Maandelijkse demonstratie Stichting Japanse Ereschulden

Door dhr. Ted Hartman.
De 2e dinsdag van de maand, 8 mei 2012, JES-demonstratie door enthousiaste doorzetters, was wederom een succes. Er kwamen veel oud-gedienden terug die Holland tijdelijk waren ontvlucht naar warmere regionen, maar nu met het voorjaarsweer toonden niets van hun ijver verloren te hebben. Tot wederzijdse bemoediging. Met z’n allen tegelijk kon de petitie niet worden aangeboden, uiteraard, maar allen leefden zoals altijd wel mee met het bestuur dat elke maand in diplomatieke bewoordingen de Japanners opnieuw de waarheid zegt.
Overigens ging de belangstelling uit naar de a.s. jaarlijkse donateurs- en ledenvergadering op dinsdag, 22 mei 2012. Er wordt gerekend op een aanwezigheid in grote getale ook door het vooruitzicht op de jaarlijkse viering van de 15e Augustus, Indische Bevrijdingsdag, de continuering van de JES-inspanningen en de landelijke Septemberverkiezingen.

Deze maand ging de petitie over de Japanse politieke wil voor blijvende vrede in Zuid Oost Azië. Men is de oorlogsmisdaden nog lang niet vergeten, al probeert Japan die te bedekken met de economische mantel der liefde en verhalen over hun zogenaamde glorierijke bevrijdingsstrijd. Lees hier over in de 210e petitie, zoals vrij vertaald hierbij weergegeven.
Zijne Excellentie Yoshihiko Noda                                                                                                                                                       
Eerste Minister van Japan                                                                                                                                                               
                                                                                                 
Den Haag, 8 mei 2012
Petitie: 210   
   
Onderwerp: Politieke wil voor blijvende vrede in Zuid Oost Azië.
Excellentie,
Vele politici zijn gericht op een ideaal, die zij hun aanhangers kunnen aanbieden en hun helpt aan de macht te blijven. Langdurige vrede is zo’n ideaal, in het bijzonder wanneer het de economie ten goede komt. De Verenigde Staten hebben blijvende vrede als ideaal in hun mondiale strategieën en zijn commerciële belangen beschermd met militaire machtsmiddelen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Japan, nog niet zo lang geleden de tweede economische macht in de wereld, met hun economische successen bijgedragen aan langdurige vrede. De gunstige voorwaarden die Japan kreeg dankzij het San Francisco vredesverdrag van 1951, voorzag in de basis van die successen.
Economische machten verschuiven echter en de Verenigde Staten van Amerika moeten allianties aangaan met de nieuwe machtsblokken China en India. Beide naties die zich levendig Japan’s verleden herinneren, zetten een vraagteken achter de nauwe militaire samenwerking van de Verenigde Staten van Amerika met Japan en hoe deze relatie voor langdurige vrede wil zorgen.
Eerste Minister,
Wij geloven dat Japan de politieke wil heeft om vrede onder de opkomende nieuwe grootmachten te bewaren en door moet gaan dit bij alle betrokken partijen te benadrukken. Deze belangengroepen, waaronder de Nederlanders van het voormalige Nederlands Indië, zien echter alleen Japan’s pogingen in de context van hoe Japan zijn verleden erkent en hoe het zijn morele verplichtingen nakomt die het gevolg zijn van het Japanse militaire gedrag van de afgelopen Tweede Wereldoorlog. Ondanks de moeilijke economische wereldsituatie is het nu de tijd dat Japan laat zien dat het zijn militaire verleden niet heeft vergeten. Kom naar buiten met solide voorstellen om de kloof van verbale beloftes en daden die nooit tot stand zijn gekomen, te overbruggen. Als er een eerlijke politieke wil is voor blijvende vrede, investeer dan in een eerlijke oplossing van het verleden en in een waarheidsgetrouwe beschouwing van de geschiedenis van uw land. Wanneer men de geschiedenis van uw land kent, zal men zeer waarschijnlijk ook de morele verplichtingen accepteren die het gevolg zijn van de schending van mensenrechten, onnodige wrede behandeling van krijgsgevangenen en in concentratiekampen, rassendiscriminatie en georganiseerde gedwongen prostitutie.
Het eist moed van een politicus een inzicht op de lange termijn weer te geven, in het bijzonder voor een land waar de geschiedenis wordt verheerlijkt en wangedrag genegeerd. Wij geloven dat u die moed kunt opbrengen en zien uit naar uw reacties.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden,
J.F. van Wagtendonk, voorzitter.
Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandelijkse demonstratie Stichting Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Hartelijk dank Nelly en Blauwvogeltje, voor plaatsing van de vertaling.
  Samen met het verzoek om de petitie van Het Indisch Platform te ondertekenen, moet het wel tot de politiek doordringen. Dat het reeds de derde keer is, dat een gevallen kabinet, de Indische kwestie als een baksteen heeft laten vallen. Op hoop van zegen dat: Kuis Neerlands vlag, met uw gezag! bewaarheid zal worden. Ted Hartman

 2. Peter zegt:

  hallo Ted,
  waar is eigenlijk de link gebleven naar de petitie over De Indische Kwestie. Ik heb deze natuurlijke al ondertekend

 3. bintang zegt:

  Een schande dat japan en onderdanen anno 2012 nog steeds de negeerpolitiek (zolang je doet alsof je neus bloed bestaat het niet) aanhangen en zich vooral beroepen op hun “eergevoel”.
  Helaas is tot op heden gebleken dat de japse keizers, regeringen en oorlogsmisdadigers geen enkele vorm van eer in zich hebben.
  Ik hoop dat Indische jongeren die op zoek zijn naar hun roots in deze materie zullen duiken opdat de ware geschiedenis nooit vergeten zal worden en japan tot in de lengte der dagen verantwoordelijk zal kunnen worden gehouden.

  • bokeller zegt:

   Nmi,te laat om jongeren nu in deze geschiedenis te betrekken. Alle goede bedoelingen ten spijt ,loopt ’t vast op voorlichting-voorlichting.
   In m’n beperkte omgeving maak ik het dagelijks mee hoe betalende bezoekers van een overheidsinstelling, beelden voorgeschoteld krijgen die deze periode vanuit de Japanse militaire kant belichten.
   Tot m’n verbijstering halen (geschoolde) jongere voorlichters hun kennis om schoolkinderen te activeren[boekjes] hieruit.
   En niemand reageert op m’n vingerwijzing,dat het startpunt van uit de verkeerde hoek (japans)wordt bezien.Wel,dat deze voorlichting alleen voor leerlingen bestemd was en ik me niet zo druk over moet maken.
   De commandant landstrijdkrachten ;Dat maakt mij als commandant des meer dankbaar dat ik er wel bij heb mogen zijn.(herdenking 8-3/’12)
   Einde verhaal .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.