Keuringsdienst sluit beroemd Haags restaurant Garoeda

Het beroemde Indonesische restaurant Garoeda in Den Haag moet per direct sluiten omdat de hygiëne in de keuken onder de maat is.  Het restaurant op het mooiste plekje van Den Haag, aan de Kneuterdijk, was onlangs nog gezellig en smakelijk decor van het verzoeningsdiner van Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (Christen-Unie). AD.nl

Of zij last hebben gehad van de rijsttafel is niet naar buiten gekomen, maar voor de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de hygiënekwaliteit van met name de gele rijst zo slecht dat tot onmiddellijke sluiting is besloten.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Keuringsdienst sluit beroemd Haags restaurant Garoeda

 1. Wal Suparmo zegt:

  In Indonesie is het HOE BUILER HOE LEKKERDER. Vooral de Chinese restaurants.En niemand is na honderden jaren OOIT dood gegaan door in/uit een vuile restaurant te eeten.De authoriteiten zoeken altijd wat om wat tedoen. MATJEM-MATJEM maar!.

 2. Ron Geenen zegt:

  “Indonesisch?” Prachtig. Hun menu is 2 talig, NL en EN. Daarnaast heel wat babi gerechten.
  En dan “Rijsttafel”

  • PLemon zegt:

   @Hr Ron G “de Rijsttafel”

   Tja , die rijst…

   ***Voedselvergiftiging door slechte hygiëne in restaurant: ‘Je proeft ’t niet, dat is het lastige’ 
   De lijst bevat ook opvallend veel restaurants die gebaseerd zijn op de Oosterse keuken. Maar liefst 69 restaurants op de lijst serveren Chinese, Indonesische, Japanse of Thaise gerechten.
   Rijst is een risico’
   En dat is niet zo gek, zegt microbioloog Rijkelt Beumer tegen RTL Nieuws. “Rijst vormt een risico. Vaak koken Aziatische restaurants ’s ochtends al een grote pan rijst, waar ze de rest van de dag uit scheppen.”

   “Het probleem is dat de rijst in die pan lauwwarm blijft, en dus een ideale voedingsbodem is voor allerlei bacteriën. Dat hoeft niet meteen erg te zijn, als de rijst voor het serveren nog eens opnieuw door en door verhit wordt zodat de bacteriën gedood worden. Maar dat gebeurt dus niet altijd even goed.”

   Er zijn volgens Beumer behalve rijst ook andere producten waar het vaker mis mee gaat. “Bij een pasta die al eerder op de dag bereid is, heb je hetzelfde probleem. En op rauwe groenten, die dus niet verhit zijn, kunnen ook nog veel bacteriën zitten.”

   Misselijk en overgeven
   Toch zijn bacteriën niet per se een probleem, zegt Beumer. “In Thailand eten ze zelfs bedorven kip, die gewoon stinkt. De truc is dus om alles dóór en dóór te verhitten. Zo dood je alle bacteriën.”

   Maar als dat niet gebeurt, kun je flink ziek worden. “Bij een voedselvergiftiging word je binnen een paar uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten misselijk, en ga je overgeven. Je voelt je een dag ziek, en daarna misschien nog wat slapjes”, vertelt Beumer.
   Buikpijn en diarree
   Maar bij een voedselinfectie ben je er slechter aan toe. “Dat merk je meestal pas na een uur of acht. Je krijgt flinke buikpijn en diarree.
   https://www.rtlnieuws.nl/cookiewet?html5=true&referrer=https%3A%2F%2Fwww.rtlnieuws.nl%2Fnederland%2Fvoedselvergiftiging-door-slechte-hygiene-in-restaurant-je-proeft-t-niet-dat-is-het-lastige.

 3. Koos van Gemert zegt:

  Slecht is slecht , Goed werk van de Keuringsdienst .
  Eerlijk is eerlijk .

 4. Alex zegt:

  Het is ook wat je gewend bent natuurlijk… we zijn hier zooooo hygiënisch allemaal.. elk voordeel heeft dus duidelijk een nadeel … heel jammer dit… dan moet het wel erg zijn geweest of zit er een of andere vastgoed bobo achter dit abrupte eind… Want ze zitten wel in een heel mooi pand op een bijzondere locatie…

  • Jan A. Somers zegt:

   Indische complottheorieën draaien kennelijk op volle toeren. In het lijstje staan dus geen Nederlandser, Turkse enz. restaurants, slagers e.d. die dagelijks worden gesloten.

 5. hans corneille zegt:

  Ik eet vaker dingen die over de datum zijn en ben er nooit ziek van, Misschien dat je darmen er aan wennen en gesterkt zijn. Ben éénmaal ziek geweest van een Turks restaurant bij het eten van yoghurt waarin knoflook zat, misschien omdat mijn darmen die combinatie niet gewend waren .

  • Jan A. Somers zegt:

   U bent alleen verantwoordelijk voor uw eigen welbevinden. De overheid met als orgaan de Keuringsdienst (heet tegenwoordig geloof ik anders) is verantwoordelijk voor alle burgers!

 6. Yvonne Fox zegt:

  nou ik heb in Turkse Restaurant gegeten heb Curryworst besteld met bijlagen kreeg ik rauw op het bord daar ben ik zo Ziek van geweest daar moeten ze eens kijken daar laat de hygieenis nog wel te wensen over ik heb namelijk keukens schoongemaakt weet waar ik over heb

 7. Indorein zegt:

  Natuurlijk is het bezoek van de VWA (voorheen Keuringsdienst van waren) niet toevallig!
  Het restaurant kwam geheel gratis volledig en uitgebreid in beeld tijdens meerdere journaals. Daar kan geen marketing tegen op, die ook nog eens veel geld kosten.
  Dus belt een jaloerse branchegenoot de VWA met de mededeling, dat het in de keuken van dit restaurant een “smeerboel” is. De VWA werkt op dat soort meldingen.
  In de afgelopen jaren is nog nooit iemand ziek geworden van het eten in dit restaurant. Integendeel, men roemde over de kwaliteit! Het is dus allemaal doorgestoken kaart.
  De jaloerse branchegenoot lacht nu in zijn vuistje: Weg alle positieve reclame van de concurrent!

  Hoe weet ik dat het gaat zoals hierboven beschreven? De horecabranche is een moordende branche: i.p.v. zelf goede kwaliteit te leveren, is het beter om te proberen de concurrent er uit te
  wippen met oneerlijke praktijken.

  Je kunt een Indisch/Indonesische restaurantkeuken nu eenmaal niet vergelijken met een “restaurant” waar je alleen maar belegde broodjes met opgewarmde prak uit een fabriek kunt eten. Geen van de heren (en dame) van D66 en Christen Unie zijn ziek geworden van eten bij Garoeda.

  • PLemon zegt:

   @Indorein. ” niet vergelijken met een “restaurant” waar je alleen maar belegde broodjes met opgewarmde prak uit een fabriek ”

   Verklikken? Misschien, maar wel opvallend veel restaurants op de RTL lijst hadden een Oosterse keuken, waarbij de rijst de grote boosdoener was.

   Garoeda : de hygiënekwaliteit van met name de gele rijst was zo slecht dat tot onmiddellijke sluiting is besloten. 

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dus belt een jaloerse branchegenoot de VWA ” Prachtig verhaal. Wat zijn die Indische verhalen toch mooi. Die keuringen zitten in een vast schema, iedereen komt wel eens aan de beurt. Garoeda kan zich gewoon aanmelden als zij orde op zaken hebben gesteld. Een aangetrouwde kleinzoon heeft een eigen keurslagerij. De weet wat zo’n keuring allemaal overhoop haalt. En vanuit mijn vroegere gezondheidswerk kan ik het gebeurde heel goed snappen. Nuttig werk!

 8. Pierre de la Croix zegt:

  Tja ….. Garoeda. Instituut uit lang vervlogen jaren.

  Als teenager kwam ik er nog wel eens. Hetzij om een verjaardag van een rijk familielid te vieren, hetzij in het kielzog van mijn vader, die op het eind van de morgen eerst naar de Nationale Handelsbank op het Lange Voorhout toog om te kijken wat “de beurs” had gedaan en vervolgens naar Garoeda voor een ontmoeting met zijn vriendjes die bij de Nederlandsche Handelsmaatschappij (nu na vele stappen en avonturen ABN AMRO, evenals de Nationale) het zelfde hadden gedaan en er hun “paitje” kwamen drinken.

  Daar waren ook de opgetutte en met juwelen behangen dametjes uit Indië voor hun koffie en lunch. De hele sfeer ademde Indië in die vijftiger en zestiger jaren v.d.v.e., niet in de laatste plaats door de bediening, die je misschien geen “djongos” meer mocht noemen maar als zodanig toch duidelijk herkenbaar aan hun blangkon, later koeploek of kopiah op den kepala.

  Als jong volwassene bracht ik er mijn witte vriendinnetjes om hun het sfeertje te laten proeven, een surrogaat voor een kennismakingsreisje Semarang. Natuurlijk ook het vriendinnetje uit Duitsland dat later mijn vrouw werd en tijdens ons huwelijk de bezoekende Duitse familie.

  Ik bleef er komen (niet te vaak overigens) ook toen kenners mij vertelden dat het belendende “Poentjak” veel beter was. De nostalgie had bij mij altijd de overhand.

  Trots was ik ook toen onlangs toekomstig regerend Nederland besloot er te eten. Met “Garoeda” kwam toch maar mooi Indië in the picture.

  Nu dan dit. Gesloten omdat er kadals en kodoks en misschien wel kakkerlakken in de diepvries waren gevonden. Verraden door de jaloerse concurrentie? Hadden er al eerder klanten met buikpijnklachten het restaurant verlaten? Een complot tegen het verderfelijke kolonialisme?

  Ik hoop dat Garoeda als een phoenix uit de as zal herrijzen. Ik hoop er op mijn oude dag nog een keertje te mogen komen om bij een portie saté en gado-gado met kopi toebroek toe terug te zijn in de tijd, in “toen froeherrr”, bij die oude heertjes in hun pakken met vest die “na beurs” langs kwamen voor hun paitje, hun verhalen vertelden en grappen maakten over hun “tijd onder de Jap”, ergens in Siam, Changi of het “10de Bat”.

  Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.