4 generaties gezocht

Gezocht voor een boek: Indo-Europese familie van vier generaties

Hoe was het om in Indie te wonen en te werken, te trouwen, kinderen te  krijgen? Of: hoe was om daar als kind op te groeien, buiten te spelen, naar school te gaan? Wat betekende de Japanse bezetting? Hoe was het   om na die ingrijpende periode naar Nederland te ‘repatriren’, terwijl  je er misschien nog nooit was geweest?  Of: hoe is het als je ‘Indi’ alleen uit de verhalen kent, van je ouders of je grootouders – dat  verre land, dat onmiskenbaar ook een stempel op het jouwe heeft gedrukt?
In opdracht van het NIDI (Nederlands Interuniversitair Demografisch  Instituut), schrijf ik (freelance journalist) een boek waarin, naast  drie Hollandse families, ook een Indo-Europese familie over vier generaties wordt geportretteerd. Centraal staat de veranderende levensloop, want of je in 1920 werd geboren of in 1994, dat maakt nogal een verschil. Voorwaarde is dat van de familie vier generaties in leven zijn (de jongste is minimaal vijftien jaar oud) en dat zij alle vier graag willen vertellen over de gebeurtenissen die hun leven hebben bepaald.
Bent u lid van zo’n familie, vertelt u graag over uw leven, en weet u dat ook de overige generaties zijn genteresseerd?
Neemt u dan alstublieft contact op met mij via t.bast@xs4all.nl.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op 4 generaties gezocht

 1. Peter van den Broek zegt:

  Even wat statistiek, Voor de oorlog woonden in Ned. Indie ongeveer 270.000 Nederlanders, waarvan ongeveer 100.000 Europese Nederlanders en iets van 170.000 Indo-Europese Nederlanders. Als ik iets zou schrijven over families in Indie en ik wil een representatief beeld, dan zou ik dus 2 Totoks familie en 3 Indo-families nemen.
  Dat de journalist 3 Totok en 1 Indo familie kiest, betekent dat aan de koloniale elite voorrang wordt gegeven, dus een koloniale of in dit geval een postkoloniale visie van de Indische werkelijkheid voert zoals gewoonlijk de boventoon.
  Dit lijkt mij een duidelijk voorbeeld van postkoloniale bijziendheid of bevooroordeelheid.
  Het valt me des te meer tegen dat dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het Interuniversitair Demografisch Instituut. Ik verwacht van zo’n Instituut iets te weten over de Indische demografie en wetenschappelijke methodes van onderzoek, de keuze van de families lijkt me ver van wetenschappelijk
  Weer een gemiste kans om de Nederlands-Indische en NIET de postkoloniale werkelijkheid in beeld te brengen.
  Ik heb mijn commentaar voor de volledigheid ook naar de journalist gestuurd”

 2. Truska Bast zegt:

  Ik begrijp dat de zaak gevoelig ligt, denk dat sprake is van een misverstand: mijn boek gaat niet over families in Indi, maar over families in Nederland.
  Het is mijn wens onder de vier families n immigrantenfamilie te portretteren. Dat zouden ook Turken of Marokkanen kunnen zijn, maar zij zijn nog niet zo lang verweven met ons land. Het zou Suriname kunnen zijn, maar mijn hart gaat uit naar Nederlands-Indi, vanwege de lange veelbewogen geschiedenis, de oorlog, de verhalen van voor en na die tijd. Uiteraard zoek ik een Indo-familie, anders kun je ook niet spreken van een immigrantenfamilie.
  Wetenschappelijk gerechtvaardigd is mijn keuze allerminst, dat is ook niet het doel van mijn aandeel in dit boek. Dat zal overigens wel vergezeld gaan van wetenschappelijke gefundeerde informatie over de ontwikkeling en de samenstelling van de Nederlandse bevolking, de afgelopen honderd jaar. Deze wordt aangeleverd door de medewerkers van het NIDI. Als journalist beperk mij tot de verhalen en hoop de statistieken op die manier tot leven te brengen.
  Truska Bast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.