Sophialaan 10 gaat door.

Samen met vertegenwoordigers van de Nederlands-Indische gemeenschap (Indisch Platform, Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945) heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afspraken gemaakt over de verankering van het Indisch verleden in de Nederlandse samenleving. Belangrijk onderdeel van deze zogenaamde collectieve erkenning is een centrale ontmoetings- en herinneringsplek, een Indische pleisterplaats,  aan de Sophialaan 10 in Den Haag. Ook zijn afspraken gemaakt over het verbreden van herdenkingsactiviteiten en het zorgaanbod voor de eerste generatie Indische Nederlanders. Van Rijn stelt voor de plannen jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro beschikbaar. Vanaf 2022 is dat jaarlijks 1 miljoen euro. Dat schrijft de bewindsman vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.    Rijksoverheid.nl

Het kabinet trekt extra geld uit voor de Indische gemeenschap in Nederland. De bijdrage is bedoeld voor een ontmoetings- en herinneringsplek in Den Haag, zorg en herdenkingsactiviteiten.Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) spreekt in een Kamerbrief van een ”collectieve erkenning”. Jaarlijks gaat het tot 2022 om 1,5 miljoen euro en vanaf dat jaar ieder jaar structureel om een bijdrage van 1 miljoen NU.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op Sophialaan 10 gaat door.

 1. Boeroeng zegt:

  De overheid moest toch de huisvestingskosten van het Indische Herinneringscentrum betalen en jaarlijkse onkosten voor Indisch Platform en de Stichting 15 augustus.
  Dit lijkt me een sigaar uit eigen doos, florijn uit eigen indische djompet.
  Het zal wel zijn dat de huisvestingskosten voor het Indisch Herinneringscentrum hoger zijn dan in Bronbeek, maar de overheid weigerde daar het centrum meer ruimte te geven voor expositie en ontmoetingsruimte ….
  Ook al zijn het meer zilverlingen in deze opzet….toch, om dit collectieve erkenning te noemen is wederom bedrog….. afkoopsom nr 4
  Er is nog steeds geen volledige erkenning van de salarisrechten van militairen en ambtenaren en de normale rechten van hun erfgenamen.
  En wederom erkent de overheid niet werkelijk dat ze de boel belazert. En sinds 1945 belazerde.
  Nog steeds hetzelfde doen.

  • rob beckman lapre zegt:

   Mee eens,”eens belazerd,altijd belazerd”.De beruchte beslissing van de regering(1951)dat teveel NL paspoorten TEN ONRECHTE aan Ind.Nl.waren afgegeven,waar zelfs de Hoge Raad(1954) mee instemde!.Indo’s-zelfs opgeroepen als dpl.militair /reservist(!!!),menende dat zij NEDERLANDER waren,werden in de 50’er jaren als “niet Nederlander” beschouwd.Dus; eenmaal gepakt,en daarna nog eens nog harder!
   Bronnen: Wim Willems.

  • Loekie zegt:

   “De overheid moest toch de huisvestingskosten….”
   Moest? Moest? Weet je zeker dat de overheid dat moest / moet ?
   De overheid zou op enig moment ook kunnen zeggen: jongens, bekijk het even, doe je eigen ding en betaal dat ook zelf?

   • Boeroeng zegt:

    Dat “moest” de overheid eg wel, volgens het eigen beleid.
    Die kosten begonnen bijna 20 jaar geleden met het Indisch Huis nr 1 , als afkoopsom nr 2, onderdeel van het Gebaar.
    Daarna werd het Indisch Herinneringscentrum in het project oorlogsherinneringscentra gezet die de overheid wilde.. oa Westerbork is er een van .

    Het gaat hier om Nederlandse geschiedenis, waar de overheid zorg voor heeft.
    Honderden miljoenen voor een renovatie van het rijksmuseum en een paar miljoen voor dit Indisch herinneringscentrum.
    Ook absurd als de overheid zegt tegen de Nederlandse gemeenschap: dat rijksmuseum en al die andere musea betalen we niet meer… doe dat zelf maar

 2. bokeller zegt:

  Nog een ander ”PAN”en niet zo ver uit onze geschiedenis.
  Onze INDISCHE mensen de op onmenselijke wijze omgekomen mannen-
  vrouwen en kinderen NA de 2eWERELD OORLOG
  Dat hoort ten allen tijde in ONS Indisch geschiedenis.
  Het Indisch Herinneringshuis heeft nmw. (BRONBEEK)
  nooit deze afschuwelijke periode naar voren gehaald.
  siBo

 3. Ron Geenen zegt:

  Een vriend van mij heeft mij het artikel ook toegestuurd. Hij heeft, door zijn functie, persoonlijk aan de voorbereiding/opzet een bijdrage mogen leveren
  http://www.nu.nl/binnenland/4876319/indische-gemeenschap-krijgt-extra-bijdrage-zorg-en-herdenking.html

 4. Huib zegt:

  Heeft iemand al iets gelezen of er geld en een mooie plek beschikbaar komt voor een Nationaal Bersiap monument? Duizenden Mannen, Vrouwen en Kinderen liet op afschuwelijke wijze het leven.
  En onze Overheid en Indische stichtingen en Bobo’s kraaien er niet om. They don’t give a damn.

  • rob beckman lapre zegt:

   They sure dont!!.Links-,of rechtsom,je wordt door politici “gepakt”(gebruik dat andere woord maar niet).Men had/heeft honderden milioenen over om “vluchtelingen”(waren wij Indo’s GEEN vluchtelingen?)welkom te heten,een woning,een zak geld, ziektekosten verzekering,en een VERBLIJFSVERGUNNING aan te bieden.Tegen de indo’s zei men “niet l….. maar poetsen”,en (stilletjes)als je je ondankbare mond opent sturen we terug(bv.naar het onherbergzame Nw Guinea”).Zoals ik eerder,elders,schreef “business is(veel)belangrijker dan de eigen(?)NLers tegemoet te komen.Waarom het ? bij “eigen Nl’ers”?Simpel: het Werner Rapport twijfelde aan de Indo’s…….is dat beeld verdwenen?Ik voel -nog dagelijks,bewijzen in overvloed-dat er NL’ers zjn die menen dat hun blanke huid hun een prominente positie in onze samenleving geeft.Racisme-men ontkent het-bestaat nog steeds(zeker in de oudere categoreen).

  • Jan A. Somers zegt:

   “Nationaal Bersiap monument?” Waarschijnlijk heeft u de doodgebloede discussie over het bersiapbankje bij het Indisch Monument in Den Haag gemist. Mijn idee was een eenvoudig, maar mooi en duurzaam stenen bankje met plaquette of inscriptie (het woord BERSIAP is voldoende). Als aanvulling van het mooie Indisch Monument, dat is een prachtige plaats, goed bereikbaar met openbaar vervoer. Kun je lekker zitten mijmeren, luisteren naar de stemmen in de wind (kabar angin). Ik vind mij te oud en krakkemikkig om het voortouw te nemen. Er zijn toch heel veel jongere mensen uit Indië? En dat kan toch via het IHC? Daar staat toch het woord HERINNERING in? En volgens het persbericht: “ligt op een steenworp afstand van (…) het Indisch Monument”.

   • Ron Geenen zegt:

    @Er zijn toch heel veel jongere mensen uit Indië? @

    Welke jongere mensen? Die zijn toch niet in Indie geboren? Zij hebben alleen het Indo zijn geërfd
    De meesten weten er haast niets van. En waarschijnlijk willen ze er zelf niets van weten, de enkele uitzondering daargelaten.

  • Loekie zegt:

   Een monument is een monument. Met de allure van een monument. Een bankje waarop men gaat zitten en dan scheten laat, of waarop men gaat liggen om zich voort te planten, doet m.i. geen recht aan het herinneren van bersiapslachtoffers.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Huib zegt 12 augustus 2017 om 10:50: “Heeft iemand al iets gelezen of er geld en een mooie plek beschikbaar komt voor een Nationaal Bersiap monument?”

   Ik lees in de inleiding van dit topic onder meer: “Samen met vertegenwoordigers van de Nederlands-Indische gemeenschap (Indisch Platform, Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945) heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) afspraken gemaakt OVER DE VERANKERING VAN HET INDISCHE VERLEDEN IN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING”.

   Nah itoe dia! De hoofdletters zijn van mij. De zinsnede liegt er niet om. Een waardig bersiapmonument op een waardige plaats waar de Indische gemeenschap kan gedenken en waar de Nederlandse samenleving niet omheen kan past m.i. geheel in het kader van de gemaakte afspraken.

   Dus ….. waarom die genoemde Indisch gerelateerde instellingen die deze afspraak met de staatssecretaris hebben gemaakt niet benaderd met een idee en een verzoek?

   Pak Pierre

   • Pierre de la Croix zegt:

    P.S.: IJzer smeden wanneer het nog terlaloe panas is. Dadelijk is Van Rijn weg en zegt de nieuwe regeringsploeg dat er niets over een bersiapmonument staat in het regeeraccoord.

    PP

 5. Boeroeng zegt:

  12 aug 2017  PERSBERICHT |
  Het Indisch Herinneringscentrum heeft een nieuw onderkomen gevonden in Den Haag. Binnenkort verhuist het Indisch Herinneringscentrum naar de Sophialaan 10. Hier wordt het herinneringscentrum een belangrijke pijler van de nieuw te vormen centrale ontmoetings- en herinneringsplek waar de Nederlands-Indische geschiedenis, van toen naar nu, centraal staat.
  Op deze locatie kan het Indisch Herinneringscentrum invulling geven aan de gewenste groei en ontwikkeling tot een volwaardig herinneringscentrum. Een plek waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de nasleep daarvan (de Bersiap-periode, de dekolonisatieoorlog en de repatriëring) levend wordt gehouden voor nu én de toekomst.
  De directeur, Yvonne van Genugten, is verheugd met de verhuizing van Arnhem naar Den Haag: “Nu kunnen wij de gewenste groei realiseren en onze kerntaken optimaal vervullen. Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland en de internationale stad van Vrede en Recht”.
  De nieuwe locatie is centraal gelegen in het Willemspark, tussen het Museumkwartier en het Mesdagkwartier, en ligt op een steenworp afstand van de Archipelbuurt en het Indisch Monument.Het herinneringscentrum is er voor een nationaal en internationaal publiek met aandacht voor het Indisch erfgoed. Ook thema’s tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis, waarmee actuele ontwikkelingen inzichtelijk kunnen worden gemaakt, krijgen hier een plek. Naast een permanente tentoonstelling ontwikkelt het Indisch Herinneringscentrum een Kenniscentrum Repatriëring en is het actief op het gebied van publieksactiviteiten, educatieve projecten, publicaties en tijdelijke tentoonstellingen.
  Het Indisch Herinneringscentrum bouwt daar samen met haar bezoekers, de Indische community en maatschappelijke- en wetenschappelijke stakeholders aan ‘het Indisch Geheugen van de Toekomst’.

   Indisch Herinneringscentrum

  • Jan A. Somers zegt:

   “Naast een permanente tentoonstelling ” Is dat de huidige tentoonstelling in Bronbeek die wordt overgebracht?

  • Loekie zegt:

   Wat ik me afvraag: oorlog, bersiap, repatriëring, aanpassing en wat al niet worden herdacht. Maar wordt in het kader van het Indische verleden ook tempo doeloe herdacht? Je weet wel, de tijd en het leven waarin toean belanda de koloniaal was, de Indonesiër de inlander, de Indo’s op verschillende niveaus daartussen huppelden, de vreemde oosterlingen, hun leven, hun werken enz. Of blijf tempo doeloe een gesloten boek vanwege gevoeligheden en begint het Indische verleden pas bij de komst van de Jap?

 6. Huib zegt:

  @Boeroeng

  Bedankt voor plaatsing van het persbericht van Mevrouw van Genugten.

  Maar toch is het me niet helemaal duidelijk OF er naast een hoop bla-bla ook daadwerkelijk word gezegd dat het voornemen is van Het Herinneringscentrum en van Rijn om op die mooie plek in den Haag behalve een kenniscentrum ook een echt BERSIAP MONUMENT op te richten voor de duizenden burger slachtoffers, Mannen, Vrouwen en Kinderen Na 15-8-1945. De grootste groep slachtoffers vielen wel uit de ‘ zgn. bevoorrechte’ groep Buitenkampers.
  Waren het niet uiteindelijk de gevolgen van de Bersiap dat al die ruim 300.000 Indische Nederlanders het land zijn uit getrapt en/of het moesten ontvluchten en hun heil in Nederland en elders moesten zoeken?.

  • Boeroeng zegt:

   Ik denk niet dat het Indisch Herinneringscentrum een plan heeft voor een bersiapmonument. Maar de bersiap en de exodus wordt wel genoemd als ook waard te herinneren .

   • bokeller zegt:

    ##Een plek waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de nasleep daarvan (de Bersiap-periode, de dekolonisatieoorlog en de repatriëring) levend wordt gehouden voor nu én de toekomst##

    Dit is het !
    Ik ben het alleen al vaker tegengekomen,
    tenminste de slogan dan.
    Misschien ,misschien kan ik ’t nog meemaken.
    siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    “Ik denk niet dat het Indisch Herinneringscentrum een plan heeft ” Ik weet niet wat ze allemaal aan plannen hebben. En dat IHC is toch van ons? Ook van onze belastingcenten? Mogen we best wel wat van zeggen? In mijn ogen is dat ‘bankje’ alleen maar het volledig maken van het Indisch Monument. Dat Monument houdt op 15 augustus 1945 op. Moet je niet moeilijk over doen, gewoon zo laten, dat ‘bankje’ is gewoon een vervolg erop. Simpel. Voor heel veel mensen is 1945-1946 persoonlijk erger geweest dan 1942-1945. De bersiap heeft in Soerabaja meer slachtoffers gemaakt dan de Japanse bezetting. Zo’n ‘bankje’ is dan toch het minste wat je kunt doen? Zonder bla bla, gewoon in jezelf herdenken. Of zitten we daar op (alleen!!) 15 augustus alleen maar weer te wachten wat of de hotemetoten ons komen voorspelen? Mijn Zeeuws meisje en ik komen al lang niet meer op 15 augustus, veel te veel volk. (wel TV natuurlijk, meestal een goede reportage). We komen een paar dagen erna, naar de bloemstukken kijken, en onder de bomen op het daar aanwezige bankje even stil zijn. Dan weer met lijn 1 naar huis. Of mag je alleen op 15 augustus herdenken?

    • Jan A. Somers zegt:

     ff vergeten: Mijn schoonmoeder heb ik nooit gekend, is bij de bevrijding van Vlissingen overleden aan verwondingen. Wij gaan nooit naar de herdenking op 11 november. Gewoon in de zomer, op dat bankje op dat ereveld even stil zijn. Je boterhammetje eten, en dan weer in de bus.

    • Indisch4ever zegt:

     Het bankje van Jan

  • Loekie zegt:

   “Het is de bedoeling dat het Indisch Herinneringscentrum, het Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden gehuisvest in een statig pand aan de Sophialaan.”
   Da’s nieuw voor mij, dat het Moluks Museum er ook wordt gehuisvest.

   https://www.trouw.nl/samenleving/den-haag-krijgt-weer-een-indische-pleisterplaats~ad1b10cf/

   • Pierre de la Croix zegt:

    Een Indische pleisterplaats voor oud zeer, c.q. een doekje voor het bloeden.

    Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Misschien komt er iemand op het idee om zijn achterstallig salaris in Indonesië op te vragen. Daar heb je in eerste instantie niet eens een advocaat-.procureur voor nodig. Lekker goedkoop. Zeeuws meisje: geen cent teveel hoor.

 7. Anoniem zegt:

  Persbericht
  Amstelveen 11-08-2017

  De grote misleiding door Martin van Rijn
  Uit een interne mededeling van het Indisch Platform (niet bevoegd op te treden namens de gehele Indische Gemeenschap) blijkt dat Staatssecretaris Martin van Rijn heeft besloten tot o.a. een nieuw Indisch Huis (Indisch Herinnerings Centrum). Hij zegt dit besproken te hebben met de Indische Gemeenschap.
  Dit is niet juist. Er is geen enkel overleg geweest met de grootste Nederlandse vertegenwoordiger van de slachtoffers Jappenkampen Stichting SVJ.
  Hierbij heeft de voorzitter van het IP de rol naast VWS van “toezicht houdende coördinator”. Schandelijk na alles wat in 2016 en in dit jaar is gebeurd binnen het Indisch Platform: ondemocratisch wanbeleid .
  Een onafhankelijk toezicht zou hier minstens op zijn plaats zijn, gezien het
  verleden.

  Het Indisch Huis
  Uit een geheim rapport, gemaakt door voormalig staatssecretaris Robin Linschoten, op verzoek van de Tweede Kamer, is komen vast te staan dat bij het Indisch Huis sprake was van een falend financieel management en een ernstig tekortschietend bestuur.
  Vastgesteld is een financiële schade van € 1,5 miljoen Euro. Jaarlijks werd al een subsidiebedrag ter beschikking gesteld aan het Indisch Huis van ca.
  € 0,5 miljoen Euro.

  Eindverantwoordelijk voor deze zaak waren het Min.van VWS: Staatssecretaris Ross van Dorp en Jan de Kleijn van het Indisch Platform. Ook was de toenmalige directeur verantwoordelijk.

  Vele miljoenen van ons belastinggeld weggegooid , zonder dat er straffen werden opgelegd.

  Om deze zaak maar in de doofpot te stoppen werd er op initiatief van VWS een
  nieuwe organisatie opgericht: Het IHC (Het Indisch Herinnerings Centrum).
  Hier werden wederom miljoenen Euro’s beschikbaar gesteld van ons belastinggeld.Van 2013 t/m 2015 meer dan € 2 Miljoen Euro.

  Tot onze grote verbazing blijkt nu VWS met een nieuw voorstel te komen tot verplaatsing van het IHC naar Den Haag; wederom een vernietiging van eerder verstrekte investeringen en subsidies.
  Ook heeft VWS opnieuw veel geld uitgetrokken voor deze verhuizing.
  Waar blijft het inzicht om goed om te gaan met onze belastinggelden.

  Als Indische Gemeenschap moeten wij reageren op dit wanbeleid!!!

  Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp

 8. Trudy Verstegen zegt:

  En de tani hij ploegde voort.
  Ja we kunnen wel aan de gang blijven, in een indertijd ‘geheim ambtsbericht’ werd al gesuggereerd om die z.g buitenlandse Nederlanders niet al te veel hun zin te geven of tegemoet te komen. De rest is historie een lange geschiedenis van vage beloften, halve waarheden en hele leugens. Er kwam mondjesmaat geld als pleister op de wonde, dit moest doorgaan als een soort erkenning. Van de 7500 gulden van Wiegel voor de oud Knillers in de jaren 80. De gesneuvelde Indische Huis projecten dat geheel op conto van de destijds Indische bestuurders en managers kan worden geschreven en die daar goed mee weg kwamen. De regering wilde geen gezichtsverlies en zag alleen hun angstige vermoeden bewaarheid dat die Indo’s niet te vertrouwen zijn en hun eigen nest zonder schaamte wilden bevuilen. Toen kwam het Gebaar waar niet iedereen gelukkig mee was maar waar velen graag hun projectje en ideetje mee wilden financieren en nog niet was dat Indisch volkje tevreden, zij moesten meer geld en meer erkenning, adoe hoe diep is de put die gedempt moet worden. Dus nu hebben wij een regeling dankzij het Indisch Platform en een nieuw Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. Zij we tevreden nee, we zullen moeten erkennen dat we het kind van de rekening zijn geworden. Er zijn gelukkig andere instanties, musea en archieven die onze geschiedenis hebben vastgelegd voor nu en later en er is een Indisch Monument ook verkregen dankzij de inzet van Indo’s. Nog steeds In Nederland Door Omstandigheden.

  • Jan A. Somers zegt:

   “voor de oud Knillers ” Waarom weer alleen die KNILlers? Het ging om alle Indisch ambtenaren, en dat waren er meer dan alleen maar KNILlers!

 9. Kathy Moen zegt:

  ,,Het zal ermee te maken hebben dat ik in het comité van aanbeveling zit voor het Indisch Herinneringscentrum dat in Den Haag komt.”

  http://www.ad.nl/den-haag/andree-van-es-over-indische-verleden~a9aa22d4/

  • bokeller zegt:

   Dat is dan wel een groot gemis van het
   Indisch Herinneringscentrum om nu na
   al die jaren,met hun inzet in het Museum Bronbeek
   achter te komen,dat nu nog heel weinigen in leven
   zijn die onze laatste geschiedenis bewust mee gemaakt
   hebben.
   Maar wel blijven lachen en beterschap.

   siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s