Indisch in Beeld

‘Deze foto is genomen aan de Burghseweg in Burgh-Haamstede rond 1951. Dit Indische echtpaar zit op de foto buiten op het terras bij Marius Landegent en echtgenote Marie, nadat ze in Rotterdam van de boot uit Indië zijn opgehaald door neefje van Marius, Huib Landegent en nichtje van Marius, Corrie Landegent, mijn grootmoeder. 

Destijds werd blijkbaar via namenlijsten in de nationale kranten in Nederland opgeroepen om mensen met dezelfde achternaam op te halen van de boten die uit Indië aankwamen.

Dit echtpaar waarvan de man Jan Landegent heet, volgens de overlevering, kwam in Rotterdam aan met twee kinderen, in elk geval met een meisje genaamd Tamara. Die was toen ongeveer vier jaar oud, gaat het verhaal.

De kinderen staan hier niet op de foto, maar waren wel in de buurt. Het gezin heeft enige tijd verbleven bij Marius en Marie Landegent. 

We zouden graag weten om welke Jan Landegent het gaat. Ging het hier om een neefje van Marius Landegent? Of om een ‘Jan’ van de oudere Indische tak ‘Landegent’ die bestaat? 

Nazaten van Thonis Landegent, die ooit rond 1850? uit het Zeeuwse Ellemeet vertrok naar Indië, daar een gezin stichtte en nooit meer naar Nederland terugkeerde. 

Dus ook familie van Marius, maar dan een paar generaties verder verwijderd. En hoe het met dit gezin verder is gegaan, na hun verblijf in Burgh-Haamstede? Ook dat is ons onduidelijk. We zouden het graag willen weten.’


Verwante vraag?
Jan en Suzanne Landegent-van Waveren.
Hij: beheerder theeplantage Java, jaren 20/30.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

6 reacties op Indisch in Beeld

 1. Boeroeng zegt:

  https://business.facebook.com/Indisch4ever/posts/pfbid02qA4HTTkYTiM773EUp1Ukx5BMHieEcfZoVKUnyEDSWYPeLK5GGrDPJi8EgpGhjPqtl?comment_id=912870206714256

  Claudine Meijer-blaauw schrijft op facebook
  Marie en Corrie Landegent woonden rond 1940-1950 in Djember (Garahan) OOst Java. Zij waren vriendinnen van mijn moeder Ottie Glasius (1925-2022

  • Carolien zegt:

   Beste Claudine,

   Dat is interessant. Bedankt voor je reactie. Maar eigenlijk kan dit niet kloppen. Corrie Landegent (mijn oma 1909-1998) en haar zusje Marie (vroeg overleden, ik dachten 1947) hebben nooit in Indië gewoond. Of er moet nog een zusterstel zijn geweest met die naam? Dat zou wel apart zijn.

 2. Jacqueline van der Spek zegt:

  Jan Hubrecht Landegent (22 sep 1892 Haamstede-23 dec 1946 Haamstede), zoon van Hubrecht Tonis Landegent en Cornelia Johanna Dalebout, trouwt op 3 dec 1920 te Koedoes (Nederlands-Indië) met Suzanna Maria van Waveren (16 mei 1899 Lisse – 21 sep 1961 Hilversum). Hubrecht Tonis is de kleinzoon van Pieter Landegent en Stoffelijntje Kwant die de ouders zijn van Tonis Landegent (degene die ruim voor 1850 naar Indië vertrok en daar op 18-6-1844 te Soerakarta trouwde met Catharina Scheffer). Een van de dochters van Tonis en Catharina is Johanna Catharina (1848-1899) die op 2-7-1864 ook te Soerakarta trouwde met mijn overgrootvader Louis Joseph Jeanty.
  Marius Willem Landegent (25 nov 1893 Haamstede – 23 dec 1962 Haamstede) was ook een zoon van Hubrecht Tonis Landegent en Cornelia Johanna Dalebout, en was dus de jongere broer van Jan Hubrecht.
  Hoop dat dit je verder helpt!
  Groetjes,
  Jacqueline

  • Carolien zegt:

   Bedankt voor je reactie en info. We kennen elkaar zelfs vaag, via je zus in Vermont. Kleine wereld.
   Je info over de Landegenten is mij al bekend. Het gaat ons om het Indische koppel op de terrasfoto. Wie dat zijn. Hij, volgens mijn tante, ook een Jan Landegent schijnbaar. Of hij iets met Jan en Suzanna te maken had, aangezien ze tijdelijk verbleven bij Marius, de broer van Jan, de ‘Jan’ van Suzanna dus, of met ‘jullie’ tak?
   Groet, Carolien

   • Jacqueline van der Spek zegt:

    Oh, jij bent de Carolien die mijn zus ontmoet heeft toen ze een paar jaar geleden in NL was! Leuk je zo te leren kennen. Ik heb geen andere Jan Landegent in mijn stamboom staan die in 1951 nog in leven was. Ook op RoosjeRoos zie ik geen Jan Landegent geboren zijn zeg maar ruim rond de 1920. Sorry dat ik je niet verder kan helpen.
    Groetjes,
    Jacqueline

    • Carolien zegt:

     Ja, ben ik inderdaad, je verre, verre nicht uit Zeeland zullen we maar zeggen. Het was apart hoor je zus te ontmoeten. Ze leek zoveel op m’n tante Addy Landegent, bizar. Dan zit je weer drie generaties verder zomaar. Mijn vader Willem, die je zus toen ook heeft ontmoet, is 13 januari jongstleden overleden op 85-jarige leeftijd. Maar dat weet ze al. Veel spullen dus uit te zoeken, ook wat spullen en foto’s van Jan en Suzanne. Heb niet veel tijd nu vanwege de nalatenschap etc.. Later wellicht meer contact?
     En we hopen natuurlijk dat iemand weet wie de Indische dame en heer op de foto zijn.

     Groet, Carolien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.