Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

Door dhr. Ted Hartman — Dinsdag 10 januari 2011, een goede start in het nieuwe jaar met de eerste demonstratie van de Stichting Japanse Ereschulden.
Zoals op elke tweede dinsdag van de maand, begonnen we ook in 2012 weer. Allereerst wensten we elkaar natuurlijk het Beste en vooral met de Hoop dat dit jaar ons geduld eindelijk beloond zou worden.
De 206e petitie had ook als onderwerp: Kom eindelijk op met die al te lang verwachte erkenning. De ambassadeur herhaalde natuurlijk dat alles reeds juridisch was overeengekomen. Maar dat het nu al jaren niet om een juridische maar om een morele overeenstemming ging, dat kon er bij de ambassadeur niet in. Hij herhaalde maar: Legally finished. Zoals te verwachten. 
Na het aanbieden van de petitie, hield het bestuur met ons plechtig een minuut stilte en werd “The Captives’ Hymn”  gezongen onder klokgelui uit de richting van het Vredespaleis.
In Hotel Bel Air begon de voorzitter direct over het Vredesverdrag met Japan van 1951, waar Nederland zich onder druk in de luren liet leggen, zoals bij velen maar al te goed bekend. Bij het Vredesverdrag van San Francisco in 1951 wilde men zo goedkoop mogelijk van de oorlogsschade-claims af. Tegen het met mooie diplomatieke woorden opgezet accoord, heeft men zich toen onvoldoende hard verzet. Japan werd ten koste van o.a. Nederlands-Indië vrijgesteld van hoge schadeclaims. Amerika wilde de steun van Japan tegen het Rode gevaar. De totstandkoming van het Yoshida-Stikker accoord kwam 5 jaar later in 1956. Lees hierover meer in de hiernavolgende vertaling van de door de voorzitter, namens JES, opgestelde petitie.
De penningmeester bood namens het bestuur excuses aan voor de 2 acceptgiro’s die waren ingesloten bij de laatste Nieuwsmagazine. De behandeling van het magazine was namelijk overgenomen door een andere uitgever, die mede in verband met de drukte van de jaarwisseling, deze fout niet kon voorkomen. Niettemin, iedereen mag naar draagkracht gebruik maken van de tweede acceptgiro, als vrijwillige donatie, door het verlagen dan wel verhogen van het voorgedrukte bedrag.
In de Hoop dit jaar eindelijk de lang verwachte erkenning te krijgen zowel op materieel als op immaterieel gebied, besluit de voorzitter deze eerste demonstratie in het nieuwe jaar. Pukul terus!
De loempia was bijzonder goed, evenals alle overige consumpties, de naam van Hotel Bel Air waardig. De vergadering liep nogal uit, er was veel nieuws ook om naar vooruit te kijken!    
==
Vertaling  petitie 206
Onderwerp: Kom eindelijk met die al te lang verwachte erkenning 
Excellentie,
De Stichting Japanse Ere-schulden wenst namens alle Nederlandse leden en het bestuur, het Japanse volk, uw kabinet en u persoonlijk een Gelukkig Nieuwjaar. Vorig jaar bracht Japan rampen veroorzaakt door  natuur en techniek en bovendien nog de gevolgen van de wereldwijde financiële en economische achteruitgang. Voor 2012 zijn daar de mogelijkheden om te tonen dat Japan de trieste samenloop van de gevolgen van vorig jaar kan en wil overwinnen en een begin maakt met, zoals u zo elegant zegt, de Wedergeboorte van Japan.
Wat betreft de dialoog blijven wij aandringen op erkenning en respect voor wat de Nederlanders is aangedaan tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en streven samen met u naar een oplossing voor het eerherstel dat allang gegeven had moeten worden.
Eerste minister,
De fysieke en psychologische schade voor de individuele slachtoffers van de Japanse bezetting was aanzienlijk en achtervolgen nog steeds na 67 jaar, de overlevende slachtoffers.  Tijdens de onderhandelingen over het San Francisco Vredesverdrag in 1951 is in principe een separate overeenkomst gesloten voor een vergoeding van de individuele Nederlandse slachtoffers.  De aard van de schade was bekend  – onnodige zware ontberingen –  en materiële vergoedingen werden overeengekomen na zware en lange onderhandelingen door de uitwisseling van brieven tussen de de minister-president van Japan, Shigeru Yoshida, en de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Dirk U. Stikker . Het protocol voor een vergoeding van US $ 10.000.000 (minder dan US $ 100 per slachtoffer) werd ondertekend op 13 mei,1956. 
Gedurende de onderhandelingen was onvoldoende rekening gehouden met de blijvende psychologische gevolgen van de schade tijdens de Japanse bezetting en met name de rol van de Japanse militairen zowel binnen als buiten de concentratiekampen. Beide partijen bij het protocol moeten dat erkennen en met suggesties komen voor een compensatie om deze onaanvaardbare onnadenkendheid te corrigeren.
De Stichting Japanse Ereschulden zou als niet-gouvernementele organisatie erkend door de Verenigde Naties, voor een Erefonds kunnen zorgen, waarin zowel met erkenning als met genoegdoening voor de trauma’s van de oorlogsslachtoffers rekening wordt gehouden, met name van de Nederlandse slachtoffers. 
We hopen dit gezamenlijk te kunnen bereiken in 2012 en verheugen ons bij voorbaat op reëele samenwerking en respect om eindelijk wat te doen aan erkenning, die er allang had moeten zijn!
Namens de Stichting van de Japanse Ere-schulden,
Voorzitter J.F. van Wagtendonk
 
Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.