Grafplaat

Hans Boers hoorde van verwaarlozing van een grafplaat en sarcofaagdelen te Surabaya.
Dit keer niet afkomstig van de vervallen begraafplaats Peneleh, maar afkomstig uit Bandung.
Het zijn grafdelen van Johan van Engelbert van Bevervoorde.
Zie de foto van zijn beeld te Bronbeek.

 

2 weken geleden werd ik benaderd door een kennis uit Surabaya, die mij opmerkzaam maakte op het feit, dat er een grafplaat en delen van een sarcofaag langs de kant van de weg in centrum Surabaya lagen en dat de grafplaat als koffie tafel gebruikt werd door arbeiders.
Hij stuurde mij foto’s ervan door en verzocht mij of ik wellicht kon helpen om deze grafplaat t.b.v. de Indonesische heritage veilig kon laten stellen.

Ik heb de grafplaat onderzocht en deze bleek betrekking te hebben op het graf van Kapitein Vlieger Johan Engelbert van Bevervoorde, die een borstbeeld op het terrein van Bronbeek heeft staan. Deze kapitein Engelbert van Bevervoorde is in 1918 verongelukt op het vliegveld te Bandung en aldaar ook begraven.
Het borstbeeld kwam later pas in 1924 tot stand en werd geplaatst in het park te Bandung nabij de legerkazerne.
In 1957 is het borstbeeld aan Bronbeek geschonken, omdat men bang was, dat het beschadigd zou worden door onlusten en dergelijke.

Ik heb daarop enkele kennissen in Nederland hierover ingelicht ( waaronder het Nederlands Leger) en hen om hulp gevraagd.
Er is toestemming gegeven om het de grafplaat veilig te stellen op een goede plaats te Surabaya, mits men er zelf voor kan zorgen, dat de grafplaat en resten van de sarcofaag vervoerd worden en mits er een schriftelijke toestemming van de Gemeente Surabaya aanwezig is om de grafplaat en sarcofaag resten weg te halen en veilig te stellen.

Ik heb daarop mijn kennis te Surabaya die de grafplaat en sarcofaag in eerste instantie had ontdekt hierop bericht dat er mogelijkheden waren om deze artifacts veilig te stellen, maar deze man heeft zich teruggetrokken van dit geheel, omdat hij werkzaamheden heeft en niet makkelijk vrijaf kan nemen om dit te regelen. (Pickup truck, vorklift en arbeidskrachten) ondanks mijn toezegging, dat de financiële kant van dit plaatje door privé betaald zou worden.

Ik heb toen medegedeeld dat ik (persoonlijk) mij van deze zaak terugtrek, omdat de communicatie slecht verloopt en mede wegens terugtrekking van de kennis te Surabaya. Ik kan moeilijk vanuit Nederland het hele gebeuren regelen, zonder dat een belanghebbende aldaar een oogje in het zeil houdt, want anders kan ik net zo goed mijn geld in de Maas denderen of een boerensloot.

Inmiddels is Eddie Samson te Surabaya, die veel doet voor de Heritage van Surabaya doet en heeft gedaan, door derden hierover benaderd en volgens Eddie in zijn berichtgevingen naar deze derden toe, bestaat ook de mogelijkheid, dat de artifacts op het Burgerkerkhof te Surabaya OF in de Loge de Vriendschap te Tunjungan Surabaya veilig gesteld kan worden.
Momenteel is het een soort patstelling geworden, omdat Eddie Samson vrij moeilijk te bereiken is , hetzij via internet, hetzij telefonisch en omdat de hele kwestie via derden moet lopen en Eddie zijn berichten niet leest maar wel op internet groeperingen een oproep doet. Tja, zo blijven we natuurlijk aan de gang.

Dus momenteel is het wachten op wie nu de volgende stap doet in deze kwestie.
Mijn hulp is in elk geval wel weer opengesteld geworden voor deze kwestie en blijft de grote HAMVRAAG bestaan: Hoe in godesnaam is het mogelijk dat een artifact helemaal uit Bandoeng terecht is gekomen langs de kant van de weg in het centrum van Surabaya…..???? (Circa 700 km ver weg).

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

14 reacties op Grafplaat

 1. Hans Boers zegt:

  @ Loekie: Dank voor link en advies…. Dit is een overweging waard en plaats het voorlopig op de lijst van eventuele mogelijkheden.

  @ OPROEP AAN EDDIE SAMSON (mocht hij hier verdwaald zijn), JOS CRAWFURD ZIJN NEEF, die hier wel eens langs komt…Jos buurjongen: wellicht kan jij Eddie bellen of whatsappen en hem vragen of hij alsjeblieft zijn berichtenbox wilt openen en of hij alsjeblieft niet op andere fora een oproep wilt plaatsen zonder eerst zijn berichtenbox wilt lezen??? Hij heeft mijn adres en telefoonnummer !!!!!

  @OPROEP aan derden. Is er wellicht iemand die kennissen heeft te Surabaya, die een oogje in het zeil kunnen (kan) houden wat betreft het aanvragen van een vergunning tot vervoer bij de Gemeente en het regelen van transport en arbeidskrachten? Nogmaals: De financiele kant ALDAAR van het vervoer, arbeidskracht en vergunning wil ik voor mijn eigen rekening nemen.
  Het gaat om het vervoer van het centrum van Surabaya naar een veilige plaats elders in Surabaya, waar het artifact dan een goede rustplaats krijgt.

  @OPROEP aan eventuele familieleden van Johan Engelbert van Bevervoorde, die wellicht genegen zijn om deze artifacten naar NEDERLAND Bronbeek te halen, als eer en respect aan hun overleden familielid?

  @ OPROEP aan diegene die wellicht goede ingangen heeft bij BRONBEEK? Opdat wellicht BRONBEEK hierin iets wil en kan betekenen???

  Wegens gezondheidsredenen mijnerzijds, ben ik niet in staat om zelf naar Surabaya te gaan, anders had ik deze kwestie allang zelf lokaal opgelost. Jammer.

  Bij belangstelling: mijn email adres en eventueel telefoonnummer is bij de webmaster Boeroeng te verkrijgen.

  Dank voor eventuele interesse en hulp.

 2. jokeendirk zegt:

  “Geweldig idee”, roept onze Indonesische vriend uit Bandung. Hij logeert momenteel bij ons in Nederland. Hij was vroeger leerling op de Engelbert van Bevervoorde school in Bandung, is ex-Indonesische marinier en was jarenlang werkzaam in de Indonesische transportwereld. Tegenwoordig is hij actief als Nederlands sprekende gids op Java. Hij wil graag een actieve rol spelen in dit project. Ik heb Hans Broers inmiddels via messenger benaderd.

 3. Hans Boers zegt:

  Inmiddels nu eindelijk, vandaag 11 aug om 10:30 nederlandse tijd, contact gekregen met Eddie Samson, die voor me op pad gaat aldaar en die probeert de zaak tot een oplossing te brengen. Ik zal een vervolg verslag schrijven, zodra ik iets meer weet, voor de geinteresseerden op dit forum,

 4. kembang merah zegt:

  Mocht je weer vast zitten Hans, ken ik iemand die hier woont….maar heeft in Surabaya vrienden
  wonen….

 5. Bert van Willigenburg zegt:

  Hans oktober/november ga ik met vrienden naar Soerabaja ik ga daar kijken naar deze grafplaat zal daarvan foto’s maken en zal zeker Eddie Samson spreken wij logeren in het Majahapit hotel tegen over de Vriendschap Loge van de Vrijmetselaars. Morgen spreek ik Hans van de Akker van Bronbeek en zal e.e.a. voorleggen.

 6. Hans Boers zegt:

  Laatste update: Eddie Samson zal a.s. maandag 14 aug 2016 één en ander ter plaatse bekijken en bespreken in samenwerking met de overige leden van de Surabaya Heritage Club en het Gemeentebestuur van Surabaya benaderen en raadplegen.

 7. Hans Boers zegt:

  Even een algemene update. Doordat lezers dit item dupliceren naar hun FB pagina, ZONDER BRONNEN te vermelden en zonder erbij te vermelden, dat men zich bij de ondergetekende coordinator kan melden of bij het I4E die het dan wel naar mij doorstuurt, is nu een situatie ontstaan, dat er hulp aangeboden wordt aan diegenen die dit item gekopieerd hebben en men zich beledigd voelt als ik dan op die bewuste pagina antwoord, dat niet een ieder zich ermee dient te bemoeien en dat het verstandig is dat er een gecentraliseerde coordinator is, die via dit FORUM of via mijn website benaderen is.

  Het is het alom bekende verhaal van 50 kapiteins op één schip en in wezen is de boot nog steeds aan de kade gemeerd.

  Communicatie en coordinatie waren in mijn studie tijd vakken. Het schijnt dat deze nu vervallen zijn???

  Men leest NIET meer en kliedert wat letters neer et voila men heeft toch gedaan wat verlangt wordt?

 8. Leo Rampen zegt:

  Is Hans Boers bereikbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.