13 aug indiëherdenking Duinzichtkerk

Persbericht van de Haagse Gemeenschap van Kerken.
‘Vergeten gestorvenen’
Op zondag 13 augustus organiseert de Haagse Gemeenschap van Kerken in samenwerking met de Duinzichtkerkgemeente voor de zeventiende keer een herdenking van het einde van Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië.

Twee verhalen staan centraal:
De scheepsramp met het schip Junyo Maru waarbij 5600 mensen om het leven kwamen, waaronder 1400 Nederlandse, Molukse, Britse en Amerikaanse krijgsgevangenen en 4200 Indonesische dwangarbeiders, de zgn. Romoesja’s.
Het tragische lot van de Romoesja’s die door Indonesische nationalisten gerekruteerd werden. In de laatste fase van de oorlog werden zij door de Japanners onder dwang naar andere delen van Azië overgebracht om er slavenarbeid te verrichten.
Tijdens deze bijeenkomst wordt het boekje : ‘Helend Herdenken’, kroniek van de Herdenkingsbijeenkomsten in de Duinzichtkerk, gepresenteerd en aangeboden aan de heer Henk Bussemaker.

De heer Nico Gunst, auteur van de boeken ’Nieuw Amsterdam’ van de Holland America Lijn heeft onlangs zijn derde boek: ‘Nieuw Amsterdam, varen 1941-1946’ gepubliceerd (788 pagina’s), inclusief de eerste reis in december 1945 naar Europa, toen de “Mazelenepidemie’ uitbrak. Een extra uitgave over deze reis wordt in juni 2017 gepubliceerd (ruim 200 pagina’s). Vooraf kan worden ingetekend (zie leaflet). Kosten € 17,95. Het boek zal eveneens te koop zijn na afloop van de Herdenkingsbijeenkomst. De namen van de (meest jonge) slachtoffers die – met veel moeite – werden getraceerd, worden vermeld, net als in het boekje ‘Helend Herdenken’.

Muziek en zang omlijsten de verhalen en er is ruimte voor ontmoeting na afloop, met een hapje en een drankje. Ook wordt nagedacht over het nut van herdenken en de mogelijkheden van verzoening.
De samenkomst begint om 16.30 uur in Den Haag in de Duinzichtkerk, Van Hogenhoucklaan 89, Benoordenhout.
Informatie:
Ad van der Helm, voorzitter HGK voorzitter@oecumenedenhaag.nl, A.vanderhelm@rkdenhaag.nl
Henriette van Raalte: hvraalte47@ziggo.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op 13 aug indiëherdenking Duinzichtkerk

 1. Ron Geenen zegt:

  Of the approx. 2,220 allied and Indonesian POWs 1,520 (1377 Dutch) were killed or drowned. Of the 4,320 Javanese Romusha, 4,120 were also perished. The loss of 5,640 human lives was the worst record in any single shipwreck in the Pacific.

  The 880 survivors were taken to Padang, and worked to build the Sumatra Railroad. When the war was over, they say that only 96 POWs survived.
  My cousin Rudy Uijleman Anthonijs was one of the survivors:
  https://myindoworld.com/knil-soldaat-rudy-uijleman-anthonijs/

 2. Wal Suparmo zegt:

  Vele boten met “onze eigen mensen” waaren in de oorlog, door de Geallierrden tot zinken gebracht door hun duikboten omdat het Japanse boten zijn..

  • Ron Geenen zegt:

   Japanse boten met gevangenen aan boord zonder het Rode Kruis kenmerk!
   De keizer van Japan zou daarvoor de doodsstraf hebben verdiend.

   • rob beckman lapre zegt:

    Ron,begrijp jouw heftige reaktie.Maar “History, it MIGHT set you free,from yr ignorance”.
    Velen zijn-nog steeds niet-(“ignorant”)bekend wat zich vanaf 1944 (vlak)rond ZM de Keizer Hirohito afspeelde.I las in de 09/1970 Paperback van Alvin Coox “Japan: the final agony” over alle machinaties rond de Keizer,en de rol van Hirohito in het verhaal.Dat er genoeg Jappanners waren die zagen dat zij in feite verslagen waren.Hun enige angst was-wat jij voorstelde-dat de Keizer zou worden opgehangen.Toen,via diplomatieke kanalen in Rusland,men hoorde dat Amerika niet uit was op “aanpakken” van de Keizer,wilde men,zelfs VOOR de A-boms,al capituleren,maar dan “to be defeated gracefully”.(vertaald: de Keizer gaat vrijuit).

    • Jan A. Somers zegt:

     Die vredesonderhandelingen waren al lang aan de gang. Ik ben de naam van de Japanse prins vergeten.
     “omdat het Japanse boten zijn…” Waarom heeft de Indonesische marine de Nederlandse KPM-schepen die met militairen onderweg waren naar de Molukken niet getorpedeerd?

    • Ron Geenen zegt:

     @dat Amerika niet uit was op “aanpakken” van de Keizer, wilde men, zelfs VOOR de A-boms, al capituleren, maar dan “to be defeated gracefully”.(vertaald: de Keizer gaat vrijuit).@

     Toch een vraag: Wat voor verschil is er tussen Mussolini en Hitler aan de Europese kant en Hirohito in Azië? En dan wil ik nog niet eens benoemen wie er wreder was. Misschien al mijn laatste artikel in het engels gelezen: https://myindoworld.com/they-were-worse-than-beasts/
     Daar staan ook de namen, die door de jap onderhanden zijn genomen. Ook namen die hier op deze site enige bekendheid hebben.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Japan was uit op een capitulatie van de strijdkrachten, gangbaar in het oorlogsrecht. Net als eerder de capitulatie van het KNIL, niet van Nederlandsch-Indië. Dus zonder aantasting van de Japanse staat, met bovenaan de keizer. MacArthur had echter een grotere agenda. Hij had opdracht Japan om te turnen tot een bondgenoot van Amerika om het groeiende communisme in China in te dammen. Daarvoor had hij heel Japan nodig, inclusief de keizer. Maar eerst laten zien wie de baas was. Daarna de keizer vriendelijk behandelen waar de Japanners hem dankbaar voor zouden zijn, en alles slikken wat MacArthujr in gedachten had. Daar is MacArthur goed in geslaagd. Geopolitiek is meer dan de keizer haten.

 4. Jan A. Somers zegt:

  Japan was uit op een capitulatie van de strijdkrachten, gangbaar in het oorlogsrecht. Net als eerder de capitulatie van het KNIL, niet van Nederlandsch-Indië. Dus zonder aantasting van de Japanse staat, met bovenaan de keizer. MacArthur had echter een grotere agenda. Hij had opdracht Japan om te turnen tot een bondgenoot van Amerika om het groeiende communisme in China in te dammen. Daarvoor had hij heel Japan nodig, inclusief de keizer. Maar eerst laten zien wie de baas was. Daarna de keizer vriendelijk behandelen waar de Japanners hem dankbaar voor zouden zijn, en alles slikken wat MacArthur in gedachten had. Daar is MacArthur goed in geslaagd. Geopolitiek is meer dan de keizer haten.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Sorry voor de dubbel, ik heb kennelijk iets fout gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s