Hoe een weduwe de Nederlandse staat deed buigen 

nasoetion_vdhaveDe Rotterdamse  Adriana van der Have was gehuwd met de nationalist Nasoetion.
Die werd door een eenheid Nederlandse militairen vermoord in december 1948.
In 1950 wijst Nederland haar schadeclaim af op dezelfde wijze zoals de staat de backpayschuld afschoof op Indonesië.

„Eventuele aanspraken, welke mevrouw A. Nasoetion-van der Have op grond van de in uw brief gestelde feiten zou menen te kunnen geldend maken, zouden (…) niet behoren te worden gericht tot de Staat der Nederlanden, doch tot de rechtspersoon Indonesië.”        NRC via IAF

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

58 reacties op Hoe een weduwe de Nederlandse staat deed buigen 

 1. RLMertens zegt:

  Indië/Indonesië een Vaderlandse tragedie; En de moordenaar maj.Geelhoed kreeg de ‘Bronzen leeuw’, de op één na hoogste militaire onderscheiding. En gen.Spoor verkreeg postuum de hoogste militaire onderscheiding; de Militaire Willems orde!~De initiators van de 1e en 2e ‘politionele acties’; Drees sr. werd tot minister van Staat verheven(!) en Beel, nog lang na Indië; een ministerpost in het kabinet Drees sr….

 2. Pierre de la Croix zegt:

  Drukke tijden voor de heer ing. R.L. Mertens. Eerst die brandende kampongs en nu krijgt hij dit topic zo maar in de schoot geworpen. Weer klinkt over berg en dal zijn overbekende mantraatje: Belanda boesoek ….

  Tip voor hem: In de NRC van gisteren staat een interview met Soeloeng Nasoetion, oudste zoon van …. Opmerkelijk is dat hij kennelijk geen haat en wraakzucht in zich draagt. Opmerkelijk is ook, dat uit het artikel blijkt dat hij en de andere kinderen van de vermoorde na Indonesia’s onafhankelijkheid naar het land van de moordenaars werden gezonden om daar hun opleiding voort te zetten, gehuisvest in een Zeister internaat, dus niet in het onafhankelijke Indonesia waarvoor hun vader zich had ingezet.

  Soeloeng (inmiddels 75) woont nu in Duitsland, bij zijn kinderen en kleinkinderen, die kennelijk ook weinig affiniteit hebben met het vrije Indonesia. Misschien een ideetje voor de heer ing. R.L. Mertens om naar Soeloeng af te reizen om hem te injecteren met Belandahaat en als het kan zijn kinderen en kleinkinderen ook. Je hebt per slot van rekening een heilige missie uit te voeren of je hebt het niet …………….

  Pak Pierre

  • Surya Atmadja zegt:

   Pierre de la Croix zegt:
   31 januari 2017 om 13:26
   In de NRC van gisteren staat een interview met Soeloeng Nasoetion, oudste zoon van …. Opmerkelijk is dat hij kennelijk geen haat en wraakzucht in zich draagt. Opmerkelijk is ook, dat uit het artikel blijkt dat hij en de andere kinderen van de vermoorde na Indonesia’s onafhankelijkheid naar het land van de moordenaars …..
   =======================================
   Klopt , rare jongens zijn de Indonesiers.
   Of ze zijn bereid om te vergeven , en niet kijken naar het verleden.

   Oeps: OmSid (a.k.a Surya Atmadja) werd ook door zijn oude heer naar Ollanda meegenomen , om te studeren .
   Uiteindelijk ontmoet hij een Hollandse meisje , waar hij nu hoop om samen zijn vorstelijke AOW/plus kleine berd.pensioen te kunnen verbrassen .
   En , hij ontmoet alleen maar aardige Nederlanders(buren/collega’s) , mensen die niet aardig zijn ga je gewoon mijden .
   Toch ?

   • Pierre de la Croix zegt:

    That’s the right spirit.

    De Heere Jezus hep gezegd dat je, als je een klap van je vijand krijgt op je ene wang, je hem de andere wang moet presenteren voor nog een klap, en geen tempiling recht in z’n postzegel teruggeven. Wellicht heeft zijn collega Profeet Mohammed 600 jaar later iets dergelijks gepredikt.

    Pak Pierre

  • RLMertens zegt:

   @PP. ‘injecteren met Belanda haat’ – Ik met Belanda haat? Ik ben zelf een Belanda! Zelfs meer(!) dan een Belanda, dus….Ik ben er alleen overtuigd geraakt dat die hele Indische politiek totaal verkeerd is beoordeeld door onze toenmalige politici. Die- Drees sr., Beel als voornaamsten ea, ik dan ook verantwoordelijk acht voor dit debacle. Een stinkende beerput die nu open gaat. Zoals ik eerder al voorspelde ‘er ligt meer op de plank’ dan onze historici ons willen doen geloven! Kom naar Indonesië en ontmoet daar( zoals ik ook vele malen deed) zij die het hebben meegemaakt. Geen greintje haat. Eerder trots en met voldoening dat wij, Belanda’s daar weer komen. Totaal anders dan de Belanda’s hier over die(maar) 5 jaren Duitse bezetting. Echter ; zij waren de overwinnaars van die politionele oorlog en niet diegenen als u met hun traumatisch gejammer over; gezagsvacuüm, opgestookt door de Japanners etc. Het ‘koloniale tijdperk’,= eeuwen bezetting! moest verdwijnen, zoals bv.ook de slaventijd. Alleen onze stupide politici (wilden dat niet inzien) zagen dat niet in. Alsmede ook ….enkele nazaten/geestverwanten van die lieden. Kasian!

   • Pierre de la Croix zegt:

    “Ik met Belanda haat? Ik ben zelf een Belanda! Zelfs meer(!) dan een Belanda, dus….”.

    Misschien word ik dan al jaren geconfronteerd met een typisch geval van ziekelijke lust tot zelfkastijding.

    Pak Pierre

   • PLemon zegt:

    @Hr Mertens ” Alleen onze stupide politici (wilden dat niet inzien) zagen dat niet in”
    (Uw mening).
    Naar mijn mening…
    ‘ En of ze de tijdgeest zagen veranderen (benadrukt door o.a . Kon.Wilhelmina’s toespraak) en een overgangsperiode voorstelden.
    Dat je dan als Nederland terugknokt als er dan met anarchie op wordt gereageerd en met een opstand de merdeka wordt afgedwongen, lijkt me logisch.Jammer voor de Indischen dat de grootmachten zich ermee bemoeiden uit angst voor het communisme, want we hoorden er opeens niet meer thuis.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … en toch zijn die Belanda’s boesoek tot op het bot. Hoe je het ook wendt of keert.

     Ben overigens benieuwd of de heer ing. R.L. Mertens al bij zijn vrienden in Jakarta heeft nagevraagd hoe lang Johan Teterisa nog moet brommen in die van kakkerlakken en koetoe boesoek vergeven snikhete pendjara, ergens in die onmetelijke archipel. Op mijn vraag dienaangaande krijg ik van hem maar steeds geen antwoord.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @P.Lemon; ‘tijdgeest zagen veranderen’ – ?-HM 7dec.1942 rede; zonder vermelding van zelfbeschikkingsrecht juist aangaf, dat Nederland ‘de koloniale tijdgeest’ aan hield.
     Waardoor de Indonesische proclamatie op 17/8’45 een gevolg was. En de te Batavia 4/10’45 herhaalde ; geen zelfsbeschikkingrecht= geen merdeka- bersiap tot gevolg heeft.

    • PLemon zegt:

     @Hr Merken ” HM 7dec.1942 rede; zonder vermelding van zelfbeschikkingsrecht juist aangaf, dat Nederland ‘de koloniale tijdgeest’ aan hield”

     Sorry, maar u vergat uw leesbril op te zetten…of verdraait u bewust de feiten?

     *** En hoewel Wilhelmina benadrukte niet op de zaken vooruit te willen lopen, sprak zij niettemin van een toekomstig ‘Rijksverband, waarin Nederland, Indonesië, Suriname en Curaçao tezamen deel zullen hebben, terwijl zij ieder op zichzelf de eigen inwendige aangelegenheden in zelfstandigheid […] zullen behartigen’.

     Deze rede van Wilhelmina wordt wel beschouwd als de aankondiging van het einde van het Nederlandse kolonialisme. En in retrospectief is daar veel voor te zeggen. Want luttele jaren later zou ‘Indonesië’ zich bij monde van Soekarno onafhankelijk verklaren. Bovendien zouden de Nederlandse bezittingen in de Caraïben met de ondertekening van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in 1954 inderdaad een formeel zelfstandige positie binnen het Koninkrijk verwerven.
      
     Dat alles was echter in december 1942 nog niet te voorzien. Zeker niet door Wilhelmina en haar regering in Londen. De koningin en de ministers hadden van daaruit nauwelijks zicht op wat zich in de koloniën afspeelde. En ze hadden al helemaal geen notie van wat er omging in de hoofden van de overzeese ‘inheemse’ onderdanen. Voor Wilhelmina en haar oorlogskabinet was de radiorede bovendien niet zo revolutionair als zij achteraf lijkt.
      https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/31629/wilhemina-preekt-de-revolutie.html

    • PLemon zegt:

     Typo…Hr Merken is vanzelfsprekend Hr Mertens
     -autocorrector is to blame –

    • Indisch4ever zegt:

     Voor mensen die niet met smartphone of tablet internetten.
     Die apparaten corrigeren automatisch een tekst die men intikt.
     Je hebt een woord goed gespeld, maar de software verandert het en dat heb je niet door.
     Ik heb dat ook meegemaakt met een tablet.

    • RLMertens zegt:

     @Lemon; ‘een overgangsperiode voorstelde’ – Is dat hetzelfde als het zelfbeschikkingsrecht= merdeka!, dat door Nederland is ondertekend? Of dacht u ( en het Londen kabinet) dat de Indonesië iets anders wilde? Nog eens een koloniale tijdgeest,na eeuwen van bezetting? Min.Soejono wees op de gevolgen!
     En die werden bewaarheid toen bersiap uitbrak. Merdeka was de kern van het conflict.
     Zoals een Indonesiër het eens uitdrukte; belanda, koelit tebbel!
     De HM rede 7 dec.1942 was juist DE aanleiding tot de proklamsi 17/8 1945. Want van Nederland was niets meer te verwachten.(een meester zet)
     Over verdraaiing van feiten gesproken.

    • Arthur Olive zegt:

     Heer RLMertens
     Als Bung Karno zou hebben geweten wat een vriend hij in u zou krijgen dan had hij u en uw family er nooit uitgetrapt of misschien toch wel.
     Achteraf blijkt echter dat boesoek Nederland beter is want nu kunt u lekker gojang kakki vanwege het verkoop van uw huis en de betere voorzieningen daar.
     Don’t bite the hand that feeds you.

    • Ron zegt:

     Dat is blijkbaar het verschil tussen de Indo’s in Amerika en de heer Mertens.

    • RLMertens zegt:

     @ArthurOlive/Ron; ‘don’t bite the hand…’ _ The hand? We hebben het toch over de politiek van toen? Het is juist die politiek geweest, die ons uit onze geboorteland heeft gedreven. ‘that feeds yo?’ – O ja? Gelukkig, nog nimmer voor gekomen. And by the way; al onze sociale voorzieningen zijn door ons allen zelf(!) betaald; premies etc. Want Sinterklaas bestaat niet> wij vieren het wel, hoor. En jullie?

    • Arthur Olive zegt:

     @RLMertens
     Op uw vraag wie onze sociale voorzieningen betaald.
     Wij geloven ook in Sinterklaas, de onze komt niet uit Spanje maar uit China.
     Wij hebben al zoveel geleend dat we niet meer bang hoeven te zijn dat we falliet gaan, immers als je veel schuldig bent aan de bank dan is die bank van jou want de bank is bang dat je je falliet verklaard.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer RLMertens, ik begrijp u niet. Als ik zo overtuigd was van de onrechtigheid van het bestuur van Nederland dat het mij volkomen zou opvreten dan zou ik al lang weg zijn gegaan. Liefst naar Indonesia waar ik mischien iets goeds kan verrichten inplaats van Nederland waar bijna niemand het niet eens is met mijn zienswijze.
    Ik ben weg gegaan uit Nederland voor veel en veel mindere redenen dus daarom begrijp ik u niet.
    Tot nu toe heeft u ons geen antwoord daarvoor gegeven.

    • Arthur Olive zegt:

     Bijna niemand moet zijn bijna iedereen.

    • RLMertens zegt:

     @ArthurOlive; ‘onrechtigheid van etc.’ – Wij hebben het toch over het koloniale beleid van toen? Over wat ons toen is overkomen? U denkt toch niet dat ik mijzelf nu opvreet. Ik denk eerder dat zij, die mijn zienswijze(van toen!)niet delen, zichzelf NU aan het opvreten zijn. ….U ook?
     U bent voor ‘veel en veel mindere redenen weggegaan’- Te koud? 1x per week in het bad
     of nog veel mindere redenen?
     Note; Net mijn huis verkocht dus; gojang kakki…

 3. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Dhr de la Croix is oftewel bezig bezig met selectief redeneren of hij kent de bijbel niet. Hij haalt de tekst van den Heeren Jezus wel uit zijn verband.

  Mattheus 5.39 Ik zeg U echter: Biedt geen weerstand aan degene die goddeloos is;* maar slaat iemand u op uw rechterwang,keer hem dan ook de andere toe.

  Want vers 39 wordt voorafgegaan door vers 38: GIJ hebt gehoord dat er werd gezegd: ’Oog om oog en tand om tand.
  Misschien heeft Mohammed den woorden van den Heeren beter begrepen.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach ja meneer Van den Broek, excuses. U hebt met een eenvoudige van geest te maken die niet anders kan dan complexe zaken eenvoudig voor te stellen. Maar gelukkig hebt u mij begrepen en kunt u anderen uitleggen wat ik heb bedoeld.

   Overigens …. ik heb begrepen, maar houd u mij ten goede, dat het gebod “oog om oog, tand om tand” juist werd uitgevaardigd om excessen te voorkomen. De Israëlieten mochten dus uit wraak geen 2 tanden uitslaan, als zij in het gevecht slechts 1 tand hadden verloren. Wist u dat? Zal natuurlijk wel. U weet zo veel.

   Pak Pierre

   • RLMertens zegt:

    @PP; ‘om excessen te voorkomen’- Dat is/was ook de ‘bedoeling geweest’ van onze ‘politionele oorlog in Indië’ . Het liep anders……

    • Pierre de la Croix zegt:

     Over excessen gesproken ……. Hoe is het nu toch met Johan Teterisa, meneer Mertens? Hoe lang moet hij nog? Voor 15 jaar de Indonesische bak in omdat ook hij “merdeka” wilde ……

     U geeft maar geen antwoord op mijn vraag. Doe eens een goed woordje voor hem bij uw vriendjes in Djakarta. Zij zullen uw eeuwige mantraatje op I4E ten gunste van hen toch zeker waarderen?

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @PP. ‘Johan Teterisa’ – Een school voorbeeld van Nederland’s politieke erfenis 1945 -1949. art.3 Linggadjatti overeenkomst; …te kennen geeft niet of nog niet tot de RIS te willen toe treden etc. dus RMS. Zo ook Nw.Guinea uit de Linggadjatti overeenkomst geschrapt; om de Papoea’s op te leiden tot het zelfbeschikkingsrecht! Het zelfbeschikkingsrecht dat nb. voorheen bij de RI verloochend werd. Zo werd de RI meteen na de overdracht 1949 geconfronteerd met onlusten/opstanden- zie tv.doc. Voorheen Ned.- Indie van Aelle op deze site.
     Reactie van de RI; conform Ned. koloniale ‘opvoeding'(!); pacificeren/ vrede brengen=neerslaan, rust en orde; in de eenheidsstaat! En de slachtoffers?….
     note; zo ook is bersiap ontstaan! Provoceren/uitlokken en….. de Britten, weigerden en vertrokken. En de slachtoffers? …..
     Worden op deze site door ene Pak P vertegenwoordigd….. met als resultaat?….

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ja heer Mertens, ik had het kunnen weten. Ik krijg als antwoord uw mantra: “Belanda boesoek”.

     Verder plaat voor de kop, koelit badak. Nooit inhoudelijk reageren op iets dat niet in uw smalle denkraam past.

     Nog een keertje dan maar, krijgt u van mij de gelegenheid om te laten zien dat u niet zo gestoord bent als ik denk en dat u over enig empatisch en relativerend vermogen beschikt. Ik herhaal een paar vragen die ik u in de loop der tijd heb gesteld, o.m. over de Molukker Johan Teterisa, die 15 jaar gevangenisstraf kreeg, vermoedelijk na eerst een flink pak ros, voor het zwaaien met de vlag van de RMS en het uitvoeren van een traditioneel krijgsdansje voor de neus van de president aller Indonesiërs:

     1. Wat vindt u van de straf die hij heeft gekregen voor dat geweldloos uiten van zijn verlangen naar “merdeka”
     2. Hebt u aan uw goede vrienden in Djakarta clementie voor hem gevraagd op grond van “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe het ook een ander niet” en met verwijzing naar het zelfbeschikkingsrecht van volkeren en met verwijzing naar het eenzijdig opblazen van de RIS in 1950?
     3. Weet u hoe lang hij nog moet brommen in die van kakkerlakken en koetoe boesoek vergeven snikhete pendjara, ergens in die onmetelijke archipel? Uw vrienden in Djakarta zouden u toch in ieder geval daarover willen informeren.
     4. Inderdaad, waarom verhuist u niet naar uw heilstaat Indonesia? Daar zult u zich toch meer senang voelen dan onder die Belanda Boesoek die u nu dagelijks tegenkomt, waar u ook gaat of staat? U kunt in Indonesia bovendien nog zoveel goed doen voor het Indonesische volk, voor die miljoenen die onder de armoedegrens leven en verstoken zijn van adequaat onderwijs, behoorlijk voedsel en geneeskundige zorg.

     Zo langzamerhand begin ik toch het idee te krijgen dat u op de payroll staat van uw rijke bevoorrechte vrienden in Djakarta, als een soort Agent Provocateur in Nederland.

     Pak Pierre

 4. bokeller zegt:

  Hi mertens,
  Nog steeds bezig met je boodschappen

  siBo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik begrijp dat de boodschap is bedoeld voor de heer ing. R.L. Mertens.

   Nochtans moet mij van het hart dat ik gegrinnikt heb om het filmpje. Leuk bedacht. Duitsers blijken toch grapjes te kunnen maken en waarderen.

   Pak Pierre

  • RLMertens zegt:

   @Baoekellek/keller; ‘boodschappen’ – Beduusd tegen een ander geluid/ waarheid? Geen inhoudelijk weerwoord, dan maar lachwekkende infantiele reacties! Van een klapperdop. Een lege.

   • bokeller zegt:

    ###Zoals een Indonesiër het eens uitdrukte; belanda, koelit tebbel##
    Hi Mertens,daar slaat je nu jouw hele
    verhaal op.
    Alleen met dien verstande, dat een Indonesier
    over jou dan zegt dia ini berkulit badak.
    en dat slaat niet alleen op de ”huid” maar je
    hele voorkomen van het voorbeeld ”beest”
    Dus schelden graag in het Nederlands,anders
    verlaag je op bijv het.Dierentuin peil.
    siBo

    • bert zegt:

     Pak Keller nog bedankt voor de film DJAKATA ,zag veel bekende plaatsen in Paramaribo en zelfs nog een paar bekenden ,de term DJUKA is een scheldwoord voor de Marrons ( asli Negers ) Zij hebben de Javanen als 3 e groep verdrongen ,de Japanesie ( sur term voor Javanen) staan nu 4 e .Hun eerste politieke partij was de KTPI ( kaum tani persatuan Indonesia ) Hun eerste voorman was Pak Soemita ,als hij voor de radio moest spreken zaten alle Indo,s aan de radio gekluisterd vooral vanwege zijn grappige Javaans /Nederlandse taalgebruik .

    • bokeller zegt:

     Pak Bert,
     Ook in Korea vochten Surinaamse Militairen mee.
     Daar had ik hun leren kennen en enkele gebruiken
     opgestoken.
     Alleen ”Japanesie” werd voor de daar aanwezige
     Indo’s in Suriname gebezigd.
     Mss. heb ik het mis ?
     siBo

    • RLMertens zegt:

     @bokeller; ‘dierentuin peil’ – Nou, nou…. kan het niet wat rustiger, bo ….een klapperdop is toch niet zo erg? Ik heb het toch niet over een orang oetan? Jij bent toch….wie je bent. Nou ja …een lege dan. Gevuld is smakelijker…. voor die orang oetan.

 5. Trudy verstegen zegt:

  Indisch4ever is tóch de ‘hangplek’ voor al die aardige en soms verzuurde bejaarden die elkaar ‘de les lezen, beschuldigen, het beter weten enz.’ Constaterend is het een select clubje 60 plussers en ouder (zie de regelmatig terug kerende namen) die elkaar ‘bestrijden, de bal toespelen, bevestigen en onderuithalen’, soms met venijnige opmerkingen. Jongens onder elkaar op het schoolplein voor pesioenado’s en vutters, de branies van internet. Heren bedankt, ga zo door ik blijf genieten.

  • bokeller zegt:

   Eindelijk heeft U ’t door!

   siBo

  • Loekie zegt:

   Waar is Ron Geenen gebleven?

   • e.m. zegt:

    Changement de décor: yellow fruit !

   • Ron zegt:

    Gewoon mijn prioriteit verandert. Voor mij blijft informatie over Sumatra gedurende de periode vlak voor de oorlog en erna belangrijk. Via het internet heb ik veel info gekregen. Nu krijg ik van Indo’s direct vaak goede berichten en daarnaast ook via mijn website, die over bijna de hele wereld wordt gelezen. Ik ga vaak in een versneld tempo door de emails met de hulp van ” delete” knop.
    Ben o.a met een lijvig artikel bezig over mijn neef, die zowel de Molukken transport, als de Junyo Maru als de Pakan Baru dodenspoor heeft overleeft. Met de fantastische hulp van de heer Jacq Brijl krijgt zijn zus 3 medailles toegestuurd, o.a. ook voor de politionele acties.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Trudy Verstegen zegt onder meer 2 februari 2017 om 09:34: “Jongens onder elkaar op het schoolplein voor pesioenado’s en vutters, de branies van internet. Heren bedankt, ga zo door ik blijf genieten”.

   Heel complimenteus van mevrouw Verstegen, die positieve “feed back”. Vrouwen roeren zich – tot mijn spijt – nauwelijks op I4E. Ik heb altijd vermoed dat zij hoofdschuddend en met zeker dédain het gekrakeel en de wijsneuzerij van de bejaarde mannen op het virtuele Indische schoolplein zouden volgen. Is mevrouw V. een uitzondering?

   Als ik aan het reële schoolplein van mijn Semarangse schooltijd terugdenk, dan zie ik jongetjes (velen behoorden door de in bezettingstijd opgelopen leerachterstand eigenlijk tot de categorie “grote jongens”) driftig bezig zijn. Er werden dikke vriendschappen gesloten en er werd ook regelmatig een stevig robbertje gevochten, het laatste meestal na en buiten school.

   Verschil met hier en nu op I4E is, dat TOEN na een vechtpartij de belligerenten de vrede tekenden, niet door bleven zeuren en samen gingen vliegeren, knikkeren, gatri (of “bentik”) spelen, straat slijpen, mangga’s jatten, vissen, jagen met de buks of katapult.

   Pak Pierre

  • RLMertens zegt:

   @TrudyVerstegen; ‘verzuurde bejaarden’ – Als bejaarde aangesproken, voel ik mij zeker niet verzuurd. Zet mij in, al sedert jr.80 bij het verschijnen van dr.L.de Jong; Indische delen 11-14 om de waarheid over Indië aan de weet te komen. Waarheidsvinding over wat mij/ons is overkomen is de drijfveer- zie Opmerkelijke feiten aangaande Indië/Indonesië Indisch4E-2011. Tot nu toe, moet ik bekennen, dat menig een mij (nog) niet heeft kunnen overtuigen om mijn mening(en)/zienswijze te veranderen. Volledigheidshalve meld ik nog, dat het is gebaseerd is op enkele prominenten uit het verleden (JdeKadt,prof.Wertheim,Hella Haasse,ds.Verkuyl ea. Die toen al opstonden en onze politici waarschuwden voor het foutieve beleid. Wat mi.inderdaad een debacle is geworden. En dat ten koste van zovele onschuldigen. Zoals ook dit verhaal van de weduwe Nasution. Aan u eigenlijk de vraag; doe mee, of wat is uw mening?

   • P.Lemon zegt:

    @Hr Mertens “Waarheidsvinding over wat mij/ons is overkomen is de drijfveer- ”

    Natuurlijk een mooi streven als u er zich maar van bewust bent dat het ons opvalt dat u de feiten (gedocumenteerd en onveranderlijk objectief historisch geregistreerd) erg persoonlijk en negatief tov de nederlanders becommentarieert. En natuurlijk houvast vind bij gelijkgestemde politici, auteurs etc. De valstrik is dat hun meningen dan voor feiten worden aangezien om andere zienswijzen te overrulen.

    • RLMertens zegt:

     @Lemon; ‘negatief tov. de Nederlanders etc’ -Tov.de Nederlandrs? AUB. voor de zoveelste keer; mijn gram richt zich tegen het Nederlandse politiek beleid(!) van toen. Gebaseerde op de stellingname van Nederlandse (!) prominenten van toen. Die erbij waren en die Nederlandse politici(!) van toen waarschuwden voor het echec! Dat ook is uitgekomen. Met; daarbij horende ellende; oorlogsmisdaden etc. en dit trieste verhaal van mevr. Nasution! -‘meningen voor feiten’ – Het toch een feit; geen zelfbeschikkingsrecht= dus geen merdeka met als gevolg bersiap en een koloniale oorlog. Zo simpel is het. Het ‘gezwam’ daarover; gezagsvacuüm, opgestookt door Japan( waarom ook niet, want Azië is voor de Aziaten), orde en rust, zij zijn nog niet zover etc.etc. Dat zijn meningen, aannames, gekongel etc.etc. De kern van het conflict is ‘geen merdeka’ en niet anders!
     Het is dr.L.de Jong geweest, die onze Indische geschiedenis mi. naar(ingehouden) waarheidsvinding heeft vastgelegd. Vele anderen zijn mi. ‘witwasssers van ons verleden’.

   • Pierre de la Croix zegt:

    De heer ing. R. L. Mertens zegt 3 februari 2017 om 14:52 onder meer over zijn niet aflatende kruistocht tegen het Nederlandse beleid in NOI en t.a.v. de RI (i.o.): “Tot nu toe, moet ik bekennen, dat menig een mij (nog) niet heeft kunnen overtuigen om mijn mening(en)/zienswijze te veranderen”.

    Tja meneer Mertens …. geen kunst als u zichzelf afsluit voor ieder redelijk weerwoord en pleidooi om de zaak nu eens in alle objectiviteit van 2 kanten te bekijken. U toont zich blind en doof voor ieder tegenargument. U veroordeelt Nederlands beleid t.a.v. die arme onderdrukte Indonesiërs in koloniale tijden, maar negeert alle verwijzingen naar soortgelijk beleid van de Indonesische regering die zich gedraagt als nieuwe koloniale heerser over groepen die ook Merdeka willen zijn. Als u al op zo’n verwijzing reageert, dan draait die reactie steevast uit op een veroordeling van Nederland als opruier, als zaaier van opstandig zaad onder die groepen. Een grove belediging aan hun (b.v. Molukkers, Papoea’s) adres, alsof zij te dom zouden zijn om zelf te weten wat goed voor hen was.

    Tja meneer Mertens …. geen wonder dat u met zo’n opstelling triomfantelijk kunt schrijven dat niemand uw kijk op uw kleine wereld, c.q. uw mening, heeft weten te veranderen.
    Ik heb wel eens met de spade een mol uit zijn duistere onderaardse wereldje naar boven gewipt, op het gras in de milde middagzon. Voordat ik het wist had hij zich alweer bliksemsnel naar beneden gewerkt. Hij wilde kennelijk niets van de rest van de wereld weten. U, meneer Mertens, doet mij aan zo’n blinde mol denken.

    Tenslotte iets over “overtuigen”. U bent voortdurend bezig met uw mantraatje anderen van de juistheid van uw nauwe kijk op de wereld te overtuigen. Als een fanatiek aanhanger van Hare Krishna loopt u met uw tamboerijn door I4E, voortdurend op de maat van uw belgerinkel die ene monotone mantra zoemend: “Belanda boesoek, Indonesia baik”. Met de blik op oneindig, verstand op nul, verkondigt u UW waarheid.

    Als u denkt, dat anderen u op hun beurt van HUN waarheid willen overtuigen, hebt u het n.m.m. mis. In de meeste gevallen althans. Ik schat in dat de meeste mensen op I4E, net als ik, er niet op uit zijn om hun mening door andermans strot te duwen. Zij geven hun mening over iets dat voorbij komt, right or wrong. Is een ander het er niet mee eens, right or wrong, dan zij dat zo. Misschien volgt er nog een dupliekje en een reactie daarop, maar dan is de zaak meestal afgedaan. Er wordt niet doorgezeurd, niet telkens weer op het zelfde getamboereerd, tot vervelens toe.

    U blijft op het zelfde thema dooremmeren. Uw kopkleppen op, uw oordoppen in, uw blinddoek voor. U hebt blijkbaar niet in de gaten, of wilt niet in de gaten hebben, dat u de grenzen van uw vrijheid van meningsuiting al lang met uw monotone mantra hebt overschreden. Voor mij althans bent u met uw herhalingen riant vervelend. U voegt al jaren geen waarde toe aan de discussie op I4E, of die nu gaat over Brandende Kampongs, Procederende Weduwen, Weigermariniers, Politionele Acties of Rendang Padang. Het is altijd weer “Belanda boesoek ….”. Niets nieuws onder uw zon.

    Als zou blijken dat u ze alle vijf nog bij elkaar hebt, dan zou ik u een onaangenaam mens vinden. Als zou blijken dat er aan uw geestesvermogens iets mankeert, dan zullen mijn gevoelens van mededogen uw deel zijn.

    Pak Pierre

    • Surya Atmadja zegt:

     Mss kan een Orang Pinter mij vertellen het verschil tussen zelfbeschikkingsrecht en separatisme ?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Het een kan uit het andere voortvloeien of impliceren.

     Pak Pierre

 6. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik kan moeilijk met ik noem maar willekeurig, de Heren de la Croix, Somers of Marawasin gaan knikkeren. Belligerenten die de vrede tekeningen? Het woordgebruik al, daarvoor dient dhr. de la Croix bij dhr Somers te rade te gaan. Aan theoretische beschouwingen waag ik mij niet.

  Er staat toch wel iets heel essentieels op het spel. Het verschil met vroeger, de goede oude tijd of tempo doeloe is dat het in het NU over totaal iets anders gaat:
  Wie naar het verleden kijkt, droomt, wie naar het heden kijkt, wordt zich bewust en ontwaakt. Het gaat over het Weten en dat we vanuit het eenheidsbewustzijn leven. dat alles Heel en Al is.

  Vindt een gij zult verder zoeken.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach meneer Van den Broek (van een andere generatie), gelukkig voor u heb ik niet de ambitie met u te gaan knikkeren.

   Enne ….. wat mankeert er eigenlijk aan mijn woordgebruik? Ik kan niet tippen aan het Latijn en de woorden uit uw filosofieboeken waarvan u zich bedient, maar dat betekent toch nog niet dat ik beter helemaal niets op dit Indische forum mag schrijven?

   Enne …. ik kijk graag naar het verleden. Ik heb daarvan veel meer dan u en nog heel veel meer dan toekomst. Bovendien heeft deze site “Indisch” hoog in het vaandel staan en “Indisch” is per definitie “verleden”, diep geworteld in Tempo Doeloe, ver achter de horizon. Als dadelijk mijn generatie van meisjes en jongens die nog in Indië zijn geboren en min of meer getogen de moede ogen voor goed heeft gesloten, is het uit met het dromerig ophalen van herinneringen op I4E. Die bestaan dan alleen nog in de boeken.

   Niets staat u “van een andere generatie” in de weg, om bewust vooruit te kijken en, zoals u schrijft, te “ontwaken” (waaruit ik afleid dat u en de uwen van een andere generatie nu aan het dommelen zijn, maar dat zie ik vast weer verkeerd).

   Gun evenwel de generatie van de dromers nog even de lol van het terugblikken, van het zwijmelen bij “Terang Boelan”, “Bengawan Solo” en “Schoon ver van u”. Gun ons de lucht van trasi in onze keukens en de hemelse smaak van sambal goreng tempé, oblok-oblok en nasi opor op onze oude tongen.

   Ave Caesar, morituri te salutant.

   Pak Pierre

 7. RLMertens zegt:

  ‘Nederland acht zich niet aansprakelijk voor de onrechtmatige daad die haar- de weduwe van Nasution- is aangedaan. Aansprakelijk is namelijk Indonesië dat door de soevereiniteitsoverdracht de rechtspersoonlijkheid van Nederlands heeft overgenomen’ – Een soortgelijke antwoord kreeg mijn vader in 1951 over zijn Knil back pay 1942-1945. Met de mondelinge info, dat het Knil nu TNI is. Dus…. Hij overleed, 96 jr.oud in 2007. De back pay werd in 2014/15 uitgekeerd aan de nog levende ex-Knillers! En de ex Kniller in de TNI? Of de RI hen uiteindelijk ook , conform het gesteld bij de overdracht, heeft uitbetaald is mij niet bekend. Over Nederlands rechtmatigheid gesproken!

  • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

   Heer Mertens , zo werkt dat niet. Die opmerking over de back pay helpt mij geen meter verder. Ik leg uit waarom.

   Nederland acht zich niet aansprakelijk voor de onrechtmatige daad die de weduwe Nasoetion is aangedaan. Later zal de rechter hieruit concluderen dat de Staat de gepleegde feiten door de Nederlandse militairen en het feit dat Van der Have recht heeft op schadevergoeding niet ontkent, maar de eis doorschuift naar het loket van Indonesië.

   Wat mij NU verbaast is dat dit doorschuifargument al vaker is gebruikt o.a. bij de Back-pay kwestie. Wat mij verwondert is dat niemand deze uitspraak in verband heeft gebracht met de zaak-.Nasoetion, dat heeft toch in begin jaren 50 wat stof doen opwaaien. Een beetje advocaat die zich bezig houdt met Nederlands indie of haar rechtsopvolger Indonesië dient zoiets toch te weten, daar worden ze toch voor betaald? Ik ben zelf op zoek gegaan naar het vonnis aangaande Nasoetion, want ik was best benieuwd met welke juridische argumenten de rechter de landsadvocaat ongelijk gaf. Mijn gezoek via Google gaf mij geen uitsluitsel, wellicht is het vonnis nog niet gedigitaliseerd,, dus niet op het internet te vinden. Via een omweg kom ik wel achter welke juridische argumenten een rol hebben gespeeld bij de afweging. van de rechters.
   Ik ben over twee weken toch in het Nationaal Archief. I.p.v. dat ik het boek van Meelhuijsen ga doorbladeren, ga ik op zoek naar dat vonnis.

   Het is toch een kleine stap om diezelfde argumentatie te gebruiken voor de back-pay kwestie. Er zullen toch wel wat rechtenstudenten met een bacheloropleiding en op zoek naar hun roots , die toch wat zinnigs daarover kunnen zeggen. Anders struikel ik op dit blog wel over de ervaringsdeskundigen.

   Het verbaast mij dat U niet in die richting denkt , weliswaar spatten uit Uw woorden de vonken van de morele verontwaardiging maar daar koop ik bij de bakker geen brood voor.

   Als ik eraan denk hoe ik de Staatssecretaris samen met dhr Rutte op 15 Augustus, precies 71 jaar na het einde van de oorlog voor het Indisch Monument zag staan, dan schieten de tranen nog in mijn broek van plaatsvervangend schaamte.

   Haar rechtsopvolger Indonesië,……. je moet maar Uit Pure Hufterigheid UPH op die smoes komen, zeker een cadeautje van die Werner.

   • RLMertens zegt:

    @PetervdBroek: ‘pure hufterigheid etc.’- Zo werd mijn vader indertijd ‘afgescheept’. Ik heb begrepen dat de onlangs ingestelde regeling aan de nog levenden is geschied; uit morele overwegingen, dus…
    Ooit hierover( bij de mars in Den Haag 2013) met hr.Bussemaker van gedachten gewisseld; waarom niet meteen procederen…….’men vertrouwde echter nog steeds op een goed overleg’ Ook nu; ivm aanspraken van de nabestaanden; procederen is mi. het enig middel om met de overheid ‘te overleggen’.

 8. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Citaat…..Dat is blijkbaar het verschil tussen de Indo’s in Amerika en de Heer Mertens…..

  Het verschil ligt discussietechnisch in het feit dat dhr Mertens gaat ook eens inhoudelijk in op de zaken, wel eens tot vervelens aan toe, maar zo is het beestje gebekt. Die inhoudelijke argumenten mis ik veelal bij die Amerika-gangers, maar niet dat onophoudelijk gezeur hoe goed het wel is in de CA i.v.t. Nederland. Maar dat laatste heeft met een inhoudelijke discussie niets te maken, tenminste ik gebruik zulke argumenten niet, alhoewel ik niet in Nederland woon.

  Misschien willen onze Amerika-gangers de discussie op een ander niveau tillen , een betere dierentuin, , anders blijf ik bidden : Oh God, please save America

  • Arthur Olive zegt:

   Ik als Amerika-ganger ben me er niet van bewust dat ik onophoudelijk zeur hoe goed het wel is in CA i.v.t. Nederland.

   • RLMertens zegt:

    @ArthurOlive; ‘verschil Indo’s in Amerika en etc.’- Voordat u over ‘America first’ begint (te zeuren), de vraag; wat is dan het verschil?; in concreto wat is uw mening over het Indië verleden?

    • Arthur Olive zegt:

     @ RLMertens
     “Verschil Indo’s in Amerika en etc.”en “Hoe goed het wel is in Amerika” heb ik ook niet geschreven, Goed lezen!’
     Ik heb alleen geschreven dat ik er niet van bewust was dat ik dat geschreven heb omdat alle AmerIndo’s over een kam werden geschoren.

 9. bokeller zegt:

  @Hr Merken ” HM 7dec.1942 rede;….
  Sorry, maar u vergat uw leesbril op te zetten

  Ho-Ho,hij heeft zijn leesbril helemaal niet afgezet

  siBo

 10. Boeroeng zegt:

  Tijd het topic te sluiten.
  Hakketakken op de persoon gaat nergens heen.

Reacties zijn gesloten.