Lancering Voormoeders

Tekst en camera: Ellen
Lancering 10.000 Voormoeders 21 mei 2023
CBG/Nationaal Achief, Den Haag

Zondag 21 mei lanceerde de Indische Genealogische Vereniging (https://igv.nl/indisch-archief/)   i.s.m. Stichting VerhalenOverLeven (https://verhalenoverleven.org/) het 10.000 voormoeders project in een volle zaal bij het CBG/Centrum voor Familiegeschiedenis in het Nationaal Archief te Den Haag.

De foto’s, biografische verhalen en verhalen van Aziatische voormoeders zijn ingestuurd door nazaten en komen samen in een database (https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=476&miadt=1388&milang=nl&miview=ldt).

Hélène Oppatja, directeur-bestuurder van het CBG, heette ons welkom waarna Yvette Kopijn van de Stichting VerhalenOverLeven ons vertelde hoe de middag zou verlopen en vervolgens nam Maarten Fornerod, initiatiefnemer van dit project, het woord, over hoe en waarom hij op het idee kwam om dit project te starten.

Speciale gast op deze middag was Reggie Baay, die o.a. met zijn boek ‘De njai’ uit 2008 de Aziatische voormoeders bij een breed publiek onder de aandacht bracht. Baay vertelde over zijn jeugd in een klein Hollands dorpje en hoe zijn schoolgenootjes allemaal een oma hadden, en hij niet. Hij vroeg er zijn vader naar, maar echt een antwoord kreeg hij niet. Zijn zoektocht begon na zijn middelbare school. (https://youtu.be/jXNjee0oNMY)

Voordat Bibi Breijman de fotocollage van de eerste 100 inzendingen onthulde als officiële opening, vertelde zij over haar overgrootmoeder, ook een Aziatische voormoeder. De blauwe batik die over de fotocollage zat kreeg zij cadeau. Deze batik lijkt sprekend op de sarong die haar overgrootmoeder op de foto aan heeft.

Na deze onthulling was er een panelgesprek o.l.v. Yvette Kopijn  met drie inzenders over hun voormoeders.

Voordat de borrel begon was er nog gelegenheid om vragen te stellen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Een beeldverslag staat hier: https://photos.app.goo.gl/f7aTYeAQvsRTHQQK8

NPO-radio1 21 mei Met het oog op morgen. Een gesprek met Yvette Kopijn;

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lancering Voormoeders

 1. Boeroeng zegt:


  Hoor het interview 21 mei 2023 Met het oog op morgen.De geinterviewde is Yvette Kopijn, die hieronder geciteerd wordt


  Verhalen”Kolonialisme is niet alleen het veroveren van land en het uitbuiten van mensen, maar het gaat ook over gender en seksualiteit. Je probeert ook jouw eigen normen en waarden, waar het gaat over mannelijkheid en vrouwelijkheid en hoe mannen met elkaar om moeten gaan, oplegt aan de bevolking die je koloniseert”, zegt Kopijn. “Dat betekent ook als we die vrouwen onderzoeken, dat we vooral dit soort verhalen tegen komen. Ze worden niet gezien, niet in de familie worden opgenomen. Soms wel, er zijn ook wel mensen die zich ontfermen over de voormoeders.”


  Ook moesten veel voormoeders hun eigen cultuur verloochenen. “Als je het hebt over de Indonesische groep heb je het over een groep die zogenaamd heel makkelijk geassimileerd is en dan zeg ik altijd: er is een grote assimilatiedruk op hun uitgeoefend toen ze in Nederland kwamen, maar die druk begint al in Nederlands-Indië zelf. Daar worden kinderen weggehaald bij moeders om zo Hollangs mogelijk opgevoed te worden.”

  Zoals het geformuleerd is, leidt het bij een onwetend publiek naar generalisaties.
  * Het viel wel mee met het opleggen van man-vrouwrollen aan de Indonesische bevolking.
  * Veel Indonesische vrouwen werden wel door hun kinderen in de familie opgenomen die dat overdroegen aan de kleinkinderen.
  * Dat weghalen van kinderen was er ook …maar hoe vaak voorkomend was dit ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.