Victoria Burki herdenkt

View this post on Instagram

#IKHERDENK I Victoria Burki (66) “Nadat mijn ouders (op de motorfiets met zijspan) op huwelijksreis naar Indië waren vertrokken, brak de oorlog uit. Mijn Indische vader en toen nog heel jonge Hollandse moeder kwamen beiden in kampen terecht. Mijn vader overleefde op transport naar Japan de torpedering van de Tamahoko Maru en werd alsnog naar Nagasaki vervoerd waar hij uiteindelijk de atoombom van dichtbij doorstond. 🌸 Mijn vader heeft als illustrator alles vastgelegd, in het kamp gemaakte tekeningen deels begraven in de grond en later teruggehaald. Deze en meer tekeningen zijn verwerkt in het boek Achter de Kawat. Ik voel mij trots op mijn Indische roots en dat wordt sterker naarmate ik ouder wordt. Op 15 augustus gedenk ik mijn familie, mijn ouders en oom Vic, die in het kamp omkwam en naar wie ik ben vernoemd. Met hen te herdenken, herdenk ik eigenlijk alle mensen die daar de oorlog hebben meegemaakt en waarvoor ik veel respect heb. #ikherdenk #15augustus #degeestoverwint Foto: Lotte Koster Visagie: Ingrid Tomasowa

A post shared by Nationale Indiëherdenking (@nationale_indieherdenking) on

Meer over Charles Burki, tekenaar van de 3 geëxecuteerden in het prikkeldraad 22 april  1942
.
Het verhaal achter deze tekening.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Victoria Burki herdenkt

 1. Wal Suparmo zegt:

  Nog familie van Tanneke BURKI een ballet danseres van Bandung?

  • R.Manneveld. zegt:

   Ik weet wie dat is, Tanneke Burki bekend uit Bandung jaren 1950/1965. Maar of die nog familie is van de bovengenoemde “Victoria Burki” dat is mij ook niet bekend. Wel weet ik dat die Ballet danseres nog in leven is en heeft een een dochter genaamd “Vicky Burki” en ook een bekendheid binnen de artiesten wereld van Indonesië. Zij is nl een Paal danseres . Jazzballet en actrice.

  • Victoria Burki zegt:

   Tanneke Burki is de dochter van mijn oom Victor Burki, en haar dochter heet Vicky Burki, zij woont in Bandung. wij zijn dus beiden vernoemd naar resp. Haar opa en mijn oom
   Met vr. groet Victoria Burki.

 2. Arthur Olive zegt:

  Max Burki zat zamen met mijn vader Robin Olive in Fukuoka 9. Zou hij familie kunnen zijn van Charles Burki?
  http://www.mansell.com/pow_resources/camplists/fukuoka/fuku_9_miyata/burki_dutch_fuk-09.htm

 3. RLMertens zegt:

  ‘drie geëxecuteerden in prikkeldraad’- Mijn vader heeft mij dit gebeuren verteld. Toen in Tjmahi 1942. 3 ontsnapte gevangen uiteindelijk werden terecht gesteld. Iedereen moest toekijken. Niet doodgeschoten, maar met de bajonet doodgestoken. Eén weigerde de blinddoek en spuugde tegen de Japanner. Zijn laatste kreet; ‘leve de koningin’! Het was muisstil Daarna dorst niemand meer aan ontsnappingen te denken.
  De eerste kennismaking met Japans gezag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.