Foto zoekt familie: Pesch-van Lingen

Reeds 2 zondagochtenden had het radioprogramma OVT interviews met mensen die hun familiefoto’s terugvonden in de actie van het tropenmuseum Foto Zoekt Familie.  Aanstaande zondag 23 februari wordt het laatste deel uitgezonden. Interviews uit de drie uitzendingen zijn te beluisteren op het internet.

Album 1030 is nog niet geclaimd. Maar dit hoeft niet al te lang duren.
Duidelijk is dat de eigenaar(es) gerelateerd is aan de familie van Lingen en Pesch.
De naam van Lingen wordt genoemd in het album maar niet Pesch.
Wel zijn er foto’s gemaakt in Huize Bogorania te Weltevreden. Bloemhandel Bogorania te Weltevreden was eigendom van de weduwe Melanie Pesch, geboren van Lingen.(1881-1961) Zij was een dochter van Hendrik Josef van Lingen en Helena Hartsinck. Ze huwde met Charles Pesch (1879-1920) en in 1932 hertrouwde ze met Paul Victor Warnars (1876-1940). Was zij de eigenares van dit album ?
Er  zijn foto’s van uitjes  naar het Decapark en badplaats Petit Trouville bij Batavia. Maar een paar mooie foto’s zijn gesitueerd in de plantentuin te Bogor.  Deze 3 hieronder.

plantentuinbuitenzorg3 plantentuinbuitenzorg2 plantentuinbuitenzorg.

Met wat puzzelen is te ontdekken dat het gezin Adolf Pieter van Lingen, halfbroer van Melanie, in het album voorkomt.
Hij was machinist bij de KPM en gehuwd met Laura Stein van Callenfels, dochter van de militair Jules Mercenier en Saimah. Haar pleegmoeder was Carolina Gotter weduwe van Albert Jan van Stein Callenfels uit Oost-Souburg. Zij liet Laura de naam van Stein Callenfels wettelijk aannemen. Het gezin ging met een Indonesische bediende in 1921 naar Den Haag, keerde terug in 1922.

apvlingengezin.apvlingenkranenburgweg38

Het bevolkingsregister van Den Haag noteerde dat het gezin ging wonen aan de Kranenburgweg 38. Dat is de rechterdeur.
Links op de foto staat het nummerbordje 39. Klik op de plaatjes.
(90 jaar later, nr 38 is groene deur in het midden)

kinderenapvanlingen2

Tja….. als inlander verkleden voor de foto…. dat was een Indische traditie geworden.

kinderenapvanlingen

Volgens een tekst op deze foto zijn er twee broches in steendruk gemaakt van dit portret. Grote kans dat die broches nog ergens zijn ?
De kinderen van Lingen zijn:
Adolph Philip uit 1914, gehuwd met Veerie Theodora Weemering
Laura Hedwig, (1915-1996) gehuwd met Frederik  van Renesse van Duivenbode
Edith Maud (1919-1988) gehuwd met Theodorus Alexander Manusama (1914-2001). Beiden overleden in de regio New York.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

37 reacties op Foto zoekt familie: Pesch-van Lingen

 1. Boeroeng zegt:

  Het Deca-park werd in 1915 opgericht door Jules François de Calonne. Vanaf 1915 worden het Deca-park en Jules François dan ook geregeld genoemd in de Indische bladen. De naam is afgeleid uit de eerste letters van Jules François’ achternaam: De Calonne.
  http://www.decalonne.nl/index.php/jules-francois-de-calonne-en-het-deca-park/

  • Pierre de la Croix zegt:

   Doeh … zo jammer. Ik weet zeker dat mijn vader en zijn broers zowel Pesches als Van Lingens in hun vriendenkring hadden. Nu allemaal bij God in den hemel natuurlijk.

   Ik weet niet hoe het zit met de naam Pesch, maar de naam Van Lingen was n.m.m. een overbekende Indische familienaam met vele vertakkingen. Bij de bank waar ik in de tachtiger jaren v.d.v.e. werkte had ik een Indisch meisje Enna van Lingen als collega. Helaas uit het oog verloren.

   Hoe toch …… de Indische wereld is klein. Zijn er geen lezertjes die nu nog Van Lingens kennen en naspeuring kunnen doen?

   Pak Pierre

   • Boeroeng zegt:

    Al mijn lotttogetallen waren niks, maar misschien werkt mijn intuïtie in dit geval wel. En dat theewater zingt dat het moet lukken met een beetje stampij maken op het internet dat iemand een van Lingen of Pesch kan vinden en die kan weer meer weten over mensen in het album.

   • George de Ceuninck zegt:

    Geachte heer De La Croix,
    Van welke DLC ben u een zoon?
    Ed of Paul ? Of van een andere telg. En ik herinner me een leeftijdgenoot Billy de la Croix, Familie van u?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik ben een zoon van Eddie (Edwin Pierre). Lodewijk en Paul waren broers van Eddie, dus mijn ooms. Alle drie in hun tijd (ver voor de oorlog) voetballers bij Go Ahead in Semarang. Wellicht dat de Pesches/Van Lingens ook lid waren van de club, waarover nog een mooi gedicht bestaat in Petjok.

     Billy is een halfbroer van mij, oudste van 2 jongens uit het tweede huwelijk van mijn vader. Na-oorlogse editie. Ik ben van 1938.

     Hoe kent u de familie? Als U Billy kent en mijn vader, dan mogelijk van voetbalvereniging HBS in Den Haag.

     Ik ken een achternaamgenoot van u uit militaire dienst, basisopleiding, lichting 62-5. Guido heette hij geloof ik. Woonde ergens in de buurt van de Veenendaalkade in Den Haag. Zijn elkaar uit het oog verloren.

     Ik zie nu pas dat ik al in februari een stukje onder dit topic heb geschreven. Totaal vergeten. Alzheimer light!

     Pak Pierre

    • GEORGE DE CEUNINCK zegt:

     Je vader en stiefmoeder woonden in de Sportlaan, bij ons in de buurt en oom Ed op de Zonnebloemstraat.

     BILLY zat met,mij,op het Dalton lyceum, geloof ik. Je stiefmoeder en,mijn moeder waren,bevriend . Ooms Paul en Eddie kenden mijn ouders goed uit Indië . Ze kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer. Mijn ooms Pesch (Freddy Johan, Rudolf Ernst en Charles Eduard) waren inderdaad voetballers bij Hercules in Batavia. Volgens de geschiedenis voetbal op niveau. Tot laat in hun leven waren er reünies, ook met andere Indische clubs. Inderdaad, ook wij mijn oudere broer en ik waren HBSers, hij voetbalde en ik speelde cricket, leuke club met veel Indische verbindingen . Nog steeds een typisch Haags fenomeen. Er was ook een jongen bij oom Paul in huis, Hans Samson, hij kwam uit Suriname volgens mij en zijn vader werkte voor de HVA on Ethiopië. Wat is er van hem en Billy geworden

     Mr. George de Ceuninck van Capelle Amor Omnia Vincit

     (verzonden met mijn/ sent with my Nokia Lumia 1020 Windows Phone) ________________________________

    • Boeroeng zegt:

     Foto van de broers Eddie en Paul 1928
     https://indisch4ever.nu/2011/08/01/indos-on-ice/

    • Leuke foto, ik weet t niet zeker, maar aannemelijk is dat uw vader en oom, tegelijkertijd met mijn papa in het land waren, mijn vader was er voor de Olympische Spelen in Amsterdam. Hij hockeyde en speelde parallel aan de Spelen wedstrijden in een Indisch elftal Ze kenden elkaar goed uit Indië, en woonden in Den Haag bij elkaar in de buurt, jammer genoeg heb ik ( nog) geen foto’s van die tijd, oorlog, besiap, en een brand in ons huis zijn daar debet aan.

    • Boeroeng zegt:

     George…
     In 1928 woonde je vader in de Morsestraat te Den Haag
     zie deze kaart van het bevolkingsregister
     Klik op het linkje ‘Achterkant’ voor de straatnaam
     —-
     Zat hij in het jappenkamp Pare Pare ?
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Pare-Pare

    • Tsja mijnheer De la Croix, het is lang geleden, ik ben er altijd van uitgegaan dat Hans Samson, wij noemden hem Sammie, die met mij op het Dalton zat, Surinaams was, maar Indisch is ook goed. Excuses voor het door elkaar halen van adressen. Bij mijn vele middelbare scholen hoorde niet De Beeklaan, en ik dacht zeker te weten dat Billy in een parallelklas zat.
     ik denk dat mijn ooms Pesch samen met jouw vader en ooms ooit in een vertegenwoordigend elftal hebben gespeeld. Ik herinner me borrels bij ons thuis waar oud-Indische sporters bij elkaar waren, De la Croix, Pesch, Overbeek Bloem, Van Lingen, De Ceuninck, Hoedt, Goldman.
     Veelal waren ze ook nog verwant, maar dat is gewoon bij Indische mensen😉
     Mijn vader heeft in zijn jeugd gehockeyd en was later, rond 1930/40 een bekende Indische golfspeler. Oprichter van golfclubs en hij ijverde voor ‘open lidmaatschap’ d.w.z. ook Indonesiërs moesten lid kunnen worden en dat was toen nogal baanbrekend. Dat kwam weer voort uit zijn Vrijmetselaarsschap en zijn politieke insteek.
     Kunt u wellicht die voetbalfoto scannen, dam zal ik trachten er namen bij te vinden. Mijn oom Ted, was de spil van talloze Oud-voetbal reünies van Hercules en andere clubs. Als ik het goed heb waren mijn grootvader en zijn broer- de vader van oom Ted- zeer betrokken bij de oprichting van het IEV en Hercules .
     Enfin, veel onverwachte raakpunten inderdaad .

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou meester Sjors, je trekt ineens wel een hele oude doos open. Leuk, zoveel raakpunten ineens. Leve I4E.

     Met je welnemen volgen hier – en slechts “voor de goede orde” – een paar corrigerende en aanvullende notities. Aangezien ik aanneem dat veel lezertjes belangstelling hebben voor “het Indische” en alles wat daarmee verbonden is doe ik het maar via dit open blog. Wie weet bezorg ik anderen hiermee nog een aangename “Aha Erlebnis”

     Mijn vader (Ed) en stiefmoeder (Jane) woonden aan de Haagse Sportlaan. Oom Paul woonde met tante Dee en hun beide zonen Peter en Herman in de Zonnebloemstraat, tegenover de sportvelden van, als ik mij niet vergis, het Grotius Lyceum.

     Billy zat op de Beeklaan HBS, net als ik een aantal jaren eerder (wij schelen 9 jaar). Het kan zijn dat Billy later (in de bovenbouw) van school is geswitched, maar toen was ik al lang uit huis (vanaf mijn 16de). Gegeven het leeftijdsverschil bemoeide ik mij niet zoveel met de schoolse aangelegenheden van de broertjes. Billy is gymleraar geworden (M.O. opleiding Laan van Poot). Zijn broertje Max via een ommetje langs de KMA toch ook schoolmeester.

     Hans Samson en zijn broertje Bob zaten niet “in de kost” bij oom Paul, maar bij mijn Pa (Eddie) aan de Sportlaan. Ze kwamen niet uit Suriname, maar uit Indië. Hun vader werkte voor de HVA op een suikerfabriek in Wonji, Ethiopië. Beide jongens gingen geloof ik ook op de Beeklaan HBS school en werden uiteindelijk fysio therapeut.

     Het huisje van mijn Pa zat naar goed Indisch gebruik altijd tjokvol kostjongens (jammer genoeg geen kostmeisjes) wier ouders nog elders – meestal Indonesia – doende waren. Op een gegeven moment ook 3 kinderen van Shell ouders. Allemaal met Indische achtergrond.

     De voetbalvereniging HBS betekende voor mijn Pa heel wat. Hij was al lid vanaf 1914 of daaromtrent, zeer trots op zijn (gouden?) clubspeldje. De broertjes voetbalden er ook. Ik was de enige buitenbeen, totaal niet geschikt voor teamsport.

     De vriendschappen van de vorige generatie dateren dus inderdaad vanaf de Indische tijd. Ik heb begrepen dat de ooms Paul en Wijk (Lodewijk) ook “op niveau”, dus in het eerste, bij Go Ahead (Semarang) voetbalden. Mogelijk ook bij Hercules in Batavia, alwaar Paul en Lodewijk allebei tot hun candidaats rechten studeerden. Paul ging daarna naar Leiden voor zijn meestersbul Indisch recht.

     Ik heb nog ergens een grote foto van ernstig kijkende jongemannen in voetbaltenue, maar kan die bij gebrek aan bijschrift helaas niet “thuis” brengen. Mijn Pa en ooms staan er ieder geval niet op. Misschien wel Pesches en Van Lingens?

     Als je meer contact wilt, dan moet je maar aan Boeroeng mijn mailadres vragen. Hij is bij deze gemachtigd om dat aan je te verstrekken.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Morsestraat …. Mijn ouders (vader Ed plus – toen nog – mijn echte moeder) woonden tijdens hun verlof in ’27 – ’28 in de Fahrenheitstraat, waar volgens mij ook oom Paul een tijdje woonde. Inderdaad, “very close”.

     Pak Pierre

    • Thom de Groot zegt:

     Goedendag

     Via Google kom ik op deze pagina; ik ben op zoek naar Billy de la Croix, oud-collega van mij , inmiddels met pensioen. Wij werkten op Haagland Toerisme, inmiddels ROC Mondriaan, School voor Toerisme. Ik werk daar nog. Hij woonde op de Lohengrinstraat , maar is inmiddels verhuisd. Het gaat om het afscheid van een oud-collega van ons.

     Dank, Thom de Groot, t.de.groot@rocmondriaan.nl

 2. Jos Crawfurd zegt:

  Ruben je hebt niet alleen een stamboom,maar ook Duren toh,maar masih mentah.
  Mvg Jos Crawfurd

 3. Boeroeng zegt:

  Vanochtend op radio 1 was er het verhaal van Wilhelmientje Lans-Gerrit.
  Aangrijpend verteld en herkenbaar
  http://www.fotozoektfamilie.nl/nl/nieuws/luister-zondag-naar-ovt-radio,-rechtmatige-eigenaren-doen-hun-verhaal/

 4. buitenzorg zegt:

  Simpel op te lossen, lijkt me. Btw, Boeroeng, waar heb je gelezen dat Adolf Pieter een halfbroer was van Melanie, en niet een gewone broer?

 5. buitenzorg zegt:

  Heb het al gevonden… Vader Van Lingen huwde waarschijnlijk na de dood van zijn vrouw haar zuster.

 6. buitenzorg zegt:

  Opgelost, Boeroeng!
  Je voorzet was op maat. Hoefde slechts in te koppen….
  Ik heb het Tropenmuseum naam en adres doorgegeven van een zoon van Adolph Philip van Lingen. Hij is blij.

  • Boeroeng zegt:

   Schitterend, buitenzorg.
   Misschien had men deze foto’s van zijn grootouders van Lingen en de kinderen niet meer in zijn familie.
   Maar zijn grootouders lijken me niet de eigenaar van dit album geweest te zijn. Ik denk aan Melanie Pesch-van Lingen, zus van zijn opa Adolf van Lingen of aan Emilie Pesch-van Lingen, een andere zus.
   Nog even doorzoeken naar van wie het album was.

 7. Boeroeng zegt:

  Dit is een foto gemaakt op het achtererf van huize Bogorania te Weltevreden. Jaar is 1920-1925
  Wie herkent iemand?
  kinderenbogoriana6

 8. buitenzorg zegt:

  Het fotoalbum is hoogstwaarschijnlijk van Melanie van Lingen. Zij huwde een Pesch, en kreeg 7 kinderen. Toen overleed Pesch, en was zij zonder vent tot 1934. Het album is van de tijd dat zij weduwe was, en leunde op de hulp van haar familie, vooral haar zus Emilie Celestine en haar broer Adolf, beide woonachtig in Batavia. De andere broers/zussen woonden elders. Vooral het contact met haar broer Adolf lijkt goed, gelet op de vele foto´s in het album van hem van zijn reis met vrouw en kinderen naar Nederland.
  In het album staan vele foto´s van een grote kinderschaar in huize Bogoriana, ongetwijfeld ontmoetingspunt voor de hele familie. De groep kinderen bestaat uit haar eigen kinderen (geboren 1905-18), aangevuld met kinderen van onder andere Emilie en Adolf. Je kunt zeggen dat dit voor een deel Peschjes waren, maar ze waren evenzeer Van Lingens. Melanies zus Emilie huwde ook met een Pesch (twee broers Pesch met twee zussen Van Lingen).
  Afijn, de familie is nu ingelicht. Onderling mogen ze kijken bij wie het album het best tot zijn recht komt…

 9. Mijn grootmama, Melanie Hortense Eugénie Suzanne Warnars Pesch van Lingen was eigenaresse van bloemenhandel Bogoriana te Batavia. ZE staat, met leden van de famille op enkele foto’s. Ik ben zeer geïnteresseerd in het album. Over de schoonzuster Van Stein Callenfels zijn talloze anekdotes bekend. Haar kleinkinderen zijn nog in leven.
  Het valt aan te nemen dat mijn groot moeder eigenares was van het album,
  zou ik het eens kunnen inzien?
  Met vriendelijke groet,
  G. de Ceuninck ( jongste zoon van de oudste dochter, Henriëtte Hélène (1910-1991) gehuwd met George Jean deCvC (1902-2003)

  • Boeroeng zegt:

   Dag,
   eindelijk een nazaat die dit verhaal ontdekt.
   Het album is in bezit van het tropenmuseum en je kunt online alle foto’s zien, het claimen en contact zoeken met het tropenmuseum:
   http://www.fotozoektfamilie.nl/nl/gallery/album/?iv=ALB-1030

   Als het leuke anekdotes zijn over schoonzus Laura dan kun je dat gerust vertellen hier toch ? Maar als het wat olala en notdone is… doe maar niet voor haar kleinkinderen.

   Kun je van deze laatste foto met de vele kinderen mensen benoemen?
   Die oudere vrouw in donkere jurk is stiefmoeder Hartsinck ? Rechts dicht bij haar staat je oma Melanie
   En wie is je moeder Etty ?

   • Mr.George de Ceuninck van Capelle zegt:

    Tsja, webmaster Boeroeng, die tante Laura was een wandelende familie encyclopedie. Ze wist letterlijk alles over iedereen, als er vragen waren over familiebanden, wist ze dat precies uit te leggen. Ze werd dik in de 90. Ze was ook een bron van verhalen over alles en iedereen.
    De foto is zeer herkenbaar. Uiterst links achter staat mijn moeder Henriette Helene (1910-1991), daarnaast mevrouw Van Lingen van Stein Callenfels, daarnaast mijn grootmoeder M.H.E.S. ‘Suze’ van Lingen (Pesch/Warnars), de dame daarnaast herken ik niet, kan niet mijn overgrootmoeder zijn. Helemaal achteraan rechts wellicht twee bedienden. Uiterst rechts mijn moeders neef Freddy Johan Pesch ( twee zusters Van Lingen trouwden twee broers Pesch) deze oom Ted was dus een dubbele neef van mijn mama. De drie personen rechts van hem herken ik niet. Het meisje in het grijze jurkje is Emmy de Hoog, dochter van Marie Margot de Hoog van Lingen, gehuwd met Eugene de Hoog, links daarvan op de foto Alice Cecily Pesch ( 1918-2005) Daarnaast Hetty van Lingen (dochter van Laura en Pieter Adolf).
    Voorste groepje, links: Charles Eduard Pesch (1912?), Marie Louise de Hoog, voor haar haar broer Rene de Hoog en tenslotte George Ferdinand Pesch (1916-…)
    Als deze “kinderen” zijn inmiddels overleden.

    • Pierre de la Croix zegt:

     “Al deze kinderen zijn reeds overleden.

     Tsjaaa ….. van oude foto’s en de dingen die voorbij gaan. Met interesse meegekeken en meegelezen.

     Tot de vriendenkring van mijn oom Lodewijk (Henri Ludwig) de la Croix (* Tegal, 1903/+ 1977, Den Haag) behoorden ook Pesches en Van Lingens.

     Meer weet ik helaas niet van ze.

     Pak Pierre

   • Arthur Olive zegt:

    Zoals pak Pierre de la Croix zegt: Met interesse meegekeken en gelezen. We bekijken de fotos niet alleen voor de geschiedenis maar ook alsof het een nalatingschap voor ons zelf is.
    Dit maakt ons Indischen als een groep uniek geloof ik.
    Wie doen dat nou zonder de mensen te kennen?

 10. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb al die albums doorgespit. Heel veel tijd in gestoken, maar het was het waard. Hier en daar met tags een aanwijzing gegeven. Dit zijn je echte roots. (Bijna) allemaal dood.

 11. Boeroeng zegt:

  George, heb je contact met het Tropenmuseum over dit album ?

  • Beste webmaster
   Jazeker, ik heb goed contact met het museum. Heb het album in kwestie “geclaimd” en een afspraak gemaakt voor nadere informatie.
   aardige mensen met veel gevoel voor zaken, erg zorgvuldig ook.
   De nazaten kleinkinderen, van Pieter Adolf heten Renesse van Duivenbode, Rijnenberg, Manusama en Westerkamp.Allen nu
   zoals ik, 60ers.

  • Boeroeng zegt:

   ok George…. mooi te horen dat dit album teruggaat naar de familie
   Herken je ook die mensen die in dat park op het gras zitten ?

   —–
   wie meer wilt weten over van Lingen:
   http://www.oocities.org/alexander_vanlingen/

   • GEORGE DE CEUNINCK zegt:

    Goedemorgen webmaster B. Jazeker, dankzij I4E! Hartelijke groet en fijne week.

    George de Ceuninck van Capelle Amor Omnia Vincit

    (verzonden met mijn/ sent with my Nokia Lumia 1020 Windows Phone) ________________________________

 12. Arnold Van Lingen zegt:

  I enjoyed looking at the pictures and reading the comments. I have my family tree here and looking at the names mentioned. Great to know the past. Arnold van Lingen

 13. Thom de Groot zegt:

  Via Google kom ik op deze pagina; ik ben op zoek naar Billy de la Croix, oud-collega van mij , inmiddels met pensioen. Wij werkten op Haagland Toerisme, inmiddels ROC Mondriaan, School voor Toerisme. Ik werk daar nog. Hij woonde op de Lohengrinstraat , maar is inmiddels verhuisd. Het gaat om het afscheid van een oud-collega van ons.

  Dank, Thom de Groot, t.de.groot@rocmondriaan.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.