omtrent de Backpay-regeling

gastpikirans
!
Peter Logman van de groep Ons Stille, Indische leed praat ons bij.
Lees de eerdere pikirans. Dit en deze

De laatste ontwikkelingen omtrent de Backpay-regeling, en de activiteiten ondernomen door Ons, Stille, Indische Leed.

In het najaar van 2015 maakte staatssecretaris van Rijn bekend dat er de Backpay-regeling zou komen. Wat is er sindsdien gebeurd?
Welnu, bij de stichting Pelita kwamen veel verontwaardigde reacties van mensen binnen. Er is toen toch een gesprek geweest op het ministerie van de staatssecretaris. Als reactie daarop werd er besloten om een ambtelijke werkgroep op te zetten om nog eens naar de regeling te kijken.
Tot op heden heeft dit niet geleid tot een verandering van de Backpay-regeling.

Dat verwachtten wij wel van de groep Ons Stille Indische Leed. Wij hebben daarom drie lezingen gegeven omtrent de Backpay-regeling. Dit om de mensen op het feit te attenderen dat het werkelijk te gek voor woorden is dat de erfgenamen van oud-ambtenaren en oud-militairen wel in aanmerking komen voor de vergoeding van 25000 euro als de oud-ambtenaar en oud-militair nog in leven was op 15 augustus 2015.
Tegen al die andere erfgenamen zegt de regering bij monde van staatssecretaris Van Rijn: “jammer voor jou erfgenaam”.

Verder is er een radio-interview geweest op radio tempodulu op 1 maart ’16. Hierin hebben wij het hele verhaal nog eens uitgelegd.
Binnenkort is er een gesprek met het kamerlid Van Gerven van de SP over de Backpaykwestie.
Tevens willen wij ook andere media spreken, kranteninterviews enz. Alles om dit grote onrecht aan de kaak te stellen.
Als dat allemaal niet tot resultaten lijdt, willen wij juridische stappen ondernemen. Edoch, wij willen het liefst alles in dialoog oplossen. Tot dusverre de laatste ontwikkelingen.

Tot op heden blijft het onrecht nog steeds voortbestaan.
Wat voor onrecht? Oud-ambtenaren en oud-militairen krijgen toch een vergoeding voor de periode van drie jaar dat ze geen salaris kregen? Dat onrecht dat hun aangedaan tijdens de periode 1942-1945 is dan toch recht getrokken? En ach, het is toch allemaal zo lang geleden! Wat een gezeur toch! Wat? Krijgen die Molukkers ook geld? Die treinkapers?!

Deze klinkklare onzin heb ik dus recentelijk weer moeten aanhoren. Tegelijkertijd werd de multiculturele samenleving weer opgehemeld. Blijkbaar horen de Indische Nederlanders en de Molukse Nederlanders niet tot de Nederlandse samenleving, tot dusverre een “tolerante” Nederlander.
Laatst vertelde een hoge militair dat het moreel onder de troepen het belangrijkste wapen is. Je kunt nog zulk goed materieel hebben, als het moreel onder de troepen laag is, dan verlies je elke veldslag. Hierbij richt ik mij dan tevens tot de Molukse gemeenschap. Jullie Molukkers vormden de kern van het KNIL, trotse vechtjassen, die niet de benen namen als het moeilijk werd. Zijn jullie die dappere, waardevolle voorvaderen vergeten? Zijn jullie vergeten waar jullie vandaan zijn gekomen? Waar is de trots? Wij kunnen die voorvaderen toch niet vergeten? Als jullie hen niet zijn vergeten, voer dan met ons de strijd om eerherstel! Wij van Ons Stille Indisch Leed vallen niet onder de doelgroep, initiatiefnemer Peter Logman wel oma is van Molukse afkomst. Wij zijn vrijwilligers en dat willen wij graag zo houden! Ons gaat het om erkenning en eerherstel van de Indische en Molukse oud-militairen en oud-ambtenaren!

Tot slot,
Doe op dit moment geen aanvraag via de SVB. U krijgt namelijk een afwijzing als u niet onder de regeling valt. U moet dan binnen zes weken reageren. Als u dat niet doet, volgt er in een later stadium een standaard afwijzing. Als u dan naar de bestuursrechter stapt, zegt de rechter dat u maar op tijd bezwaar had moeten maken. Dan is uw zaak dus kansloos. Wij willen, als de dialoog niks oplevert, t.z.t. alle claims bundelen en dat een goede, deskundige, geslepen advocaat ons dan bijstaat!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

14 reacties op omtrent de Backpay-regeling

 1. ellen zegt:

  http://www.mataharigroningen.nl/indisch-platform/ip-januari-2016

  Ik begin er steeds minder van te snappen, welke acties men nu wil ondernemen. Het lijkt een rommeltje te worden met die backpay. Zie ook de link naar Stichting Mata Hari Groningen. Misschien zijn er nog andere stichtingen met soortgelijke meldingen?

  • Loekie zegt:

   “Ik begin er steeds minder van te snappen”….
   Simpel: ze willen geld. Als de rechthebbende vóór 15 augustus 2015 is overleden, bijvoorbeeld in 1961, dan willen de erfgenamen nu toch geld zien.

   • Th.J. Daems zegt:

    Je bent te allen tijde, ongeacht de datum van overlijden, erfgenaam. Dat stomme artikeltje slaat nergens op. Typische kruideniersmentaliteit van de overheid.

 2. wal suparmo zegt:

  In mijn geval hebben ze natuurlijk eerst geweigert maar na mijn protest is het nu nog In behandeling en ik wacht nog op antwoord.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Alle(benadrukt) NL regeringen hebben zich (fel)verzet tegen enige vorm van genoegdoening in deze zaak.Hoe schril steekt dit af-zoals ik eerder,elders schreef- met de financiele regeing die HM British Government voor haar, zowel nog levende, als NABESTAANDEN (weduwen, kinderen)van door Japan geinterneerde krijgsgevangenen, verschafte (10.000 Pound per persoon).
  Rekensommetjes laten ons weten hoeveel dat de NL staat scheelt.Maar ach,die vele honderden miljoenen staat men liever af aan mensen zonder énige binding met dit land, als aan “oosterse nederlanders(u merkt dat de hoofdletter ontbreekt?), die hun leven (MOESTEN) geven voor Vorst en Vaderland (wel met hoofdletters).

 4. ellen zegt:

  Het is geen kwestie van Soedah, laat maar. Maar je moet wel nuchter blijven ten opzichte van de mogelijkheden. De ene stichting zegt zus, de andere stichting zegt dat je zo moet handelen. Eerst wel melden bij SVB voor 1 januari 2017, dan maar weer niet melden, enz. Ons stille leed heeft zo’n 10.000 handtekeningen (of aanmeldingen) nodig, om daarmee naar de politiek te gaan. Als laatste actie willen zij naar de rechter toestappen. Al eerder heeft de rechter afwijzend beschikt in deze kwestie. Mijn vader – in 1983 overleden – (oud-ambtenaar die ook in WOII voor het KNIL vocht, en de Japanse krijgsgevangenschap o.a. doorbracht bij de dodenspoorweg Pakan Baroe op Sumatra) heeft nooit geklaagd over achterstallig salaris. Hij was dankbaar en blij, dat hij na de roerige tijden in Indonesie zijn gezin in 1958 in veiligheid heeft kunnen brengen in Nederland. Hij was een tevreden mens.

 5. rob beckman lapre zegt:

  HM Regering zou in 1981 aan hen die in de oorlog door de Jap was geinterneerd (of bij diens overlijden de(nog)levende partner een bedrag van 7500 gudens (6,811 euro nu)hebben uitgekeerd n.a.v de Wet Uitkering Indische Geinterneerden (UIG) Pa stierf al in 1943, ma (ziek van verdriet)in 1979.Weer 7500 guldens in ‘sRijks Schatkist die niet uitgekeerd behoefden te worden.Vraag mij af of ALLE Indo’s in Amerika woonachtig dit wisten?Zo niet, misten/missen zij dan die 8611.00 euro ?(verjaring?).Even familie in US contacten

 6. rob beckman lapre zegt:

  Dank voor(mij onbekende) “resolver.kb.nl”, waar ik, met permissie, de volgende zinnen uit citeer;” ….dat onze opeenvolgende(…..)regeringen niet alleen bij herhaling hun plicht hebben VERZAAKT om op te komen voor RECHTEN en BELANGEN van deze (Indo,mijn woorden)Nederlandse onderdanen,maar deze zelfs meerdere malen (4x) op grove wijze hebben GESCHONDEN”
  Bij al deze gelegenheden werden de RECHTEN van deze Nederlanders(Indo’s)(……..) GENEGEERD en hun belangen OPGEOFFERD om tot -t.w.een goede verstandhouding met de Republik Indonesia te komen”.Overduidelijk is(geworden) dat de “Oosterse (altijd zeurende?)Nederlanders” werden geofferd om het ” Hogere Doel”,het “gladstrijken van oud zeer” mogelijk te maken.Ook nu nog buigt men diep voor rechters,die,mogelijk, gedurende de Politionele Acties nog niet(?)eens geboren waren, en onze Staat veroordeelden, ondanks dat alle feiten volgens “het boekje” verjaard waren.
  Noot; wisten de rechters wel dat de weduwen in Rawagedeh van het dorpshoofd een deel (hoeveel?)van het toegwezen geld aan de dorpsgemeenschap moest afstaan,om onrust in het dorp te voorkomen?

  • Jan A. Somers zegt:

   “nog niet(?)eens geboren waren, ‘ Dat doen een hoop lezertjes toch ook over onze Indische geschiedenis. Als wij binnenkort dood zijn moeten onze kinderen toch ook oordelen over mijn geschiedenis? Ik zie hier regelmatig oordelen langs komen over bijvoorbeeld JPC of Soekarno. Soms onzin, maar dat mag toch in ons vrije land?

 7. August zegt:

  Meneer Logman ik sta 100% achter U, maar krij U wel gelijk van die boeven bende.
  want zo noem ik hen, een boeven bende meer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.