Indisch in Beeld

velodromeautokidsbrestvk_1905Ongeveer in 1905 begon NV Velodrome te Soerabaja met de verkoop van automobiliën. Deze Orient buckboard surrey zou de eerst verkochte auto zijn en een van de eerste auto’s te Indië rijdend. De manager was Carel Brest van Kempen die vier van zijn kinderen in de gemotoriseerde koets zette. Carel was dus de eerste autodealer te Indië.
Zijn moeder was Raden Adjeng Lara Katinem uit Djokjakarta en zijn vader was resident Carel Pieter Brest van Kempen die ruzietjes had met zijn ondergeschikte  Eduard Douwes Dekker, volgens het boek de Max Havelaar.
Carel senior overleed in 1865 te Nederland in een psychiatrisch ziekenhuis. Carel junior was 3 jaar oud en heeft zijn vader nooit gekend.
Er was een oom Ko, jongere broer van Carel senior, die gedood werd in een pistolenduel te 1843. De inzet was een schone deerne van 17 jaar.
De dader was  jhr. Theodoor van Capelle die een straf deels  uitzat maar daarna als officier in de oorlog te Bali van 1848/1849 een willemsorde verdiende.
Hij huwde een Javaanse, erkende zijn kinderen en werd adjudant in de staf van de gouverneur-generaal.
Het meisje was Henriette Merkus, een buitenechtelijke dochter van Pieter Merkus en een Ambonese vrouw.  Pieter was gouverneur-generaal in 1843.
De Indische pers heeft deze  affaire niet bericht.  Van hogerhand een cover up?
In 1844 overleed Pieter en de weduwe Merkus-Cranssen ging met haar kinderen en stiefdochter Henriette naar Nederland, waar Henriette in 1848 huwde met een zoon van tante Cranssen.
Het is wel een soap, toch ?

Carel junior huwde Carolina Meis. Is ze familie van hedendaags tv-babe Sylvie Meis ?  Carolina was een dochter van de officier Arnoldus  Pieter Wilhelm Meis en Anna Charlotte Andreas, van Armeense afkomst. Haar nazaten Brest van Kempen leven in Amerika en in Nederland.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

19 reacties op Indisch in Beeld

 1. Ron Geenen zegt:

  Opa Ceasar Antoine Chevalier, vader van mijn moeder opende in de Chinese wijk van Padang in 1912 zijn eigen auto werkplaats en importeerde vlak er na de Amerikaanse autos Hudson en Desoto. Zeer waarschijnlijk was hij de eerste op Sumatra die dat deed. De kinderen werden naar school gereden in een 7 sit Hudson.

 2. Boeroeng zegt:

  Ik zie geen stuur .

 3. Surya Atmadja zegt:

  Kan kloppen, men heeft toen een soort “stuurknuppel”

 4. e.m. zegt:

  Zo te zien, houdt de zoon uiterst rechts op de foto de stuurhendel in zijn linkerhand . . .

 5. Ron Geenen zegt:

  Het is de man met de hoed op die het zwaai stuur hanteert. In onze jonge jaren bouwden we een zeepkist volgens het zelfde principe. Door de stang naar rechts of naar links bewegen bewegen de wielen in een bepaalde beweging. De snelheid van zo’n voertuig kan ook niet meer dan 15 a 20 km per uur zijn. Met recht een tuffertje.
  http://earlyamericanautomobiles.com/1905.htm

 6. Loekie zegt:

  “De allereerste auto reed in 1894 op Java rond. Het was een Benz aangeschaft door de Soesoehoenan van Solo. Deze informatie en nog veel meer is te lezen in het standaardwerk uit 1977, Krèta Sètan ‘de duivelswagen’; Autopioniers van Insulinde, van Frans Ferdinand Habnit. De liefde voor auto’s en autosport zat hem in de genen.
  Dankzij het in 1909 opgerichte autoweekblad van zijn vader, J. Habnit, volgde hij vanaf zijn jeugd de opkomst van het motorverkeer in Indië en leerde hij verschillende autopioniers persoonlijk kennen. In 1928 volgde hij zijn vader op als uitgever en hoofdredacteur van De Motor (Het Sportblad) te Soerabaja. Hij schreef niet alleen over auto’s, maar deed zelf ook aan autosport. Tijdens een zakenreis in Europa in 1932 nam hij deel aan de rally van Monte Carlo en won hij een Coupe Glacier in de Internationale Alpenrit. ”

  http://www.boekwinkeltjes.nl/su/?qs=&qt=kreta+setan&qo=&zip=&dist=0&lang=&img=0&oud=0&t=1&n=1&prijsvan=0.00&prijstot=

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””Het was een Benz aangeschaft door de Soesoehoenan van Solo. “””””””””””

   De Benz toen is nu de Mercedes Benz en nog steeds de toonaangevende naam in de auto wereld. Goed te zien hier in Amerika. O.a. Mercedes maakte een paar maanden geleden een reklame film van 8 rode wagens die door een woonwijk kwamen rijden, waarbij een ieder bleef stil staan en kijken. Nu zie ik al regelmatig Japanse, Koreaanse en andere merken het ook doen. ook velen in het rood. Mercedes is nu net uitgekomen met een nieuwe kleur Metaal groen. Ben benieuwd wie de eerste naapers zijn. Zie wie in de F1 nummer een is!

 7. R. Bastiaans zegt:

  Wordt indisch4ever een autoblog, dan doe ik ook mee 😀

  AMG GT R:

 8. Surya Atmadja zegt:

  Jammer dat de foto van mijn inlandse opa met zijn Kereta Setan ( mss een Ford , want een Benz kan alleen een bupathi of regent of de vorst kopen) ergens verdween tijdens een verhuizing.
  Een Seprolet was omstreeks 1920 ook populair in de residentie Batavia , want het is goedkoop.

  Want het zal mss een redelijk grote(re) auto moeten zijn met zijn veel kinderen .
  Moet even in mijn oude PC kijken of er ergens een foto staat.

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””””Want het zal mss een redelijk grote(re) auto moeten zijn met zijn veel kinderen .
   Moet even in mijn oude PC kijken of er ergens een foto staat.”””””””””””

   In de oude tijd voor de oorlog beantwoorden de automakers al naar de wensen van het publiek. De pil en tv bestonden nog niet, dus kinderen maken was het tijdbedrijf. En dus hadden gezinnen vaak veel kinderen en dus moesten er ook veel plaatsen in een auto beschikbaar zijn.
   Grootvader Chevalier had 2 7-zits Hudson staan, en had ook 11 kinderen. Mij is het verhaal bekend dat zondag naar de kerk opa een Hudson bestuurde en de ander door een van de oudste zonen.

 9. Carel-Vincent van de Graaff zegt:

  Mijn overgrootmoeder is Anna Charlotte Brest van Kempen getrouwd met Johan Theodore Benjamin van de Graaff. Leuk om dit hier te lezen.

 10. Boeroeng zegt:

  oja… de zus van resident Carel Pieter Brest van Kempen was de stammoeder van de Indische tak Cochius.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_David_Cochius Ze was gehuwd met Frans David Cochius

 11. Boeroeng zegt:

  Duelleren in Indië.
  Iemand stuurde me deze tekst. Veel dank.

  Het duel kwam niet vaak voor in Nederland, en er werd tot diep in de negentiende eeuw strafrechtelijk niets tegen ondernomen. Duels konden worden uitgevochten op de sabel of met pistolen, maar ook met andere wapens. En hoewel het gebruikelijk was dat iedere duellist een of twee secondanten als getuige of handlanger meebracht, hoefde dit niet altijd zo te zijn. Sinds 1886 werd het duelleren apart opgenomen in het nieuwe Wetboek van Strafrecht. De wetsartikelen waren zo ingericht dat zij het aanzetten tot duelleren (het houden van een tweegevecht) zoveel mogelijk ontmoedigden. Was er eenmaal geduelleerd dan was iedere betrokkene strafbaar, letsel of geen letsel. Nadat de wet er was gekomen, is er echter maar nauwelijks een beroep op gedaan. De wetsartikelen zijn – in Nederland – sinds 1886 slechts acht keer gebruikt en werden afgeschaft in 2005. De strafmaat was ongeveer 3 tot 5 jaar gevangenisstraf, soms meer. De argumentatie luidde dat het viel onder doodslag en dat alle doodslag strafbaar was of het slachtoffer nu vrijwillig aan had meegewerkt of niet. Het boek Het duel in de Nederlandse geschiedenis, geschreven door de historicus Ignaz Matthey in 2012, vermeldt het een en ander over de geschiedenis van het duel. Nederlanders stonden bekend om hun afkeer van het duel maar bijvoorbeeld de Hofstad Den Haag heeft een interessant duelverleden. Hoewel het duel zich meestal afspeelde in adellijke kringen en gegoede burgerkringen, was het tweegevecht echter in het negentiende eeuwse Nederlands-Indie een tijdlang tamelijk populair onder militairen. Dat wil zeggen, met name bij officieren. Maar duelleren zou in Indie aan de orde van de dag zijn, en ook onder de lagere militairen. Het zou dan meestal gaan om een eerherstel of om een vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.