Jouw Indisch verhaal 2017

Stichting Nusantara Zorg heeft vorig jaar voor het eerst om jouw verhaal gevraagd. En dat was een groot succes! Velen hebben hun verhaal met ons gedeeld. Deze verhalen werden zo gewaardeerd dat wij ze hebben vereeuwigd in een echte verhalenbundel. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de Indische en Molukse cultuur en haar verhalen blijven voortbestaan en gedeeld worden! Dit jaar hopen we nog meer mooie verhalen te krijgen.Meedoen is belangrijker dan winnen, want ieder Indisch/Moluks verhaal is het waard om verteld te worden. Vertel ons die van jou! Anekdotes, gewoontes, het eten, over jouw familie of over jezelf. Kom maar op!
Jouw Indisch verhaal 2017

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Jouw Indisch verhaal 2017

 1. Bert zegt:

  Er steekt hier 1 verhaal met kop en schouders boven de anderen uit ,welke ? Nieuw-Guinea,het land van geluk van mijn ouders.

 2. Wal Suparmo zegt:

  HELP MIJ! OM DIR DOOR TEGEVEN.!IK HEB GEEN FACEBOOK EN OOK NIET KAN MAKEN.
  DE EERSTE EN LAASTE SINTERKLAAS FEEST OP DE LAGERESCHOOL.
  Toen was ik pas vierjaar maar MOEST naar school samen met mijn broer die al in de tweede klas zat op de Europese Lagereschool in Djombang Semarang.Mijn ouders lieten het gedwongen toe voordat ik dan de heledag thuis lastig was .Wij gingen in de eerste “ betjak” in Semarang, naar school met onze huisjongen als driver .
  Mijn eerste liefde was een Juffrouw Deliezer in de Froebel klas, en was altijd de jongste in de klas of zelf op het werk in de latere dagen.Mijn broer in de tweede klas moest zijn Zondag cent geregeld in een trommeltje stoppen die rond gebracht werdt door een meisje van de zevende klas.Maar d zoon van de Wedana deed altijd een dubbletje in het trommeltje die een Fonds is voor TBC lijders in dien tijd.
  Zeer angstig was het toen Sinterkaas onze school bezochte, die ik alleen maar voor de eerste en laaste keer memaakte want toen kwam de oorlog. Sinterkaas en zijn knecht stapte uit een gehuurde auto en verwelkomt van af de school ingang door het hooft der school Meneer Appeldoorn ( die op zijn verjaardag alleen maar een appel met een doorn ingestoken als cadeau kreeg). De Sint met zijn lange witte baard en zijn zwarte knecht die een neger moest voorstellen ging op zijn troon in de gymastiek hall zitten en Zwarte Piet aan zij voeten ,waarde ceremonie plaats vond.
  Huilende en scheeuwende en angstige kreten van kinderen van de Froebel klas di bang waren voor Sinterklaas en zwarte Piet met zijn grote zak, was niet van de lucht.
  Sinterkaas zat op zijn troon met een grote dikke boek in zijn handen en roepte namen van stoute jongens en meisjes op. Meneer Macaree en Juffrouw Hoeksema achter hun aan en omdat zelfs jongens van de zevende klas tracten zelf over de school pager/hek tespringen , moesten zij met geweld terug gebracht worden.Juffrouw Hoeksema was een strenge totok oude jonge juffrouw met strak blond haar en raar klein/smal gezichtje en een wipneus en altijd in de zelfde witte blouse en zwarte rok gekleed.Meest gehaat onder de leerlingen die haar stikkem juffrouw kunjuk (aapje) noemden.Ik wist niet of zij ooit erachter is gekomen en de betekenis er van weet.Ook haden wij een neger meneer en juffrouw uit Suriname en ik kan niet indenken wat hun hun gedachten waren over Zwarte Piet die ook een neger moet voorstellen als slaaf .
  Na door Sinterklaas geroepen te worden en elke keer schreeuwde Zwarte Piet met en zware Javaans accent “ en jij moet in de karoeng!”. Maar na dat ik die stem een paar keren had gehoort dacht ik aan de stem van Gimin de toekang kebon.
  Alles was onder kontrolle of misschien was zij de person die deboel organizeerde. Het is een zekere Juffrouw( mevr). Walonker van wie ik de JAAP-GUUS- DIEN had geleerd.Zij woonde in ver van school, dat is Sompok buurt( later de bekende Sompok vrouwen en kinderen consentratie kamp tijdens de Japanse bezetting). Naast haar woonde een familie Kops wat een Tante is van mij en dan de familie van Mook.Waar H.J van Mook had gewoont .De laadste Luitenant Gouverneur Generaal van Nederlands Indie.Ook was in Sompok een Ambachtschool voor inlandse leerlingan en vaak kwamen zij om een uur naar de Djombang school onderleiding dan een jongen van de Ijzer afd (Ijzerman) gewapend met ijzeren staven( linggis) onderleiding van een zeker Soepardjo( die later Brigadier Generaal was geworden en terdood veroordereel was omdat jij de tweede man was van Oentoeng dan de PKI( komunisten) opstand.De bedoeling van Soepardjo is om met de Ambonese jongens te vechten dat waren KNIL kinderen uit di Djatingaleh kazerne.En Juist vooral totoks en Indo’s heeft hij nooit lastig gevallen.
  De oorlog was toe al gebroken en wij moesten met pannen en potten op school komen en altijd een BOMBER CAKE van rubber in onze zak.Ook identietijds kettingen om onze hals zo als Vicky onze hond.Helaas alles voor niets want heel Ned Indie dat van Londen tot Moscow strijkt moet alleen maar verdedigd worden 70 duizend KNIL en 10 duizen Australische soldaten waar van de KNIL met klewang van de VOC tijd , en HUMBURG 1885 karabijnen.Tegen de on geveer meer dan 1 millioen Japans leger met moderne wapens.Daarom is de oorlog zo vlug beslist en de Indo moesten maar crieperen.

  • Wal Suparmo zegt:

   Sorry, weer een correctie; IN ver van school moet zijn NIET ver van school en de laatste 5 woorden van diet verhaal AUB niet als ooit geschreven beschouwen.Nogmaas mijn executies en dank!

 3. Wal Suparmo zegt:

  CORRECTIE: DOOR “DIR” MOET ZIJN “DIT” DOOR TESTUUREN.BEDANKT!

  • Arthur Olive zegt:

   Pak Suparmo
   Bedankt, rameh uw verhaal. vooral dat over Sinterklaas en zwarte Piet. Die twee zaten veilig in Spanje gedurende de oorlog.
   Mijn zusje viel flauw toen ze Sinterklaas Kapoentje moest zingen. Wist zij veel dat een Kapoentje een gecastreerde kalkoen was.

 4. Wal Suparmo zegt:

  Door de meer brutale jeugd van vandaag wordt het zelf als KAPOTJE gezongen!Sorry!

 5. Annelies van Gendt zegt:

  Ik kom dit in eens tegen, bestaat deze site nog en zo ja, waar kan ik me aanmelden! geboren in vml. Ned. Indie en getogen tot mijn 12de in Nw. Guinea.

  • e.m. zegt:

   “”Campagne afgelopen. De “Jouw Indisch verhaal” campagne is helaas afgelopen.””

  • bokeller zegt:

   Dame Annelies,
   Indisch4ever is nmi. het enigste en belangrijke
   bron waar Indische verhalen of betrekking
   hebbende daarop ”,wereldwijd”’ gelezen/uitgeplozen
   wordt en voor de toekomst opgeslagen.
   En ik weet zeker,dat wij (mede lezers) naar Uw
   verhalen uitkijken.
   siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.