Uitspraak van de Indonesische taal 

Het Indonesisch gebruikt de 26 letters van het Latijnse alfabet, net als het Nederlands. Bij de meeste letters is de uitspraak net zo als in het Nederlands, met uitzondering van de c, g, j en u. De e wordt vaak als ‘stomme e’ uitgesproken, ook in de eerste lettergreep van een woord (zoals in het Nederlands bij het Indonesische leenwoord senang). Het woord negeri (land) wordt uitgesproken met twee stomme e’s: [n’g’ri]. Verder wordt een k aan het einde van een woord of lettergreep vaak niet uitgesproken: dit is een glottisslag. Zo wordt bapak (vader/meneer) dus uitgesproken als [bappa’]. De letters q, v, x en z komen in het Indonesisch alleen voor in leenwoorden uit vooral het Nederlands, Engels en Arabisch.  In de Archipel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Uitspraak van de Indonesische taal 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Wat erg moeilijk voor de beginners die de Imdonesische taal willen leren is de AFSCHAFFING van de assangraf(?) , assantegu(?) en c cedille tekens van VAN OPHUIZEN. Kecap en k(E)cap betekend heel anders..

  • Jan A. Somers zegt:

   Niet alleen in de BI hoor. Deze tekens zijn ook moeilijk in het Nederlands, ikzelf type vaak ook op de verkeerde toets. Accent sircondakje.

   • Ron Geenen zegt:

    Kunt u mij een (1) website noemen die puur Nederlands schrijft? Ik zie niets anders dan afgekorte woorden, en buitenlandse (verbouwde) samengevoegde zinnen. Op mijn Amerikaanse keyboard zie ik geen Franse tekens. Via msn Word wel te vinden. Maar daar stoor ik me niet meer aan.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik raad u aan niet te lang te zoeken. Standaard Nederlands (vroeger ABN, mag niet meer want dan zouden er onbeschaafde Nederlanders bestaan) vind je niet meer. Wel jeukwoorden, maar die zult u waarschijnlijk ook niet begrijpen. Daar is in de NRC een wekelijkse column over.

 2. Huib zegt:

  Accent circondakje = accent circonflex?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.