Doc: Opgevangen in Andijvielucht 

Een documentaire van Griselda Molemans.

Tussen 1950 en 1970 vertrokken zo’n 380.000 Nederlandse staatsburgers, onderdanen en loyalisten uit de nieuwe republiek Indonesië vanwege hun trouw aan ‘Koningin, volk en vaderland’. Na de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie Nederlands-Indië zagen deze Nederlanders van gemengdbloedige en inheemse afkomst zich gedwongen hun geboorteland te verlaten. Deze massale uittocht heeft jarenlang te boek gestaan als ‘de repatriëring’, een term waarmee goede zorg en overheidssteun wordt gesuggereerd. Niets is echter minder waar. De zeer gemêleerde groep ontheemden is opgezadeld met een forse schuld aan de Nederlandse overheid voor de kosten van de opvang. Daarnaast liet de ‘zorg’ van de overheid grote lacunes en zwakheden zien. Uit schaamte en vernedering hebben o.a. de gedupeerde Indische Nederlanders, Indo-Afrikanen, Chinese Nederlanders, Moluks KNIL- en marinepersoneel al die jaren gezwegen. Hoe komt het dat deze bittere werkelijkheid altijd verborgen is gebleven voor het grote publiek? Journalist Griselda Molemans deed onderzoek naar het audiovisueel materiaal vanaf augustus 1945. Uit onder meer reportages van de Rijksvoorlichtingsdienst en items uit het Polygoon- en NTS Journaal blijkt dat er nauwelijks sprake was van kritische verslaggeving. Kortom: de media namen het door de overheid geschetste beeld klakkeloos over.  ONS

Meer indië-uitzendingen van ONS deze maand.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Doc: Opgevangen in Andijvielucht 

 1. rob beckman lapre zegt:

  Ik hanteer nog steeds het-in mijn visie-onvolprezen boek van Wim Willems “Het onbekende vaderland”(uit druk), waar het beruchte “rapport van de commissie Werner”wat in 1952 (5 jaar voor de grote uittocht uit Indon.gebeurde)zijn (negatieve)werk deed(=”Indische nederlanders zich zowel economisch als sociaal niet in nederland zouden kunnen handhaven”).De Indo kreeg-als “voorschot”-het predicaat “lui” en “anti-sociaal”opgeplakt,terwijl jaren later bleek dat het verhaal niet klopte.Velen voelden zich miskend en grepen emigratie naar de VS met beide handen aan.

  • bokeller zegt:

   ##Het onbekende vaderland”(uit druk), waar het beruchte “rapport van de commissie Werner”wat in 1952
   (5 jaar voor de grote uittocht uit Indon.gebeurde)zijn (negatieve)werk deed(=”Indische nederlanders zich zowel economisch als sociaal niet in nederland zouden kunnen handhaven”).##

   In 1950 werden wij Indo militairen van het vm.Knil
   al te kakken gezet door Nederlandse Voorlichtings-
   Officieren.
   Botweg zonder enig voorbehoud ,dat wij en onze
   echtgenoten/kinderen ons niet kunnen ont
   wikkelen in Nederland en wij dus beter kunnen overgaan naar
   de TNI. of mobilisatie in Indonesie.
   Na enig Ramwerk ,kwam Ned.Nw.Guinea uit de
   toverdoos.
   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    @In 1950 werden wij Indo militairen van het vm.Knil
    al te kakken gezet door Nederlandse Voorlichtings-
    Officieren.@

    Dat was hetzelfde jaar dat moeder Geenen en haar kinderen een schrijven uit Nederland kreeg geen toestemming naar Nl te komen want zij hoorden in Indonesie thuis. Dat ondanks dat moeder al een NL paspoort in haar bezit had. De staat weigerde haar de reis naar NL te betalen.

    • bokeller zegt:

     Tsja Ron,
     Ook met nep huwelijken probeerden meisjes
     een Nederlandse status te verkrijgen,daar
     ze eerder werden afgewezen op hun
     afkomst.
     Ik ben ‘ns uitgenodigd voor zo’n huwelijks contact.
     siBo

 2. Jan A. Somers zegt:

  “en marinepersoneel ” Wat zijn de problemen met de werknemers van de KM? Met een Nederlands (niet Indisch) arbeidscontract? Zij hebben toch hun achterstallig salaris ontvangen? Zij zijn toch met periodiek verlof of pensionering naar Nederland gekomen, en hier opgevangen? Onvergelijkbaar met de Indisch ambtenaren waaronder KNIL? Of heb ik het goed mis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.