Wie kende Greet Jansen ?

Gisteren, 3 juni 2018, heb ik met mijn vriendinnen de laatste TTF-dag bezocht. Ook om het verhaal te zien van mijn moeder die uitgekozen was voor een kleine tentoonstelling (meer een oproep voor verhalen van Indisch verzet in Ned. Indie tijdens WOII). Ik had het verhaal van mijn moeder ingezonden aan het IHC/Moluks Historisch Museum. Ik heb er o.a. kennisgemaakt met medewerkers van beide instituten. In het najaar 2018 komt er een grotere tentoonstelling in het IHC. Men zoekt nog steeds naar verzetsverhalen. Deze worden tenslotte opgeslagen in het archief t.b.v. het Indisch erfgoed.

Mijn jongste zoon was al eerder op de TTF geweest en stuurde mij deze foto’s. Hij is te zien naast zijn oma Milly en zijn echtgenote staat even verderop op een foto. Te lezen staat aan de achterkant van de foto het volgende: Geraldine Melanie (Milly) Boom (Bandung, 1922-Beverwijk, 2001). “Ik gaf hun les in Nederlands, Frans en Engels, de talen van de vijanden van Japan, en wiskundeles. De meisjes kwamen met breiwerkjes het huis in om zogenaamd te leren breien.” In de oorlog geeft Milly les aan Indische, Chinese, Ambonese en Menadonese meisjes van 12-15 jaar. Zij wordt opgepakt [door de Kenpetai] en moet de hele dag in de brandende zon staan. Later blijkt dat ze is verraden door haar overbuurvrouw en dat dezelfde dag Japan is gecapituleerd.

Nu is het zo, dat mijn moeder ook had verteld over een klasgenote, een vriendin die zij erg bewonderde. Zij zaten beiden op de AMS (algemene middelbare school) annex HBS te Bandoeng. Haar naam is Greet Jansen. Greet zat ook in het Indisch verzet, maar is nooit opgepakt. Waarschijnlijk zat zij in een verzetsgroepje met allerlei geheimhouding eromheen. Zij smokkelde medicijnen en voedsel naar de Japanse kampen toe. Mijn moeder heeft geprobeerd haar op te sporen. In Amsterdam werd zij gevonden, maar bij een ontmoetingsafspraak bij ons thuis (ongeveer rond 1962), verschenen alleen haar dochter en de oma (moeder van Greet). Daarna werd er nooit meer iets van haar vernomen. Bijzonderheid is dat ik vernoemd ben naar deze vriendin. Een van van mijn voornamen luidt: Margreet.

Je kan je voorstellen dat ik nieuwsgierig ben naar wat er verder is gebeurd. Misschien leeft haar dochter nog (ongeveer van mijn leeftijd, geboren in 1947/1948).
Mijn vraag is dus; WIE KENT (KENDE) GREET JANSEN? Laatstelijk opgespoord in Amsterdam.
Boeroeng, kan je er een verhaaltje van maken (email-verhaal) voor de lezers? Misschien kent/kende iemand haar.

Groetjes, Ellen de Bats

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.