Het begin van de luchtvaart in Nederlands-Indië

indearchipel.com: Dit artikel gaat over het allereerste begin van de luchtvaart in Nederlands-Indië, vanaf het jaar 1911.
Over Gijs Küller, Hein ter Poorten en Jan Engelbert van Bevervoorde.

. .

meer informatie

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Het begin van de luchtvaart in Nederlands-Indië

 1. Wal Suparmo zegt:

  Sorry! Misschien ben ik verkeerd maar ik heb niets gelezen over de historie van de luchtvaart in Ned.Indie..

 2. Miel van Hutten zegt:

  Interessant om te lezen! Mijn oud-oom, luitenant der artillerie Johannes Frederik (Frits) van Hutten werd in voorjaar 1919 benoemd tot tijdelijk commandant van de vliegafdeling in Bandoeng ter vervanging van majoor C.L Vogelesang die naar Holland vertrok om o.a. “aeroplanes te koopen”(Militaire Aviatiek.”. “Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië”. Batavia, 13-05-1919).

 3. Hans Boers zegt:

  Helemaal onderaan de pagina de laatst bekende foto’s van de grafplaat van Jan Engelbert van Bevervoorde…. Een paar maanden geleden heb ik getracht iets meer te kunnen betekenen om het te behouden. Men beloofde alle steun toe en de één na de andere liet niets meer van zich horen….
  https://www.imexbo.nl/bandung-speciaal.html

 4. Bert zegt:

  @Hans Boers Tja het is toch ook hun ( Indonesie ) geschiedenis van de eerste luchtvaart aldaar ,Van Bevervoorde was een kind van zowel Indonesie als Nederland .Duidelijk dat die grafsteen niet geldt als een monument ,anders ligt ie niet aan de kant van de weg .Zou mooi zijn als die grafsteen met inscriptie naast het monument in Bronbeek komt te liggen maar om dat te bewerkstelligen is te hoog gegrepen voor een particulier ( kost nogal wat ) Dus misschien een balletje opgooien bij O.G.S of Bronbeek of het I.H.C ,je hebt zelf al genoeg gedaan .

  • Hans Boers zegt:

   Hoi Bert… alles al gedaan wat je opnoemt. OGS is gebonden want het betreft geen oorlogsgraf…(Willen wel meewerken.) Bronbeek riep één keer wat, maar daarna nooit meer. IHC bemoei ik me niet mee. Particulieren te Surabaya roeptoeteren, maar geen Hand in hand Kameraden…. Dus: sudah laa maar. Fijn weekend… Ik ga mn klapperboom snoeien, want hij groeit door het dak heen. 🙂

 5. Jan A. Somers zegt:

  Op Kembang Kuning is nog het graf van de bij het eerste luchtvaartongeluk in Indië omgekomen piloot. Op mijn foto (uit 1997) blijkt overigens de naam en verdere gegevens er niet meer op te staan. Leuk is dat mijn Zeeuws meisje al zoveel over Kembang Koening van mij had gehoord, dat ze dat graf eerder zag dan ik. Leuk dat zo’n mens, geboren en getogen in Vlissingen, in Indonesië rondliep alsof ze daar altijd had gewoond. In de jaren dertig moest je voor een vliegreis (DC2) nog worden gewogen! Daarna kreeg je een plaats aangewezen.

  • Hans Boers zegt:

   Heer Somers, ik ben in bezit van de foto’s toen pas gemaakt na het ongeluk en het graf er nog anders uitzag als in latere jaren. Zie daarvoor https://www.imexbo.nl/de-vliegenier.html
   Fijn weekend.

   • Jan A. Somers zegt:

    Goh, wat een mooie verzameling! Ik ben blij dat te zien!

    • Hans Boers zegt:

     Dank heer Somers….. zo maar een overpeinzing mijnerzijds als ik denk aan uw nare bezigheden na de dodelijke rellen te Soerabaja: Wellicht dat u ook de “resten” van mijn oom heeft moeten opruimen. Hij was net bevrijd en probeerde het onveilige Soerabaja te “verkennen” hetgeen hem noodlottig werd. In elk geval: Ik ben op dit forum (nog) niet tegengekomen, dat u destijds een dergelijke vreselijke taak “toegeschoven” kreeg en ervoor werd bedankt en daarom van mijn kant nu mijn dank en respect voor datgene wat u heeft willen en kunnen doen destijds.

    • Indisch4ever zegt:

     Hear hear, Hans!!

 6. Jan A. Somers zegt:

  Kalau Naik Itoe Lekas Mati.

 7. A.E.Rambaldo is ook in Kembang Kuning begraven.Zijn borstbeeld die vroeger in Surabaya was is nu in de traditie kamer van de MLD op het vliegveld De Kooij bij Den Helder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.