Boeken

De Chinezenmoord – Uitgeverij Balans:
In oktober 1740 voltrok zich in Batavia een drama waarvan de overzeese wereld een aantal maanden later met ontsteltenis kennisnam. Als reactie op een Chinese volksopstand tegen het VOC-bestuur richtten de Europese burgers van de stad samen met de matrozen van de vloot een verschrikkelijke slachting aan. Alle Chinese stadgenoten, samen ongeveer de helft van de bevolking, werden vermoord. De moordenaars trokken van huis tot huis, zelfs de ziekenhuizen werden niet overgeslagen.
Luister radio 1 12 feb OVT

.
De in Leusden woonachtige auteur Elsbeth de Jager vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Nederlandse Hugo die vier jappenkampen overleefde. De hoofdpersoon in het boek Niet meer dan een nummer is de vader van De Jager. Hij overleefde als jonge jongen de jappenkampen in Nederlands-Indië  Nieuws uit de regio Leusden

.
indiestijdschrift.nl:
Ten behoeve van lezers die graag van papier lezen is het Indies jaarboek 2022 samengesteld. U vindt er bijna alle artikelen die ook op de website zijn verschenen. Met bijdragen dus van Leonard Blussé, Si Bodoh, Kees Broere, Arthur Crucq, Will Derks, Maarten Fornerod, Carl Haarnack, Sander van der Horst, Siegfried Huigen, Michiel van Kempen, Herman Keppy, Linde Lammers, Melle van Maanen, Naomi van Marle, Arjen Mulder, Obbe Norbruis, Frank Okker, Katja Paijens, Pauline K.M. van Roosmalen, Liesbeth Rosen Jacobson, Henk Schulte Nordholt, Gerard Termorshuizen, David Van Reybrouck, Boudewijn Walraven, Esther Wils en Patrick van IJzendoorn.
De uitgave is à € 25,– te bestellen bij elke boekhandel. Bij een schenking vanaf € 30,– aan Stichting Indische Cultuur & Kritiek, initiatiefnemer van het tijdschrift, ontvangt u het jaarboek in de bus.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boeken

 1. Boeroeng zegt:

  Fragment uit het boek De Chinezenmoord van Leonard Blussé
  https://historiek.net/de-chinezenmoord-batavia-en-het-bloedbad-van-1740/154457/

  Toen een zeeman plots een Chinees doodschoot, bemoeiden andere Chinezen zich daarmee. Dat leidde tot een ernstige schermutseling tussen de twee partijen. Maar zodra de gouverneur-generaal en Van Imhoff van deze mêlee hoorden, werd het bevel uitgevaardigd om alle Chinezen sans façon [domweg] en vrijuit dood te slaan of dood te schieten […]. De matrozen vingen ermee aan. Zij stootten en hieuwen de deuren open, sloegen alle Chinezen waar ze hen ook tegenkwamen dood en roofden alles leeg. Vrouwen en kinderen werden daarentegen gespaard. Om 9 uur bezocht de gouverneur-generaal het Ambachtskwartier. Hij beval ons allen uit te rukken en alle Chinezen in de stad kapot te maken. Dat was voor ons koren op de molen! Om een goede buit te behalen, wilde ieder wel de eerste zijn om erop los te gaan. De timmerlui moesten met de bijlen die ze bij zich hadden, deuren en vensters inslaan, en waar wapens werden aangetroffen de Chinezen massacreren. Ik zelf moest ook meedoen.
  Omdat ik wel wist dat mijn [Chinese] buurman een vet varken bezat, wilde ik dat meenemen naar mijn huis. Toen de meester-timmerman dat zag, gaf hij mij een oplawaai en zei hij: ‘Je moet eerst die Chinees doodslaan, en dan pas roven.’ Daarop nam ik bij gebrek aan een wapen een rijststamper, een lange houten stok zo dik als een arm, en sloeg mijn buurman, met wie ik vaak gegeten en gedronken had, dood. Hoewel het mij erbarmelijk voorkwam, moest ik dit toch tegen mijn wil doen, aangezien mijn baas voor de deur stond. Nadat ik hem had omgebracht, ging ik zijn kamer binnen en trof daar een pistool dat ik meenam, en aangezien er nog veel patronen lagen die daar precies in pasten, ging ik er mee vandoor en schoot alles dood wat ik tegenkwam. Nadat ik twee of drie Chinezen had omgelegd, was ik daar zo aan gewend, dat het me niet meer uitmaakte of ik een Chinees of een hond doodde.

  • Bernadette S. zegt:

   Zelfs nu nog zie ik redelijk vaak graffiti met “Cina = Anjing” op de muren staan. Het is van alle tijden, de Chinezen lijken wel de Joden van Azië* te zijn; een vreemd volk met eigen gebruiken, die rijkdom bezitten en een makkelijk doelwit zijn.

   Sta me toe eens een ‘Mertiaanse’ opmerking te maken; het is perfect uitlegbaar dat China na al die eeuwen van ondergaan van geweld en profijt**, het niet langer accepteert en militair een grote rol op het wereldtoneel zal (willen) spelen. Het was slechts een kwestie van tijd, met of zonder een dictatoriaal communistisch regime. Begrijp me niet verkeerd; ik vind dit geen goede ontwikkeling. Maar het is slechts een kwestie van tijd totdat Taiwan (goedschiks of kwaadschiks) wordt geannexeerd en er beslag wordt gelegd op meer eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

   Ik ben wel wat bezorgd dat er steeds meer anti-Chinese sentimenten de kop opsteken. Ik hoor dit nu al, zelfs in Europa; men begint al met slagzinnen zoals bij auto’s “koop geen Chinees, koop Europees!”. Nu, als men een onderscheid kan maken tussen een land en de ethnische groep, is er niets aan de hand. Maar die kans is klein.

   * maar zelfs in de USA: https://www.hawaii.edu/news/2021/10/26/150-years-ago-mob-attacked-chinese-community/

   ** zie bijv. de rol van Groot Brittannië tijdens de Opium oorlogen en Hong Kong, de Japanse invallen en brutaliteiten zoals de “dood alles, verbrand alles, steel alles” aanpak die miljoenen levens kostte, maar ook de Chinese Exclusion Act in de Verenigde Staten en de toegewezen rol van tweederangsburgers tijdens de Orba (Nieuwe Orde) in Indonesië en de moordpartijen in 1966 en 1998.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.