Tong Tong Fair 2018

Tickets voor de komende Tong Tong Fair zijn nu te bestellen

Dit bericht werd geplaatst in diversen, TTF 2018. Bookmark de permalink .

84 reacties op Tong Tong Fair 2018

 1. Loekie zegt:

  “‘Naar Holland. Vlucht of Migratie’ ”
  Nou….nou ja….het weggummen van het begrip ‘repatriëring” zet door. Of daarvoor in de plaats ‘migratie ‘of ‘vlucht’ moet komen, is nog niet helemaal duidelijk, maar duidelijk is wel dat de volksverhuizing straks moet passen in het idioom rond asielzoekers en vluchtelingen en economische migranten. Met dat moderne jasje krijgen Indo’s, zo is wellicht de overtuiging, meer mogelijkheden om zich te positioneren in geschiedschrijving en het debat van en over gekleurde Nederlanders.
  Nou, en als ‘repatriëring’ helemaal tempo doeloe is geworden, is de weg vrij om banden aan te gaan met andere vluchtelingen en migranten….tenzij iemand misschien naar voren brengt dat het thema ook zou kunnen luiden: “Naar Holland. Waarom Indo’s geen vluchtelingen of migranten zijn”….

  • Boeroeng zegt:

   Er is niks verkeerd aan als mensen “banden” willen aangaan met andere vluchtelingen en migranten. Moeten deze mensen geboycot worden ofzo ?
   Maar daar ging de titel van de expositie niet over.
   De titel verwijst naar de exodus van Indische Nederlanders.
   En termen als vlucht, migratie, repatriëring zijn allen toepasbaar.

   • Loekie zegt:

    Dat zie je compleet fout. Het thema luidt: “Naar Holland. Vlucht of Migratie”. Staat er toch duidelijk: vlucht of migratie. Andere keuzes zijn er niet.
    Vraag je af waarom in deze tijd van asielzoekers, migranten, beeldenstorm enz. de recente geschiedenis van Indo’s in dat idioom wordt geplaatst. Om modieus te zijn? Om aan de buitenwereld (who ever) te laten zien dat ook Indo’s zich aan het bezinnen zijn? Kijk, als zo’n thema aan de orde komt in Amsterdam, dan kun je je er nog iets bij voorstellen. Maar in Den Haag, op de TTF, dan is dat geen aardigheidje, maar dan zie je de opmaat naar een multicultureel festival. Ik kan me voorstellen Boeroeng, dat jij bijvoorbeeld dat prachtig zou vinden. Maar er zijn er ook die ‘het Indische’, zolang het nog kan, nog het Indische willen laten zijn en daarom geen zin hebben om zich te moeten kleden met vluchtelingenschap e.d.

    • Ron Geenen zegt:

     @Het thema luidt: “Naar Holland. Vlucht of Migratie”. @
     Het is inderdaad te beperkt neer geschreven. Ned-Indie was een stuk Nederland en hield op met bestaansrecht. Soekarno wilde ons kwijt, want het land heet van dat moment Indonesie. Wij waren/zijn Indo mensen met een NL paspoort. Wij gingen toen naar een ander deel van NL en dat was ons recht. Als je van Zuid-Holland naar Noord-Holland verhuisd is dat toch ook geen vlucht of migratie? Ik moet in dit geval Loekie wel gelijk geven.

   • Boeroeng zegt:

    Loekie,
    Het is een titel. Het is geen statement van of dit …of dat en iets anders vinden mag niet.
    Veel Indische Nederlanders beschrijven hun exodus al jaren als een vlucht,
    of als asielzoeken , of als migratie of als repatriëring. En het is allemaal toepasbaar.
    Geboren en getogen te Indië wilde men niet perse naar Nederland omdat het zoveel leuker en gezelliger was. Men wilde weg om een reden. Economische vluchteling of economische migrant? Vluchten voor etnische discriminatie als belanda… of vluchten voor mogelijk antibelanda geweld. Asiel zoeken of migreren waar je meeste familie al woont.
    En dan heb je tienduizenden die door Soekarno verbannen werden in 1957 of in 1962 te Nieuw Guinea.
    Was dat geen vlucht , dan wel migratie, dan wel asielzoeken elders.

    De Tong Tong Fair is al een multicultureel festival..
    Hoe dat zo ? Omdat Indische mensen multicultureel zijn.
    Maar kennelijk erken je dat woord niet en het begrip vlucht erken je ook niet
    Je wilt niet vallen onder een noemer waar ook mensen mee bedoeld worden, waarvan je
    vind dat ze niet in Nederland mogen leven ?
    Normaal Nederlandse vreemdelingenafkeer. Indische Nederlanders hebben dat ook altijd ervaren.

    • Loekie zegt:

     “Je wilt niet vallen onder een noemer waar ook mensen mee bedoeld worden, waarvan je
     vind dat ze niet in Nederland mogen leven ?”
     Eigenlijk ben je hier beledigend. Echt waar. Je schuift me iets in de schoenen, waarvan je totaal niet weet hoe ik daar over denk. Maar goed.
     Een van de punten is dit: iemand van Indonesisch EN NEDERLANDS bloed (ook wel Indo genaamd) kan NOOIT een vluchteling zijn als hij naar Nederland gaat. Dat is de enige reden waarom Indo niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een Syrier of Nigeriaan. Heeft dus niks te maken met discriminatie! Vader en moeder gescheiden, kind eerst bij moeder, maar moeder doet vervelend en kind VERLAAT moeder en gaat naar vader. Vader die woont in een land waar het kind nooit geweest is, maar dat doet er verder niet toe.

    • Ron Geenen zegt:

     @Indo niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een Syrier of Nigeriaan.@
     Nog sterker: Een Indo ongevraagd uitmaken voor een andere nationaliteit is een vorm van discriminatie.

 2. bokeller zegt:

  Nmi.komt er nog ietsje bij;nl.” Diusir”
  en dit schijnt men wel;ns te vergeten.

  Kelompok lain yang angkat bicara dalam perdebatan ini adalah
  warga Indo Belanda yang terpaksa meninggalkan Indonesia,
  karena diusir Presiden Soekarno.

  Mereka menyatakan sudah tiba waktunya Indonesia
  mengakui pengalaman pahit mereka saat perang kemerdekaan.
  Ketika itu warga Indo Belanda menjadi korban kekerasan para pemuda Indonesia

  https://jurnaltoddoppuli.wordpress.com/2012/02/18/dekolonisasi-indonesia-tragedi-untuk-belanda/
  siBo

 3. Arthur Olive zegt:

  In 1946 zijn we binnen het Koningkrijk der Nederlanden verhuisd van Batavia naar Naarden in Utrecht. Het was geen vlucht maar wordt wel repatriering genoemd.
  In 1948 verhuisden we terug naar Batavia ook weer geen vlucht maar misschien rematriering als zo’n woord bestaat.
  In 1949, voor de overdracht verhuisden we van Batavia naar Hollandia. Ook weer geen vlucht.
  In 1954 verhuisden we weer binnen het Koningkrijk, van Manokwari naar Den Haag. Weer geen vlucht.
  Ik zie mezelf dus niet als vluchteling, zelfs niet toen ik in 1960 naar Amerika emigreerde.
  Heel vroeger ging ik wel eens naar de Tong Tong fair en ik kreeg daar een gevoel van belonging.
  Nu dat het meer en meer een multicultureel festival is geworden is de animo bij mij minder.

  • Ron Geenen zegt:

   Mijn pleegzus van 78 heeft vorig jaar California verruild voor Florida, waar haar dochter ook woont.
   Die afstand is van staat tot staat in km ongeveer 4500.Is dat emigreren, repatriëren of gewoon verhuizen? Voor mij is het verhuizen, want men blijft binnen de landsgrenzen waar het zelfde paspoort bestaat. Zo zie ik ook Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen. Als je binnen de grenzen van hetzelfde land met het zelfde paspoort je verkast, is het gewoon verhuizen. Net zo als iemand van Limburg naar Groningen verkast/verhuisd.

   • Bert zegt:

    @Ron Geenen :Ja je pleegzus verhuist dus van California naar Florida .Ja als je van uit Limburg in Groningen gaat wonen ,verhuis je ook maar als je vanuit een soeverein land ( Indonesia vanaf december 1949) naar Nederland gaat ,keer je Terug naar je vaderland want je hebt het paspoort van Nederland ( door je vader ) DUS JE BENT GEEN VLUCHTELING EN GEEN IMMIGRANT ( sorry Caps Lock effe matjet ) en als je al bosong bent van Olland en je berangkat per kapal naar Amerika Serikat ,dan ben je wel een emigrant .

  • Ron Geenen zegt:

   @Heel vroeger ging ik wel eens naar de Tong Tong fair en ik kreeg daar een gevoel van belonging. Nu dat het meer en meer een multicultureel festival is geworden is de animo bij mij minder.@

   Precies zo was het toen wij onze kumpulan in Duarte nog hadden. Vaak werden we benadert door Chinezen en Mexicanen, die daar ook een tentje wilden opzetten. Ze werden steevast geweigerd, want we wilden het Indisch houden.

 4. Bert zegt:

  Tja “” Vlucht of Migratie”” Als je nou mijn familie bekijkt Oma ( Hollandse vader) Pa en Ma allebei Hollandse vader .Ze vertrekken in 1951 naar het land van hun vaders omdat ze ruzie hebben met het land van hun moeders en ze nemen en passant nog een lading kinderen mee Vlucht ? nee want ze hoefden toen nog niet weg ,Migratie? nee want ze hadden allemaal inclusief de kids een Nederlands paspoort ,dat ze hier nog nooit geweest waren doet er niet toe .Eigenlijk schrijf /bedoel ik hetzelfde als si Loekie schreef op 7 maart om 23.55 uur .Indo,s zijn geen vluchtelingen of migranten ,het zijn mensen van gemengd bloed ,die naar het land van hun vader afreizen om hier weer een bestaan op te bouwen .dus TERUG naar je vader zijn land ,dus ook jouw vaderland .,dat ze daarna op hun beurt weer naar Amerika vertrokken ? Ja dan werden ze emigranten net als zovele Hollanders ,die naar elders vertrokken .

  • PLemon zegt:

   @dus TERUG naar je vader zijn land ,dus ook jouw vaderland.

   Verwarrend voor de genaturaliseerde inheemsen/ Aziaat of andere Europeaan, die negri blanda moeilijk als thuisland kan beschouwen. Men lift mee met de andere terugkeerders (repatrianten). Ontvluchten dus de gewijzigde situatie in hun woon en geboorteland. Voor deze categorie lifters toch heel voorzichtig de term ‘ vluchteling’?

   • Loekie zegt:

    Nee. Als je voor jezelf ergens geen toekomst meer ziet, dan vlucht je niet, dan vertrek je.
    Vertrekken is wat anders dan vluchten, ongeacht een paspoort, ongeacht nationaliteit, ongeacht of je weet wat je in een ander land te wachten staat..

    • Anoniem zegt:

     @Vertrekken is wat anders dan vluchten…

     Ws vertrekken om te verhuizen ( je boeltje georganiseerd bij elkaar pakken etc.) en om te vluchten ( snel onder tijdsdruk maken dat je wegkomt met een beetje barang).
     Wie de schoen past….

    • P.Lemon zegt:

     Was anoniem (nieuwe registratie op nieuw apparaat)

 5. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Er zijn 5 verschillende “verhuisbewegingen” van Ned.-Indie-Indonesie naar Nederland” ” te onderscheiden. Dus wie over “verhuizen” praat dient wel aan te geven wanneer hij/zij* is “verhuisd” want dat bepaalt de beeldvorming.

  Maar het CARDINALE punt is dat b.v.b. mijn ouders en ook ik, die in 1955 naar Nederland “verhuisden” NIET TERUG konden of wilden??? Dat wordt niet aangestipt in de reacties en is wel essentieel uit wat voor perspectief men spreekt en wat voor conclusies men trekt.

  • Bert zegt:

   In het paspoort van mijn vader afgestempeld door een of andere Indonesische ambtenaar staat duidelijk “” Geen terugkeer”” dat was dus in 1951,inderdaad DIUSIR !! ( Diusir=verdreven)

  • Ron Geenen zegt:

   Verhuizen heeft toch niets te maken met teruggaan? Want je hoeft niet. Het gaat er om dat de Indo naar Nederland niet gevlucht is of geëmigreerd.

   • Arthur Olive zegt:

    Mijn Hollandse buurman is vlak na de oorlog verhuisd van Brabant naar Voorburg in de jaren 50 omdat hem het leven moeilijk werd gemaakt daar hij niet katholiek was.
    Dat was volgens hem nog zo in die tijd. Hij was geen vluchteling uit Brabant maar emigreerde wel later naar Amerika.

    • Ron Geenen zegt:

     @Mijn Hollandse buurman is vlak na de oorlog verhuisd van Brabant naar Voorburg in de jaren 50 omdat hem het leven moeilijk werd gemaakt daar hij niet katholiek was.@

     Het zelfde overkwam mijn moeder. Ze was namelijk in NL hertrouwd met een totok die protestant was. Toen ze reuma aan haar handen kreeg, was de constatering: Straf van god omdat ze met een protestant persoon was gehuwd. Dat overkwam ons in Beuningen bij Nijmegen. Ja, dat beruchte geloof!

 6. Jan A. Somers zegt:

  Die mevrouw moet maar het derde deel van F.C./Backer Dirks, De Gouvernements Marine inkijken. Daar staat ook de overgang van de Gouvernements naar de RIS. Heb ik als bijdrage naar de onderzoekscommissie gestuurd.
  Was al eerder (buiten Java/Sumatra) de naam informeel veranderd in Federale Marine, in het Staatsblad van Indonesië, 21 juli 1949, nr. 202, bijlage 8, werd bekend gemaakt dat de Gouvernements Marine zou voortbestaan onder de naam Federale Schependienst. En op de RTC (Ronde Tafel Conferentie) werd overeengekomen dat de regering van de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië alle burgerambtenaren zou overnemen en in de eerste twee jaren t.a.v. hen geen ongunstige maatregelen zou nemen. Op 27 december 1949 veranderde de nationaliteit van de schepen van de Federale Schependienst. Vanaf die datum werd uiteraard de nieuwe nationaliteitsvlag gebruikt.
  Bij besluit van de minister van Perhubungan, Tenaga dan Perdjaän van 28 januari 1950 werd het volgende bepaald:
  1e Alle aangelegenheden behorende tot de werkkring van het voormalige Dept. van Scheepvaart (,,,) zullen behoren tot de werkkring van het Dep. Pel.;
  2e Alle wettelijke en contractuele bevoegdheden van de voormalige Secretaris van Staat zullen (…) onder de bevelen en het oppertoezicht van genoemde Minister, worden uitgeoefend door Kepala Dep. Pel.
  In die functie werd de heer Van Deinse vervangen door Mas Pardi, vóór de oorlog eerste officier van de Gouvernements Marine, en tijdens de bezetting admiraal bij de Angkatan Laut Republik Indonesia. Een man wiens nieuwe functie door de officieren van de voormalige Gouvernements Marine van harte werd gegund. Van het begin af aan ontstond de vooroorlogse prettige en gemoedelijke omgang. Toen in de jaren zeventig de zoon van Mas Pardi in Nederland kwam studeren werd hij opgevangen door de ‘Vereniging van het DvS-Personeel in Nederland’.
  Ook op het departement Djawatan Pelajaran bleven de Europese afdelingshoofden in functie, en werden soms bij pensionering nog afgelost door jongere Europese collega’s.
  Meer en meer Nederlanders die met Europees verlof gingen kozen overigens voor een definitieve terugkeer naar Nederland. Alleen de oudjes bleven tot het eind. Rond 1962 vertrokken de laatste Nederlanders met pensionering of garantieregeling naar Nederland.

  • bokeller zegt:

   Pak Somers U ziet deze gebeurtenis over het hoofd.

   In maart 1957 kondigde president Soekarno de staat van beleg af en in oktober van dat jaar startte de Indonesische regering een ‘Nieuw-Guinea campagne’.
   Deze campagne mondde uit in openlijk geweld tegen Nederlanders en hun bezittingen, en in boycots van Nederlanders in winkels en markten.

   Bij benadering 50.000 Indische Nederlanders lieten – alsnog – Indonesië achter zich en vertrokken naar Nederland
   siBo

  • Ron Geenen zegt:

   @Rond 1962 vertrokken de laatste Nederlanders met pensionering of garantieregeling naar Nederland.@

   En what about de paar duizenden in de steek gelaten Indo’s en kinderen, die al hun papieren kwijt waren. En die heden nog wat gesteund worden door ene Francine met de hulp van MAX-tv?
   Of vindt u die groep niet noemenswaardig?

   • Jan A. Somers zegt:

    “openlijk geweld tegen Nederlanders en hun bezittingen, en in boycots van Nederlanders in winkels en markten.” Het was in Indonesië niet overal hetzelfde. Zo was mijn buurvrouw geboren in Soengei Gerong in 1962, en naar Nederland vertrokken in 1966. De Gouvernements Marine opereerde vooral in het grote gebied buiten Java/Sumatra. Daar werd gewerkt en gevaren zoals altijd. Natuurlijk met een in de tijd kleiner wordende Nederlandse etat major, o.a. vanwege pensionering. Iets ander was het met de gezinnen, die vooral in Soerabaja woonden. Bij de Gouvernements Marine was het normaal dat de mannen weken, tot wel drie maanden achtereen van huis waren. Gelukkig hadden de vrouwen dan nog hun gezin en netwerk. Nu waren de kinderen al lang het huis uit voor studie in Nederland. En zochten daarna hun carrière in Nederland, Indonesië zagen ze niet meer zitten. En met de voortgaande pensionering van collega’s viel ook het netwerk weg. Wonend in straten waar ze nog de enige Europeaan waren. Met een toenemende vijandige houding van buurtgenoten. Meer en meer Nederlanders die met Europees verlof gingen kozen voor een definitieve terugkeer naar Nederland.
    “Of vindt u die groep niet noemenswaardig?” Ik had het over de Nederlandse werknemers van de Gouvernements Marine. Die hadden een arbeidscontract met de RIS, de rechtsopvolger van Nederlands-Indië. En vertrokken na ingang van pensionering. Of als ze een andere baan in Nederland konden vinden.

 7. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  Mevr. Leidelmeyer dient uit te leggen waarom zij juist de periode 1952-1956 koos, terwijl in het boek van Ellemers en Vaillant (Indische Nederlanders en Gerepatrieerden 1985 ) de CCPB en het CBS uitgaan van de periode 1952-1957, in het verlengde stel ik de voor de hand liggende vraag: waarom überhaupt deze periode, wat maakt die periode zo bijzonder?

  Hoe de mensen die “verhuizing” ondervonden heeft te maken met de perceptie, in lingo een subjectieve beleving. Maar voor de volledigheid en om het maatschappelijk kader aan te geven gaat Leidelmeyer ook de Indonesische situatie aankaarten? Werd de Indo-Europese Nederlander niet beschouwd als ongewenste vreemdeling in “eigen” land, ondanks alle mooie en tot tranen bewogen woorden van ir. Sukarno? E.e.a. is toch van invloed geweest op het besluit van de merendeels Indo-Europese Nederlanders om te vertrekken?
  Let wel, zij gebruikt de ongebruikelijke term “Indo-Europese Nederlanders” terwijl in die tijd men gewoonlijk over Indo-Europeanen sprak. Is dat haar post-colonial mind set? Dan vraag ik me af hoe zij totoks definieert: Europese of volbloed Nederlanders, Nederlanders van de eerste categorie?

  Besteed zij ook aandacht aan het z.g.n. Nederlandse “ontmoedigingsbeleid”, dat is het afhoudend beleid dat de Nederlandse ambassade voerde om paspoorten te verstrekken aan deze merendeels Indo-Europese Nederlanders.? Dan krijgt kille ontvangst toch wel een andere inhoud.
  Het geheime rapport-Werner is van invloed geweest op dat ontmoedigingsbeleid. Dat rapport geeft aan wat voor een gekleurd en koloniaal beeld de ambtenaren/politici in die tijd hadden van en dachten over deze merendeels Indo-Europese Nederlanders.

  Zet ik dit beleid af tegen de opvang van Hongaarse vluchtelingen in hetzelfde tijdsbestek (Hongaarse opstand 1956) dan wordt er wel met twee maten gemeten.

  • Ron Geenen zegt:

   @Zet ik dit beleid af tegen de opvang van Hongaarse vluchtelingen in hetzelfde tijdsbestek (Hongaarse opstand 1956) dan wordt er wel met twee maten gemeten.@

   Eind jaren 60 heb ik 2 van deze Hongaren als engineer bij Bechtel Inc meegemaakt. Ze waren (europees) blond en heel blank.

   • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

    Heer Geenen. Dat niet alleen, een Hongaarse vicepremier, Tibor Navracsics, heeft eens gezegd dat zijn land medeverantwoordelijk was voor de vervolging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Nederland was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan 100.000 Joden, dus die Hongaarse vluchtelingen zaten in goed fascistoidisch gezelschap.

    En dan heb ik het niet over de soldaten die in de Waffen-SS dienden en hun Nederlanderschap konden behouden als ze in de dekolonisatie-oorlog zouden vechten ,oorlogsmisdaden, hoe zo?.
    Vergelijk dat eens met mijn oma, weliswaar van Indonesische oorsprong, die haar man, KNIL-sergeant in de oorlog had verloren. Zij had problemen om haar Nederlanderschap erkend te krijgen en naar Nederland te vertrekken. Uit pure hufterigheid werd ze geplaatst in kamp Westerbork, een ook door Nederlanders erkend concentratie- of doorgangskamp. Ze hebben ook nog eens de naam van Westerbork veranderd in Schattenberg of zo! Om die collaborateurs niet tegen het hoofd te stoten. En wij maar zeuren over de collaborateur Sukarno.

    Het gedoog- of ontmoedigingsbeleid in Nederland spreekt wel boekdelen en dat noemen Nederlanders eufemistisch “kil ontvangst”. Ik ga maar naar de Italiaanse inburgeringscursus.

    Dat is toch met twee maten meten en wat is de maat?

    • Ron Geenen zegt:

     @Zij had problemen om haar Nederlanderschap erkend te krijgen en naar Nederland te vertrekken. Uit pure hufterigheid werd ze geplaatst in kamp Westerbork, een ook door Nederlanders erkend concentratie- of doorgangskamp. @

     Breek mij de bek niet open over dat hufterig gedrag. Eigenlijk moest daar een apart onderzoek naar gedaan worden. En ieder beestje bij de naam noemen. Wordt tijd dat daarover een uitgebreid boek over wordt geschreven!

    • Jan A. Somers zegt:

     Dat leegstaande kamp werd verbouwd met wooneenheden, en ging eerste huisvesting bieden aan Molukse gezinen. Die werden naderhand verspreid over andere verbouwde (DUW)kampen (en wilden daar vaak niet meer weg). Dat zou tegenwoordig een opvangcentrum (die mensen moesten toch direct een dak boven hun hoofd krijgen, en in die tijd waren er praktisch geen vrijstaande daken) heten met daarna verhuizing naar een AZC. Ik dacht dat de Schattenberg ook mensen uit Indië heeft opgevangen. Mijn ouders kregen kort na aankomst in Nederland in Vlissingen eigen woonruimte toegewezen in een groot kamp noodwoningen. Na de Tweede Wereldoorlog bleef een zwaar gehavend Vlissingen achter. De bombardementen, de inundatie en de gevechten tijdens de bevrijding hadden hun verwoestende werk gedaan. Wat bleef was een enorm tekort aan woonruimte. Inmiddels was voor het onderbrengen van de arbeiders van de Dienst Uitvoering Werken (DUW) aan de noordkant van de buitenhaven een zogenaamd Zwitsers barakkenkamp opgezet. De Stichting Noodwoningen was van mening dat op het daarnaast gelegen terrein, eigendom van de N.V. Haven van Vlissingen, nog voldoende ruimte was voor een groot aantal noodwoningen. Zo ontstond het zogenaamde Havendorp. Vanaf juni 1946 konden de eerste bewoners er terecht. Het was een complete woonwijk met 389 woningen, een politie- en brandweerpost en10 noodwinkels voor de bakker, slager, kruidenier etc. Verder een gebouwtje genaamd ‘De Zonnebloem’ waarin naast filmvoorstellingen, bruiloften en partijen e.d. ook kerkdiensten werden gehouden. Allemaal faciliteiten waar menig Walchers dorp jaloers op kon zijn. Een school was er echter niet, zodat de schoolgaande jeugd met speciale bussen naar de diverse Vlissingse scholen in de binnenstad moest worden vervoerd (ik op de fiets naar de RHBS). Van de woningen waren er 330 in steen en de overige 59 als houten systeemwoning opgezet. De oppervlakte per woning was ongeveer 40 m², groot genoeg voor een woongedeelte van vier bij vier meter met nog drie kleine slaapruimten, een toilet en een kolenhok. Aan de achterzijde had elke woning een klein tuintje met een berging. Volgens mij zijn in het Zwitserse kamp ook nog Molukse gezinnen gehuisvest geweest.
     Die naar Nederland gevluchte Hongaren hebben hier goed geboerd. Eentje heeft het tot minister gebracht. Eentje was cello-leraar van mijn jongste dochter.

    • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

     Heer Somers, een beetje exactheid/nauwkeurigheid graag.
     Mijn oma zat in Westerbork vòòrdat de Ambonezen daar gehuisvest werden. In 1950 kwam zij als weduwe met 3 kleine kinderen in Westerbork aan. De Ambonezen kwamen pas in 1951 en werden in een echt woonoord met de schattige naam Schattenberg geplaatst.
     Als ik dat ook nog ter discussie dien te stellen, dan zijn we wel heel ver van huis.

     De foto bij het onderwerp Tong Tong Fair 2018 is best interessant, een echtpaar, waarvan de man in poloshirt is gekleed (wel erg modern voor die tijd, zal wel een prijzig Lacoste shirt zijn geweest).
     Als ik ook even kijk naar de schoorsteen (kleuren van de Stoomvaart maatschappij zwaaien ze iemand uit op de MS. Johan van Oldenbarnevelt . Ik dacht dat de scheepsromp in de tijd van die repatrieringsreizen zwart was. Althans ik heb een schilderij van dat schip en mijn Oldenbarnevelt heeft een zwarte romp, ene kniesoor die daar op let.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” in Westerbork vòòrdat de Ambonezen daar gehuisvest werden. ” Ja, u heeft weer gelijk. Ik vond het wel verstandig van mijn vader dat hij niet heeft afgewacht op wat de overheid met hem voorhad. Hij ging meteen naar het stadhuis. Naar de bode (die zat er nog in een kamertje), samen sjekkie roken. Kreeg ook een bakkie koffie. Vragen bij wie hij het best kon zijn, liefst niet al te hoog in rang, een hoge iemand deed teveel met gemeentebeleid. Was binnen een week geregeld. Verder kregen we voor van alles en nog wat dubbele distributiebonnen. En van allerlei mensen ook spullen. Zoals dekens met de kogelgaten er nog in. Van de kapelaan lange onderbroeken voor mijn moeder, het was immers een strenge winter. Op de fiets van Havendorp naar school ben ik een keer van de koude bevangen, flauw gevallen. Had geen vet op de ribben. In die winter ook schaatsen geleerd.

 8. bokeller zegt:

  Nou zo vriendelijk ging het er niet aan toe.

  In 1957 werden ook Indonesische weduwen uitgezet,
  die een klein Nederlands pensioen kregen.
  Het was zeer schokkend ook wat er tot zelfs
  op de valreep plaats vond.
  Deze campagne mondde uit in openlijk geweld tegen Nederlanders en hun bezittingen, en in boycots van Nederlanders in winkels en markten.
  siBo

  • Boeroeng zegt:

   Mensen verlieten Indonesië oa na deze rellen of nog meer werden mensen bang dat komende rellen ook hun zal treffen. Of een onderhuidse discriminatie in bijv werk krijgen,
   Het waren dreigingen o.a waarom men vertrok.
   In dit geval wat Bo Keller noemde kun je dat echt wel ‘vlucht’ noemen.

   Het Griekse woord `asiel` betekent: heiligdom, toevluchtsoord.
   En het vertrek naar een veiliger land kan men asielzoeken noemen.

   Maar wie het migratie of repatriëring wilt noemen…. ook prima .

   • Loekie zegt:

    Gaat er niet om hoe je iets wilt noemen, maar gaat erom wat iets is.
    – Dat is een auto.
    – Nee hoor, dat is een fiets.
    – Maakt niet uit, het is een vervoermiddel.

    • Boeroeng zegt:

     Loekie.
     Het gaat er wel om dat jij omschrijving als vlucht en migratie niet wilt gebruiken als andere naam voor de exodus uit Indonesië van Indische Nederlanders.
     Jij wil het perse niet zo noemen.
     Als mensen toen Indonesië verlaten vanwege mogelijke onveiligheid , wat echt wel een reden was voor velen.. voor de een meer als de ander– dan vlucht men uit het eigen geboorteland.
     Men kan ook weggaan om economische redenen… dan is men economische vluchteling
     Het is ook migratie. Indische Nederlanders waren migranten, immigranten en emigranten.

     Voor mijn ouders waren er twee redenen om te vertrekken
     * betere economische vooruitzichten in Nederland. Mijn vader was militair en ze dachten dat de kinderen meer kansen hadden in Nederland
     * en mogelijke onveiligheid in Indonesie;. De schrik zat er nog in , na 3,5 jaar Japanse bezetting en 4,5 jaar Indonesische revolutie

     In metaforische zin kan men hun beweging repatriëring noemen: Terugkeer naar het vaderland. Maar niet letterlijk voor mijn vader, voor mijn moeder wel: naar het land van haar vader en ze was 28 jaar eerder al in Nederland geweest

    • Jan A. Somers zegt:

     “Voor mijn ouders waren er twee redenen om te vertrekken” Ja, voor mijn ouders ook. Maar dat ging eenvoudig. Mijn vader, moeder en zus kregen recuperatieverlof, in Nederland werd mijn vader definitief afgekeurd, met ingang van pensioen (SAIP). Ik was een geval apart, maar ik had het wel gezien met de Kenpeitai en de bersiap en het ruimen van lijken. En ik zag een nieuwe uitdaging. En kreeg 100 gulden toe. Een groot bedrag voor een sinjo van toen.

    • e.m. zegt:

     @Maakt niet uit, het is een vervoermiddel.@

     Nou…wh, van lager wal ‘vertrekken’ wordt een worsteling voor een (boot}vluchteling.

 9. Boeroeng zegt:

  Vlucht of migratie ?
  ——
  Rudolf Leonard de Lannoy (Meester Cornelis 13 december 1924). Hij was van 1941 tot 1948 in dienst van de Gouvernements Marine(stuurman 3e klasse) en vervolgens bij de Borsumy (NV Borneo Sumatra Handel Mij) als hoofd Scheepvaartzaken voor geheel Indonesië (1949 tot 1958). Tot 1952 werkte hij in Palembang en daarna op het hoofdkantoor te Djakarta. In 1958 kwam de Borsumy in Indonesische handen. De leiding wilde hem niet laten gaan vanwege zijn kennis van zaken. Op 27 januari 1958 is hij ‘s nachts met de betja vanaf de Tjemaralaan nummer 14 gevlucht naar het vliegveld Kemayoran en heeft hij een ticket gekocht naar Genua, om zich daar te herenigen met zijn vrouw en schoonfamilie. In Nederland ging hij in juni 1958 werken bij de Ennia (nu Aegon) als colporteur van verzekeringen. Daarvoor ging hij op de fiets langs de deur. Hij overleed op 30 november 1984 te Voorschoten
  ————

  • bokeller zegt:

   Op 5 december 1957, ook bekend als Zwarte Sinterklaas, zagen nog in Indonesië wonende Indische Nederlanders zich gedwongen te vertrekken.
   Op die dag verklaarde de Indonesische regering alle Nederlanders staatsgevaarlijk.

   In 1958 is hierdoor een groep van nog eens 10.000 naar Nederland gekomen.

   Overigens kwamen toen (nog steeds) niet alle Nederlanders terug, met name (Indische) Nederlanders die sleutelposities bekleedden in het bedrijfsleven bleven in Indonesië.

   Daarnaast bleef een groep van bij benadering 5.000 Indo-Europeanen achter,
   die om uiteenlopende redenen niet mochten repatriëren naar Nederland.
   siBo

  • Loekie zegt:

   Was het leven van Rudolf in gevaar? Werd hij bedreigd met de dood, met marteling, levenslange gevangenisstraf? Zijn naam was doorgegeven aan havens en vliegvelden? Zijn paspoort was ingenomen? Was hij op het werk geketend? Was hij er een slaaf? Had hij schulden en was dat de reden van het vlugge vertrek? Had hij een meisje zwanger gemaakt? Stond hij op een opsporingslijst? Was er sprake van….?

   • e.m. zegt:

    Rudolf Leonard de Lannoy heeft dat blijkbaar ‘persoonlijk’ wel als zodanig ervaren. Dat is dan ook het enige wat telt. Overdenkingen in de kantlijn, ach . . .

  • Ron Geenen zegt:

   Rond de periode 1949/ 1950 gebeurde het volgende met 2 verschillende Indo’s die erg blank er uitzagen. Wijlen Rudy van der Geld was blond en had blauwe ogen. Vader was blank en moeder een inheemse van Djokja. Pa was al vermoord. Rudy ging naar school in Jakarta en werd door zijn blanke uiterlijk nogal vaak door groep Indonesiers, alleen dorsten ze blijkbaar niet, in elkaar geslagen. Indonesische moeder zag de noodzaak in om naar Den Haag Nederland te vertrekken. Een paar jaar later, na zijn UTS/MTS, vertrok Rudy naar Ca, USA en werd Nuclear Engineer.

   Bert van Wijk, in Bandung opgegroeid als jongste van een gezin, was ook veel blanker dan zijn zussen. Werd in Bandung op school ook regelmatig afgerost. Familie stuurde uit noodzaak hem naar een familielid in Jakarta. Maar werd in Jakarta door zijn huidskleur ook vaak door groepjes Indonesiers aangevallen. Er werd voor zijn leven gevreesd. Familie bracht hem naar Tandjoeng Priok met instructies om aan boord van een NL schip te komen. Ging toen als een soort kruier met koffers sjouwen en verstopte daarna in een sloep. Kwam als verstekeling in NL aan. Met veel moeite wist familie in NL de instanties te overtuigen te mogen blijven. Een paar jaar later is hij getrouwd en naar Ca vertrokken. Werd hier hoofd van een chemisch laboratorium.
   Sprak hem nog niet zolang geleden bij een kumpulan. Op de vraag of hij nog in Indonesie is terug geweest, was zijn antwoord: Ben je gek! Indie was mijn land en nu Amerika. Met Indonesie heb ik niets te maken.

   • Loekie zegt:

    Los van de personen waarover je vertelt even deze zijweg:
    Irak bijvoorbeeld. Het regime van Saddam was niet zo fris.
    Oorlog, regime weg, Saddam dood.
    Het volk komt te voorschijn.
    Het volk ziet een aanhanger van Saddam en blaast hem
    De man rent en rent uiteindelijk de Iraakse grens over. Hij komt terecht in Nederland. Hier vraag en krijgt hij asiel. Hij laat zich flink bijscholen en begint vervolgens een tandartspraktijk. Iedereen vindt hem aardig.
    Het volk vond hem niet aardig.

    • Ron Geenen zegt:

     @. Iedereen vindt hem aardig.
     Het volk vond hem niet aardig.@

     That’s life! Al deze verhalen en ook mijn eigen ervaring, zegt mij, je nooit te binden aan een land.
     Een ieder bepaald zijn eigen toekomst. Elders zijn er kansen genoeg. Je moet ze alleen grijpen.

 10. Patrick zegt:

  Waar de Pasar Malam ooit met recht een Indisch festival mocht heten, is het nu een multicultureel drama. Geen hond die daar gezien wil worden. Zoals Teddy Swart op dit forum ooit schreef: “‘Pasar Malam? Laat dat maar over aan die ‘wanabee-Indonesiers’. Zo dansen slechts gelijkgezinden om elkander, ziende blind voor de desastreuze effecten voor hun ware identiteit en gemeenschap”.

  • Boeroeng zegt:

   Ik wil best gezien worden op een pasar malam. Daar is niks mis mee.

   Over wannabee-Indonesiër gesproken… bedoel je deze man ?:

   of is deze man de ware wannabee-Indonesiër ?
   Zie je dat aan de batikhemd ?

   • Bert zegt:

    Heb zo,n donkerbruin vermoeden dat dat hemd en ook die tropenhelm uit Indonesia zijn ,persoon erin zou best wel eens Boeroeng Biru kunnen zijn ,die komt toevallig ook uit Indonesia en als ik het fout heb is het ,die Chileense zakkenroller sluwe Carlos ,die zit te loeren op die tas van die dame voor hem .

   • Boeroeng zegt:

    @ Bert . zou het een echt rolexhorloge zijn van die batikman met foute hoofddeksel ?

    Nog een foto van een pasar malam
    Deze 3 lieten zich fotograferen en ze schaamden zich niet dat ze gezien werden op een pasar malam
    Wie is hier de wannabee-Indonesiër ?
    Alle 3? Of alleen die hele blanke dame ?

    • Bert zegt:

     @Boeroeng :Natuurlijk is het een echte rolex,dat heeft die foute batikman met goede hoofddeksel getjopet van die oude man hierboven ,die vertwijfeld uitroept “” Dimana rolex saya !”” Die foto van die 3 is inderdaad op de pasar malam genomen ,die middelste vrouw is net gehuldigd als miljoenste bezoeker, ze heeft ook net een bloemetje gekregen maar ze is helemaal verbaasd als ze hoort dat ze een dagje Efteling heeft gewonnen .Die linker man met foute das is de grootste trassi handelaar van Den Haag ,hij heeft dat bloemetje gesponsord daarom mag ie ook op de foto,die rechter dame is de Indische halfzus van de gelukkige winnares,ze kijkt een beetje zuur omdat ze geen bloemetje heeft gekregen ,ja die Trassi koning heeft wel miljoenen op de bank maar 2 bloemstukjes betalen was hem te gortig.

    • Ron Geenen zegt:

     @Bert: Daar was een Indo die beweerde dat een Rolex was made in Japan.

    • Ron Geenen zegt:

     Twee Indo’s en een Blanda.

  • RLMertens zegt:

   @Patrick; ‘muti cultureel drama geworden’- Waarom zo negatief? Begonnen als klein(!) Indische onderneming; zonder subsidies(!) om ons cultureel erfgoed in standhouden. Nu uitgegroeid tot een internationaal mixtiezen/tropisch evenement. Waar nu onze jonge generaties hun inspiraties op/halen. Aan juist onze Indonesische(!) roots. Het is het Indonesische wat ons hier Indo maakt. En niet anders. Vandaar de grote Indonesische inbreng. En dat wordt getoond/geopenbaard ; in omgeving van vooral (internationaal)Aziatisch afgevaardigden. Ik bezocht ooit de eerste pasars in het Haagse dierentuin gebouw. Met katapullen en blik omver gooien etc. Wat nu nu stand komt/is gekomen; djempol! En nog vele jaren!

   • Bert zegt:

    @Ron Geenen “” twee Indo,s en een belanda “” Een Belanda ? die middelste vrouw ? Ik heb haar effe gegoogeld ,ik ben meer belanda dan zij ,reken maar zij heeft een pa ,orang German en haar mammi is ook al 95% German en isterinjai djuga orang German,haar zoontje heeft nu wel een goede job schijnt het ,heeft ie niet veel voor te hoeven doen ,alleen maar zorgen dat je in de goede wieg beland en niet in een wieg die staat in kampong Trassi bij Djakarta.

    • Ron Geenen zegt:

     Ja Bert, heeft NL paspoort toch. European mix, of moet ik totok zeggen.

    • bokeller zegt:

     .###mammi is ook al 95% German en isterinjai djuga orang German
     haar zoontje heeft nu wel een goede job schijnt het ,
     heeft ie niet veel voor te hoeven doen ##
     Pak Bert,hij bakt er wel wat van,hoor!


     siBo

    • Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

     Hoe wordt er eigenlijk op zijn Indisch gerekend?

     Ik begin maar ergens.
     Willem III ( ik veronderstel 100% Nederlands, nou ja) trouwde met Emma van Waldeck-Pyrmont (100% Duitse ras) . Zij kregen één kind , Wilhelmina, die was dus 50% Nederlands en 50% Duits.
     Wilhelmina trouwde met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (100% Duitse ras). Zij kregen Juliana. Had die 25% Nederlands bloed en 75% Duits bloed?
     Juliana trouwde met Bernard van Lippe-Biesterveld (100% Duitse ras, gecertificeerd door de Nazi’s). Zij kregen Beatrix. Had die 12,5% Nederlands Bloed en 87,5% Duits bloed?
     Beatrix trouwde met Claus von Amsberg (100% Duits bloed). Zij kregen Willem Alexander (6,25% Nederlands bloed en 93,75% Duits?
     En de kinderen van Willem Alexander! wat zijn die eigenlijk? tenminste 50% Argentijns, en de rest?

     Klopt mijn rekenarij? Voor de controle kan ik toch kijken hoe dat bij rashonden of paarden wordt berekend?

   • Jan A. Somers zegt:

    “Waarom zo negatief? “Mee eens! Met mijn hartproblemen ben ik ook niet kapot van die mensenmassa en de lawaai muziek. Maar er wordt volop genoten! Moet je even stil blijven staan bij de ingang. (Zeer) oude vriendinnen uit alle uithoeken die hier elkaar tegenkomen, zoenen, en het daarbij horende taaltje. Prachtig. Hebben niks te maken met identiteit e.d., gewoon een leuke dag. Maar die genoemde hond is volgens mij inderdaad niet gewenst, gezien al die lekkere vleesgerechten.

    • Bert zegt:

     Koning Willem 3 was de zoon Willem 2 en Grootvorstin Anna -Paulowna van Rusland van het huis Romanov ,Willem 2 ( van die sigaren ,je weet wel ) was de zoon van Wilhelmina van Pruisen .Ik vermoed ( weet bijna zeker) dat er bij welke willekeurige Indo veel en veel meer Hollands bloed door de aderen stroomt dan bij onze huidige koning .Zelfs Desy Bouterse heeft meer Nederlands bloed ( voorvader Bouterse was een soldaat uit Zeeland ) en ook Jurgen Raymann en Sylvana Simons zijn veel meer Nederlander.

 11. e.m. zegt:

  @ziende blind voor de desastreuze effecten voor hun ware identiteit en gemeenschap”.@

  –“Old soldiers never die”, Indo’s met hun ware identiteit “they just fade away” . . .

  • Bert zegt:

   @Ron : Nee helaas voor het totok diploma kom ik niet in aanmerking heb toch ook wel veel ketjap in mijn bloed en stink ook een half uur in de wind naar trassi allemaal de schuld van mijn Indonesische oma,s en de ooievaar ,ja dat beest had me ook zomaar in de wieg van de Rockefeller familie kunnen dumpen in plaats van ergens op Java .

   • Ron Geenen zegt:

    Hi Bert: En ik ben net thuis gekomen met allerlei makanan luchtjes. O.a. heb ik net een bak vers gemaakte sambal trassi terong, van rode lombok en rode rawit, gekocht. Kijk een Chinese toko/eethuisje maakt ook lekkere BBQ pork. Koopt dat weleens dat voor mij wordt voorgesneden.
    Maar chinees eet niet pedis. Ik combineer die twee. Ik weet wat ik morgen ga eten.

    • Bert zegt:

     @Ron :Heb het al gezien ,de enige ECHTE nog levende Indo is gedeserteerd naar Amerika Serikat.en woont nu in Glendora .Laatst was mijn zeer donkere neef uit Florida hier op bezoek ,hij en zijn Maleisische vrouw willen alleen Hollands eten ,die moeder van die neef komt nota bene uit Padang ( Davies family) en nog erger hun dochtertje is dol op haring .Pas geleden nodigde een Indische kennis mij uit ,om hun te bezoeken in Eindhoven maar helaas hadden ze geen eten voor mij ,ja want Hollanders doen dat ook niet ,nou ja je begrijpt ben niet geweest ,wat is dat nou voor gastvrijheid ? Kijk aanpassen aan de Hollandse gewoonten is o.k maar je kunt ook overdrijven .

    • Ron Geenen zegt:

     @Kijk aanpassen aan de Hollandse gewoonten is o.k maar je kunt ook overdrijven @

     @Bert: Heb al eens eerder geschreven dat ik gemerkt heb, dat wij hier meer Indo zijn. En ik vermoed vanwege de volgende reden. De meerderheid van de ruim 30 miljoen inwoners hier zijn de Zuid-Amerikanen en Orientals. En deze mensen eten allemaal hoofdzakelijk rijst, een ieder op zijn eigen manier. Nog belangrijker is hun winkels en restaurants. Amerikaanse restaurants en supermarkten worden bijna allemaal gecontroleerd door hun vakbonden. Daardoor zijn hun supermarkten en restaurants altijd ongeveer een 30% duurder. Als je in een Amerikaans restaurant met z’n tween gaat eten, ben je gauw een $50 of meer kwijt. Het enige eten, naast Indisch, dat ik graag eet is Italiaans. Maar ook die kosten voor 2 personen gauw een $60. Mexicaanse restaurants variëren van goedkoop tot in de buurt van de Amerikaanse prijzen.
     Daarentegen zijn de Chinese, Indonesische, Thai, enz veel goedkoper. In bijna alle oriental restaurants ben je niet meer kwijt dan een $15 per persoon. De Hongkong Plaza, waar wij onze kumpulan hebben bestaat wel uit een 50 restaurants, dacht ik. Slechts een fastfood Amerikaan tussen alle anderen. Bungkus nasi Padang met rendang, telor belado, een stuk kip en sajur kost $8 en het is zoveel dat je het alleen niet op kan. Nasi bungkus oedek kost slechts $6. Nasi kuning met drie a vier gerechten kost ook $8. Ik kom haast nooit in puur Amerikaanse winkels. En het is ook zelden dat ik een blanke of zwarte Amerikaan in de Hongkong Plaza ziet.
     Het grappige is dat o.a. Glendora voor 2/3 uit de blanke Amerikanen bestaat.
     Wij hoeven dus wat eten betreft niet aan te passen aan de Amerikaan. Heb ook nog nooit fastfood gekocht.

    • Jan A. Somers zegt:

     “nog erger hun dochtertje is dol op haring “” Ik ook hoor! Hartstikke lekker. Ik dacht dat Indo’s altijd worden verheven tot wereldverkenners. Met af en toe wat anders dan sambal goreng dit of dat. Maar op zijn tijd de rendang natuurlijk niet vergeten.

    • Ron Geenen zegt:

     @“nog erger hun dochtertje is dol op haring “” Ik ook hoor! Hartstikke lekker. @

     Ben niet helemaal zeker, maar ik dacht dat 2 ingevroren haringen uit NL hier tussen de $12 en $14 kosten. En dat tegenover nasi Padang voor $8. Meer hoef ik toch niet te zeggen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Maar wel is er haring in soorten: Nieuwe haring (Hollandse Nieuwe, in kort seizoen), maatjesharing, gebakken haring, bokking, brado., kipper, zure haring, rolmops. Bij gebakken haring hoort gebakken hom en kuit.

    • Ron Geenen zegt:

     Alle door u opgenoemde soorten haringen en bereidingen zijn in ieder geval hier niet te vinden. En als ze hier te koop zijn via import van NL, zijn vaak hoog geprijsd.
     Wel verse vis bij de Chinees en Vietnamees. Maak dan zelf bv pepesan. Heb dat zelf eens gemaakt van een hele zalm in pisangblad.

 12. Ron Geenen zegt:

  @na de soevereiniteitsoverdracht in 1949@

  Margaret heeft blijkbaar andere plannen want er is een correctie toen ik haar persoonlijk benaderde.
  Wil alleen informatie van ervaringen van de periode 1952-1956.

  • Loekie zegt:

   Eind 1951 verliep de optietermijn. Als je toen niet voor het Indonesische staatsburgerschap had gekozen, was en bleef je dus Nederlander. Wellicht is dat het criterium voor Margaret: als Nederlander, die bewust geen Indonesiër wilde zijn, leven en werken in Indonesië. Was dat vragen om moeilijkheden of niet? En hebben die moeilijkheden geleid tot een vlucht of migratie?
   Van de groep die vóór het verstrijken van de optietermijn was vertrokken, wordt wellicht aangenomen dat die vrijwillig naar patria is vertrokken en dus niet valt onder categorie van (mogelijke) vluchtelingen of economische migranten.

   • Ron Geenen zegt:

    @Eind 1951 verliep de optietermijn. Als je toen niet voor het Indonesische staatsburgerschap had gekozen, was en bleef je dus Nederlander. @

    Je was en bleef een Nederlander. Voor mij beteken het dat je, als je naar NL gaat, dat je gewoon naar huis gaat. Al ben je er misschien nooit geweest. Maar je neemt gewoon de plaats in van een van je ouders. Immers je vlucht niet en als Nederlander emigreer je niet naar Nederland.

    • Jan A. Somers zegt:

     In theoretische zin erg ingewikkeld. Je kunt inderdaad (na 27 december 1949) vluchten voor het actuele Indonesische regime. (maar ook na pensionering of overplaatsing gewoon vertrekken). In Europa zijn veel Joden uit hun land gevlucht voor het Duitse en Italiaanse regime (ook Oostenrijk). Het emigreren ligt moeilijker. De mensen die vóór 27 december 1949 uit INDIë zijn vertrokken, zijn niet geëmigreerd, maar gewoon verhuisd. Maar na 27 december ging het om vertrek uit INDONESIë, een andere staat! Dat zou je emigreren kunnen noemen, maar ikzelf zou dat niet gebruiken. Maar dat theoretische gedoe wordt doorkruist door dat je Nederlander was en bleef. Behalve natuurlijk de Warga Negara’s. Zelf houdt ik het op het neutrale vertrekken. Behalve natuurlijk als je vind dat je eruit bent geschopt. Dan spreidt je gewoon je vleugels en vliegt eruit..

    • Ron Geenen zegt:

     Ben wel mee eens met uw theorie wat het vertrek uit Indie/Indonesie. Wat betreft mijn familie van moederskant, mijn oma Chevalier en haar zoon Antoine, sergeant bij de MLD en zijn gezin en mijn moeder hadden al in begin 1949 allemaal een paspoort van NL aangevraagd en gekregen. In 1949 vertrok oma met zoon met familie naar NL. Aanvraag van mijn moeder werd goedgekeurd in 1950 en vlak er na, naar aanleiding Werner, weer ingetrokken. U kent verder mijn verhaal.

    • Loekie zegt:

     Ron, wat de naam Chevalier betreft: las laatst in een boek een paar regels over een familie Chevalier in Magelang. Weet natuurlijk niet of het een tak van jouw familie is. Meneer had een limonadefabriek. Volgens de schrijfster was de familie erg chauvinistisch.
     Maar je moet niet alles geloven wat je leest natuurlijk.

    • Ron Geenen zegt:

     Ben intussen 2 zaken te weten gekomen wat betreft de naam Chevalier. De meesten komen uit Sumatra, al zijn er wel een paar naar Java gegaan (Semarang, Batavia) Wat belangrijker is vaak de voornamen. Een naar Bandung, getrouwd met Waardenburg en daar tijdens de bersiap in stukken gesneden.
     De meeste Chevalier met Franse voornamen zijn familie, die met puur NL namen niet. Dan zijn er ook Chevalier met 2 ll’s. Volgens mij zijn dat nazaten die niet erkend waren door hun vader.

    • Boeroeng zegt:

     De naam Chevallier ( met dubbele L) was er al in Leiden voor 1600 en kort daarna ook in Amsterdam . Voor 1830 was de naam te Djokjakarta aanwezig.

    • Ron Geenen zegt:

     Dat kan, want de Chevalier met dubbele ll en met een Hollandse voornaam zijn hugenoten die uit Frankrijk naar Nederland zijn gevlucht. En van die mensen zijn er een paar naar Java gegaan.
     Daarom schreef ik ook het verschil van de voornamen. Mogelijk zijn er ook van die hugenoten met een l in de naam Chevalier. Het typische is dat ze hoofdzakelijk een Nederlandse voornaam hebben. Check het maar uit.

 13. bokeller zegt:

  ###.verheven tot wereldverkenners ~##~#
  Griezelig !!

  http://www.dedamesdijk.nl/haring-haringworm-anisakis-pseudoterranova/
  siBo

 14. bokeller zegt:

  @Eind 1951 verliep de optietermijn. Als je toen niet voor het Indonesische staatsburgerschap had gekozen, was en bleef je dus Nederlander. @

  Mss.dit effe over het hoofd gezien.

  In de jaren 1952-1955 zette de Nederlandse regering
  een rem op de komst van met name Indo-Europeanen.

  Deze groep zou, volgens de regering, slecht kunnen aarden
  in Nederland en moest tegen zichzelf beschermd worden.

  Alleen bij hoge uitzondering mochten deze gezinnen daarom nog naar Nederland komen.

  Daarvoor moesten zij een aanvraag (rekest) indienen bij het Hoge Commissariaat.

  De leefomstandigheden van deze groep gemengdbloedigen in Indonesië werd echter zo problematisch,
  dat de Nederlandse regering in 1955 besloot de repatriëringscriteria aan te passen.
  Hierdoor kwamen vanaf 1955 late repatrianten en spijtoptanten naar Nederland.

  Spijtoptanten hadden in eerste instantie voor het Indonesisch staatsburgerschap gekozen,
  maar hadden hier spijt van en opteerden bij aankomst in Nederland voor het Nederlands staatsburgerschap
  siBo

  • Ron Geenen zegt:

   @In de jaren 1952-1955 zette de Nederlandse regering
   een rem op de komst van met name Indo-Europeanen.@

   Werner schreef o.a.: Op basis van de inschatting dat de Indische Nederlanders maar nauwelijks kans maakten in Nederland hun levensgeluk te vinden, beval de commissie-Werner de regering aan hun overtocht naar Nederland te ‘reglementeren’ en ‘een of andere modus’ te vinden om deze
   ‘zonodig te kunnen verhinderen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.