“Voor mijn part ben ik een dubbele pauper”

In de Oost werd de zogeheten pauperisme-commissie ingesteld, waarbij met paupers die onderklasse werd aangeduid. Wat een rotwoord   Indische Schrijfschool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op “Voor mijn part ben ik een dubbele pauper”

  1. R.L. Mertens zegt:

    @Schrijfschool; ‘kindren der kazerne etc.’- H.v.Kol, 2e kamerlid:
    Uit onze Koloniën 1903: ‘hoe onvermijdelijk ook, het concubinaat in het Indische leger is een kwaad en de noodlottige gevolgen daarvan zijn niet gering. Door die wilden echt werd een treurig soot proletriaat geschapen; paupers door onze schuld. Inboorlingen van ons bloed. En de overgrote meerderheid der noodlijdende Indo’s of kleurlingen kunnen zo niet hun rechtstreekse vaders, dan toch hun stamvaders aanwijzen onder Europese soldaten van het Indische leger. En groot is de armoede 0nder deze Indo’s, droevig hun bestaan en donker hun toekomst. Met honderden huizen deze afstammelingen van het blanke ras in achterbuurten onzer Indische steden en in de verpeste kampongs bij de kazernes. Ongeschikt of onwillig tot eerlijken arbeid, leven zij daar werkeloos in krotten, in een demoraliserende omgeving, hun leven rekkende door enig cladestien bedrijf. De een laat in het geheim dobbelen, de ander smokkelt opium of trekt winsten uit bordelen, dan wel verkoopt de eer zijner dochter. Anderen leven van dobbelen of afpersing’.

  2. ellen zegt:

    Als je voor een dubbeltje geboren bent, kan je zeker een kwartje worden. Dat gebeurde ook mijn grootvader. Hij was een niet erkende zoon van een KNIL soldaat uit Friesland. Omdat er in Indie een tijd was, dat alle inwoners van Nederland en Indie de Nederlandse nationaliteit kregen, dacht zijn vader dat het vanzelf goed zou komen. Op de pupillenschool groeide mijn grootvader op met een opleiding voor landmeter. Dat gaf hem de kans later toe te treden tot een baan bij de Topografische Dienst van het KNIL. Van daaruit heeft hij een eigen landmeterbedrijf opgezet, Hij was juridisch een Inlander, maar leefde als een Europeaan en bewoonde een Hollands huis in de Hollandse wijk. Door de vader van mijn Indische oma werd hij niet geaccepteerd. Later heeft grootvader het Nederlanderschap geregeld via het Staatsblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.