graven (kan ik dankbaarheid mee oogsten). Heb al gezocht in mijn foto’s uit militaire dienst. Tjee, wat kon ik vroeger diep graven.

   • Pierre de la Croix zegt:

    “Dat heette vroeger een bloemlezing”. Tja heer Somers …. deze van de waarde heer E.M. was er wel eentje van “kembang tembelèk” zou ik zeggen. Wie kent Amy Groskamp – Ten Have nog?

    Voor het graven van een schuttersputje moge ik verwijzen naar het “Handboek Soldaat” uit uw en mijn dagen, nu wellicht nog in de ramsj of op militaria beurzen te krijgen. Mijn exemplaar moest ik bij demobilisatie inleveren. De inhoud was per slot van rekening “Dienstgeheim” geclassificeerd. Niet bestemd voor burgermans ogen.

    Overigens de vraag of ons virtueel schuttersputje bescherming zal bieden tegen de rondzwervende trollen en mantrazangers op het internet. Daarvoor is discipline nodig. Net als in het reële schuttersputje bij onraad vinger aan de trekker, maar niet direct schieten en muisstil blijven.

    Sterkte ermee.

    Pak Pierre

    • Loekie zegt:

     Over mantrazangers gesproken: er zijn er ook die zeggen ikke boos, ikke weg, hallo ben er weer, ikke weer boos, ikke weer weg enz.

    • P.Lemon zegt:

     @Pak Pierre “Overigens de vraag of ons virtueel schuttersputje bescherming zal bieden tegen de rondzwervende trollen …”

     ===Misschien met deze raad “Trap er niet in” dwz pak het ‘draadje’ niet op want de trol geniet juist als u zich stukargumenterend tenslotte het schuttersputje induikt…

     ***Opgepikt:
     Dit zegt wiki er van:
     De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken. Een trol op een niet-rokers-forum zal telkens weer beginnen over hoe prettig roken is. Ook is een gevolgde methode het uitlokken van reacties of discussies over niet ter zake doende onderwerpen of schijnargumenten te geven, met als enkel doel om gebruikers binnen de gemeenschap expres en bewust te frustreren. Het komt ook wel eens voor dat iemand iets zegt alsof dat een feit is, terwijl het in werkelijkheid een mening betreft. Dit is niet per definitie negatief, maar hoe provocerend dit kan zijn, blijkt uit een voorbeeld als “Aids is Gods straf voor homoseksuelen”. Ingebracht als slogan zonder verdere nuancering, is het vrij voorspelbaar dat forumdeelnemers zich dan ergeren aan de uitgesponnen “threads” (conversatielijnen) die daarop volgen en de conversatie amper verrijken.

    • Loekie zegt:

     Lemon, lees nou eens goed wat jezelf citeert.
     “De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken”.
     Wie gebruikt de term ‘trollen’. Ofwel: wie ziet anderen als trollen?
     Wie doet dat, Lemon? Wie.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ikke niet boos hoor. Alleen maar verbaasd over die zachtzinnige, vriendelijke reageerders uit Indië. Mijn schuttersputje is bijna klaar. Gelukkig hoefden we die bij de artillerie niet meer te graven, alleen voor eerste examen. Maar denk er ook om dat het een SCHUTTERSputje is, met de aanwijzingen van buurman in zijn eigen putje. Bij de artillerie hielden we ons in de bosrand niet daarmee bezig, wel met ons stuk waarvan de benen gespreid moesten worden. Nu maar wachten op de traditionele Indische complottheorieën over het Sodom en Gomorra bij onze stukken. En Boeroeng bedankt voor uw tolerantie voor de off topic. Ik zal het niet meer doen, hoop ik.

 16. eppeson marawasin zegt:

  @Pak P.Lemon zegt: 10 augustus 2016 om 20:22 /…/”Dit zegt wiki er van: De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken. Ook is een gevolgde methode het uitlokken van reacties of discussies over niet ter zake doende onderwerpen of schijnargumenten te geven, met als enkel doel om gebruikers binnen de gemeenschap expres en bewust te frustreren. Het komt ook wel eens voor dat iemand iets zegt alsof dat een feit is, terwijl het in werkelijkheid een mening betreft. “/…/Ingebracht als slogan zonder verdere nuancering, is het vrij voorspelbaar dat forumdeelnemers zich dan ergeren aan de uitgesponnen “threads” (conversatielijnen) die daarop volgen en de conversatie amper verrijken.@

  @Loekie zegt: 10 augustus 2016 om 20:33 Lemon, lees nou eens goed wat jezelf citeert.
  “De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken”.
  Wie gebruikt de term ‘trollen’. Ofwel: wie ziet anderen als trollen?
  Wie doet dat, Lemon? Wie.@

  — Dag Pak Lemon, apa kabar . . . dit zei @Loekie op 10 augustus 2016 om 12:13
   Nederlandse vrouwen verdienden vroeger in Nederland een stuk minder dan Nederlandse mannen, ook in geval van gelijkwaardige opleiding en hetzelfde werkniveau.
  Deze vrouwen moeten nu compensatie vragen?
   Nederlandse ouderen moeten nu compensatie vragen omdat zij vroeger geen huurtoeslag, zorgtoeslag enz. hebben ontvangen en de huishoudens van nu wel?
   Oudjes moeten vergoeding vragen omdat zij het vroeger moesten doen met een kolenkachel terwijl iedereen tegenwoordig centrale verwarming heeft?
   Ouderen moeten genoegdoening vragen omdat zij vroeger geen pil en condooms hadden en daarom veel kinderen kregen, hetgeen hen heeft belemmerd in hun (materiële) ontwikkeling?@

  — Ik begrijp uw bijdrage Pak Lemon. Respect !

  e.m.

  • Ron Geenen zegt:

   Een trol is een mythologisch wezen dat oorspronkelijk uit Noord-Europa (met name Noorwegen) komt. In de Noordse mythologie waren trollen jötun. Later ging het in de Scandinavische folklore om aparte reusachtige lelijke en onvriendelijke wezens die mensen konden opeten.

   Trollen komen voor in oude sprookjes, maar zijn ook populair in moderne fictie.
   De Engelsen hebben er via de internet iets anders van gemaakt. Vermoedelijk een heleboel bull.
   Ieder mens met een beetje brains weet voor zich zelf of hij/zij op iets in gaat of niet. Just my two pennies.

  • bokeller zegt:

   Pak Somers,
   Tegenwoordig helemaal geen gegraaf/gespit ed.
   Gewoon bestellen,
   dan koop je een schuttersputje op marktplaats,
   en laat je hem thuis bezorgen.
   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””””Gewoon bestellen,
    dan koop je een schuttersputje op marktplaats,
    en laat je hem thuis bezorgen.””””””””””””””

    Inclusief Kalashnikov?

  • PLemon zegt:

   @Pak E.M. Bagus en wie de schoen past..valt door de mand (dit keer)😁😉

   • eppeson marawasin zegt:

    Dag Pak Lemon,

    @Wie mij leest . . .@ 😀

    — Soedah, om van hun geschiedenis te kunnen genieten is het van groot belang dat Obélix niet in een ton zuur viel . . .

    e.m.

 17. rob beckman lapre zegt:

  Dat al meer dan 22 jaar (30/12/1993) de Indische Nederlanders als “de eerste asielzoekers” werden aangeduid zou te lezen zijn geweest in het AD.van die datum. Deze “eerste asielzoekers” moesten 60% van hun inkomen (gemiddeld 85 gulden/week)aan het Min.van Maatschappelijk Werk afgedragen om overtochtkosten,pension-,kledingskosten terug te betalen.Had men spaargeld, dan moest direkt worden afgerekend (schrijver van dit artikel “Gerard” heeft zeker het boekje van Wim Willems “het onbekende vaderland” gelezen,waar de informatie over “terugbetaling(overtocht)kosten,etc.” door wetenschappelijke scripties werd onderbouwd.).

 18. Boeroeng zegt:

  Dit topic is tientallen malen gedeeld op facebook en zo kwam er 9 en 10 augustus een kleine stormloop van 1500-2000 bezoekers . Normaal is dit 550.
  Het leeft echt dus onder Indische internetters. Ook bij Molukkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.