De nieuwe kop

De nieuwe kop is een fragment van een schilderij van Wilhelm Bleckmann.
Werken van hem zijn tot 10 september te bezichtigen op Bronbeek.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gefixeerd. Bookmark de permalink .

35 reacties op De nieuwe kop

 1. Ron Geenen zegt:

  zijn die zwevende wortels van de bomen rechts van het schilderij werkelijk ook zo of slechts een fantasie van de schilder?

 2. Boeroeng zegt:

  De waringin heeft toch ook luchtwortels ?

 3. Jan A. Somers zegt:

  Dit is nou echt tempo doeloe. Die danseres was ook mooi, maar Indische mensen keken daar niet zo naar. Dat waren gewoon dansi dansi inlanders, met kleine i.

  • Boeroeng zegt:

   Tempo doeloe maar toch ook sekarang. In vele buitengewesten leven sommigen nog zo, toch ?
   Vissersbootjes, hutten, koken voor de hut

   Misschien moet ik een Hollandse militair in de kop plaatsen ?

   • Jan A. Somers zegt:

    Onze heer Bo? In pakean deftig!

   • Cezar zegt:

    In Nl toch ook. BBQ in de achtertuin.

   • PLemon zegt:

    @Boeroeng.
    Ontdek op deze site de authentieke nostalgische beelden…..bruikbaar???

    http://www.indischeliterairewandelingen.nl/index.php/aanvullende-lectuur/22-het-indische-leven
    Bijvoorbeeld.
    Pasar Gambir. We geven hier een 10-tal foto’s van den Pasar Gambir en de verschillende genoegens, welke deze bood: Links, van boven naar beneden: Vóór den ingang, één der sea-planes, een jeugdig inlandsch dans-meisje en in den draaimolen. Rechts, van boven naar beneden: Bij avond, de Carnival Show, slangen-bezweerders en de vruchten-tentoonstelling. In het midden: De ingangs-poort van ter zijde en de Amstel-vatbier-bar.

    • Boeroeng zegt:

     Misschien een idee voor later . Maar voorlopig dacht ik aan een kleurrijke tekening of schildering als kopplaatje.
     Ik had een tijdje een hollandse boerenerf. Met kleuren en in antonpieck-stijl Nu dan een Indonesisch erf .
     Zijn beide tekeningen de juiste symboliek voor Indische-Nederlandse cultuur ?
     Ik denk het ook niet. Maar wat dan wel ?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Maar wat dan wel? Misschien een prijsvraagje uitschrijven?

     De nieuw gekozen “kop”, een blik op kampongleven aan het water, staat in ieder geval veel en veel dichter bij “het Indische” dan de vorige, het Anton Pieck-achtige boerenerf in wintertooi.

     Nog dichterbij het “Indische leven” in de kolonie zou een tekening, schilderij of gewoon foto kunnen zijn van de voorgalerij van een typisch Indisch huis, met meneer in witte jas toetoep en mevrouw in sarong en kabaja, beiden gezeten op sierlijke rotanstoelen. Tussen de stoelen een tafeltje met het païtje van meneer en glaasje citroenkwast van mevrouw. Kindertjes mogen het tafereel completeren. De kleintjes in hansop op de grond en/of de groteren staande achter Pa en Ma. Op de achtergrond een baboe of djongos, maar misschien is dat voor sommigen te veel van het koloniale goede.

     Toen ik een paar jaar geleden de TT Fair bezocht was bij de ingang de voorkant van zo’n Indisch huis nagebouwd. Men kon zich er voor laten fotograferen. De selfie was toen nog net niet uitgevonden.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     @De nieuw gekozen “kop”@

     Door mijn opleiding “How to design and build a website using WordPress.org” houd ik mij aan mijn simpele zwarte achtergrond met een hele lichte motief. De kop is gewoon een richting via een Menu naar de artikelen, foto’s, recepten, enz. Het gaat om de inhoud, zei mijn teacher (zijn voorbeeld: http://burrellgroup.com/ ) . Ik breng de aandacht o.a. naar mijn artikelen mede met de hulp van o.a. foto’s. M.a.w. ik verander de kop van mijn web nooit. En zo is mijn web in de wereld bekend. Ieder zijn keus.

    • Loekie zegt:

     “Kindertjes MOGEN het tafereel completeren”….
     De grote belanda papa met pait, de kleine inlandse njai (met citroenkwast)..en op de grond een paar indootjes….
     Mijn hemel.

    • e.m. zegt:

     @Mijn hemel.@

     — Ah … de nostalgie laat u niet geheel koud. Bijzonder !

    • Pierre de la Croix zegt:

     Die mevrouw of meneer Loekie. Altijd weer klaar met haar/zijn semprot vol zuur.

     Als die vrouw van mijn denkbeeldig portret in haar sarong en kabaja al een “njaï” zou zijn (geen haar op mijn hoofd dat daaraan dacht), so what? Zij zit dan toch maar mooi naast haar toean in die voorgalerij, als zijn gelijke en niet in de dapoer of nog verder weggestopt. En als die koters gemengd zouden zijn (excusez le mot, meneer Van den Broek van een Andere Generatie), Indo-Europeaantjes dus of kortweg Indootjes, wederom “so what”? Indischer kan die “kop” voor Indisch4Ever toch niet zijn?

     Maar goed, een paar weken geleden schreef mevrouw of de heer Loekie vol overtuiging dat alles wat op I4E wordt geschreven enig algemeen nut diende te hebben. Geen verhalen over tante Treesje en haar onovertroffen sajoer lodeh. Welnu, wat let deze pseudonieme dame of heer om eens met iets positiefs voor den dag te komen. Iets positiefs dat natuurlijk tevens het algemeen nut beoogt, in dit geval een heel oorspronkelijk, creatief antwoord op de vraag van de zeer geachte webmaster, de heer Boeroeng: “Wat dan wel?”

     Pak Pierre

 4. Bert zegt:

  @Boeroeng ,Ik heb hier voor mij liggen het boek ,de geschiedenis van Indische Nederlanders geschreven door Ulbe Bosma,Remco Raben en Wim Willems.Op bladzijde 145 zie je een heel jonge Tjalie Robinson tussen zijn 3 Hollandse neven ( 3 beren van Totoks en daartussen hun kleine Indische neefje ) Deze foto toont de symboliek van de verhouding Totok – Indo mooier kan niet! Alleen als kopplaatje niet zo geschikt .

 5. Boeroeng zegt:

  Bedoel je deze Bert?

  Deze foto staat ook in het boek. Voelt toch meer Indisch aan.

  • Bert zegt:

   @Boeroeng Ja Inderdaad ! Het gaat mij om de symboliek die de foto van Tjalie Robinson uitstraalt ,hij zal niet veel jonger zijn dan die neef naast hem maar die is 2 koppen groter.Het is een beetje de grote blanke man en zijn kleine donkere neefje .symbool voor de verhoudingen in Ned-Indie? Prachtfoto,s laat Pak Pierre zijn fantasie hier maar even op los laten ! O ja nog even ! Er is wel een straat naar Tjalie R vernoemd in Nijmegen ,dat moeten die 3 grote neven hem wel nageven!

   • Bert zegt:

    Die moeder van Tjalie was zeker geen njai ,gelet op de naam Boon-Robinson, zij had van vaderskant Engels bloed haar moeder kwam uit Timor vandaar die donkere huidskleur.De overige 3 vrouwen zijn haar zusters ,geen njai te bekennen.Overigens ventje links zittend lijkt mij een beetje te diep in het glaasje gekeken te hebben.Het gezelschap kijkt wel een beetje chagrijnig ,zeker de kinderbijslag niet op tijd ontvangen .

    • Indorein zegt:

     “zeker de kinderbijslag niet op tijd ontvangen .”:
     Ik tel zo’n 12 kinderen op deze foto. In “die goeie ouwe tijd” leverde dat per kwartaal een aardige duit aan guldens op. Ik kende indertijd (60-ger jaren vdve) “goede Indische en Molukse huisvaders” die daarvan mooie nieuwe auto’s kochten en daar dan mee pronkten. Hun kinderen kregen altijd wel “iets toegeschoven” van liefdadige buren en familie (eten, kleding e.d.) zodat ze dat zelf niet hoefden te bekostigen.
     Gelukkig is de kinderbijslag verleden tijd.

    • Loekie zegt:

     Kinderbijslag verleden tijd?
     https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/

    • Boeroeng zegt:

     Die foto is van ca 1920 te Indië. Er was daar geen kinderbijslag.
     Mijn vader had een adjudantsalaris en 8 kinderen. De auto’s die hij kon kopen in de zestiger jaren waren tweedehands en we kregen niet veel eten en kleding van de buren en familie. Zo ging dat niet in Indische families in de sixties in Nederland.

 6. Bert zegt:

  @Indorein 12 kinderen ?? ,Je schreef om 9.49 uur ,ben je nu al aan de pait muda ? Zo ja ! lekker mee door gaan ,je leeft maar een keer !

 7. Bert zegt:

  @Boeroeng ,Natuurlijk was er geen kinderbijslag in 1920 ! Net als de AOW ( was er pas in 1953) maar even naar je kop teruggaan ,ik vind hem toch ijzersterk ! De Nederlandse leeuw in een sarong ,vind maar een betere ! Ik betwijfel of er een betere is .

 8. Boeroeng zegt:

  Ik heb dit plaatje gefixeerd bovenaan . Ook omdat het zo mooi is.
  Te mooi deze: ik kom er niet toe om de fixatie op te heffen, zodat het topic terugvalt naar beneden of naar het archief.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Prima hoor, maar je vroeg “Wat dan wel”? Dat zag er uit als een uitnodiging. Ik liet me de bek openbreken en misschien zit er nu nog een zeer geachte lezer/lezeres te broeden op iets moois.

   Pak Pierre

 9. Jan A. Somers zegt:

  Laten we toch blij zijn met zo’n mooi plaatje. Even een beetje ver weg van zo’n hijgerige Trump, Jesse en Mark. En ons aller Geert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.