Ik heb vrede gesloten met mijn vader

Dit was George de Brouwer, hij was mijn vader.Ik heb hem gehaat tot lang na zijn sterfbed aan toe.Hij had een heftige doodstrijd en wat ik dacht toen was: …dit komt om wat je ons hebt aangedaan.Mijn vader was een KNIL militair, werd gevangen door de Jap, naar Singapore gestuurd en van daar met een van The Hell Ships naar Japan, waarna hij in het krijgsgevangenkamp in Fukuoka terechtkwam.  Ik weet niet of het door zijn krijgsgevangenschap kwam maar hij was geen aardige man, hij heeft het leven van mijn moeder en ons kinderen tot een hel gemaakt, ik haatte hem.   De Indische kwestie

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

33 reacties op Ik heb vrede gesloten met mijn vader

 1. Seanrolex zegt:

  Heel herkenbaar. Goed van u dat het u gelukt is om het een plaats te geven, mij lukt het nog niet

 2. Loekie zegt:

  Mevrouw De Brouwer, mag ik vragen:
  – Hoeveel jaren van uw leven zijn door uw vader tot een hel gemaakt? 10, 20, 30, langer?
  – Heeft u vrede met hem gesloten of heeft u hem vergeven? Heeft hij vrede met u gesloten? Heeft hij u om vergeving gevraagd?
  – Vindt u het normaal dat menige Indische oorlogsgetroffene de beest heeft uitgehangen tegen zijn vrouw en kinderen? Wijt u dat enkel aan enig syndroom veroorzaakt door en in de oorlog? Of valt betrokkene ook het nodige te verwijten?
  – Ik heb nog andere vragen, maar wil het hierbij laten.
  – Neem mij het bovenstaande niet al te kwalijk, maar als ik hoor vertellen over een klojo van een vader die gehaat werd en vervolgens hoor ik pleiten voor een compensatie, backpay enz. voor dezelfde man, dan komt het in mij op[ dat er iets niet klopt, dat er iets mist. Kijk, als u voor uzelf enige uitkering wilt, omdat uw leven door uw vader voor een groot deel is verpest, dan begrijp ik dat volkomen. En dan klopt het verhaal ook. Maar je leven laten verpesten door een man…en dan zeggen dat die man zelf ook een slachtoffer was…en er niks aan kon doen dat hij zo deed…en dat die man backpay enz verdient…ik zou zeggen: vraag iets voor uzelf. En als uw vader al recht had/heeft op backpay enz., vraag die dan op met de motivering: ik wil zijn geld, niet voor zijn rechtsherstel, maar omdat hij mijn leven tot een hel heeft gemaakt.

  • Boeroeng zegt:

   Loekie,
   Je veroordeelt weer eens te snel .
   Iemand kan een foute vader zijn en toch recht hebben op zijn salaris. Dat is heel normaal.
   Kinderen van die vader kunnen én verontwaardigd zijn over hun vader, én vinden dat hij recht heeft op zijn salaris.
   Hardvochtig en kwetsend ben je in deze zin:
   Maar je leven laten verpesten door een man
   Je ligt de verantwoordelijkheid bij het kind en dat kan zeker niet als het kind onder de 18 is en thuiswonend.

   Mijn vader was ook geen prettig mens, maar toen ik nog geen 18 en thuiswonend was, was dat niet mijn verantwoordelijkheid of schuld.
   Het was geen situatie van “laten verpesten” .
   En ik vind dat hij recht op zijn salaris had, ondanks zijn tekortkomingen als vader.

  • Ron Geenen zegt:

   @Maar je leven laten verpesten door een man…en dan zeggen dat die man zelf ook een slachtoffer was…en er niks aan kon doen dat hij zo deed…en dat die man backpay enz verdient@

   Vele mensen zijn psychisch van binnen helemaal kapot gemaakt door de ervaren martelingen in de oorlog veroorzaakt door de Jap. In de vroegere jaren in NL werd daar ook niets aangedaan of geholpen. Eerder verzwegen. Ik zou als ik u was niet te vlug oordelen. Trouwens na 72 jaren nog iets terug verwachten, zoals een backpay, of wat voor geleden schade, is weinig kans op. De NL Koopmans staat is steengoed in het innen en nog beter in het verzuimen van betalen.

  • Loekie zegt:

   Snap ik allemaal. Maar Pappa is 3,5 jaar gemold door de Jap. Het kind echter is, bijvoorbeeld, 40 jaar door Pappa gemold. Eerst 21 jaar thuis fysiek en mentaal, daarna “alleen nog maar” mentaal. Daar gaat het mij om . Moet die 40 verpeste jaren van het kind te allen tijde ondergeschikt zijn aan het salarisje van Pappa?

  • Boeroeng zegt:

   Loekie,
   Toby beweert nergens dat haar ellende met haar vader ondergeschikt is of moet zijn aan het salarisrecht van haar vader .
   Ik beweer dat ook niet over mijn thuissituatie.
   Het woord “salarisje” gebruik je hier denigrerend.
   Mijn vader verdiende een kwartje per dag als knil-beroeps. Maar het totaal over de oorlogsjaren was echt geen salaris-JE. En nog steeds niets als je het indexeert naar heden.

   Wat is je point ? Wie vindt dat zijn vader nog steeds salarisrechten heeft die denkt aan zijn eigen portemonnee als erfgenaam ?

   • Loekie zegt:

    Wat anders :
    “Je hield alles voor jezelf, het grote zwijgen was daar toen ook al van toepassing.”
    Dat “beroemde” Indische zwijgen. In veel gezinnen was er helemaal geen zwijgen. Ja, de mond zweeg. maar de knuisten en eventueel andere lichaamsdelen spraken des te meer.
    Nu hoop ik alleen dat men dat meppen thuis niet ook in de schoenen van de Nederlandse overheid wil schuiven. Zo van; als jullie direct na de oorlog hadden betaald, dan was er niet gemept.

    • Boeroeng zegt:

     Wie is “men” ? Ik ken die mensen niet die jouw fantasie als mening hebben.
     In feite vind je dat mensen zich niet druk moet maken over salarisrechten van knillers die Nederland en Indonesië verduisterd hebben ?

 3. e.m. zegt:

  [CITAAT] “”Op de Jembatan Merah, de Rode Brug over de Kali Mas, hoorde ik van mijn gids over het mythische gevecht tussen de haai en de krokodil, die het water ooit rood kleurden. Het water zag strontbruin, het stonk er en er scharrelden arme Javanen rond. Het water heeft een lang verleden. Als ik de as van mijn vader over dat water ga uitstrooien, dan zal ik even oud zijn als hij toen hij zijn memoires af had. Lang heb ik als een gek zijn waanzin bevochten. Nu ben ik een vermoeide brug die zich over een verleden buigt zonder eigen spiegelbeeld in het water te zien. Ik vecht niet langer, ik hou ermee op.”” [EINDE citaat]

  uit: De tolk van Java – Alfred Birney

  • Loekie zegt:

   “Was hij nou gek geworden in de oorlog of eenvoudig gek geboren? Het moet in hem hebben gezeten. Hij had slechts een decor nodig waarin hij zich kon uitleven”
   (Uit: De tolk van Java).

   • Bert zegt:

    Denk weer dat die Loekie gelijk heeft veel van die militairen hadden een tik,gelukkig was mijn vader geen militair ,hij heeft ons nooit met een vinger aangeraakt maar ik heb meegemaakt bij logeerpartijtjes bij Indische vriendjes in Suriname ,dat als de vader iets niet zinde hij er als een gek op los sloeg,helemaal gila ,dat zei ik op een moment tegen mijn vader “” Zeg Pa die mr X spoort ook niet helemaal,hij slaat zomaar zijn kinderen in elkaar !”” Hij antwoordde “” Moet hij weten ,als hij jou maar niet aanraakt ! “” Toen hij stierf waren er 2000 mensen op zijn begrafenis ,hij sloeg zijn kinderen nooit en stond altijd klaar voor zijn mensen ,dus de Indo,s.Zo,n boek als De tolk van Java had ik nooit en te nimmer kunnen schrijven !

    • Ron Geenen zegt:

     @veel van die militairen hadden een tik@

     Niet alleen militairen. Wat te zeggen van al die Indo mensen, die tijdens hun gevangenschap de NIp verhoormethoden ondergingen. Die hebben vele malen de pijn grenzen bereikt. Wel, als zij het dan toch overleven, geven ze later aan anderen, ook kinderen, heel gemakkelijk een “tik”, dat voor hun meer een aai is, maar de persoon die dat ontvangt nogal pijnlijk overkomt. Het is maar wat je gewend bent. Daarbij rekening houdend dat pa ook een driftkop kan zijn.
     Ik kijk graag naar het tv-program “Vermist”. Geadopteerde kinderen uit zuid Amerikaanse landen komen vaak in beeld. Kinderen en moeder worden daar heel vaak of in de steek gelaten en ook vaak afgerammeld. Temperament komt om de hoek kijken, met alle gevolgen van dien.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Kinderen en moeder worden daar heel vaak of in de steek gelaten “Dat is in Zuid-Amerika, incl. Suriname, toch normaal? In Amsterdam ZO ( je mag geen ‘Bijlmer’ meer zeggen) net zo. In reportages zie je nooit vaders. Dat zijn toch lieden die af en toe komen aanwaaien als ze honger hebben of in geldnood zitten? Volgens het liedje: tis een vreemdling zeker, die verdwaald is zeker.

    • Ron Geenen zegt:

     @Volgens het liedje: tis een vreemdling zeker, die verdwaald is zeker.@

     Of: Vermenigvuldig en ga heen!

    • Arthur Olive zegt:

     Hier in Black America is het heel gewoon dat ze alleen een sperm vader hebben.
     Je ziet ze op tv wuifen en dan zeggen ze: Hi Mom.
     Zelden Hi Dad omdat 72 % van hun geen vader heeft die hun opvoed.

 4. Bert zegt:

  @Ron Geenen: Toch is het vreemde speling van het lot ,dat jouw vader en die van mij ,elkaar zeker gekend hebben ,kan niet anders als ze allebei in die tijd 1942 in Padang woonden en ook in het zelfde mannenkamp i Bangkinang hebben gezeten,tja maar die klote Jappen moesten jouw vader hebben en niet de mijne ,wat er met je vader gebeurd is in 1 woord vreselijk ! en hoe de Nederlandse regering daarna je moeder dwarszat !! Schandalig en nogmaals schandalig ! Voordat ik op deze site Indisch4ever zat had ik geen weet over deze zaken ,nu wel .

  • Ron Geenen zegt:

   @Bert: Misschien was het ook zo. Maar mijn vader werd van het Jappen Martelkamp Padang met alle Ombilin mannen naar Bangkinang pas in begin 1945 vervoerd. De heer Keller weet daar meer van en misschien heeft hij je vader gekend. Ik denk dat je vader niet in de mijnbouw heeft gezeten.
   De mijnbouw mensen werden beschuldigd van sabotage, wat niet het geval was.
   De volgende mannen van de Ombilin Steenkool mijnen uit Sawah Lunto waren:
   W. van Ameyden van Duyn, L.P. Apitule, C.R. Brouwer von Gonzenbach, E.J.A. Cosijn, H.C. van Don, B. Filet, C.J. Foss, E. Geenen (mijn vader), W.C. Goldman, O. Hisgen, J.H.G. Keim, G. Keller, F. Kretzer, F.J. Keuskamp, W.J.R. Lanzing, F. Maidman, C.D.J. Marges, A.W.F. Molensky, F.A. van Ommen, J.A. van Ommen, C. H. van Raalten, A. Schlameisen, J.J. Thenu, F. Urban, A. Uyleman Anthonijs (particulier archief)

  • Ron Geenen zegt:

   @Toch is het vreemde speling van het lot ,dat jouw vader en die van mij ,elkaar zeker gekend hebben ,kan niet anders als ze allebei in die tijd 1942 in Padang woonden en ook in het zelfde mannenkamp i Bangkinang hebben gezeten@

   Je maakt mij wel nieuwsgierig naar je familienaam en de naam en achternaam van je vader.

   • Bert zegt:

    @Ron Geenen ;Toen ik pas op Indisch4ever zat gebruikte ik mijn voor en achternaam.mijn vader werkte bij de bank in Padang zijn aangenomen achternaam was Wijchgel ( onecht kind) waarschijnlijk was zijn echte vader Zentgraaff ,de bekende journalist uit Soerabaja ,hij schreef een groot boek over de Atjeh oorlog.Alle 4 voor oorlogse kinderen zijn in Padang geboren,dus hij woonde daar al in 1938 ,pak Keller kent hem inderdaad.,ze zaten in de zelfde barak in Bangkinang.

    • bokeller zegt:

     Jangan so Pak Bert.
     ”Barak” moet zijn Bewaakte Buiten verblijf in een bosrijke
     omgeving ,een eenvoudige houten slaapplaats waar je
     liefdesvol wordt weggedragen door de Koetoe boesoek
     en gewekt door krontjong muziek van de hongerige
     lege magen.
     Een heerlijke vakantieoord. Beslist een aanrader.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Een heerlijke vakantieoord. Beslist een aanrader.@

     Iets voor het programma “Ik Vertrek”

    • Ron Geenen zegt:

     @Wijchgel ( onecht kind) waarschijnlijk was zijn echte vader Zentgraaff @

     Dank voor de info. Wijchgel heb ik eerder ook al horen noemen. Zentgraaff daarentegen ken ik helemaal niet. Als hij bij een bank heeft gewerkt, dan kende hij zeer waarschijnlijk de naam Chevalier goed. Die deden namelijk vele zaken in Padang.

 5. T.R. Scehnkhuizen zegt:

  Mijn pa zat ook bij de KNIL en heeft ook het een en ander meegemaakt waaronder in krijgsgevangenschap maar gelukkig niets aan overgehouden zowel geestelijk als lichamelijk. Wij zij als kinderen streng maar rechtvaardig, en liefdevol opgevoed met normen en waarden.

  • bokeller zegt:

   Haha, ik ga jullie lezers ff blij maken.
   Voor de oorlog al werd in Nederlands-Indië
   niet geslagen,maar ” gebeukt.
   Ooms- Buren-Leraren en ook onderling
   werd regelmatig gebeukt.
   Waarschijnlijk hielp het om ons op het
   rechte pad te houden.
   Want wie weet nog dat ”KLAKA” O-Java
   voor ons jongeren een schrikbeeld was.
   Tsja,de goede oude tijd,zal ik maar zeggen.
   siBo

   • PLemon zegt:

    @…niet geslagen maar gebeukt…

    Uitgelokte vechtpartijtjes. …wadoeh ik beuk jou. ..door slecht voorbeeld?

    *** Een ander euvel van de Indische jongen dat op de vorming van zijn karakter een zeer nadelige invloed uitoefent, is de overdreven vrees welke hij koestert voor zijn vader. In diens bijzijn wordt hij een gluiper, een veinsaard – wat eigenlijk wel geen verwondering wekken kan, wanneer men weet dat zijn vader in diens hoge wijsheid geen ander systeem van opvoeding volgt dan zo spoedig mogelijk om de roede te schreeuwen. „Kassi roei”, ligt in zijn mond bestorven. Voor ik verder ga, moet ik opmerken dat nergens ter wereld zó veel vaders gevonden worden die zó weinig begrip van opvoeden hebben als hier te lande. Zij menen dat zij de gebreken van hun kinderen kunnen afleren door slaan en ruwe woorden. Er bestaat toch niets nadeligers dan zo´n opvoedingssysteem! Tracht op het gemoed van de kinderen te werken, vooral als zij reeds tot op een zekere leeftijd gekomen zijn en het onderscheid kennen tussen goed en kwaad. Maar verneder hen niet door barsheid, noch door de roede, die reeds lang door u als ballast over boord moest zijn geworpen! Het kinderlijk karakter is ontvankelijker voor goede woorden dan u mogelijk denkt. Met slaan, vooral wanneer daartoe een zweep of roede gebezigd wordt, zaait u haat in het gemoed van uw kind en zeker zult u er nooit liefde mee kweken. Bovendien, tot zweep of roede uw toevlucht te nemen, is niet anders dan een bewijs van uw gemakzucht. Immers een kind door overtuiging, zonder overdreven gemoedelijkheid, tot inkeer te brengen, is oneindig veel moeilijker. https://javapost.nl/2012/09/11/het-karakter-van-de-indo/

    • bokeller zegt:

     Adoeh, hoe tog dese!
     Wij werden niet gebeukt met zweep of roede
     maar de karwats en sapoe lidi of gewoon brandhout.
     In de hoek staan of tempeleng om je oren
     en ook de djitak( punt,komma punt) zijn bij
     heel kleine vergrijpen.
     Ik heb wel ‘ns gezien dat de jongen de klewang
     van de muur haalde en zijn pa aanviel.
     Tsja,dat was in de goede oude tijd.
     siBo

    • Arthur Olive zegt:

     Ja, pak Bo, en nadat ze jou een pakrammel hebben verkocht zeggen ze dat het hun meer zeer deed dan jou.
     Help te geloven.

 6. bokeller zegt:

  Om even het verhaal compleet te maken,
  de rammeling met de rotan (mattenklopper) en de
  schoolbordenwisser kwam ook regel-
  matig voor.
  Met schreeuwen en wegduiken ontkwam je
  toch vaak aan de blauwe huidverschijnselen.
  De Jap sloeg je in elkaar en trapte op je in
  als je op de grond lag.
  Dus daar hoe dan ook overeind blijven staan.
  De goede oude tijd
  siBo

 7. Bert zegt:

  @Ron Geenen: Toch grappig de stiefvader van mijn vader was een secretaris van Bung Karno en kreeg een soort van staatsbegrafenis met dank uit naam van de republik Indonesia,zijn “” echte vader”” was daar in tegen een beetje een reactionair type ,hij vond dat Indie altijd van Nederland moest blijven,google die naam Zentgraaff maar eens .

 8. L.Sittrop zegt:

  Mijn moeder heeft ook in zo’n kamp gezeten
  Maar heeft daar nooit over gesproken en als zeer voer sprak met haar vriendinnen deden ze geheimzinnig zodat wij niks konden horen
  Maar mijn oudste zus wist wel iets maar niet het fijne.
  Ik hoef echt niet te weten wat voor gruwelijkheden er daar gebeurde maar ben benieuwd hoe bepaalde gedragingen van mijn moeder daar van afleiden.
  Waar ik nu eigenlijk me afvraag heb momenten mee gemaakt wat mij dan toch aan het denken zet.
  Mis mijn ma en pa verschrikkelijk

  • Ron Geenen zegt:

   @met haar vriendinnen deden ze geheimzinnig zodat wij niks konden horen@

   Als u toch meer wilt weten, zoek de familie van haar vriendinnen op. Misschien kunnen die je meer info verschaffen. Vraag: Familie van Ron Sittrop in California?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.