‘Geld telt, niet die mooie woorden’ 

Vlak voor de Indiëherdenking van 15 augustus kondigde staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vol trots de komst aan van een gloednieuwe ‘ Indische pleisterplaats’  in Den Haag, de weduwe van Indië, het hart van het Nederlands koloniale verleden.
(…)
Voor de buitenwacht lijkt het een prachtig gebaar van de Nederlandse regering, maar het is een schamele fooi, weggegooid geld, overbodige flauwekul en wegkijken van waar het echt om gaat. Geef het geld aan degenen die daar recht op hebben. Gebruik het om de ‘backpay­kwestie’ en andere openstaande rekeningen volledig te vereffenen.  Parool
De foto is de cover van het boek de Indische rekening.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

63 reacties op ‘Geld telt, niet die mooie woorden’ 

 1. Loekie zegt:

  Kijk aan, Indisch Platform 2.0 krijgt steun uit de grachtengordel. Daarmee is de vraag ‘wat is nu eigenlijk Indisch?’ ook beantwoord. En dat antwoord luidt: Geld !

  Het opiniestuk is geschreven door Rob Malasch, Griselda Molemans en Sylvia Pessireron en ik stel me zo voor dat de redactie zei: mooi artikel, plaatsen we, maar kunnen jullie ook een foto van jezelf aanleveren? Natuurlijk kon dat en uit de laden werden niet zomaar kiekjes opgediept, maar geposeerde portretten. Weliswaar gaat alles om geld, maar een gelegenheid voor de eigen pr op te poetsen moet je natuurlijk niet voorbij laten gaan.

  • Rob Malasch zegt:

   Pardon? Denkt Loekie nou werkelijk dat Griselda Molemans, Sylvia Pessireron en ondergetekende op pr voor eigen persoon zitten te wachten? Waarom wordt er toch zo op de man pardon vrouw gespeeld in de Indische Kwestie? Uiterst merkwaardig en zo onnodig. Ons opiniestuk is bedoeld als tegengeluid voor de kritiekloze berichtgeving in de kranten over het “nieuwe” herinneringscentrum wederom in Den Haag als pleister op de zwerende wond ven het Indisch rechtsherstel. Ik zou zeggen: denk daar maar eens goed over na Meneer Loekie…Rob Malasch

   • Loekie zegt:

    Onlangs zei u in de Volkskrant (onder voorbehoud dat u juist bent geciteerd) :
    ‘Mensen die zo obsessief bezig zijn met hun afkomst, kunnen geen afstand nemen. Ze zitten zo vast aan de nostalgie, aan die merkwaardige illusie over waar ze vandaan komen, dat je niet meer tegen ze kunt zeggen: wat is nu het probleem? Laat het los en ga verder met je leven.’
    Mag ik vragen: waarom maakt u pas op de plaats voor een verhuizing van een herinneringscentrum?

    • Rob Malasch zegt:

     Ik ben niet het probleem…het probleem wordt haarfijn uit de doeken gedaan in ons stuk. Misschien zit U uzelf een beetje in de weg…

    • Loekie zegt:

     Dat laatste valt wel mee. Maar goed, meer dan een stuk theater blijkt het opiniestuk niet te zijn, maar dat vermoeden had ik al.

   • Ron Antoine zegt:

    Beste Rob , reageren op tegenstanders, die niet in de ruimste zin van het woord, jammer genoeg niet helemaal kunnen meedenken c. q. functioneren in het Herstel, de Bevordering en dus het Welzijn van de Mensheid, ook nog eens echter geen enkel flauw benul hadden en hebben van ‘onze’ brede Mega-Historie.
    Blijf het voortzetten in “Positivisme” vóór en met elkaar, maar ook afzonderlijk, maar wel in IQ-Nederlands-Indische Groepen of Gemeenschappen.
    Nostalgie is zó mooi, zo’prachtig en uniek, zonder dat is er toch geen koers, geen roer of enkele houvast. KRAFT wenst jullie in het bijzonder véél S U C C E S !!

    Ps.:Er is héél véél te doen, over achterstanden gesproken en alles zal dan t.z.t. op z`n plaats vallen!
    Ps.2: Heb genoten van tv. programma !
    Ron Antoine of ….- Charlemagne, Clovis , Dagobert , Josuha Christos and last but not least, Julius CAESAR.

  • Jendella zegt:

   Goud terug in de kluis van DNB in Amsterdam.
   Foto: PAUL DIJKSTRA
   Nederlands goud in geheim terug uit VS
   21 NOV 2014 Theo Besteman

   AMSTERDAM – Nederland heeft in het diepste geheim tonnen van zijn in New York opgeslagen goudvoorraad teruggehaald. De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigt de goudtransporten.
   In de kluizen aan het Amsterdamse Frederiksplein lag tot voor kort 11% procent van de in totaal 612 ton aan overheidsgoud. Dat is nu opgeschroefd tot 31%.
   Lowlands-zanger woest op betaster
   ‘Nederland is niet van ons!’
   Hier schiet politie terrorist neer
   Jaren waren er grote zorgen of het goud er nog lag. Met deze maandenlange bijna militair georganiseerde goudtransporten vanuit Manhattan wil DNB een ‘evenwichtiger’ verspreiding van de nationale goudbuffer.
   Meer vertrouwen
   Daarbij verwacht DNB dat Nederlandse burgers meer vertrouwen krijgen dat er voldoende van ons goud in eigen ‘huis’ ligt om het land indien nodig door volgende grote crises te loodsen.
   Op dat effect wijst ook de Duitse Bundesbank, dat zijn goud eveneens deels heeft teruggehaald.
   In grote stilte heeft De Nederlandsche Bank afgelopen maanden 130 ton aan goudstaven teruggehaald.
   Gepantserde trucks
   Afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Amsterdamse Frederiksplein. „Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden”, zegt de DNB-woordvoerder over de enorme operatie met goudstaven richting Amsterdam. „Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.”
   In Amsterdam ligt sinds kort 31% van het goud. In de kluizen van New York ligt 31%. Daarbij blijft het. De Nederlandsche Bank transporteert geen goudstaven terug uit de beveiligde opslag in het Canadese Ottawa, waar 20% van het goud blijft liggen. In Londen houdt Nederland 18% van alle Nederlands ’broodjes’ goud, als appeltje voor de dorst.
   Goud vaker verplaatst
   Nederland verplaatste zijn goud in het verleden wel vaker. In de periode na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig kocht De Nederlandsche Bank goud om zijn reserves aan te vullen. Dat ging vooral naar de kluizen in New York, die zijn gebouwd om aardschokken en atoombomaanvallen te kunnen doorstaan. Sindsdien kocht en verkocht DNB goud en verdiende daar telkens fors aan.
   Lees al het nieuws over beleggingen in de DFT-nieuwsbrief.
   Bekijk ook de video met Corné van Zeijl: zonder goud verdampt het vertrouwen in geld

 2. Ron Geenen zegt:

  De subsidie van 1 1/2 miljoen voor de hele Indische gemeenschap en de 4 betrokken organisaties is gewoon een “jodenfooi”. Kijk en zoek maar eens op hoe er door de regering subsidies aan andere groepen worden verstrekt. Volgens mij is het gewoon een zoethoudertje en misschien wel om ook, vanwege het corrupte verleden, de Indische groepen in de gaten te houden.

 3. Boeroeng zegt:

  Dat Indische Oorlogsherinneringscentrum is een afkoopsom en dat idee was er al 20 jaar geleden en ook met het etiketje van ” erkenning” .
  Het is niet zo fris om deze oude wijn in een nieuwe zak als nieuw en origineel en ruimhartig te presenteren
  Er is niks nieuws. De overheid is al 20 jaar verplicht dit centrum te betalen en te huisvesten.
  Het zal wel zijn dat de kosten voor dit pand in Den Haag hoger zijn dan te Bronbeek. Maar het is de overheid die niet genoeg heeft gedaan om het Herinneringscentrum voor Bronbeek te behouden.

  Op zich is dit centrum een prima idee en als die kamers over heeft voor andere nuttige instellingen als Stichting 15 augustus en het Maluku museum, des te mooier.
  In de boosheid over deze nieuwe afkoopsom wordt in het artikel te snel het Sophialaanplan afgedaan als niks betekenend.
  Ook een goede database online met direct passagierslijsten openen is een wens van vele mensen. Maar ik heb vernomen dat men zich moet houden aan de privacyregel van geen gegevens van mensen die nog geen 100 jaar geleden geboren zijn openbaren. In het opiniestuk wordt ook dit project onnadenkend als van geen nut opzij geschoven.
  Die derde poging voor een Indisch Huis bestaat al 10 jaar en met succes.
  Dat is het Indisch Herinneringscentrum, nu nog te Bronbeek gevestigd.
  Ik denk niet dat de strijd voor backpay en vergoeding oorlogsschade vooruit komt door op zich goede initiatieven te verwerpen

  @ Loekie
  Eigenlijk heb je geen inhoudelijke kritiek gegeven.
  Je kraakt de schrijvers af als vooral aan eigen roem denkend en wonend op de Amsterdamse grachtengordel en dat schijnt ook een slechte eigenschap te zijn. Zo komen we niet verder met de diskussie … en de vraag wat dan wel
  @ Ron Geenen
  De term jodenfooi is een tikkeltje anti-semitisch.

  • Ron Geenen zegt:

   Ik woon niet meer in NL. Vroeger was het een gewone gezegde.

  • Loekie zegt:

   Laat ik het zo zeggen: de strijd is niet meer asli. Er wordt niet meer geoelekt. Alles komt uit kant en klare blikjes en zakjes. De illusie is er wel, maar niet de werkelijkheid, niet het originele.
   Degenen om wie het gaat zijn dood, bijna allemaal. In de jaren 50, 60, 70, 80 van de vorige eeuw waren velen van hen er nog. Indië galmde toen nog hoorbaar na. Authentieke geluiden waren te horen. Anno 2017 echter hoor je enkel geprogrammeerde verhalen en eisen van hen die het niet hebben meegemaakt, maar om hen moverende redenen de barricaden op gaan….als in een gymzaal, daarbij de oerstomme fout makend door niet te strijden tegen een vijand maar tegen eigen troepen. Troepen die op zijn Indisch bezig zijn geweest: halus.

   • Peggy Stein zegt:

    N=500 plus ambtenaren en KNIL militairen en daarnaast de nóg levende weduwen. Daarvoor alleen al. Deze dames zouden u om uw oren slaan met name om uw taalgebruik en uw eigen gezwabber rondom de u niet onbekende Indische Kwestie. De strijd is voor hén en hun kinderen die de oorlog hebben meegemaakt en voor niemand anders. Goed om te weten dat u zichzelf bij deze heeft buiten gesloten.

    gr. Peggy Stein

   • PLemon zegt:

    @Hr Loekie ” …hoor je enkel geprogrammeerde verhalen en eisen…

    Als je het verloop vd de kwestie keurig op een rijtje gezet te lezen krijgt moet het mogelijk zijn op dit oordeel terug te komen .

    *** De Tweede Kamer stemde in met de regeling op 18 juni 1981 zonder stemming. Alle in Nederland wonende weduwen van gesneuvelde KNIL militairen ontvingen eveneens de uitkering die de naam Wet Uitkering Indische Geïnterneerden droeg. Eind 1981 waren 72.100 aanmeldingen binnengekomen, 61.142 uit Nederland, 3237 uit Indonesië van warga negara’s en 772 uit de rest van de wereld, per 1 januari 1982 32.168 beschikkingen tot uitbetaling, op de sluitingsdag van 1 juli 1983 waren 57.965 formulieren ingediend. Na de ontbinding van de Adviescommissie voor de uitkering waren 47.877 aanvragen verwerkt en 37.296 uitgekeerd ( Hans Meijer, Indische rekeningblz.317)
    Buitenkampers vielen buiten de regeling
    Analoog aan een onderzoek naar verloren gegane Joodse bezittingen kwam er een commissie Onderzoek Indische Tegoeden, (commissie van Galen). Een en ander resulteerde in Het Gebaar met een toekenning van 350 miljoen gulden en 158 miljoen euro voor diverse projecten. De Indische Gemeenschap bleef het zien als genoegdoening, maar geen finale kwijting van de vorderingen die de kern van de Indische Kwestie vormen. Het onderzoek betrof onder andere de ontvangst van de Indische Nederlands in Nederland die gekenmerkt werd door formalisme, bureaucratie en koude ontvangst.
    De opzet van het onderzoek veroorzaakte een vergaand geschil tussen het IP en het departement van WWS dat direct betrokken was bij de uitvoering van het Gebaar. Kernpunt vormde de vraag of de Bersiap deel moest uitmaken van het onderzoek of niet? Professor Hans Blom indertijd hoogleraar Geschiedenis aan de UvA en verbonden aan het NIOD en Bussemaker kwamen tegenover elkaar te staan. Dit wetenschappelijk onderzoek was voor het IP van levensbelang omdat het naar de achterban gebruikt kon worden om aan te geven dat Het Gebaar geen finale kwijting was maar dat een onafhankelijk onderzoek ongetwijfeld zou aantonen dat de regering in het krijt stond bij de Indische gemeenschap en dat er nog een finale compensatie zou komen het geen men te goed meende te hebben van de Nederlandse regering.
    https://indisch4ever.nu/2015/11/20/eindspel-indische-kwestie/

  • Ron Antoine zegt:

   Onderzoek op onderzoek in het kwadraat, doorgaans tot op de bodem uitdiepen,uitspitten op alle gronden, aandraven met bewijsstukken, de hoed en de rand, openbaren van wat toentertijd Geheim was.
   Er is al héél véél , ten overvloed, Kraft dank U allen hiervoor !
   Raad , Beraad & Verraad !!

 4. Boeroeng zegt:

  Een opiniestuk van Griselda Molemans in Trouw 26 augustus.
  ———–

  Vlak voor de 72ste herdenking van de capitulatie van het Japanse Keizerlijke Leger op 15 augustus, stonden de kranten vol, schrijft onderzoeksjournalist Griselda Molemans. Maar het belangrijkste onderwerp bleef volgens haar onbenoemd

  De kranten stonden niet zozeer vol met artikelen over deze emotioneel beladen dag, maar over het ‘gebaar van collectieve erkenning door de Nederlandse regering’: het subsidiëren van het nieuwe onderkomen van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. De werkelijke kwestie is echter onbenoemd gebleven: het kapitale uitgebleven rechtsherstel voor de Indische gemeenschap.

  Voor de buitenwacht lijkt de subsidie aan dit centrum een prachtige bekroning. Dat de eerste twee versies van het Indisch Herinneringscentrum, Indisch Huis genaamd, door fraude en wanbeheer failliet zijn gegaan, is de meeste mensen ontgaan.

  Maar daarnaast is er helemaal geen sprake van een eenvormige Indische gemeenschap, maar van een multi-etnische bevolkingsgroep met Indo-Europese, Molukse, Chinese, Indo-Afrikaanse, Papoea, Toegoenese en Indonesische roots. En juist deze staatsburgers en onderdanen zijn niet gerepatrieerd zoals de blanke, uitgezonden Nederlanders tussen 1945 en 1948, maar als ontheemden vanaf 1950 gedwongen naar Nederland gekomen, waar ze op een schandalige manier opgevangen zijn.

  En daar zit ‘m nu juist het grote pijnpunt. Al deze oorlogsslachtoffers zijn berooid naar Nederland gekomen omdat hun achterstallige salarissen plus pensioenopbouw over de oorlogsperiode niet uitbetaald zijn door de Nederlandse regering, hun bank- en spaarsaldi verdwenen waren en hun verzekeringspolissen niet uitgekeerd werden.

  Al die jaren bleef de kwestie van het uitgebleven rechtsherstel onaangeroerd. Totdat een incident bij de herdenking op 15 augustus 1991 ertoe leidde dat op verzoek van premier Lubbers het Indisch Platform werd opgericht ‘als aanspreekpunt’. Het ondemocratisch geïnstalleerde platform ontving jarenlang subsidies. En ging akkoord met de zeer nadelige compensatieregeling ‘Het Gebaar’ tegen finale kwijting.

  Collectieve erkenning
  De conclusie 26 jaar later is dat het Indisch Platform helemaal niets heeft kunnen betekenen voor het uitgebleven rechtsherstel. Een fors kapitaal. Alleen al met de backpayverplichting voor naar schatting 90.000 KNIL-militairen en overheidsambtenaren is 2,25 miljard euro gemoeid. In plaats van het betalen van al haar personeel kwam de Nederlandse overheid op 15 augustus 2015 met de ‘heuglijke’ mededeling dat aan alle rechthebbenden die op die datum nog in leven waren, een bedrag van 25.000 euro uitgekeerd zou worden. Het bleek om 577 mensen te gaan. Aan wie in totaal 14,5 miljoen euro uitgekeerd is. Tel uit je winst.

  De ‘deadline’ van 15 augustus 2015 is nota bene voorgesteld door het Indisch Platform zelf. Dezelfde organisatie die in plaats van het aanhangig maken van het uitgebleven rechtsherstel bij staatssecretaris Van Rijn nu aangedrongen heeft op ‘een gebaar van collectieve erkenning’.

  Wat dit nieuwe herinneringscentrum in werkelijkheid is, is een afkoop. Een Indische fooi. Een schenking van 10 miljoen euro die doet voorkomen alsof hiermee alle openstaande rekeningen voldaan zijn. Geen woord over de reeks claims van de Indische gemeenschap jegens de Nederlandse Staat, banken en verzekeringsmaatschappijen. Wel wordt hoog opgegeven over een ‘kenniscentrum repatriëring’, waar ‘mensen met een Indisch verleden kunnen uitzoeken met welke boot hun ouders of grootouders naar Nederland zijn gekomen.’ Dat kan iedereen met een computer vanuit zijn huiskamer: typ gewoon passagierslijsten1945-1964.nl in. Het echte, schrijnende verhaal bevindt zich in de beerput onder de Haagse villa waar het Indisch Herinneringscentrum gevestigd wordt.

  • Boeroeng zegt:

   Het Indisch Platform is indertijd niet akkoord gegaan met het plan van Minister Borst dat ‘het gebaar’ de finale kwijting was.
   Men wenste dat te beschouwen als vergoeding voor de kille ontvangst in Nederland.

   • Ron Geenen zegt:

    @Men wenste dat te beschouwen als vergoeding voor de kille ontvangst in Nederland.@

    Maar dat verandert niets aan de situatie. Het blijven zoet houdertjes en het verlakken van de gemeenschap. Genoegdoening krijgt de Indische gemeenschap niet. En zoals Griselda aan het eind schrijft, het is een beerput.

  • Loekie zegt:

   “En daar zit ‘m nu juist het grote pijnpunt. Al deze oorlogsslachtoffers zijn berooid naar Nederland gekomen omdat hun achterstallige salarissen plus pensioenopbouw over de oorlogsperiode niet uitbetaald zijn door de Nederlandse regering, hun bank- en spaarsaldi verdwenen waren en hun verzekeringspolissen niet uitgekeerd werden.”
   Complete onzin en geschiedvervalsing. De meesten zijn gekomen omdat zij niet in de nieuwe staat Indonesië wilden leven, omdat door de bersiap-periode angst en afkeer voor de Indonesiërs was ontstaan, omdat men werd weggepest, omdat door de oorlog huwelijken zwaren gestrand, omdat men gewoon naar Nederland wilde gaan, omdat men voor zichzelf geen toekomst zag in Indonesie, omdat men het land werd uitgezet enz. Maar men vertrok niet om financiële redenen. Men had overwegingen van een andere orde.

   • Ron Geenen zegt:

    @Maar men vertrok niet om financiële redenen. Men had overwegingen van een andere orde.@

    Dat klopt. En door NL werden we ook als pispaaltje gebruikt. Een ander reden om weer te vertrekken.

   • bokeller zegt:

    Laat nu in het Museum Bronbeek een
    foto hangen van ex Ambonese Knil militairen
    waar als toelichting staat en met ”naam”,
    ” Wij zijn naar Nederland gekomen om ons
    pensioen veilig te stellen..”
    Jarenlang staat dat verhaal in zaal 5 en
    uitbundig aldaar verkondigt.
    O ja,Indisch Herinnerings Centrum had daar
    wel een vinger in de pap.
    siBo

    • Bert zegt:

     “” wij zijn naar Nederland gekomen om ons pensioen veilig te stellen..”” Er had ook kunnen staan “” “” Wij zijn naar Nederland gekomen om de treinen onveilig te maken ..”” Allebei onzinnige stellingen .Maar stelling 2 is beledigend en racistisch ,stelling 1 is alleen dom en infantiel dus dat mag jarenlang blijven hangen !

   • Boeroeng zegt:

    Nu had ik altijd begrepen dat men verwachtte elders ( Nederland, Amerika , etc) betere economische kansen te hebben.
    Dus toch ook om financiële redenen weggegaan . Naast andere redenen.

    • Loekie zegt:

     Zeker. Denken aan de toekomst, opleiding voor de kinderen enz. Maar dat is wat anders dan: ik krijg mijn verzekeringsgeld niet, ik ga maar Holland..

    • PLemon zegt:

     @Hr Loekie ” krijg mijn xxx geld niet”

     Is het geen ‘kip-ei’ logica. Zonder inkomen of zelfs de mogelijkheid om een inkomen te verwerven redt je het niet. De gedwongen achterblijvers (paspoortlozen, genaturaliseerden ,economisch succesvollen etc) vormen meer de uitzonderingen die de regel bevestigen. Waarom zou de koloniale Nederlandse burger hier in zijn vaderland dan juist die financiële compensatie niet benadrukken?

    • bokeller zegt:

     ####stelling 1 is alleen dom en infantiel dus dat mag jarenlang blijven hangen ###’

     ’t staat al vele jaren in ’n vitrine en het
     is niet dom maar cpl.vervalsing van de
     ware toedracht,door een Nederlandse Rijksinstelling
     tw.het Museum Bronbeek
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Naast andere redenen.@
     Bedoel je de discriminatie?

    • Boeroeng zegt:

     @ Ron,
     Alle andere redenen die mensen altijd zelf opgaven.
     Ook discriminatie in Indonesië

  • Jan A. Somers zegt:

   Boeroeng, ik weet niet of de naam Indisch HERINNERINGScentrum van belang is. Geen ACTIE-centrum dus! Een soort museum dus. Dat subsidie krijgt voor verhuizing, verbouwing e.d. Een soort Volkenkundig museum? Hooguit met een lijstje specificaties Indisch verdriet (op zichzelf heel nuttig, iedereen gooit alles door elkaar). Waar je nostalgisch bij kunt staan huilen? Net als bij Vermeers Zicht op Delft. Zomaar een soort complottheorie hoor!

   • Boeroeng zegt:

    Zo omschrijft het Indisch Herinneringscentrum haar doelen

    Het Indisch Herinneringscentrum is één van de vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog. Het Indisch Herinneringscentrum is dé plek waar je terecht kunt voor de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië vanaf ca. 1900 met nadruk op de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie. Meer bekendheid over de Indische geschiedenis leidt tot een beter begrip van actuele gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen die verwant zijn aan deze historie. En door te herinneren, gedenken en herdenken blijft het Indische verhaal ook in de toekomst geborgd. Zo vormen wij het Indisch geheugen voor de toekomst.

    http://www.indischherinneringscentrum.nl/over-ons
    De andere 3 centra zijn Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort .
    Allemaal gesponsord door de overheid, maar met een eigen stichtingsbestuur.

    • Anoniem zegt:

     Nu alleen nog de naam veranderen in “Centrum Nederlands-Indië 1900-1950” en veel misverstanden, valse verwachtingen, teleurstellingen enz worden voorkomen.
     Blijft over de vraag of er ooit behoefte zal zijn aan een “Museum Nederlands-Indië 1596-1950” en/of een “Indisch Museum” en/of een “Indo Museum”.

    • Ron Geenen zegt:

     @met nadruk op de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie.@

     En onze geschiedenis van het moment dat we aankwamen in Nederland dan. Wordt dan onder het tapijt geveegd vanwege de subsidie?

    • Loekie zegt:

     We zijn (nog) niet dood en daarom (nog) niet museumwaardig.
     Maar troost je: komt nog wel…

  • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

   citaat:…..De ‘deadline’ van 15 augustus 2015 is nota bene voorgesteld door het Indisch Platform zelf. ………. 0 ja?

   In zijn brief aan de Kamer geeft de Staatssecretaris zelf aan dat hij met dat idee kwam , enig erkentelijkheid voor eigeninitiatief mag toch wel gegeven worden aan deze Staats. Het Indisch Platform heeft daarmee natuurlijk ingestemd en wordt daardoor schuldig/verantwoordelijk/medeplichtig (doorhalen wat niet verwenst wordt) aan het besluit van de Staatsecretaris. Dat heeft een rechtbank in een Back-pay zaak zelfs bevestigd.
   Dat de beklaagde in diezelfde zaak geen beroep deed op onbehoorlijk bestuur (dat heet toch zo?) mag de Staatsecretaris noch de Rechter aangerekend worden.

   In de back-pay zaak is het argument van de Rechtsopvolging (Indonesië als rechtsopvolger) nooit op internationaal niveau ter discussie gesteld, het was toch een kwestie tussen twee Staten?
   Niemand heeft mij kunnen uitleggen waarom de in de vergetelheid geraakte zaak “weduwe van der Have-Nasution” (Javapost.nl besteedt er wel aandacht aan) een Nederlandse rechter het door de Nederlandse Staat aangehaalde argument van de Rechtsopvolging AFWEES. Daarentegen haalt de Staat dit argument om de haverklap bij de Back-pay van stal. Wordt er zoals gewoonlijk in Indische kwesties met verschillende maten gemeten? De Staat zag bij het proces aangaande de Rawagede-weduwen wijselijk van dit argument af en niet zonder reden.

   De Geschiedenis leert dat erkenning van de Nederlandse Staat alleen gerechtelijk afgedwongen kan worden. De Staat kent in deze en in alle andere gevallen geen morele verplichting. Filosofie en Moraal zijn 2 verschillende zaken. De Staatshuishouding is een andere zaak.

   • Boeroeng zegt:

    Het viel me indertijd op dat van Rijn in een brief het zo schreef dat die datum in vrij overleg was gekozen samen met IP. Daarmee maakte hij het IP medeverantwoordelijk.
    De fout van het IP is dat ze later nooit gezegd hebben dat zij niet akkoord gaan met die datum, maar er nu geen punt van maken om de nog levende knillers en ambtenaren zo snel mogelijk een afkoopsom te bezorgen.
    Onderwijl heeft het IP de Indische kwestie laten vallen. Ze doen er niks aan.

  • Ron Antoine zegt:

   Miljarden en miljarden, tig………daar behoort het om te gaan. De boel, de boel werd en wordt nog steeds uitgespeeld De echte Elite van vroeger moeten maar eens over onze zéér belangrijke zaken echt en ernstig gaan verdiepen. Het merendeel zijn tekort geschoten en dat is nog zachtzinnig gezegd.
   Wij, en wie zijn wij, wij mogen niet doorgaans uitgespeeld worden en de schuld krijgen van het ons mooie verleden, alwaar anderen qua discrepantie alles op alles gingen zetten, voor enkel eigen kolossale belangen.De Dollars met of zonder HART ! De neef van Douwes Dekker, alias Multatuli alias Max Havelaar was Eduard Dekker, die in 1911 met (inheems) Indonesisch Tjipto, zij n.l. de visie voor een Federatie van Staten, de Republik Indonesia Serikat, van wat sinds 1945 – 1949 Indonesië heette. Oud koningin Wilhelmina had dat in 1929 verboden verklaard en dat ging o. m. ten koste van WO II Japan en de verzelfstandiging of wel de Onafhankelijkheid van de Republik Indonesia – MERDEKA , MERDEKA !
   Zij had ook nog eens de oorlog aan Japan vanuit Engeland verklaard. Nederland had geen echt leger ná 5 dagen binnengevallen en idem dito Nederlands-Indië, maar ze hielden nog 40 dagen stand.
   De Regeringen waren en zijn allemaal (onbewust) te gierig (krenterigheid van de Engelsen ) om aan Defensie geld uit te geven. Ma.w. betekent dat natuurlijk ‘een zware onverantwoordelijkheid’ van de Ministers van alle Kabinetten. Heel veel (politiek) online de laatste 15 jaren over geschreven.
   Begrotingen ???
   Dagobert.

 5. Jan A. Somers zegt:

  De pensioenpremies en de verzekeringspremies zijn altijd in Nederland terecht gekomen en hier gebleven. Eigendom van de gerechtigden. Na de oorlog uitgekeerd. Voor ambtenaren via SAIP. Voor andere gepensioneerden door hun pensioenfondsen. Voor verzekerden uitgekeerd door die maatschappijen. Behalve door Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse maatschappijen (kleine lettertjes!).

  • PLemon zegt:

   Zie het uitgebreid onderzoek hierover. …271 pagina’s.

   ***Het levensverzekeringswezen in Indië voor en tijdens de Japanse bezetting. 101. 2.1 Indië en ….. Institutioneel onderzoek naar overzeese pensioenen en eenmalige uitkeringen aan Indische o o r l o g s s l a c h t o f f e r s [PDF]
   Onderzoek naar de p a r t i c u l i e re bank- en levensverzekeringstegoeden van Nederlanders in Ne d e r l a n d s – Indië

   http://www.staal.bz › v-Galen-Eindrapport

   .

 6. bokeller zegt:

  ##En onze geschiedenis van het moment dat we aankwamen in Nederland dan.
  Wordt dan onder het tapijt geveegd vanwege de subsidie?###

  Afbeeldingsresultaten voor papieren bootjes vouwen
  500 x 425 · png
  maakmagazine.blogspot.c…
  Geen zorgen, daar heeft ’t Indisch Herinnerings Centrum
  wat op gevonden door oa. ’n tig Papieren bootjes
  hangend aan een touwtje vanaf het plafond en wel
  in de laatste zaal van het Museum Bronbeek.
  siBo

 7. Huib zegt:

  Was eigenlijk het Tropenmuseum in Amsterdam niet het museum waar je veel zaken over o.m. Ned. Indie kon zien?
  Dus waarom nog een museum.

  • Boeroeng zegt:

   Het Tropenmuseum laat Indonesië zien in de opstellingen.
   Niet de geschiedenis van Nederlanders cq indo-europeanen te Indië.

   • Jan A. Somers zegt:

    De meeste geschreven geschiedenis is terug te vinden bij het NA, maar natuurlijk ook in alle verzamelingen over de hele wereld. Pas nog een plaatje gezien van het tijdschrift van de Dutch Burgher in Sri Lanka! Het NA heeft wel tentoonstellingen gehad met prachtig materiaal. Maar het is archief. NA is geen museum.
    In het NA is er een grote verzameling stukken uit de tijd van de ‘repatriëring’! Uit mijn eigen verzameling heb ik hiervan wat naar Boeroeng gestuurd. Maar er is nog veel meer. Er is ook een mooie tentoonstelling over geweest. Ik denk niet dat er veel ‘Indische Nederlanders’ naar toe zijn geweest, ik heb er weinig over gehoord/gelezen. Midden in de weduwe van Indië!

   • Huib zegt:

    Nou, dan moet zo’n belangrijk onderwerp daar toch ook behandeld en tentoongesteld kunnen worden. Waarom zo’n nieuw Indisch Herinnerings Centrum in zo’n dure villa.
    Wie wordt daar beter van?

    • Boeroeng zegt:

     Dit Indisch Herinneringscentrum bestaat al 10 jaar en men gaat weg uit Bronbeek, omdat de overheid het niet meer ruimte geef . Dat pand aan de Sophialaan zal wel meer kosten dan huisvesting te Bronbeek. Tjaaa dan had de regering maar moeten ingrijpen en Defensie de opdracht geven een naastliggend gebouw te bestemmen voor het Herinneringscentrum.
     Dit derde centrum is een vervolg op 2 mislukte pogingen een Indisch Huis te vestigen.
     Het idee hiervoor ontstond ca 20 jaar geleden . Ook met het motief van erkenning en rechtsherstel. Een centrum voor herinnering, overdracht en ontmoeting.

     Het Indisch (oorlogs) herinneringscentrum heeft zeker wel een functie in herinnering en de geschiedenis overdragen. Daar worden Nederland en de nazaten van mensen met een Indië-achtergrond beter van.

    • Jan A. Somers zegt:

     Volgens mij blijven de grote tentoonstelling en de vele monumenten buiten in Bronbeek. Voor de meesten van ons DE plek voor herinnering. Wat wordt bij het nieuwe IHC hier tegenover gesteld?

    • Loekie zegt:

     De policy is, naar mijn stellige overtuiging, dat Bronbeek zijn langste tijd heeft gehad. Wanneer over enkele jaren het excessen-rapport uitkomt, zal die gelegenheid worden aangegrepen om een begin te maken met de ontmanteling van alles wat herinnert aan onderdrukking, kolonialisme, slavernij enz.

    • Boeroeng zegt:

     Loekie,
     Dat excessenrapport breekt de doofpot open en het is niet waarschijnlijk dat een tegenbeweging die doofpot hermetisch kan repareren in jouw verwachting van “zal die gelegenheid worden aangegrepen om een begin te maken met de ontmanteling van alles wat herinnert aan onderdrukking, kolonialisme, slavernij enz.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Wanneer over enkele jaren het excessen-rapport uitkomt” Wat bedoelt u hiermee? De excessennota is al vele jaren oud. Het onderzoek waar het hier om gaat is veel breder: Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Het programma, dat bestaat uit negen deelprojecten, (…) bezien vanuit een bredere politieke, maatschappelijke en internationale context. In dat verband zal ook uitgebreid aandacht worden besteed aan de chaotische periode van augustus 1945 tot begin 1946 – vaak aangeduid als de Bersiap – én de politieke en maatschappelijke nasleep in Nederland, Indonesië en daarbuiten. Daarin is er ook het project Getuigen/Tijdgenoten, onderdeel van het onderzoeksprogramma naar de dekolonisatie dat door het KITLV, NIMH en NIOD wordt uitgevoerd. In het project Getuigen/Tijdgenoten kunnen betrokkenen – mensen die tussen 1945 en 1950 in Indonesië verbleven en hun kinderen – hun persoonlijke ervaringen met de onderzoekers delen. Betrokkenen weten niet altijd welke gebeurtenissen of ervaringen al dan niet bekend zijn bij onderzoekers. In het project kunnen zij ervaringen waarvan zij het belangrijk vinden dat onderzoekers er kennis van nemen delen. Het project wordt gecoördineerd door Eveline Buchheim en Fridus Steijlen.

    • Loekie zegt:

     Jawel, maar ook een keer alledaags simpel denken. U en vele anderen kunnen hun ding vertellen, dat wordt dan ergens opgeslagen, maar de clou was, is en blijft dat men wil weten of Nederland huis heeft gehouden. Het antwoord is al bekend: Ja! Al het overige doet er niet toe en gaat ten onder aan hetgeen men wil weten, zeggen, bevestigen: Nederland heeft in Indonesië huisgehouden. Eén gedocumenteerde casus is hiervoor al genoeg. Het gaat niet om wetenschap! Het gaat niet om geschiedschrijving! Het gaat om politiek! Het gaat om “recht” doen aan moderne maatschappelijke en politieke opvattingen! En die opvattingen eisen een afrekening met en een afstand nemen van het verleden. In dat kader past straks ook een afbouw van zoiets als Bronbeek.

    • Ron Geenen zegt:

     @Waarom zo’n nieuw Indisch Herinnerings Centrum in zo’n dure villa.
     Wie wordt daar beter van?@

     Ben wat gaan speuren in de geschiedenis van het Indisch huis en steeds verschijnt er een naam, die nu weer op het nieuwe adres opduikt. De controversiële hr. Delhaye, die nog steeds aan de touwtje trekt van het IP. Waarom doet de Indo gemeenschap in Nederland er niets tegen?
     Als de gedachte “sudah laat maar” is, dan zal het nieuwe IHC ook tot mislukken gedoemd zijn.

     https://peterflohr.blog/2017/07/27/brevet-van-onvermogen-indisch-platform-onder-leiding-van-silfraire-delhaye/

     https://haagseveteranensocieteit.wordpress.com/tag/silfraire-delhaye/

     https://reawaruw7.com/2016/07/28/hoopstrijd-is-onze-strijd-ook/

    • Anoniem zegt:

     Waarom is Delhaye controversieel?

    • Boeroeng zegt:

     Ron,

     Indisch Huis 2 moest sluiten in 2006: geen poen meer.
     De hr Delhaye had daar niets mee te maken.
     De opvolger van nr 2 is Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.
     Eveneens zonder de heer Delhaye.

    • Ron Geenen zegt:

     B:
     De artikelen over hem zeggen mij genoeg. En dan heb ik nog niet eens het artikel van Peggy Stein genoemd. Ter voorkoming van meerdere onenigheid kan hij beter aftreden en verdwijnen. Zijn reputatie staat momenteel bepaald niet op een hoog pijl.

    • Anoniem zegt:

     Niet op hoog peil…?
     Waarom treedt Trump niet af?

    • Ron Geenen zegt:

     @Waarom zo’n nieuw Indisch Herinnerings Centrum in zo’n dure villa.
     Wie wordt daar beter van?@

     In wezen niemand, maar ik heb wel een idee waarom. Je herinnert waarom de eerste versie van het Indisch huis failliet ging. Bij de tweede liep het ook niet na behoren. Volgens mij is het Bronbeek maar een verzinsel. Het VWS wil graag weer in de picture vallen van de Indische mensen. Misschien een soort afleidingmanoeuvre. Daarnaast kunnen ze de aangeboden subsidie in Den Haag beter controleren. Daarom wil ik persoonlijk graag weten wat de spelregels voor de subsidie zijn. Het is a two way street. Wat staat er tegenover? Ik heb hierover al een artikel op mijn web geplaats. Ik heb namelijk vragen.

    • Jan A. Somers zegt:

     “ook een keer alledaags simpel denken” Ja, uit dat simpel denken komen ook al die nullen tevoorschijn. Ik hoop dat dat nieuwe onderzoek ook daar eens een eind aan maakt. En dat onze bersiapdoden ook eindelijk werkelijkheid worden.

    • Arthur Olive zegt:

     Anoniem schrijft:
     Waarom treedt Trump niet af?

     Ik neem aan dat de hr. Delhaye gekozen is door het IP bestuur. Hij kan dus ook verwijdered worden door het bestuur zonder bewijs dat er een overtreding is gemaakt.
     Trump is gekozen door het volk en kan alleen verwijdered worden door 2/3 Senate onder toezicht van een Chief Justice als bewezen kan worden dat er een ernstige overtreding is gemaakt. Het Congress kan ook de verwijdering beginnen.
     Tot nu toe is er niets bewezen over Trump en de bron van linkse pers berichten zijn allemaal anoniem.

   • Boeroeng zegt:

    Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek wilde weg uit Bronbeek.
    De overheid deed niks om het meer ruimte te geven daar.
    Men was niet zo geïnteresseerd in het wel en wee van IHCB
    En zo zal het ook zijn in Den Haag……. geen controle….overheid is niet zo geïnteresseerd.

 8. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  De voorloper van het “Het Indisch Herinneringscentrum” te Bronbeek heette het “Herinneringscentrum Het Indisch Huis” gelegen aan een statig en peperduur pand aan de Javastraat in Den Haag. Door malversaties raakte die tent failliet.

  Nu wordt een Herinneringscentrum verplaatst naar een evenzo zo statig dus duur pand aan de Sophialaan, op korte afstand van dat andere toenmalige Indisch Huis. Dus we hebben er jaren overgedaan om dat Herinneringshuis te verhuizen van het ene naar het andere pand in Den Haag.

  Die verhuizing doet me denken aan een liedje van Drs P., Heen en Weer:

  We zijn hier aan de oever van een machtige rivier
  De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
  De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
  Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
  En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed
  Want dat is van belang voor als u oversteken moet
  Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer
  En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer
  Heen en weer
  Heen en weer
  Heen en weer
  Heen en weer

 9. George zegt:

  The Hardship of Accounting: Never ask of money spent
  Where the spender thinks it went.
  Nobody was ever meant
  To remember or invent
  What he did with every cent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.