Als ik vrienden vraag wat ze over Molukkers weten,

decorrespondent.nl:   Als ik vrienden vraag wat ze over Molukkers weten, blijft het stil.  Verder dan de treinkaping bij De Punt in 1977 komen de meesten niet. Behalve dat dit niet-weten mij als derde generatie half Molukse persoonlijk aangrijpt, snap ik niet hoe dit kan.
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken. Molukkers hebben geheel op eigen kracht hun eigen plek ingenomen in de Nederlandse samenleving, met behoud van de eigen cultuur.
Hoe zijn die verschillende belevingen per generatie van invloed op elkaar?
Vandaag is het precies 67 jaar geleden dat de Republiek der Zuid-Molukken, Republik Maluku Selatan (RMS), werd uitgeroepen in Ambon.

ad.nl: 900 motorrijders bij Moordrecht de snelweg op, verkeer rijdt stapvoets
Een stoet van zo’n 900 motorrijders van de motorclub Satudarah is om 12.00 uur vanuit Moordrecht naar Apeldoorn vertrokken. De stoet gaat over de A20, de A12, A30 en de A1

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

52 reacties op Als ik vrienden vraag wat ze over Molukkers weten,

 1. Boeroeng zegt:

  De kop van de column is “Molukkers waren de eersten die naar Nederland migreerden… ”
  Dat is onzin en moet door de redactie zo zijn gezet, want de schrijfster zelf schrijft dit:
  “Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid”
  Ook over Indische Nederlanders zie je dat journalisten iets niet goed begrepen en dan niet door hebben dat ze verkeerde dingen gaan schrijven/beweren.
  Terwijl als je nog eens het stuk goed doorleest, dan moet het toch te zien zijn dat de schrijfster wat anders zegt.

  En eindelijk lees ik dit over de mythe van “de belofte” :

  Tot op de dag van vandaag heerst op grote schaal het misverstand dat de Nederlandse regering ooit heeft beloofd Molukkers terug te brengen naar een eigen RMS, als dank voor hun strijd in het KNIL. Met dit verhaal ben ik ook opgegroeid. Het gevolg van die verhalen over de ‘valse belofte’ is een versterking van emoties: verraad, vernedering, onmacht en frustratie.

  ‘Het verhaal van de belofte van een eigen staat is een hardnekkige mythe die nogal resistent is tegen onderzoek’
  Maar veelvuldig onderzoek toont aan dat de Nederlandse regering deze belofte nooit heeft gemaakt.

  De mythe van de valse belofte ontstond , blijft leven door de boosheid richting Nederland. Molukse knillers wisten dat Nederland in 1946-1949 aanstuurden op een federatief Indonesië met een aparte staat te Indonesië waar de Molukken onder zouden vallen.
  De hoop dat dit te verwezenlijken zou zijn is de basis voor het idee ” Nederland belooft ons” . Maar feitelijk was er nooit een belofte gedaan door een Nederlandse regering over een Molukse staat of Zuid-Molukse staat.

  • Jan A, Somers zegt:

   Die belofte had de Nederlandse regering ook nooit kunnen doen. Indonesië was een soevereine, bevriende natie.

  • Boeroeng zegt:

   De kop boven het artikel is gewijzigd.
   De redactie verklaart:
   Update 25-4-2017: In het eindredactieproces is in de kop komen te staan dat Molukkers de eersten waren die naar Nederland migreerden. Dat doet geen recht aan de tekst, waarin staat dat het de eerste etnische groep was die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. Er waren uiteraard eerder migranten. De kop is daarom aangepast.

 2. Ellen Hauwert zegt:

  Deze Indische vrouw heeft zich het lot van de zuid molukkers destijds de Ambonezen met een bepaalde nadruk uitgesproken aangetrokken en daadwerkelijke hulp verleend waar nodig..waaruit een hechte famile band ontstond..waaruit weer uit ignorence ik uit eigen bloedlijn werd verstoten…nu nog blijken vreemden meer familie dan de eigen…wij zijn geschapen naar Gods beeld…en dat is liefde in hart….xx

  • Arthur Olive zegt:

   @ Ellen Hauwert
   ….Wij zijn geschapen naar Gods beeld….
   Ik neem aan dat u denkt dat dit in de bijbel staat.
   Volgens de bijbel was Adam gemaakt in God’s beeld maar wij komen in Adam’s beeld, dat is een Adam na de zonde, spiritueel dood (Gen. 5:1,3)

 3. jahja van ham zegt:

  Wat men vaak nog minder weet is dat er ook Molukse moslims zijn in Nederland.

 4. Pierre de la Croix zegt:

  Citaat: “Als ik vrienden vraag wat ze over Molukkers weten, blijft het stil. Verder dan de treinkaping bij De Punt in 1977 komen de meesten niet. Behalve dat dit niet-weten mij als derde generatie half Molukse persoonlijk aangrijpt, snap ik niet hoe dit kan”.

  Het zelfde kan worden gezegd over de kennis in NL van de Indische Nederlanders en hun geschiedenis. Deels ligt dat aan het (geschiedenis)onderwis in NL én de algehele onverschilligheid die er heerst t.a.v. het koloniale verleden. Dat is SLECHT (Boesoek) geweest en alles wat daarmee te maken heeft kan beter onder de klosoh amoh (de versleten mat) worden geveegd.

  “DEELS” schrijf ik, want even zo ligt het aan de Molukkers en Indische Nederlanders zelf, die uiterst weinig doen en hebben gedaan om zich hier te “profileren”. Ook hun officiële vertegenwoordigende organen zijn m.i. te dien aanzien laks geweest en hebben er bitter weinig aan gedaan om een effectieve publiciteitsmachine op touw te zetten en gaande te houden.

  Volgens mij is de beroemdste Molukker in Nederland nu John Sauhoka van de ANWB en de bekendste van huis uit Molukse organisatie Satoe Darah, maar daar kopen de Molukkers weinig voor.

  Pak Pierre

  • e.m. zegt:

   John Sauhoka krijgt panne onderweg. De beroemdste Molukker in Nederland staat namelijk binnenkort met ‘de schaal’ op de Coolsingel.

   Eindelijk … YES !!!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. en die krijgt die schaal misschien wel uit handen van de beroemdste Marokkaan van Nederland. Helaas, te laat voor een bintang, maar wie weet …..

    Toch is zijn roem tijdelijk. Vallen zijn resultaten volgend seizoen tegen, dan roept het volk geen “hosanna” meer, maar “kruisigt hem”. John Sauhoka (bijnaam in Semarang, waar een jongen Sauhoka op mijn schoolzat: “Bazooka”) gaat nog wel een poosje mee.

    Pak Pierre

   • Bert zegt:

    @Pak E.M …. Ben wel van ibukota Amsterdam maar als de meeste Surinamers zeg ik ook YES !!! maar effe tussen haakjes siapa yang John Sauhoka ?,nog nooit van gehoord !

    • Bert zegt:

     @Pak Pierre alle roem is vergankelijk,behalve als je in de “” Buitencategorie “” valt .De “” Buitencategorie”” bevat o.a mensen als Rembrandt,van Gogh en Anne Frank alle drie “” Amsterdammers “” ( we doen net als het Amsterdammers zijn ) In hun tijd verguisd ,Rembrandt failliet verklaard en zijn huis uitgezet,Anne Frank verraden in Amsterdam en van Gogh bijna opgepakt en in de Valeriuskliniek ( Gekkenhuis) opgesloten .maar kijk nu alle drie brengen miljoenen dan maar ook miljoenen op voor de stad Amsterdam ,zie de lange rijen voor het Anne Frankhuis en de toeristen die voor Rembrandt en van Gogh naar Amsterdam komen.wie ook “‘ Buitencategorie”” zijn ? Johan Cruyff ( maar dat was een Rotterdammer) Mata Hari ( Indische Nederlander maar afkomstig uit Appingedam) en ene Vermeer ( Een winterschilder uit Semarang) p.s ben net uit de binnenstad weg ,wat zijn die Franse toeristen tolol ! bukan main ! Franse toerist aan de conducteur “” Parlez vous Francais ?”” Conducteur “” Non mais c,est Que vous voulez vous ?”” ( of zoiets ) “” Combien de tickettes ?”” Conducteur “” 2,70 ah trois personnes 8,10 euro huit euro et 10 cent .Fransman 8,10 a personne ?? Ik meteen schreeuwen tegen die conducteur “” ja man laat die maffe Fransosen 8,10 per persoon betalen “” Als ik in Luik ben en ik bestel een bier begrijpen ze het niet ,want ik moet bierre zeggen !

    • Ron Geenen zegt:

     He Bert, ben je nog wel een Indo? Ik heb zo’n idee dat je een echte typische Amsterdammer bent.
     Heb met een Amsterdamse Marconist, eentje uit de Jordaan, gevaren. Als die in de buurt was, was het altijd lachen. Kon ook maandenlang iedere dag andere moppen vertellen. Jij ook?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Heer Bert,

     Misschien is de heer E.M. uw vraag ontgaan. Ik fungeer daarom even als zijn stand in, mede omdat ik het ben geweest die John Sauhoka de beroemdste Molukker in Nederland heb genoemd. Welnu: Sauhoka is bij mijn weten op Ambon (of elders op de Molukken) een veel voorkomende familienaam. De duizenden die dagelijks de fileberichten van de ANWB via NPO 1 beluisteren, zullen daar regelmatig ene John Sauhoka als boodschapper van veel leed op de weg kunnen horen. Met die naam dus tien tegen één Molukker, zij het, gegeven zijn vederlichte accent, 2de of zelfs 3de generatie.

     Tja … inderdaad …… soms bewandelt roem de omgekeerde weg: Na een leven van kommer en kwel komt postuum de erkenning, glorie en aanbidding. Voetbaltrainers evenwel vergaren meestal eerst de roem, om vervolgens na een verloren seizoen met pek en veren besmeurd het veld te worden afgestuurd. Moge de Molukker Giovanni genieten van zijn finest hours, die naar de verwachting van vele deskundigen aanstaande zijn. Ik vind het bovendien ook tijd dat 010 een prijsje wint. Je kunt niet altijd blijven pochen met je haven.

     Pak Pierre

    • e.m. zegt:

     Terima kasih, meneer De la Croix.

     “Automobilisten moeten rekening houden met filevorming tussen Almere en Rotterdam; de file naar Delft vanwege parkeerdrukte is opgelost”, katanya de Molukse stem van ANWB’s verkeersinformatie.


     Foto: hoofdhaar scherende koptelefoons (1 pan de 2 is John Souhoka)

     @ Moge de Molukker Giovanni genieten van zijn finest hours,@
     — Het kan verkeren: ‘In 2007 haalde Peter Bosz, die toen technisch directeur was in de Kuip, Giovanni van Bronckhorst terug naar Feyenoord (zeg: Faaiyenoort;). GvB kwam over van CF Barcelona. Van 1994 tot 1996 waren Bosz en Van Bronckhorst ploeggenoten bij Feyenoord.

     @ Je kunt niet altijd blijven pochen met je haven.@
     — En je burgemeester door weerwind !

    • e.m. zegt:

     Typo: weer en wind

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja heer E.M. …. die Surinamers met hun rare namen. Maar deze is voor een stad, der zeeën ontrukt wel heel toepasselijk (Cryptogramvraag).

     Bedankt voor de foto van John S. Wie verzint er een onderschrift voor de foto? De mijne is: “Blanke ondervraagt opstandige Molukker in zijn isoleercel”.

     Pak Pierre

    • e.m. zegt:

     Over @een stad, der zeeën ontrukt@ gesproken:

     Op zondag 25 juni 1967 wordt het dorpje Tricht(Gld) geteisterd door een windhoos.

     Vijftien minuten later zijn er vijf doden te betreuren en is het Betuws dorpje veranderd in een puinhoop.

     De storm eindigde in het IJsselmeer(!), waarin veel spullen uit Tricht werden teruggevonden.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Er wordt in die polder nog driftig naar die spullen gegraven.

     Pak Pierre

 5. rob beckman lapre zegt:

  In Molukse kringen WERD geregeld over “de belofte van de NL regering t.a.v.de RMS”gesproken.Hoewel-op papier(zover wij nu(nog)weten-er niets gevonden is m.b.t.een “belofte”,meen ik dat “men” de Molukkers mondelinge beloften heeft gedaan als “pleister op de wonde”.Vaak komen-decennia na dato-documenten naar boven (“de-classificatie van geheime stukken”)waaruit een en ander toch waar blijkt te zijn..Als voorbeeld moge dienen; het 22/04/2017 in de New York Times,waar na 102(!)jaar men de bewijzen zou hebben gevonden van” De Armeensen Genocide van 1915″. 1.5 millioen Armeense christenen werden door de Turken afgeslacht,altijd door Turken ontkend.

  • P zegt:

   Deze afloop.heeft de oude molukse garde zeker lang dwarsgezeten…?

   ***De Republiek Indonesië werd op 27 december 1949 uitgeroepen. Het was de bedoeling geweest dat de verschillende deelstaten een zekere mate van autonomie kregen. Zo moest er ook een speciale status voor de Zuid-Molukkers komen. Gebrandy, voormalig minister-president van Nederland, zei later: “Herhaaldelijk zijn aan Ambon binnenskamers vóór de soevereiniteitsoverdracht van Nederlandse ministeriële zijde toezeggingen gedaan, in die zin dat zij (de Zuid-Molukkers) in vrijheid over hun lot zouden kunnen beschikken.” Maar uiteindelijk heeft de Nederlandse overheid de toezeggingen niet kunnen waarmaken.Toen de Molukkers in 1950 de Republik Maluku Selatan (RMS) uitriepen, erkende Nederland de staat echter niet.

   Molukkers per boot naar Nederland
   Op 28 september 1950 viel het Indonesische leger de Molukken binnen. De Molukse republiek werd ontbonden en het staatshoofd, Chris Soumokil, werd geëxecuteerd. Nederland kon de 4000 Molukse militairen die in het KNIL hadden gediend niet achterlaten. De Molukse KNIL militairen werden tot leden van de Nederlandse Koninklijke Landmacht benoemd en kregen het dienstbevel om met hun familieleden naar Nederland te komen. In totaal werden 12.000 Molukkers per boot vervoerd naar Nederland.http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/zuid-molukse-knil-militairen-komen-naar-nederland/

   • PLemon zegt:

    @P = PLemon

   • Pierre de la Croix zegt:

    Heer P (van Lemon): “De Molukse KNIL militairen werden tot leden van de Nederlandse Koninklijke Landmacht benoemd en kregen het dienstbevel om met hun familieleden naar Nederland te komen”.

    Waar ze vervolgens van de ene dag op de andere ontslag werd aangezegd. Hun hele ziel en zaligheid, eer en status zonder plichtplegingen ontnomen. Dat was een pleurisstreek van Nederland.

    Pak P.

    • PLemon zegt:

     @Pak P. “Dat was een pleurisstreek…”
     Ontkomen aan Soekarno’s geweld en zorgen voor (slechte) opvang was toen in Neerlands ogen blijkbaar meer dan voldoende.Bed, bad en brood avant la lettre.
     Enfin wie het niet wil horen of zien moest het maar voelen.

     *** Uit de Molukken werden de familiebanden (clan-gevoelens), de etnische afkomst en vooral het KNIL-verleden meegenomen naar Nederland. Deels valt onder dat laatste wat als ‘oud zeer’ is gaan werken: de als verraad gevoelde demilitarisering van de KNIL-militie, nota bene tijdens de verscheping naar Nederland, deels ook de degradatie in status die daarmee gepaard ging (van rechterhand van de koloniale meesters tot overbodige ballast). En daar weer dwars doorheen de Republiek der Zuid-Molukken, uitgeroepen in 1950. Hartverscheurende problemen, extra aangescherpt door onbegrip en gevoelloosheid in het land waar men debarkeerde en waaraan men zijn ziel had uitgeleverd. Eerst na de treinkapingen in de jaren zeventig werden overheid en samenleving wakker en realiseerde men zich pas goed het bestaan van de Molukkers onder ons. https://www.nrc.nl/nieuws/1995/04/01/molukkers-7262355-a800843

    • RLMertens zegt:

     @PP; ‘een pleurisstreek van Nederland’- Ben het eindelijk(!) met u eens! Eindelijk tot inzicht; Belanda boesoek!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dag meneer Mertens, u leeft nog zie ik. Lang niets van uw mantraatje gezien of gehoord, maar dat kan aan mij liggen.

     Het doet mij nu plezier te lezen dat u het “eindelijk” met mij eens bent. Nog wel daar, waar ik het voor Molukkers opneem. Wist niet dat u toch sympathie voor dit volk kon opbrengen.

     Dan kan ik natuurlijk mijn vraag aan u herhalen, wat u vindt van de straf die de Molukker Johan Teterisa enige jaren geleden heeft gekregen (15 jaar in de pendjara tussen de kakkerlakken en de koetoe boesoek) voor iets, wat in de beschaafde wereld ten hoogste als geweldloze ordeverstoring wordt gezien en proportioneel afgedaan. U weet het vast nog wel: Teterisa voerde een krijgsdans uit en zwaaide daarbij geloof ik met de vlag van de RMS voor de neus van (nu voormalig) president Yudhoyono, toen hij de Molukken bezocht. Johan Teterisa wilde ook “Merdeka” zijn en gaf daar uiting aan. Misschien dacht hij daarbij aan de petitie Soetardjo.

     Ik kan u ook voor de zoveelste keer vragen of u bij uw hoog geplaatste vrienden in Jakarta een goed woordje zou willen doen voor Johan Teterisa. In uw visie is hij toch ook maar slachtoffer van de Belanda Boesoek, door deze arglistige mensensoort ernstig misleid. Dus waarom niet voor hem fervent op de bres gesprongen?

     Op beide vragen, die ik in de loop der tijd meerdere malen luid en duidelijk aan u heb gesteld, heb ik nooit antwoord gekregen, meneer Mertens. Misschien nu dan, op een moment dat u vindt dat u en ik het eindelijk met elkaar eens zijn over de Molukse zaak?

     Nederland had de Molukkers een pleurisstreek geleverd, > 65 jaar geleden. De centrale Indonesische regering in Jakarta is al > 65 jaar bezig ze stelselmatig een pleurisstreek te leveren. U kunt uw grote invloed aanwenden door uw vrienden in Jakarta voor te houden:

     “Wat Gij niet wilt dat u geschiedt, doe het ook een ander niet”.

     Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    “erkende Nederland de staat echter niet.” Uiteraard, dat kon Nederland niet.

    • Pierre de la Croix zegt:

     In juridische zin misschien niet, maar Nederland had wel luide adhesie kunnen betuigen, mede in het licht van de eenzijdig verbroken RIS afspraken. Nederland had ook de KPM onder druk kunnen zetten om te weigeren troepen richting Ambon en Ceram over te varen.

     Waar Nederland voor beducht was gebeurde toch zo’n 8 jaar later: Naasting door de Boeng van Nederlandse bedrijven en KPM-mertjes die zich toevallig nog in Indonesische wateren bevonden. Ook een zeesleepboot van Wijsmuller – ik meen de Noord Holland –
     was in die periode de klos.

     Pak Pierre

   • Bert zegt:

    @Pak Ron ,Dag Pak Ron hier een aangepaste grap dari Mokum moet wel aangepast zijn anders off-topic en krijg ik Boeroeng met zijn klewang achter mij aan . Leraar: ” Jantje kom jij even voor de klas en wijs de Molukken aan ” .Jantje: ” De Molukken? De Molukken ?? Ahum De Molukken,o ja De Molukken ! Jantje loopt naar voren en wijst feilloos De Molukken aan .Leraar : ” Goed gedaan Jantje !” Jantje :” Ik had mazzel,heb ik verleden jaar ook aangewezen en het lag nog op de zelfde plek !” ..Leraar: ” En klas wie heeft De Molukken ontdekt?” ..De hele klas: “”Jantje,Jantje!!”

    • Ron Geenen zegt:

     Wist niet dat er zo’n knappe Jantje was. Dank

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik denk dat de geschiedenis zich in werkelijkheid in België afspeelde.

     Pak Pierre

    • e.m. zegt:

     Is dat dan datzelfde menneke, die zijn plas niet langer op kon houden toen de meester hem vroeg waar de Banda Zee lag. “Onder m’n stoel meneer!”

    • bokeller zegt:

     Dezelfde Jantje
     Jantje zit in de klas en de meester vraagt hoe ver Afrika is.
     Lien antwoordt “1500 km hier vandaan, meester.” Dan antwoordt Sofie” Ik denk dat het zeker 6000km is, meester.”
     Vervolgens richt de meester zich tot jantje en vraagt wat hij denkt.
     Jantje zegt “Zo ver kan dat niet zijn.
     Bij mijn papa werkt er een Afrikaan en die komt elke dag met de fiets!”
     siBo

 6. Wal Suparmo zegt:

  Een feit is dat de Molukers de Nederlands Indie niet erkenden en zijn legale opvolger dat erkent door de VN, En dat is de Rupublik Indonesia.Waar van de grenzen van het land en de lingua franca is bepaals door Holland dat is het Maleis dat nu het Indonesisch wordt genoemt De koningrijk van Atjeh dat RIEEL is en gedatteerd is sins de middel euwen( niet als de Molukkers) en zelf een gezand in 1350 in London had gehad. Heeft grotere moeilijkheden met de Nedellandse( Ned. Indie) Regering en de Republik Indoneia.Maar ze zijn intelegenter genoeg en hebben hun probelemen weten op te lossen Niet de Molukkers, behalve als de situatie nu voor hun al een oplossing is..

 7. rob beckman lapre zegt:

  Nederland heeft inderdaad de Molukkers “een pleuristreek geleverd”.Iets wat wij-zelfs heden ten dage- nog van de NL regering(en)kan verwachten.Deze mannen(“Door de Eeuwen TROUW”)aan onze Souverein,en ons land,werden gewoon(bijna letterlijk) “de dienst uit geschopt!”.Was dat nu de beloning van eeuwen trouw?Aan de andere kant heeft ons land de Indonesier(via de Indopartij in de “Volksraad”)een “vette loer gedraaid”,door de “Motie Soetardjo” van 1934 (=onafhankelijkheid binnen 10,jaar,wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden,een soort Gemenebestconstructie) af te schieten..Dat de toenmalige Min.v.Kolonien(n.b.een ECHTE Koloniaal)er niets in zag,zette (terecht)veel kwaad bloed bij de Indonesiers.

  • rob beckman lapre zegt:

   Moet mij(deels)corrigeren; het was de “Petitie Soetardjo” ingediend door Mas Soetardjo Kartohadikoesomo.De Gouverneur-Generaal Tjarda van Starkenborgh was tegen de petitie.En hoewel Colijn (mijn grootmoeder had het altijd over “de Luitenant Colijn uit Atjeh”), formeel Min.van Econ.Zaken in Nederland was,zou zijn advies (“afwijzen”)n.m.m.de doorslag hebben gegeven.Ook de Indische NL’ers in de Volksraad (uit angst hun bevoorrechte posities kwijt te raken)waren tegen,de redelijke Petitie.

   • Jan A, Somers zegt:

    Zeven van de acht leden van het IEV (Indische Nederlanders) stemden vóór.

    • rob beckman lapre zegt:

     Corigeer mijzelf; Het IEV stemde met 26 voor,en 20 tegen(allen Euopeanen )VOOR de petitie en wel om de volgende redenen,t.w.beslissing te nemen door de “Rijksraad”,die boven het Parlement en de Min.van Kolonien(Colijn,Min.v.Econ.Zaken was op dat moment “tijdelijk Min.van Kolonien) stond.Dr.Hans Meyer “In Indie geworteld”,pagina 170.

    • Anoniem zegt:

     “Corigeer mijzelf; Het IEV ” U mag uzelf nogmaals corrigeren: Niet het IEV, maar de Volksraad stemde met 26 tegen 20 stemmen:
     Na schrapping van een aanvankelijk voorgestelde overgangstermijn van tien jaar werd op 29 september 1936 de petitie aangenomen met 26 tegen 20 stemmen. Enkele Indonesische tegenstemmers wezen het voorstel op principiële gronden af aangezien het ging om een bestendiging van de band tussen Nederland en Indië, waarbij moet worden aangetekend dat de non-coöperatief ingestelde groeperingen in het geheel niet in de Volksraad waren vertegenwoordigd. Volgens Thamrin beantwoordde de petitie niet aan de idealen en verwachtingen van zijn partij maar werd wel vóór gestemd met het oog op de bespreking van de toekomstige staatkundige status van Indië. Daarnaast waren er vóórstemmers die tot uitdrukking wilden brengen dat de bestaande staatkundige status als onhoudbaar moest worden gekwalificeerd. De ‘Hollandse’ vertegenwoordigers stemden allen tegen of onthielden zich van stemming. Vóór stemden zeventien inheemsen, zeven van de acht leden van het Indo-Europees Verbond, de ene Arabier en één van de vier Chinezen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry, anoniem was ik. Het komt bij mij vaker voor dat mijn gegevens zijn verdwenen.

 8. Anoniem zegt:

  Nederland weet niet beter dan slechts kritiek te spuien naar zijn onderdanen in Voormalig Ned.Indie; van de juiste proporties hebben ze zich dom gehouden’ Zie hoe ze de nieuwe wereldburgers omarmen; onder het mom dit is onze Christelijke gedachte. In feite proberen ze zich te rehabiliteren van alle vieze en lafhartige praktijken van weleer. Als je Jan de marinier moet zoeken van Vader, tref je hem in de dapur bij Siti of hoe de babu ook mag heten; te bedenken hoe de Indo is ontstaan;U zult wel zeggen dat is niet alleen de Blanda,daar hebt U gelijk in.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

 9. Boeroeng zegt:

  Stentor, met filmpje:
  Indrukwekkend: honderden motoren in Apeldoorn voor RMS-viering
  Ronkende motoren door de straten en veel publiek langs de weg vanmiddag in Apeldoorn. Daar kwamen bij theatergebouw Orpheus ongeveer 900 motorrijders bijeen om de uitroeping van de Republiek Maluku Selatan (RMS) te vieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.