Herdenking van gevallen Familieleden.

Op 15 augustus herdenken wij de capitulatie van Japan. Die capitulatie betekende het einde van de Tweede Wereld Oorlog in Azië. Velen, Nederlandse en daarmede gelijk gestelde burgers, die het juk van de Japanse bezetters aan den lijve hadden meegemaakt en krijgsgevangen militairen , konden weer terug naar hun gezinnen of andere liefhebbende familieleden of vrienden.

Voor nog meer gezinnen en familie leden kwam er echter een brief, van het Rode Kruis of andere overheidsinstantie, die het droeve bericht bevatte dat degene , op wiens thuiskomst zij hadden gewacht, helaas nooit meer thuis zou komen, omdat hij of zij was overleden, door het optreden van de Japanse bezetter.
Zo ook bij de familie Boon en familie Jacobsz. Zij herdenken op 15 augustus hun vader of oom :

John Andela ( jongere broer van Mathilde Boon-Andela), die op 24 jarige leeftijd op 3 juli 1943 overleed aan ontberingen, die hij moest ondergaan als krijgsgevangene, die dwangarbeid moest verrichten aan de Birma – Siam spoorweg. Hij ligt begraven op het Ereveld te Kanchanaburi in Thailand.

Alexander Cornelis Hendrikus Boon ( echtgenoot van Mathilde Boon-Andela), die op 32 jarige leeftijd , op 24 juli 1944 overleed na torpedering van het Japanse transport schip ss ,,Tamahoku Maru’’, waarmee hij als krijgsgevangene naar Nagasaki werd vervoerd. Opgesloten in het ruim, is zijn gaf op de bodem van de Baai van Goto in het zicht van Nagasaki .

Francis Duncan Jacobsz, ( echtgenoot van Everine Juliana Jacobsz-Rommers), die op 39 jarige leeftijd ,op 2 januari 1945, overleed aan ontberingen, die hij moest ondergaan als krijgsgevangene, die dwangarbeid moest verrichten aan de Birma – Siam spoorweg. Hij ligt begraven op het Ereveld te Kanchanaburi in Thailand

George Rommers, ( jongere broer van Everine Juliana Jacobsz-Rommers), die op 19 jarige leeftijd overleed, nadat zijn schip Hr.Ms Prins van Oranje, door de Japanse torpedojager Yamakaze en patrouilleboot 38 met artillerievuur, ten zuiden van het eiland Bunyu in de Celebeszee tot zinken werd gebracht. Hij behoorde niet tot de overlevenden en zijn lichaam rust vermoedelijk op de bodem van de zee. Wij gedenken deze geliefde overleden familieleden, die hun leven gaven in dienst van Koningin en Vaderland.

Dat zij moge Rusten in Vrede

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

5 reacties op Herdenking van gevallen Familieleden.

 1. Willem Plink zegt:

  Zo kreeg mijn moeder in vier dagen tijd te horen dat haar broer in 1942 was gesneuveld te Kali Djati, haar vader in 1945 was geëxecuteerd in Nederland en haar man in maart 1945 was overleden aan de Pakan Baroe Spoorweg. drei doodsberichten in vier dagen tijd.

 2. Op 15 augustus zullen wij, de Nederlandse Ambassade i.s.m. de Oorlogsgravenstichting (OGS) op gepaste wijze al die oorlogslachtoffers die hier toen zijn omgekomen weer herdenken tijdens een Herdenkingsceremonie op het ereveld Menteng Pulo te Jakarta.

  • Jan A. Somers zegt:

   Bedankt voor die informatie. Zelf ben ik heel lang geleden bij een herdenking op Kembang Kuning geweest. Daar liggen twee tantes (op naam), en misschien mijn grootmoeder (naamloos in vak Pujon).

  • Ron Geenen zegt:

   Beste heer Robbert van de Rijdt,
   Hoop dat U voor mij en de familie Geenen even ook bij mijn vader Eddie Geenen in gedachte blijft stilstaan. Daar wij tot nu toe niet in staat zijn om zelf een kleine tegel van zijn graf naar Nederland kunnen en mogen hebben, is hij nu een gevangene van de staat Indonesie.

 3. Boeroeng zegt:

  Op voorspraak van Jacques Brijl is een Mobilisatie Oorlogskruis toegekend aan Francis Duncan Jacobsz.
  Tegelijk is ook Theodoor Pinchetti onderscheiden met een MOK. Zijn zoon is gehuwd met een dochter van A.C.H. Boon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.