Nabestaanden KNIL-militairen naar rechter om backpay

 

Ca 1978 madjoe eist 3 jaar soldij op het Binnenhof

Ca 1978 madjoe eist 3 jaar soldij op het Binnenhof

Nabestaanden van enkele KNIL-militairen stappen naar de rechter om de zogeheten backpay-uitkering van 25.000 euro. Die is bedoeld voor ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië die in de Tweede Wereldoorlog geen salaris ontvingen en op 15 augustus 2015 nog in leven waren. (…)
De dochter van een voormalig Birma-krijgsgevangene: ”Mijn vader is overleden in 2004. Hij kan er niets aan doen dat hij voor 2015 is overleden maar de Nederlandse overheid is wel verantwoordelijk voor het feit dat de backpay-regeling zo lang op zich heeft laten wachten.’’
Zij is naar de rechter gestapt uit principe. Deze zaak dient donderdag in Den Haag.   NU.nl

Advertisements
Dit bericht werd geplaatst in Indisch Platform en andere perkara's. Bookmark de permalink .

26 reacties op Nabestaanden KNIL-militairen naar rechter om backpay

 1. buitenzorg zegt:

  Leuke foto. Toen werd er nog bij gelachen…

 2. Boeroeng zegt:

  Interessant is dat de landsadvocaat moet verwijzen naar rechterlijke vonnissen van 60 jaar geleden die het afschuiven van deze soldijschuld op Indonesië legitiem noemden.
  Natuurlijk zal hij meer wijzen naar de rechters om te verhullen dat de Nederlandse regering die voc-truc organiseerde.

 3. Robert zegt:

  VOC staat in dit verband als een afkorting van Voortvarend Oplichters Cartel.

 4. Anoniem zegt:

  Veel geluk. Zowel ambtenaren als niet-ambtenaren hebben alles verloren. Maar niemand komt opdagen. UITSTELLEN is het antwoord. Weet je nog ” Van uitslel komt afstel”
  Cap – uit het verre Westen

 5. rob beckman lapre zegt:

  Ben toch benieuwd,hoewel wel een vermoeden hoe de zaak zou aflopen,hoe de uitspraak was.Noot: de NL regering(en)hadden/hebben “de hakken in het zand gezet”om deze nasleep van het koloniale verleden(zo diep als mogelijk)te begraven.Hoezo “recht”?

  • Indorein zegt:

   “De dochter van een voormalig Birma-krijgsgevangene: ”Mijn vader is overleden in 2004.”:
   Mijn echtgenote is ook de dochter van een voormalige Birma-krijgsgevangene. Haar vader stierf in 1998. Zijn echtgenote een paar later na hem. Zij wachtte, net als man, tevergeefs op enige tegemoetkoming van “onze regering”.
   Mijn echtgenote verwacht echter niks van deze regering, en eventuele andere volgende regeringen. Er is gewoon geen grond voor een dergelijke verwachting!
   Mijn opa van vaders zijde was KNIL-landstormer (na een rijk leven als chemiker op een suikerplantage). Hij stierf in 1944 als krijgsgevangene aan de Birma spoorlijn. Mijn vaders familie is tot op het bot beroofd van alles (t/m fotoboeken toe!), maar “onze regering” geeft geen krimp!

   By-the-way:
   Ikzelf wacht nog steeds op de € 1.000,- van Rutte, die hij o.a. mij beloofde 4 jaar geleden, en langer geleden (1995?) op teruggaaf van het “kwartje van Kok”.

   • rob beckman lapre zegt:

    Het moet-in ieder geval voor de nog levende 1e generatie-Indo’s nu toch wel duidelijk zijn(geworden),dat de Nederlandse regering(en) ons hier niet verwachtte,en dat nu keihard, en zonder een greintje fatsoen, het ons( voor de xxxxe maal)duidelijk maakt “jullie waren hier helemaal niet verwacht”.Dat schreven zowel Hans Meyer (“In Indie geworteld”) en Wim Willems (‘Het onbekende vaderland). En dat Drees het zelfs zo hard maakte ” zelfs als hebben ze papieren om aan te tonen dat ze Nederlander zijn, geen paspoort afgeven”Nu-na decennia-worden mensen uit alle windstreken van de wereld (vaak met veel tam-tam)een NL paspoort AANGEBODEN.Mijn vraag ” wat deden wij dan zoal fout?”.Basic issue; het zijn(de politici) stuk-voor-stuk leugenaars,die ons de bekende “gouden bergen”beloven,en daarna lachend hun gang gaan.

    • Indisch4ever zegt:

     Rob, je bent weer aan het kankeren over vermeend voortrekken van buitenlanders.
     In feite wil je die discrimineren. Houd eens op met Indische onvrede over 60 jaar geleden te koppelen aan hedendaagse buitenlanders, die je niet wilt accepteren als burger in Nederland. Dat zijn twee verschillende zaken.
     En als je perse een overeenkomst wil zien… het gaat om achterstellen van mensen met een buitenlandse afkomst.
     Hoe dat toeging 60 jaar geleden met Indische Nederlanders is een onderwerp voor deze weblog.
     Hoe het nu toegaat in 2017 met niet-Indische mensen, die je wegwenst moet je ergens anders op het internet bespreken.
     Overigens is het niet zo dat Nederland alle buitenlanders een nationaliteit aanbiedt. Er zijn echt voorwaarden.

     Het onderwerp is de backpay en een oorzaak van het Nederlands onbeschoft gedrag is het koloniale denken van “de bewoners van Indië zijn er voor om rijk aan te worden” Die attitude van de bewoners van Indië niet gelijke rechten als Nederlander toe te kennen leidde ook tot veel doden in de Indonesische revolutie en daarna Indische Nederlanders liever niet in Nederland te willen toelaten…. waardoor duizenden in Indonesië achterbleven
     En ook duizenden moeilijk een Nederlands paspoort konden verwerven.

    • RLMertens zegt:

     @robbeckmanlapré; ‘wat deden wij zoal fout’ – Het is toch van de gekke, dat Nederland aangaande Indië/backpay een overeenkomst sluit met de Republiek en deze de overeenkomst NIET nakomt. Vervolgens Nederland zich vrijwaart en zijn onderdanen daarna in de kou laat. Zelfs de Nederlandse (!)rechtelijke macht blijft stoïcijns. Al 70 jaar lang! Waarom niet (met mevr.zegveld!) naar het Europese Hof?

   • bert zegt:

    Vroeger gooide ik het stembiljet altijd in een bepaalde bak ( vuilnisbak) In 2012 ben ik helaas wel gaan stemmen en zelfs lid geworden van een politieke partij ,Spijt Spijt als haren op mijn hoofd,nu die politieke partij opgezegd en het stembiljet van 2017 smijt ik meteen weer in de vuilnisbak ( waar ie hoort) Indorein die politici ( links/rechtsom) denken alleen aan hun eigen belang ( goed betaald baantje)

    • PLemon zegt:

     @bert ” …lid geworden van een politieke partij.

     Ook even lid geweest van een locale partij om te ervaren of de eigen raadsleden de standpunten in de gemeenteraad in resultaten konden omzetten. Enfin zonder koehandel te plegen konden ze dat vergeten.Daarom soedah en tabeh streep erdoor.

     *** Begin december is de nieuwe Veracity Index 2016 van het Britse onderzoeksbureau van de publieke sector, het Ipsos Mori’s Social Research Institute, gepubliceerd. Het blijkt dat slechts 15% van de ondervraagden vertrouwen heeft in politici. Zij vinden dat deze beroepsgroep niet erg geloofwaardig is. Wie dat wel is zijn de verpleegkundigen. Zij staan op nummer 1 van de lijst van 24 beroepen, gevolgd door artsen, leraren, rechters en wetenschappers.
     Journalisten komen wat geloofwaardigheid betreft, net als politici, er niet goed van af. Zij staan op de 22ste plaats, een plek boven de ministers die het nog slechter doen op de 23ste plaats in de rij, nog net voor de laatste plaats van  de politici.
     Ondervraagd zijn 1.019 Britse volwassenen in de periode 14 oktober – 1 november 2016.  De vraag luidde: “Ik ga u nu een lijst voorlezen van verschillende soorten mensen. Zou u me willen aangeven wie van hen u vertrouwt, of ze de waarheid vertellen of niet?”

     Verpleegkundigen behaalden maar liefst 93% op de geloofwaardigheidsladder. Artsen behaalden 91%; leraren 88%; rechters 81% en wetenschappers 80%.

     http://www.beroepseer.nl/nl/groepsblog/publieke-en-semi-publieke-sector/item/2136-verpleegkundigen-wekken-het-meeste-vertrouwen-politici-het-minste-in-enquete-over-beroepen-en-geloofwaardigheid

 6. rob beckman lapre zegt:

  “I stand corrected”, maar hoop snel een passend antwoordte geven.Verzoek; sta mij toe een stukje te citeren uit het Amerikaanse ” I was a soldier, was a veteran”,opdat men “iets”voelt wat vele “oude stompen”voelen.

 7. rob beckman lapre zegt:

  Met uw permissie; een (voor Nederland)aangepaste versie van het Amerikaanse “I was a soldier, or Iwas a veteran”.
  “I was a soldier, or I am a veteran,we put it simple in those four plain words.We speak them softly,just to ourselves,as others may have forgotten.They are a pledge,that stems from a document which said “I SOLEMNLY SWEAR, to protect and defend, and from a flag called “The Red-White-and Blue”.Listen and you can hear voices echoing “Follow me”, “Medic”, “Oh God”.If you can’t hear them, you weren’t,if you can you WERE. You can hear those echoes,visit a Veterans Administration hospital, hear the sound of Taps,and we are remembering family and buddies who were at Pasir Poetih,Madoera, Djambi,Krawang,Batoedjadar,Dockdja, and many other places,long forgotten by others and friends,NOT by us,who remember those four simple words,you could carve them in stone”
  Opdat wij hen,die decennia geleden,de belofte “To protect and defend” uitvoerden.

 8. j.h.Crawfurd zegt:

  Goedemorgen Boeroeng: Donderdag zou de uitslag bekend zijn over de Backpay, nu is het zaterdag; weet jij er al meer van?
  Coba laat mij het weten en eventueel de trouwe lezers, waarvoor mijn hartelijke dank.
  Mvg Jos H Crawfurd.

 9. ellen zegt:

  Boeroeng: Ik surf wat af op het internet. Maar ik kan nergens een bericht vinden over het proces van afgelopen donderdag. (Het gaat over de aangespannen rechtszaak over de backpay, behandeld op 16/2/2017 in de Haagse rechtbank.)
  Om het nog ingewikkelder te maken is er ook op 13 februari 2017 een zitting geweest in het College voor de rechten van de mens te Utrecht. Waarbij men (wie?) stelde dat het Ministerie van VWS discrimineert inzake de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de uitkeringsregeling Backpay. Te zijner tijd zal daarover ook op deze website een verslagje komen, neem ik aan. Acht weken na voornoemde datum doet het College uitspraak. Deze zitting van 13/2/2017 gaat over een klacht over ras.
  Het lijkt erop dat men zich in allerlei bochten kronkelt, om gelijk te krijgen.

  https://www.mensenrechten.nl/Zittingsagenda/zitting-13-februari-klacht-over-ras

 10. Jan A. Somers zegt:

  Er was donderdag j.l. helemaal geen proces in Den Haag. Ik weet niet wie dat heeft verzonnen. Er was wel een al aangekondigde brief van de regering over de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer. Gewoon even Javapost lezen. Gezien het aantal reacties was er nauwelijks belangstelling voor.

 11. Jan A. Somers zegt:

  Geen nepnieuws, waarschijnlijk op NU twee boven elkaar staande topics onder de tag NU.nl > Backpay-regeling door elkaar gehaald: Nabestaanden KNIL-militairen naar rechter om ‘backpay-regeling’ (moet nog beginnen!) en Regeling salariskwestie Nederlands-Indië verlengd. (= brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamen). onder dezelfde tag. Ik zoek maar weer eens mijn rustige schuttersputje weer op.

 12. Boeroeng zegt:

  update—– update—– update——

  Er is geen update over dit backpayproces . Nergens op het internet is er een bericht over te vinden.
  Je zou bijna denken dat het nepnieuws is. Maar volgens nu.nl was het ANP toch de bron.
  En die zal toch wel zijn bron gecheckt hebben ? Of niet.
  Of geen enkele krant vond het interessant genoeg dat proces in de gaten te houden.
  Was er wel een proces? Zo ja… waarom hebben de kranten en websites geen interesse ?

  • Loekie zegt:

   Misschien een telefoontje naar de griffie van de rechtbank met de vraag of er onlangs een zaak tegen de Staat der Nederlanden op de rol is gezet inzake de zogeheten backpay-kwestie.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb begrepen uit het bericht dat die nabestaanden naar de rechter WILLEN GAAN! Dat bericht is dus OK. Maar ze zijn nog niet gegaan, de rechtbank (welke?) weet dus (uiteraard) van niets. Moet je ook niet gaan zoeken bij rechtbanken. Die brief van de staatssecretaris was wel echt. Kun je zoeken in de Handelingen. Of gewoon in Javapost/I4E.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s