De Weduwe van Indië: Felix_Doesburgh

Batavus Bernardus Cornelis Felix, geboren 1892 in Haarlem, overleden 1957 te Seefeld, Tirol, Oostenrijk. Zoon van Cornelis Felix (1865 Boskoop -1958 Den Haag ) en Margaretha Lelsz (1870 Buiksloot -1929 Den Haag) Cornelis was meer dan 20 jaar militaire arts te Indië (1890-1912) Na overlijden van Margaretha hertrouwde vader Cornelis te Den Haag met Allegonda de Kock van Leeuwen, geboren 1879 suikerfabriek Petjangan, Japara. Ze had langs beide ouders een familiegeschiedenis te Indië.
Batavus was in de periode 1917-1925 als ingenieur te Java. Eerst bij de Waterstaat, daarna geëmployeerd door de Nederlandsch Indische Spoorweg MIJ. Na 1925 was hij employee van de Haagsche Tramweg MY, (HTM) waar hij uiteindelijk directeur werd.
In 1918 huwde hij te Batavia met….
Maria van Doesburgh, te Zaandam geboren dd 1896, overleden Den Haag in 1976. Dochter van de koopman Herman Jacobus van Doesburg (1864 Zaandam -1935 Den Haag) en Petronella Wijnanda Solkes (1867 Amsterdam- 1906 Den Haag). Maria en verloofde Bernardus Felix voeren af naar Indië april 1918 met SS Vondel, waar ze huwden in juni 1918. Twee kinderen werden op Java geboren en in 1925 vertrokken ze definief naar Nederland.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.