crowdfunding:  Nazorg operatie voor mijn broer in Indonesië

Update 30 januari 2023. 2100 euro is gehaald. Het doel is 3000. Ayoohhh  wie dan nog ?

Carina Dumais schrijft: Beste mensen,
Ik wil U vragen of u alstublieft deze doneeractie wilt delen in uw kennissen en of vrienden-familiekring. Een klein bedrag doneren is natuurlijk ook van harte welkom.
Er is al redelijk wat gedoneerd en daardoor heeft mijn broer al wat kunnen doen aan zijn nazorg. Wij zijn ook iedereen hiervoor heel hartelijk dankbaar. Maar we komen nog tekort voor een goede revalidatie.
Mijn zuster en ik hebben samen de operatie betaald in Indonesië, maar wij hebben niet het vermogen om ook geld voor de nazorg over te maken


Ik ben Carina Dumais en ben deze crownfunding gestart voor mijn broer Ferdy Dumais.
Mijn broer verblijft in Indonesië, onze vader was Indonesisch en onze moeders was van Nederland, maar omdat hij geen resident inwoner is en ieder half jaar zijn visum moet verlengen, kan hij daar geen zorgverzekering afsluiten., ook niet in Nederland, want daar is hij uitgeschreven. De enige optie is Engeland. Maar dat kost hem 500 euro per maand, beetje veel bedrag met zijn AOW, die hij wel krijgt vanuit Nederland.
Hij heeft een motor ongeluk gehad en zijn heupkop moet vernieuwd worden door een stalen, anders blijft hij zijn hele leven met een gebroken heup en ondraaglijke pijnen in een rolstoel zitten. De ziekenhuizen werken in Indonesië anders dan in Nederland. Daar zeggen ze betalen, of invalide blijven, hij moest dus eerst het volle bedrag contant betalen en dan pas kon hij geholpen worden.   Inzamelingsactie van Carina Dumais

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

30 reacties op crowdfunding:  Nazorg operatie voor mijn broer in Indonesië

 1. Bung Tolol zegt:

  Die Boeroeng is toch wel sociaal ,goede donatie gedaan ! 👌👌👌

 2. Bernadette S. zegt:

  Wat ik niet helemaal begrijp; hij is (was?) blijkbaar gehuwd met een Indonesische die hem sponsorde voor een tijdelijke verblijfsvergunning (KITAS). Deze aanvraag is bijna een formaliteit, het wordt nooit geweigerd.

  Vier jaar geleden had hij blijkbaar ook iets voor en werd het nog niet bezitten van de KITAS als reden gegeven voor een donatie aanvraag. Hij kon toen gewoon de BPJS (ziekteverzekering) lokaal aanvragen.

  Een logische vervolgvraag is waarom hij nu zogezegd (nog steeds? weer?) op een tijdelijk visum in het land verblijft. De KITAS had kunnen worden omgezet naar een permanente verblijfsvergunning, de KITAP. En als ik zijn leeftijd zo inschat, had hij zelfs zonder een echtgenote als sponsor een KITAS Lansia (retirement visa) kunnen regelen; het was gedurende al die jaren zeer duur elk half jaar het land te moeten verlaten en opnieuw een visum te moeten aanvragen.

 3. Bernadette S. zegt:

  Er is nog iets wat misschien voor deze mijnheer niet relevant is (alhoewel zijn vader blijkbaar wel Indonesiër was), maar voor anderen mogelijk wel:

  Als u ooit de Indonesische nationaliteit heeft gehad (en dus bijvoorbeeld een paspoort of KTP had), is het als ex-WNI eenvoudig(er) een verblijfsvergunning te bemachtigen. U dient wel door familie in het land gesponsord te worden, maar een KITAS is dan niet moeilijk te verkrijgen.

  Als voorbeeld onze kinderen; één ouder is een WNI (Indonesische), de andere een WNA (buitenlander). Tussen hun 18e en 21e moesten ze een nationaliteit kiezen. Als ze gingen voor de buitenlandse nationaliteit, konden ze via familie -zoals neven of nichten- in het land een verblijfsvergunning (KITAS/P) krijgen en hier toch wonen. Gingen ze voor de Indonesische nationaliteit, moesten ze elke 5 jaar opnieuw een Schengen visum aanvragen. (Wat wel goedkoper is.)

 4. Boeroeng zegt:

  update 28 december 2022

  Vandaag
  door Carina Dumais, Organisator
  Ferdy is zo blij met zijn 1ste donaties, ik heb namelijk al een deel van het gedoneerde geld kunnen overmaken, niet alles want het bedrag moet eerst verwerkt worden door de organisatie.

  Hij heeft daardoor een consult kunnen betalen en is zijn verband verschoond na 9 dagen, de hechtingen zijn er nog niet uit. Zodra er weer geld is kan hij een afspraak maken.
  Hij heeft de voorgeschreven medicatie van het ziekenhuis kunnen betalen en het vervoer, een soort ziekenhuis taxi.

  Er bleef wat geld over en daarmee is de buurman naar de markt gegaan voor verse groenten enzo. Ferdy heeft namelijk 9 dagen op havermout pap geleefd en getoast brood, de kleine hoeveelheid voorraad blikjes die hij nog had, zijn natuurlijk ook aangebroken. 9 dagen geen goed en weinig voedsel en goed voedsel voor herstel na een operatie is toch wel echt nodig.

  En kijk, hij lacht weer, dankzij de hulp van donateurs

 5. Pierre de la Croix zegt:

  Ik probeer uit nieuwsgierigheid het hele verhaal van mevrouw Carina Dumais te begrijpen.

  De nationaliteit van broer Ferdy lijkt mij in deze belangrijk.

  Uit het verhaal maak ik op dat hij geen WNI is, want hij moet iedere 6 maanden zijn verblijfs (toeristen?) vergunning voor Indonesia verlengen.

  Heeft hij wel de Nederlandse nationaliteit? Uit het verhaal blijkt dat hij zich uit de gemeentelijke administraties van NL heeft laten uitschrijven. Dat betekent nog niet dat hij zijn NL nationaliteit kwijt is maar wél, dat hij in NL heeft gewoond en er ook AOW (volksverzekering op basis van inwonerschap) heeft opgebouwd, want hij geniet volgens het verhaal AOW, zij het enigszins gepotong als teken dat hij niet de volledige 50 jaar verzekerd is geweest.

  Ferdy zou dus nog wel formeel Nederlander kunnen zijn. Dat opent een ander perspectief: Kaki sepoeloeh naar NL waar hij dan automatisch (wettelijk) basis is verzekerd tegen ziektekosten.

  De enige hobbel in dit scenario vormen dan de reiskosten, ik neem aan per speciale ambulance faciliteit. Kenak bajar dus, de kosten zijn heel hoog als hij daarvoor niet is verzekerd bij b.v. SOS Air Ambulance. Wellicht is iets te regelen via de NL ambassade in JK, b.v. een voorschot op reiskosten tegen borgstelling van familie en vrienden in NL.

  Ik heb ook gelezen: “De enige optie is Engeland”. Waarom daar? Heeft Ferdy een Brits paspoort? Zo ja, dan op naar de UK en daar snel aankloppen bij de NHS. God beware Ferdy.

  Al met al voor mij, doorsnee tolol, toch een vreemd verhaal.

  Zonder de moralist te willen uithangen wil ik toch kwijt het knap onvoorzichtig, zo niet roekeloos van Ferdy te vinden om alle scheepjes in NL achter zich te verbranden (natuurlijk, lekker vrij van de binnenlandse belastingplicht) en kennelijk onverzekerd richting Indonesia te reizen en verder leve de lol. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje en Indonesia kent veel kleine hoekjes, te meer als je daar op een stoomfiets gaat rijden.

  Ik heb onverzekerd op een Noorse tanker gevaren omdat het goed betaalde en de Nederlandse fiscus van niets wist, maar toen was ik 23 en nog niet gezegend met veel gezond verstand!

  • J. Verhaart zegt:

   Ik ben Nederlander en woon hier al ruim 7 jr. Ben verzekerd gewoon BPJS eerste klas, heb Kitap en zelfs mijn indone. rijbewijs. Het hele verhaal van bapak is wauws.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Apa itoe “wauws”?

    • Bung Tolol zegt:

     @Apa itoe wauws ?”” Ik ken wel het Amsterdamse woord “”waus “” .Dat betekent gek of de weg kwijt .Of een gek ,die de weg kwijt is maar zijn gekken niet zo wie zo de weg kwijt ? 😜🤣😂

    • Bernadette S. zegt:

     Ik heb hier iemand uit Den Haag rondlopen en hij kende het ook. “Temmesgek, Eikel of Mongool” riep ie. Zo leert men nog eens wat.

    • Bernadette S. zegt:

     Ik moest wel eerst vragen wat hij nu eigenlijk met “Èkull” bedoelde en hoe ik dat moest schrijven.

  • M. Lazar zegt:

   Ik ben het helemaal met je eens Pierre…..ik vond het maar een vreemd verhaal omdat hij wél AOW krijgt…dat betekent dat je Nederlander ben met een Nederlandse paspoort !!
   Want als je écht geëmigreerd was mocht je alleen je pensioen meenemen daarvoor hebt je ervoor gewerkt en opgebouwd maar géén AOW uitkering want dat blijft in Nederland voor alle Nederlandse inwoners die vanaf hun 15e jaar in Nederland wonen en werken….

   • Bung Tolol zegt:

    Ik ben Nederlander en AOW-er .Als ik morgen besluit om Indonesier te worden en naar Indonesie verhuis ,krijg ik daar gewoon mijn AOW ! Nederland heeft een verdrag gesloten met Indonesie omtrent de AOW en AOW ondersteuning .Als je in mijn geval vanaf je 15 tot je 65 e ( toen nog ) in Nederland hebt gewoond krijg je vol AOW en die kun je meenemen naar je nieuwe vaderland .In dat verdrag gesloten met Indonesie staan alle voorwaarden voor het behoud van je AOW.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja heren Lazar en Tolol, ik ben niet meer zo thuis in de NL sociale verzekeringswetgeving als ik q.q. ooit was. Kennis niet meer nodig voor de boterham en dan zijn er leukere dingen om je op te richten.

     We moeten als feit aannemen dat Ferdi D. zijn AOW in Indonesia ontvangt, maar dat staatspensioen sec is natuurlijk niet tjoekoep om zijn ziektekosten (heupoperatie, revalidatie) te betalen. Daarvoor zou ik toch een reisje naar NL aanbevelen, als hij de NL nationaliteit heeft. Terug in moeder’s schoot is in zijn geval toch het beste. De muntjes uit de crowdfunding zouden aldus het beste besteed zijn aan de repatriëring.

     Edoch, onze altijd oplettende Bernadette S. (Bernadette S. zegt:
     28 december 2022 om 10:12) wees ons op tweets van Ferdi van 4 jaar geleden, waaruit kan worden opgemaakt dat hij toen ook al, wegens een gebroken arm geloof ik, aan het crowd funden was.

     Dan denk ik, waarom heeft Ferdi toen geen les getrokken uit de situatie en zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zodat hij nu niet weer in de penarie zit en wederom een beroep moet doen op anderen.

     Als ik dan ook van Pak Verhaart lees dat het allemaal niet zo moeilijk is om in Indonesia adequaat verzekerd te zijn (J. Verhaart zegt:
     29 december 2022 om 03:30) dan krijg ik nog meer klamme handjes van het verhaal en zou het kunnen zijn dat “wauws” (Verhaart) iets te maken heeft met IVI.

     Als ik het mis heb, dus als de feiten anders uitwijzen, dan zal ik natuurlijk deemoedig mijn topi afnemen, diep buigen en “sorry” zeggen.

     Pak Pierre

    • Anoniem zegt:

     Bung vanaf wanneer is het dan ingegaan dat Nederlanders hun AOW mogen gebruiken in Indonesië ? En waar wordt geld dan op gestort ? Op een Indonesische bank of gewoon op een Nederlandse bank ?? Alvast bedankt voor je antwoordt 😃

    • M.Lazar zegt:

     Bung…sinds wanneer mag je AOW gebruiken in Indonesië ?
     En hoe wordt het dan gestort ? Op een Indonesische bank of gewoon hier op een Nederlandse bank?

    • Anoniem zegt:

     Ik ben geen Nederlander meer en krijg mijn AOW hier in Amerika.
     Er was zelfs een tijdje dat mijn vrouw die nooit in Nederland heeft gewoond ook wat kreeg. Weet niet meer waarom maar ik geloof dat het te maken had met vacantie geld.

    • A. Olive zegt:

     Anoniem is A. Olive

 6. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  2. Ziektekosten in het buitenland verzekeren
  Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale (expat) verzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov een lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een “buitenlander” nodig heeft, en flexibiliteit bij onder meer verhuizing naar een ander land. Kosten: €248/mnd afhankelijk van persoonlijke omstandigheden
  Aangezien dhr in kwestie langdurig tijdelijk in Indonesie verblijft, heeft een private zorgverzekering bij een Indonesisch/internationale verzekeringsmaatschappij de voorkeur, zich aanpassen aan de locale omstandigheden is dan wel handig.

 7. An zegt:

  Hi
  Je stuurde een privé chat naar mij met de mededeling.
  Waar haal jij deze info vandaan?
  Het is natuurlijk niet mijn broer en dus oplichterij…..kan jij mij meer gegevens geven. Want dit ga ik tot de bodem uitzoeken!
  Ik heb dit van internet vandaan

  • Bung Tolol zegt:

   Oh untungnya saya hanya ingin memtransfer 10.000 euro ! 😎😜😂

   • Bernadette S. zegt:

    🤦🏽‍♀️

   • Bernadette S. zegt:

    Hoeveel morfine kan men daar van kopen? 🙇🏾‍♀️

    • Bung Tolol zegt:

     Adoeh vreselijk ! Ik vind het al erg als iemand over zijn /haar ziekte begint maar deze heeft hele waslijsten en zet ze nog op You Tube ook ! De schaamte voorbij ! Zou dat nooit en te never doen .Zou er zo wie zo NIET over praten als ik een ziekte onder de leden zou hebben ,gaat niemand wat aan .En Oh ja Bernadette die 10.000 euro ,ik bedoelde 10.000 Indonesische Roepia,s .

    • Bernadette S. zegt:

     Dat is een nasi goreng bij de Kaki5, mijnheer Bung.

     Het was natuurlijk een beetje gemeen van mij. Ik weet vanzelfsprekend niet met zekerheid of dat de Carina Dumais van het YouTube filmpje dezelfde persoon als de zus is. Tevens is er geen enkel bewijs of zelfs aanwijzing dat ze donaties voor eigen gebruik zou aanwenden. En soms moet men mensen het voordeel van de twijfel gunnen. Maar het zijn allemaal wel indicaties waarin men al snel een 🚩ziet…

    • Pierre de la Croix zegt:

     Er gaat hoe langer hoe meer een IVI-luchtje rond de zaak hangen.

     Hoop dat Carina Dumais op deze site snel meer duidelijkheid kan verschaffen. Onduidelijkheid is de moeder van alle geruchten.

    • Boeroeng zegt:

     Filmpje 2009

     En meer over haar : http://dumaiscarina.com/OVER-MIJ/

    • Pierre de la Croix zegt:

     Wadoeh …… djempol dese. Dan moet mevrouw Carina D. toch zeker in staat zijn een coherent verhaal te vertellen over de zaak.

  • Boeroeng zegt:

   An,
   Ben jij een Dumais .
   En wie stuurde je een chat ?

   Zie meer over Carina Dumais die deze actie opzette.

 8. In Holland straatnya huis,huis,huis.Maar hier is huis ISTER NIET, huis, ISTERNIET enz……Zo spreken wij vroeger in Ned- Indie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.