ms Oranje 

Op 8 september 2018 opent Het Scheepvaartmuseum de nieuwe tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd over het iconische passagiersschip Oranje. Tachtig jaar na de tewaterlating op 8 september 1938 spreekt dit schip door zijn iconische status en zijn veelbewogen geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. Het Scheepvaartmuseum

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op ms Oranje 

 1. Ron Geenen zegt:

  Als oud wtk met ervaring op tankers ben ik wat meer gaan zoeken over de machinekamer gegevens. Het schip wordt aangedreven door 3-12 cylinder motoren van het Zwitsers merk Sulzer.
  Iedere 12 cylinder produceerde 12500 pk. Omdat het schip in 1938 werd gebouwd, vraag ik mij af of het een 4-takt motor was. Of had Sulzer toen al de 2-takt motor? Vele van de tankers and bulkcarriers van Van Ommeren hadden 2-takt turbo charge Sulzer motoren.
  Daarbij viel mij op dat de scheepsschroeven 145 rpm maakten. Dat is voor een scheepsschroef erg snel. Vaak te snel, want die snelheid veroorzaakt cavitatie. (Cavitatie is het creëren van een vacuum achter het schroefblad, waardoor water in een druppelvorm met grote snelheid op het bronzen schroefblad inslaat. Hierdoor ontstaan gaatjes in het blad.) De olie tankers waar ik op heb gevaren, maakten niet meer dan 110 tot 113 omwentelingen per minuut.

  • Jan A.Somers zegt:

   De Oranje had een groot nadeel. Als bijna volmaakte rondspant slingerde ze nogal > zeeziek! Haar concurrent, de Willem Ruys, had dat niet, maar die was dan ook in Vlissingen ontworpen en gebouwd! Zoals de meeste schepen van de Rotterdamse Lloyd. Toen ik in Vlissingen aankwam lag zij nog op stapel, in die hoek van het Betje Wolffplein. Bij het tewaterlaten stroomde de kade van die smalle haven over. En bij het verlaten na afbouw van de binnenhaven bleven in de sluis aan beide zijden nog geen handbreedte over. De zeesluis zelf was te smal, er werd gebruik gemaakt van de keersluis, bij dood tij.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Mijn boer van de zeevaart school in Groningen en was 5 jaar bij de SHELL TANKERS als WTK voor dat hij bij XEROX ging werken in USA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.