De Weduwe van Indië: van Swaay_Tergau

Gustaaf Adolf Hendrik van Swaay was geboren in 1895 te Den Bosch en overleed 1960 in Den Haag. Zoon van de Bossche fabrikant in houtbescherming Jan van Swaay (1860 Loenen-1925 Den Bosch)en Rosalia Schutjes (1860 Nuenen -1940 Den Bosch) Met zijn broer leidde hij NV Industrieele MY Gebrs van Swaay :

De broers hadden het hoofdkantoor in Den Haag, maar reisden regelmatig naar Indië.
Gustaaf had in 1934 en 1942 een woonadres in Soerabaja. Hij werd aldaar gemobiliseerd en krijgsgevangen gemaakt in maart 1942. Zijn oom was Gerardus van Swaay, minister van Waterstaat in 1922-1925

Gerardina Wilhelmina Tergau huwde Gustaaf in 1920 te Den Bosch. Ze was geboren 1894 in Ngawi en overleed in 1972. Ouders: Willem Tergau (1865 Padang Pandjang -1924 Den Haag) kapitein in het Oost-Indisch Leger en Marie Lucie Vos (1870 Bandar – 1949 Bandoeng). Vader van Willem was de infanterieofficier Willem Reinier Hubert Tergau uit Maastricht die in 1852 arriveerde te Indië.
Gerardina had twee dochters en een zoon van Gustaaf . Met een van de dochters was ze in jappenkamp 6 te Ambarawa.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.