EigenZinnig Indisch: Tijdreismachines

In science fiction verhalen en films is tijdreizen met speciale machines een verbazingwekkende manier om je razendsnel heen en weer te verplaatsen in geschiedenis en toekomst. Helaas of misschien ook wel gelukkig kan dat niet in de gewone wereld. Niet lang geleden maakten we een semi-tijdreis. We konden ons vele decennia en zelfs eeuwen in de tijd verplaatsen. In de sport, politiek, film, theater, muziek, wetenschap en veel meer. Sommige machines waren gericht op speciale tijden zoals van de oude Grieken en Romeinen of van de stoomtreinen en stoomschepen. Andere machines hadden een breed tijdsaanbod.
Het ging heel gemakkelijk, alleen een autoritje naar de plaats waar de tijdreismachines stonden opgesteld. Niet één machine maar enkele tientallen! Je zou verwachten dat het prachtige futuristische hi-tech machines waren maar dat bleek niet het geval. Ze waren opgebouwd uit alledaagse materialen, geen hi-tech maar lo-tech. De bestuurders van deze tijdreismachines leken ook al een aanzienlijke tijdreis achter de rug te hebben, ervaren bemanningen die vragen deskundig beantwoordden.
Elke machine bood plaats aan ongeveer vier mensen maar bij veel belangstelling kon er nog wel eentje bij, gewoon een beetje inschikken. De passagiers hoefden ook niet tegelijkertijd dezelfde tijdreis te maken in dezelfde machine, ieder kon zijn eigen tijdreis kiezen. Multi-timetraveling naar de bezettingsjaren, naar de Indo-rock jaren, naar de prinsesjes op het gazon van Soestdijk, naar de maanlanding, naar de sluiting van de mijnen in Limburg, naar de aankomst van repatrianten uit Indonesië, naar de aanleg van de afsluitdijk, naar de toekomst van de Captain Kirk en van de gebroeders Das, naar de jaren van Sjors en Sjimmie zoals we ze ooit kenden zonder bijgedachten. Reizen naar periodes met gebeurtenissen die velen zich nog kunnen herinneren.
De tijdreismachines maken duidelijk hoe verbazingwekkend veel en hoe snel onze wereld veranderd is in enkele tientallen jaar tijd. Zo zag ik een opschrift uit 1950: “Een neger in het dorp!”, met een keurige donkere man in regenjas. Voor sommigen onder ons een herkenbare ervaring bij aankomst in de plaats van het opvangpension.eigenzinnig_indisch_13_tijdreismachine_een_neger_in_het_dorp1950

Jullie zullen het al begrepen hebben, het was een boekenmarkt.
Boekenmarktkraampjes, sympathieke en verrassende tijd¬reismachines. Lo-tech, hi-impact.

auteur: F.G. Geuther © 2015

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.