Het verdriet van de indo {II}

boeroengpikirans

Een oude pikirans van Tjalie Robison is nog steeds actueel ?
Eerder verscheen in deze serie Boeroeng Pikirans :Het verdriet van de indo
*
*

tjalierWelkom
Nu ben je in Holland, kleine Boeng. In de bakermat van je beschaving. Jouw land van oer-herkomst (patriarchaal geoordeeld dan). In het land dat zoals je uit de geschiedenisboekjes weet mannen als Rembrandt, De Ruyter, Coen en Daendels heeft voortgebracht. De helft tot het 1/65536e deel van jouw bloed (als je maar driehonderdvijftig jaren terugrekent) is afkomstig van landgenoten van deze mannen. Je eerste Hollandse vader was misschien een sjappetouwer, wettig getrouwd met een inderhaast gekerstende en voor duur geld vrijgekochte slavin, misschien een G.G., want ook G.G.’s leefden met concubines. Maar dat zijn we vergeten. Toen we de talloze vruchten zagen van onze zonden (of liefde voor het vreemde), hadden we drie mogelijkheden voor jou: Hollander, half-cast of Indonesir, serieus beschouwd. En hebben na lange aarzeling door de beide laatste mogelijkheden een driftige krats gehaald. En gezegd: Daar nou! Nou ben je Hollander En we hebben nimmer verzuimd er de nadruk op te leggen dat je ook Hollander moest zijn. Vergeet je Indonesische bloed, kleine Boeng. Kom in dit land, dat gedurende je leven de enige maatstaf is geweest voor je beoordeling van beschavingskenmerken. Wat Hollands was, was goed. Wat half of driekwart Hollands was, was fout. Of liever: minderwaardig. Dat hebben we je van je lagere schooljaren af geleerd: Wien Neerlands bloed door daadren vloeit, van vreemde smetten vrij-hij! Je hebt dat lied samen gezongen met je Indische, Chinese, Indonesische en Arabische klasgenootjes. Die zich pas veel later, bij het nostalgisch neurin van dat liedje realiseerden: Lo! Is dat andere bloed smet?Ja, al vroeg leerden we dat er ten aanzien van dit vraagstuk slechts kiezen of kiezen mogelijk is. En gn delen.

Alles, wat on-Hollands in je was, hebben wij veroordeeld: je Indische accent, je krontjong. In nze kringen wordt oubollig Mokums gesproken of beschaafd Haegsch. We luisteren naar Beethoven of Duke Ellington. En jij doet mee. De beste Indo is hij, die met trots verklaren kan: Ik denk volkomen Europees. In dit milieu voel ik me volkomen thuis!

Dit alles, half-bruine broeder, mag mij in m’n schoenen geschoven worden, right-o! Maar jij gaat ook niet vrijuit. Waarom heb je dit altijd maar geslikt? Waarom heb je je werkelijk wijsgemaakt dat je honderd procent Hollander kon zijn? Je wt toch dat het NIET kan? Je had erkenning (zo niet respectering) voor je bruine kleur moeten vragen. Je had die moeten EISEN. Want dan had je nog wat anders naar huis kunnen brengen, behalve verlofsalaris en ambtenarenpensioen. Oosterse levenswaarden. Wat? Bestaan die niet? Zie je ze niet? Maar man, word dan wakker!
Kleine Boeng, geef mij, Hollandse stamvader, weer een kans. Laat mij je waarderen om al het bijzondere, dat je meebrengt uit dat vreemde land. Het vetgemest kalf komt op tafel voor de verloren zoon.
En andere zonen: oordeel niet!
(…)
Hoor je Didi knarsetanden? Hij voelt dat hij als de Christao novo overboord gezet wordt van de sloep der gestrande Judinne (Van Linschoten: Itinerario). En hij wil niet. Nog lange niet, nog lange niet .
Tjalie Robinson

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans, Het verdriet van de indo. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het verdriet van de indo {II}

 1. sigeblek zegt:

  Voor mij is si Tjalie de vader van alle Indo’s.
  Ik durf zelf te denken dat hij de Indo Cultuur heeft geintroduceerd en op het kaart gezet.
  Dat hij jaren geleden zijn kleur heeft bekend.
  Mijn respect.
  Ik lees nog steeds zijn boeken.

 2. Blauwvogeltje zegt:

  Met ‘introduceren’ bedoel je bekendheid gegeven in Nederland ?
  Ik denk dat de indo’s met hun indogezichten en hun trassigeuren uit de dapoer zichzelf geintroduceerd hebben in Nederland .op de eerste plaats.
  Respect verdient hij wel als voorvechter van de Indische Zaak..

 3. sigeblek zegt:

  Bij de 1ste Generatie en de 2de werd je “direct”herkent als de Indischen(Indo)omdat je bepaalde kenmerken heb die anders is dan van de totoks.
  Indogezichten , hoe ze lopen bijvoorbeeld
  Ya toen kan men dat zien , dat herken ik gelijk als ik een “oude” Om of Tante op straat tegenkom.
  Hij doet meer dan vechten voor Indische zaak , voor mij is hij a.h.w de ontdekker van de Indische Cultuur .
  Hij met de andere mensen , maar niet echt bekend zijn bij het publiek.
  Dankzij die kleine groep begin men hun roots te voelen , anders te beleven.
  In Ned.Indie is het niet sterk aanwezig , het bestaat wel , maar niet herkenbaar voor anderen .Men wil het zelf verdringen (Zie zijn stuk Het verdriet van de Indo ).
  Dankzij zijn groep lopen nu de 3de generatie die al “verhollands” zijn met de erfenis van Tjalie cs .
  Dat ze Indo zijn . en trots ook nog , terwijl qua uiterlijk zijn ze gewoon Nederlandse kinderen.
  Daarom hebben jullie als groep veel te danken aan hem.
  Hoewel ik een buitenstaander ben vind ik het jammer dat de PMB nu als een soort kermis gaat worden , met te veel invloeden die niet indisch of indonesisch gezien kan worden.

 4. Peter van den Broek zegt:

  PMB zou zich op andere doelgroepen dienen te richten om dat zo marketing technisch uit te drukken. De 1ste generatie sterft langzamerhand uit en de 2de generatie blijft wat moe om op de 68er golf te surfen. Waar blijft die orientering op jongeren, 3de of 4de generatie om een zijweg te noemen? Ze kunnen toch wat eigentijds gaan doen of zijn de organisatoren wat uitgekeken en moet er geld verdiend worden met allerlei non-core activiteiten. Ik vond het vorig jaar wat lauw en tegenvallen en ik weet niet of ik voor de tweede keer ga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.